Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaksi puhelinta koskettaa toisiaan. Kuvassa tekstit: Puhelimen vaihto, Digitreenit ja yle.fi/oppiminen.

Digitreenit: Vaihdatko puhelinta? Näin saat tietosi siirrettyä uuteen kännykkään

Voit siirtää tietojasi puhelimen merkistä riippumatta.

Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen toiminnanjohtaja Joonas Häkkinen katsoo entisen toiminnanjohtajan kannettavalta tietokoneelta karttaa.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja kuoli ja vei mukanaan kaikki salasanat – 1600 tiedostoa jäi piiloon lopullisesti: "Jouduimme rakentamaan homman aivan alusta"

Etelä-Karjalan kalatalouskeskuksen kaikki salasanat jäivät pimentoon, kun järjestön ainoa työntekijä yllättäen menehtyi. Järjestöjen tulisi huolehtia, että tärkeät tiedot olisivat usean henkilön saatavilla.

F-securen tutkimusjohtaja MIkko Hyppönen Puoli seitsemän -ohjelman studiossa

Tietoturvan rokkitähti Mikko Hyppönen neuvoo: Älä jaa kavereidesi tietoja hövelisti ja verkkopankkia kannattaa käyttää kännykällä

Kolmekymmentä vuotta tietoturva-alalla työskennellyt F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo, että internet on muuttanut yksityisyyttämme. Yksittäisten ihmisten on enää vaikea taistella tätä kehitystä vastaan.

Keminmaan Paakkarin yrittäjä Raimo Tunkkari työpisteensä äärellä

Verkkohyökkäys lukitsi autotarvikeliikkeen kassat, salasi tiedot ja sulki ovet – Tiedätkö miten varautua, sillä voit olla rikollisen seuraava kohde?

Kyberturvallisuuskeskus kehottaa varautumaan verkkoiskuun, jotta toimintaa pystyisi jatkamaan mahdollisimman pian.

Tuomiopäivän holvi Huippuvuorilla

Tuomiopäivän holvia täydennettiin kymmenillä tuhansilla siemennäytteillä – viljelykasvien perimää varmuuskopioidaan Huippuvuorille

Svalbard Global Seed Vault kerää siemeniä niiden varjelemiseksi luonnon tai ihmisen aiheuttamilta katastrofeilta.

CGI pakohuone

"Ylessä on tapahtunut vakava tietomurto, tehtävänne on ottaa haltuun it-komentokeskus" – testasimme uudenlaista pakohuonepeliä

It-yhtiö CGI pakkasi merikonttiin kyberlaboratorion, jossa pelaaja saa tärkeän tehtävän.

Turisteja Alanyassa uima-altaalla.

Suomalaisilta varastetaan tuhansia matkatavaroita vuodessa – kokosimme 5 lomailijan vinkkiä, joilla estät suurimmat vahingot

Varkaiden suosikkipaikkoja ovat massaturistikohteet. Eniten vakuutuskorvauksia haetaan Espanjan matkoilta.

Yksityiskohta OP-mobiilin sisäänkirjautumislomakkeesta.

Muista edes nämä: 10 vinkkiä, joilla suojaat tietokoneesi sisällön ja rahasi huijarien varalta

Kuluttajan on oltava entistä viitseliäämpi turvatessaan tietojaan. Riskejä ei pidä liioitella, mutta niiltä pitää opetella suojautumaan.

Pohjois-Karjalan keskussairaalan sisäänkäynti

Tuhannet varatut harjoittelupaikat katosivat – varmuuskopio pelasti sote-opiskelijoiden kevään

Jo varatut harjoittelupaikat katosivat yllättäen varausjärjestelmästä, mikä aiheutti suurta huolta opiskelijoiden keskuudessa.

Valokuvakansio, jonka päällä irtonaisia valokuvia.

Miten kannattaa säilyttää valokuvat? – museon asiantuntija antaa vinkkinsä

Hyvin säilyneistä valokuvista voi olla hyötyä tulevaisuuden sukututkijoille. Tässä seitsemän vinkkiä niin paperi- kuin digikuvienkin säilyttämiseen.

Tietoturva-asiantuntija tarkkaili Eurooppaan suuntautuneen kyberhyökkäyksen laajuutta Istanbulissa 27. kesäkuuta.

Maailmalla leviävä kiristysohjelma on rantautunut myös Suomeen – "Ei tule pysähtymään nyt eikä koskaan"

Kiristysohjelma "Petja" on hankalampi ja laajempi kuin toukokuussa levinnyt WannaCry, kertoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.

