Uusimmat artikkelit
Pohjoiskarjalaisen metsätien alta löytyi ainutlaatuinen kivikautinen hauta – kuollut lapsi oli aseteltu höyhenpedille koiran kanssa
Arkeologien mukaan Outokummun Majoonsuolta löytynyt muinainen hauta kuului pienelle lapselle. Mikroskooppisista paloista on voitu rakentaa kuva siitä, kuinka vainajia on kunnioitettu kivikaudella.

"Vanhemmat eivät saaneet tietoa lapsen kuolemasta", paavi vierailee Kanadassa ja pyytänee anteeksi alkuperäisväestön kaltoinkohtelua
Alkuperäisväestön edustaja vaativat anteeksipyynnön lisäksi lupauksia muista toimista katolisen kirkon johtajalta. Vaatimuksena ovat rahalliset korvaukset, otettujen esineiden palauttaminen sekä arkistojen avaaminen.
Tutkimus vahvisti: Kivikauden riipuksia tehtiin ihmisluista
Aiemmin luu- ja hammasriipuslöydöt arvioitiin eläinperäisiksi. Arkeologit avasivat haudat jo 1930-luvulla Äänisen saarella.
Kanadassa tehtiin jälleen uusi hautalöytö – alkuperäisväestön lapsille tarkoitetun koulun lähistöltä löytyi yli 160 merkitsemätöntä hautaa
Kyse on lyhyen ajan sisään jo neljännestä vastaavanlaisesta löydöstä Kanadassa.

Kanadasta löytyi taas lisää hautoja alkuperäisväestön lasten koulun läheltä – kirkkoja poltettu, paavia vaaditaan tilille
Kyse on lyhyen ajan sisään jo kolmannesta vastaavanlaisesta löydöstä Kanadassa. Tuoreeltaan tehdyissä karmaisevissa löydöissä on löydetty yhteensä yli tuhat hautaa.
Harrastaja teki merkittävän löydön Kuopiossa: tutkimuksissa varmistuu, onko kyse Pohjois-Savon ensimmäisestä rautakauden haudasta
Kuopion Puijonsarven kärjestä löytyi vuosi sitten rautainen keihäänkärki, veitsenkatkelma ja palanutta luuta.
Historia: Viikinkien armeija – arkeologiset löydöt avaavat soturijoukon tarinoita
Mikä on Britteinsaaria ryöstelleen armeijan tarina?
Historia: Kelttihaudan arvoitus
Mitä tutkijat saavat Itävallan haudalöydöistä selville?
Hyvä kysymys: Miksi eurooppalaiset valloittajat eivät sairastuneet Uuden maailman tauteihin?
Eläinperäisiä tauteja oli Amerikassa vähemmän.

Isotooppitutkimus raottaa rautakautisen kalmiston saloja: Kala oli Euran Luistarin perusruokaa, mutta keitä olivat hylkeensyöjät?
Uusia tutkimustuloksia Suomen rautakauden tunnetuimmasta kohteesta ja sen asukkaista.
Ainutlaatuinen tilaisuus nähdä pueblo-intiaanien hautaesineet ennen palautusta Yhdysvaltoihin
Kansallismuseo laittaa esille harvinaisia alkuperäiskansan haudoista löytyneitä esineitä. Sen jälkeen ne lähtevät kotimatkalle Yhdysvaltoihin.

Rautakauden mahtiemännät koreilivat vaatteilla – käsityömestari ratkoo pukuihin liittyviä mysteereitä, joista yksi on ylitse muiden
Mervi Pasanen tekee toisen työpäivän kotona käsitöiden parissa. Muinaispuvut vievät aikaa, mutta palkitsevat tekijänsä.

Egyptissä esiteltiin suuri muinainen hautakammio, johon johtaa 18 sisäänkäyntiporttia
Yli 3 500 vuotta vanhan hautakammion seiniä koristelevat maalaukset, joissa kuvataan vuosituhansien takaista egyptiläisten arkea.
Historia: Tyttö menneisyydestä – aikamatka pronssikauden arkeen
Aikamatka pronssikaudella eläneen tytön elämään.