Kyberhyökkäys

3 helppoa vinkkiä: Toimi näin, jos haluat välttää maailmalla levinneen tietokoneviruksen

On tärkeää pitää tietoturvapäivitykset ajan tasalla ja varmuuskopioida omat tärkeät tiedostot.

Ylen aamu-tv: Kiristyshaittaohjelmat kasvava uhka

Poliisi: Kohdennetut kiristysohjelmat uhkaavat pk-yrittäjiä, varmuuskopiot tärkeitä

Poliisi taistelee yleistyneitä kiristyshaittaohjelmia vastaan verkossa jaettavilla purkutyökaluilla, joilla voi yrittää avata rikollisten lukitseman tietokoneen.

Roskapostista on hyvin vaikea päästä kokonaan eroon.

Amerikkalainen roskapostifirma töpeksi oman tietoturvansa – yli miljardi sähköpostiosoitetta kenen tahansa urkittavissa

Yhdysvalloissa on paljastunut, että mainoksia ja roskapostia lähettävän yrityksen tietoturva vuotaa. Sillä ei kuitenkaan ole hallussaan salasanoja tai muuta arkaluontoista tietoa.

Sormi osoittaa kannettavan tietokoneen ruutua.

Internetin historia-arkisto suuntaa turvaan Kanadaan

The Internet Archive on Yhdysvalloissa toimiva voittoa tavoittelematon palvelu, joka tallentaa internetin historiaa jälkipolville.

Kiveä kiskotaan paikaltaan.

Puhelin hukassa louhikossa – kuutiometrin kokoisia kiviä vinssataan syrjään

Kun kaikki tiedot ovat tallessa puhelimessa, se voi olla äärimmäisen arvokas. Leivonmäellä puhelin luiskahti lohkareiden väliin, eivätkä kaikki tiedot olleet ehtineet varmuuskopioitua. Se tarkoittaa, että puhelin on saatava takaisin, lähes hinnalla millä hyvänsä.

Kiristysohjelma tietokoneella.

Verkkorikolliset tunkeutuvat sairaalan verkkoon, lukitsevat tiedostoja ja vaativat rahaa – Ovatko tietoni turvassa?

Kiristyshaittaohjelma lukitsee tiedostoja ja vaatii rahaa niiden palauttamiseksi. Suostuisitko vaatimukseen? Moni suostuu, ja siksi kiristyshaittaohjelmista on kasvanut iso bisnes. Tänä keväänä verkkorikolliset ovat iskeneet muun muassa sairaaloihin, yhteiskunnan rakenteisiin. Suomessakin.

iTunes-musiikkikauppa avoinna kännykässä.

Applen musiikkipalvelu hämmentää käyttäjiä – tapaus ei tuttu kuluttajaviranomaisille

Viime vuonna lanseeratun Applen musiikkisovelluksen ominaisuus poistaa käyttäjän muualta hankkimia kappaleita on ihmetyttänyt palvelun ostaneita. Suoratoistopalvelu iTunesin käyttöehdoissa vaaditaankin käyttäjiä varmuuskopioimaan musiikkitiedostot etukäteen.

Vahvan salasanan käyttö, varmuuskopiointi, varovaisuus verkkokaupoissa ja virustorjunta lisäävät tietoturvaa.

Tietojenkäsittelytieteen väitöstutkimus: salasana vahvennetaan tai varmuuskopio otetaan vasta kun tietoturva on uhattuna

Tietokoneenkäyttäjä muuttaa tietoturvakäyttäytymistään vasta, kun hän joutuu pohtimaan tietoturvaa omakohtaisesti. Minna Alasuutarin väitöstutkimus selvitti mitkä syyt vaikuttavat tietokoneen käyttäjien suojaustoimenpiteiden, esimerkiksi vahvan salasanan tai varmuuskopioinnin käyttöönottoon. Tulokset osoittivat, että tarpeet ja tunteet vaikuttavat tietoturvakäyttäytymisen muutokseen.

Ipad 2 -tablettitietokone.

Ongelmia Applen uusimman päivityksen kanssa? Toimi näin

Moni Applen käyttäjä on tuskastunut Applen iOS 9.3 -käyttöjärjestelmäpäivitykseen. Uusimpana ongelmana on, että nettilinkit eivät välttämättä avaudu selaimessa lainkaan eli laitteella ei voi surfata netissä. Valtuutettu huolto kertoo miten kannattaa toimia.

Nainen ottaa kännykkäkuvaa ikkunasta

Kuvien ikuistaminen on jatkuvaa varmuuskopiointia

Mikäli haluaa säilyttää digikuvat vuosikymmenien päähän, niitä tulee jatkuvasti kopioida uusille välineille. Tiedostojen säilyttämiseen ei ole vielä kehitetty varmaa tapaa. Tämä tulee monelle yllätyksenä. Kuvia ei myöskään kannata säilyttää missä tahansa tiedostomuodossa.

Facebook-logo

Asiantuntija varoittaa Facebook-ryhmien ylläpito-oikeuksien jakamisesta – "ollaan herkkäuskoisia"

Kun Facebook-ryhmän arvokkaat kuvakansiot napsautetaan bittiavaruuteen, juuri mitään ei ole tehtävissä. Sosiaalisen median asiantuntija painottaa, että ryhmien ylläpito-oikeuksia pitäisi antaa vain tarkan harkinnan jälkeen. Tärkeät tiedostot pitäisi aina tallentaa vähintään kahteen paikkaan.

Ville Koskivaara opiskelee muinaistekniikan artesaaniksi ja haaveilee omavaraisesta elämästä.

Kumpi on sinun tulevaisuutesi: työkalut itse tehden vai pilvestä poimien?

Muinaisia tapoja noudattava elää omavaraistaloudessa ja valmistaa kaikki tarvekalut omin käsin. Vai tuntuisiko helpommalta hankkia uusi tietokone, joka tuo verkon mahdollisuudet ulottuville jopa ilman nettiyhteyttä?

Kuvatulva

Tuhansia kuvia koneella? – Näin hallitset niitä

Suomalaisella on nykyään kamera aina mukana. Kuvia tärkeistä hetkistä on erilaisissa muisteissa tulvaksi asti. Kolme ammattikuvaajaa kertoo, miten kuvatulvaa voi hallita.

Kuvassa  nainen katsoo kannettavan tietokoneen mustaa ruutua.

Näin pelastat koneelta kadonneet valokuvat: akku irti ja töpseli seinästä

Monen tietokoneelta löytyy tuhansia valokuvia ja niiden häviäminen kirpaisisi ikävästi. Jos kuvat vaikuttavat kadonneen bittiavaruuteen tai eivät vain avaudu, voi nopea ensiapu auttaa. Ammattilainen vinkkaa katkaisemaan käynnissä olevasta koneesta ronskisti virrat.

Nainen kuvaa kännykällä kilpatanssijoita

Ovatko valokuvasi tallessa? Missä säilytät kuviasi?

Valokuvaaminen on nyt helpompaa kuin koskaan - kulkeehan lähes kaikilla kamera taskussa koko ajan. Mutta säilyvätkö kuvat vai häviävätkö ne kännykän vaihtuessa? Kerro meille, miten sinä säilytät kuviasi!

Mies avaa ruuvimeisselillä vanhaa videokasettia.

Muistoja digitoidaan kilpaa ajan hampaan kanssa

Kotiarkistojen aarteita digitoidaan edelleen huimia määriä eikä loppua vielä näy. Aika haurastuttaa videonauhoja ja haalistuttaa värejä. Digitointia järeämpi ase muistojen säilyttämiseen on kuitenkin varmuuskopio.

Tietokoneen näppäimistö.

Yrityksistä vuotaa tietoja huolimattomuuden takia - ”Toimitusjohtajalla asiakkaiden tiedot kännykässään”

Yritykset joutuvat harvoin vastaamaan asiakkaiden yksityistietojen leväperäisestä käsittelystä. Näin siitäkin huolimatta, että tietoturvaa säädellään esimerkiksi henkilötietolaissa. Rikosten osalta seuraamuksia haluttaisiin kiristää. Tietosuojavaltuutetun mielestä organisaatioiden pitäisi olla ensisijaisesti vastuussa, ei henkilöiden.

Työntekijä tietokoneen ääressä.

Anvia osti osan tamperelaisyhtiöstä

ICT-yhtiö Anvia on ostanut neljänneksen tamperelaisesta Varaani Works -yrityksestä. Anviassa uskotaan, että Varaanin kehittelemällä, tallentamiseen, varmuuskopiointiin ja tiedon jakamiseen liittyvällä tuotteella on tulevaisuudessa vientimahdollisuuksia.

Henkilö käyttämässä kannettavaa tietokonetta.

Yhdistys yllättyi: nettisivuja pääsi muuttamaan helposti

Nettisivujen tekijät eivät välttämättä pidä huolta tietoturvasta. Tämän sai kokea eräs suomalainen yhdistys. Harva asiakas edes tajuaa kysyä, miten turvallisuus on hoidettu.

Antti Kurittu.

Paita päällä pilveen, arkaluontoisemmat kuvat kovalevylle

Maailmalla on kohistu laajasta Applen iCloud -palvelua koskevasta tietomurrosta, jonka seurauksena varastettiin julkisuuden henkilöiden yksityiskuvia. Missä muodossa asioita uskaltaa tallentaa, jos pilvetkin vuotavat?