Katso kiehtovat kuvat ja videolinkki: Egyptistä löytyi 50 hyväkuntoista muumiota, joiden joukossa on myös lapsia ja koiria
Tutkijoiden mukaan muumioitujen koirien löytyminen hautakammiosta kertoo, kuinka tärkeitä eläimet olivat olleet aikoinaan vainajille.

Laukon kartanon maille haudattiin vainajia jo 500-luvulla – Tutkimukset vahvistavat hautalöydön merkittävyyden
Laukon kartanon rautakautinen hauta-alue on Pirkanmaan runsaslöytöisin kalmistokaivaus vuosikymmeniin. Esiin on kaivettu eri ikäisten vainajien luita, soturien esineistöä ja todisteet esimerkiksi polttoroviolle asetetusta karhuntaljasta.
Itse asiassa kuultuna: Helena Ranta
Professori Helena Ranta on nähnyt maailman julmuuden.

Rautakauden aikainen kallo sai nuoren naisen kasvot
Pohjanmaalta löytyneiden rauta-ajan kalmistojen tutkimustyö saa uutta puhtia, kun yksi 1500 vuotta vanha kallo sai uuden elämän.

Ruotsin viikinkihaudoista löytyi merkkejä islamista
Tutkijan mukaan myös itämaisen silkin yleisyys viikinkien hautavaatteissa kertonee yhteyksistä islamiin.

KRP:lle runsaasti vihjeitä sisällissodan metsähaudasta – teloitettujen haudalle tuotu punaisia ruusuja
KRP:n tutkinnanjohtaja on tyytyväinen poliisille tulleiden vinkkien määrään. Poliisi tiedotti viime viikolla Hausjärveltä löytyneestä kansalaissodan aikaisesta metsähaudasta.

Oho, kävelit muinaismuiston yli! Suomessa on paljon merkkejä historiasta, mutta aina niitä ei huomaa
Kirja Suomen muinaismuistoista muistuttaa, että ensimmäiset asukkaat saapuivat tänne heti jääkauden päätyttyä.

Ravattulan Ristimäen kirkon kaivauksille 250 000 euron apuraha
Suomen vanhimmaksi tulkittu kirkonjäännös löytyi arkeologian oppiaineen kaivauksissa Aurajoen varrelta vuonna 2013.

Janakkalan miekkamies sai arvomiekoilleen kulttuurikummin kalevalakoruväestä
Kalevalaisten Naisten Liitto ja Kalevala Korun Kulttuurisäätiö rahoittavat maailmallakin julkisuutta saaneen Janakkalan miekkamiehen miekkojen konservoinnin. Kansallismuseo etsii paraikaa lisää kulttuurikummeja.

Tutkijat selvittivät, miltä lähes 2 000 vuotta sitten elänyt Sipánin herra näytti – katso video
Muinaisen soturipapin hauta Perussa on yksi viime vuosikymmenten merkittävimmistä arkeologisista löydöistä.

Harrastajat löysivät tuhat vuotta vanhoja koruja Urjalasta
Museossa pidetään mahdollisena, että korut voivat johtaa viikinkiajan kalmiston jäljille. Uusi hautalöytö olisi todellinen aarre arkeologeille.

Arkeologit kaivoivat Kakolanrinteen kolerahautausmaalla
Alueelle aiotaan rakentaa uusi päiväkoti. Tutkimukset eivät ole hidastaneet päiväkodin rakentamisaikataulua.

Hämäläispellosta paljastui muinainen satojen kolikkojen rahakätkö: "Jymypaukku"
Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät löysivät suuren rahakätkön helatorstaina. Löytäjät itse arvioivat kolikot viikinkiaikaisiksi. Satoja kolikoita sisältäneestä kätköstä on tehty ilmoitus viranomaisille, joiden odotetaan varmistavan rahojen aitouden ja iän.

Kissat valtasivat internetin – miksi kissavideot ovat niin suosittuja?
Kissat ovat kiehtoneet meitä jo ammoisista ajoista lähtien. Vanhimmat havainnot kissojen ja ihmisten vuorovaikutuksesta ovat miltei kymmenentuhannen vuoden takaa. Egyptin hautalöydöt vahvistavat kissojen olleen ihailun ja palvonnan kohteena jo viisituhatta vuotta sitten

Tuntematon kuningatar löytyi Egyptissä – kukistiko ilmastonmuutos vanhan valtakunnan?
Kolmiulotteinen kasvorekonstruktio kuningattaresta on "äärimmäisen vaikea, ellei mahdoton" toteuttaa, koska kuningattaren kallo on pirstaleina – todennäköisesti haudanryöstäjien murskaamana.

Tarunhohtoisesta saaresta löytyi muinainen kotkakoru
Pohdonsaaressa Vesilahdella on tehty harvinainen arkeologinen löytö. Kolmipäinen kotkakoru on ainakin 1200 vuotta vanha ja todennäköisesti peräisin kaukaa Venäjältä, Volgan mutkan lähettyviltä Permistä. Vastaavia koruja ei ole aiemmin löydetty Suomesta.

Egypti pelkää turisminsa puolesta – Ranska ja Belgia kehottavat välttämään turhia matkoja
Myös Yhdysvallat on torstaina ilmoittanut, että sillä on tietoa, joka tukee Britannian pommiepäilyä.

Egyptologi uskoo: Kuningatar Nefertitin hauta voi olla Tutankhamonin haudan sisällä
Arkeologi Nicholas Reeves havaitsi farao Tutankhamonin hautakammion seinissä merkkejä mahdollisista oviaukoista. Hän päättelee, että kammion seinän takana lepäisi kuningatar Nefertiti, joka saattoi olla Tutankhamonin äiti.

Lappeen kirkon historia ulottuu 600 vuoden taakse
Lappeen seurakunta viettää 600-vuotisjuhlaansa. Seurakunnan ensimmäisen kirkon peruskivet voi yhä helposti löytää metsän keskeltä.

Malesiassa löytyneissä haudoissa uskotaan olevan 139 ruumista
Malesia löysi viikonloppuna Thaimaan rajan läheltä lukuisia hautoja ihmissalakuljettajien käyttämiltä leireiltä. Aiemmin vastaava hautalöytö tehtiin Thaimaan puolella rajaa.
Ming-dynastian aikainen hauta kertoo kiinalaisen voimanaisen tarinan – jalkavaimosta poliittiseksi ja sotilaalliseksi strategiksi
Nanjingista rakennustyömaalta löytyneen ylhäisönainen Mein haudassa oli kulta-aarteita ja jalokiviä, mutta myös kahteen kiveen kaiverrettu kertomus hänen elämästään.

Pyhän symbolin arkinen historia - Jeesus naulittiin tulvamerkkiin
Symbolien salat paljastaa myös, että suuntaa osoittavan nuolen historia juontaa juurensa roomalaisiin katakombeihin. Mutta mitä yhteistä on kalalla ja opastenuolella?

Kreikan hautakummun luurangon toivotaan ratkaisevan mysteerin
Kulttuuriministeriön mukaan luuranko kuului yhteiskunnallisesti merkittävälle henkilölle. Kaivausten pääarkeologi sanoo haudassa makaavan todennäköisesti miespuolinen kenraali. Spekulaatioissa on mainittu myös Aleksanteri Suuri ja hänen perheensä jäsenet.
Jääkaudella eläneiden lasten jäänteet löytyivät Alaskasta
Yksi lapsista on kuollut pian syntymästä jälkeen, ja toinen syntyi kuolleena. Lapset ovat nuorimmat koskaan Alaskasta löydetyt ihmisjäänteet.

Hautalöydöt kertovat muinaisen Egyptin hiusmuodista: Hiustenpidennyksiä, lettejä ja kiehkuroita
Farao Akhenatenin hallitsemasta Amarnasta löytyneiden vainajien hiuslaatu vaihtelee, mikä voi kertoa siitä, ettei kaupungin väestö ollut etnisesti yhtenäistä.

Janakkalan miekkamiehestä tähti brittiläiseen dokumenttisarjaan: "Tarina on varmasti tutkimisen arvoinen"
Brittiläinen Yorkin yliopiston arkeologiryhmä ja keskiaikaisia hautalöytöjä tutkiva dokumentin tekijä ovat kartoittaneet alkuviikosta Janakkalan miekkamiehen löytöpaikkaa. Tutkimusten odotetaan tuovan runsaasti uutta tietoa kahden miekan kanssa haudatusta miehestä ja historiallisesta asutuksesta Suomessa. Vuosisatojen jälkeen Janakkalan miekkamies nousee brittidokumenttisarjan tähdeksi.

Kreikan hautalöytö lupailee sensaatiota – Merkkejä jopa kuninkaallisesta vainajasta yli 2000 vuoden takaa
Kaivausryhmä on melkein perillä Pohjois-Kreikan Amfipoliissa löytyneessä makedonialaisessa kumpuhaudassa. Monumentin toivotaan paljastavan vainajaan yhdistettävää esineistöä.
Arkeologit löysivät ehkä Länsi-Euroopan vanhimman hammasimplantin – saattoi tappaa kantajansa
Rautainen tekohammas löytyi 2 300 vuotta sitten kuolleen naisen haudasta. Arkeologit pitävät mahdollisena myös sitä, että hammas oli asennettu kuoleman jälkeen kaunistamaan naisen ruumista.

Oliko miekkamies sotilas - historiankirjat menossa uusiksi
Mihin Janakkalan miekkamies on kuulunut, kenen valtaa hän on ylläpitänyt, kuka piti valtaa Hämeessä, millainen yhteisö seudulla asui? Näitä pohtii nykyään Museoviraston kenttäosaston tutkija Simo Vanhatalo. Hän on yhä hämmentynyt valtavasta ulkomaisesta kiinnostuksesta. Hämeenlinnan seudulla on täytynyt olla enemmän asutusta kuin on ajateltu, mikä mullistaa vanhan historiankirjoituksen.

Pompeiji murenee sateen voimasta
Viranomaiset arvelevat, että vesi pääsee syömään raunioita, koska niiden kaivamattomien osien salaojitus on puutteellinen.

Network of catacombs revealed under Helsinki Orthodox cemetery
The oldest catacombs are thought to date back to the 1800s. So far none have been opened.

Hautausmaa kätki salaisuuden – muinaisten hautaholvien verkosto paljastui sattumalta
Helsingin Hietaniemen hautausmaan alta paljastui maatutkatutkimuksissa 12 kohdetta, joita voidaan varmuudella pitää katakombeina. Lisäksi parikymmentä kohdetta on luokiteltu epävarmoiksi löydöiksi.
Egyptissä löytyi aiemmin tuntemattoman faraon hauta
Abydoksesta löytyneen haudan uskotaan kuuluneen yli 3 600 vuotta sitten hallinneelle farao Senebkaille. Sen vierestä löytyi aiemmin hauta, joka vastikään tunnistettiin farao Sobekhotep I:n haudaksi.
Egyptin hautalöytö tunnistettiin – sarkofagi kuuluu Sobekhotepille
Farao Sobekhotep I:n uskotaan olleen Egyptin hallitsija noin 3 800 vuotta sitten. Faraosta ja hänen hallitsijakaudestaan tiedetään vain vähän.
Muinaisen oluenpanijan hauta löytyi Egyptissä
Yli kolmetuhatta vuotta vanha hauta löytyi toisen haudan tutkimusten yhteydessä.