Nainen käyttää kannettavaa tietokonetta.

Varmuuskopiointi kannattaa kalliimmassakin läppärissä

Emolevyn hajoaminen voi olla kohtalokas hetki kannettavan tietokoneen käyttäjälle. Nykypäivänä koneiden valmistajat ovat tehneet korjaamisesta entistä hankalampaa.

Kännykkä vesilasissa.

Kännykkä voi huonosti vappukasteen saatuaan

Yleisimmin puhelin mulahtaa vessanpönttöön, juhlapyhien aikaan myös muihin nesteisiin. Ilman varmuuskopioita hutilointi pyyhkii muistot.

"Warning" indicator on computer screen

Sähköpostihuijaus voi maksaa tuhansia euroja

Erilaiset huijausohjelmat sähköpostissa ja älypuhelimissa haittaavat nykypäivän ihmistä aikaisempaa enemmän. Pahimmassa tapauksessa huijattava joutuu maksumieheksi ja kysymyksessä voivat olla isot rahat.

Mykäksi mennyt tietokone huolestuttaa.

Ei mene jakeluun – varmuuskopiot jäävät useimmilta yhä ottamatta

Tiedostojen tallentaminen tietokoneen lisäksi johonkin toiseen paikkaan jää tavallisesti pelkäksi aikeeksi. Mykäksi menneistä koneista kaivataan erityisesti valokuvia.

4G-verkko epäilyttää tietoverkkoasiantuntijoita

Lupaukset ennenkokemattoman nopeista internetyhteyksistä saavat arvostelua osakseen. Arvioita uuden verkon tehokkuudesta ja hyödyistä pidetään liian toiveikkaina.

Tuomiopäivän holvistako ratkaisu ruokapulaan?

Huippuvuorille perustettuun siemenpankkiin varastoidaan viljelykasvien siemeniä kaikkialta maailmasta. Ylen Prisma Studion toimittaja Harri Alanne vieraili vuoren ja ikiroudan sisälle louhitussa holvissa.

Apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto julisti joulurauhan.

Suomen Turku julisti joulurauhan

Joulurauha on julistettu Turun Vanhalta Suurtorilta perinteisin menoin. Julistus kaikui Brinkkalan talon parvekkeelta kaikkialle Suomeen ja ulkomaillekin. Valtakunta hiljentyi puoliltapäivin joulunviettoon vuosisataisen perinteen mukaisesti.

Kesäkuvat unohtuvat kovalevyn uumeniin

Digikameralla kuvaaminen on vaivatonta, mutta moni harrastajakuvaaja kokee kuvien käsittelyn ja paperimuotoon saattamisen työlääksi. Kun otoksia vaikkapa kesälomareissuilta on räpsitty tuhansittain tulee kuvaajalle tietokoneen ääressä helposti hiki.

Digimuistot ovat korvaamattomia

Jos salama iskee, ovat tietokoneet, modeemit ja digiboksit herkkiä rikkoutumaan. Koti- tai yritysvakuutus korvaa tavallisesti laitteet, mutta niiden sisältämät valokuvat, väitöskirjat ja muut tärkeät asiakirjat eivät kuulu vakuutusten piiriin. Luovalle työlle olisi vaikea edes määrittää korvaussummaa.

Läppäri

Tietokoneen voi vakuuttaa, tiedostoja ei

Vakutuusala on vasta heräämässä siihen, että yhä suurempi osa ihmisten omaisuudesta on elektronisessa muodossa. Nyt kaksi vakuutusyhtiötä tarjoaa vakutuusturvaa tiedostojen palautukseen, mutta varsinaista tiedostovakuutusta ei saa mistään.

Kuva tietotekniikkahuoneesta

Virtuaalitoiminta kilisyttää puhelinyhtiöiden kassoja

ATK-palvelinten vuokrauksesta eli palvelinhotellitoiminnasta on tullut useille puhelinyhtiöille kiivaimmin kasvava liiketoiminta-alue. Esimerkiksi ylivieskalaisella PPO-yhtiöillä on jo noin tuhat palvelinhotelliasiakasta.

Kännykällä kirjoitetaan tekstiviestiä.

Kännykän katoamiseen kannattaa varautua

Varastetun tai kadonneen kännykän mukana häviää puhelinnumeroiden lisäksi myös paljon muuta tietoa. Tietoturva-asiantuntija neuvoo suojaamaan henkilökohtaiset valokuvat, tekstiviestit, kalenterimerkinnät ja esimerkiksi firman tärkeät tiedot etukäteen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle