Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Leivon Leipomon ruisleipä linjasto

Tutkimus: gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta suoliston normaalia toimintaa – keliaakikon kannattaa huolehtia hivenaineiden ja vitamiinien saannista

Keliaakikon suoli voi näyttää terveeltä, mutta monien aineiden imeytymisessä saattaa olla ongelmaa.

nainen nojaa päätään seinään aamuauringossa ja hymyilee

Avanne ei rajoita 34-vuotiaan perheenäidin elämää, vaan mahdollistaa sen – ulostepussi ei haise eikä vuoda

Suoliston ongelmat ja sairaudet, kuten syövät, ovat syy lisääntyviin avanneleikkauksiin. Avannepussi vyötäröllä voi hävettää. Siksi varsinkin nuoret avanneleikatut tekevät työtä avoimuuden puolesta.

Uutisvideot: Kakkaatko oikein? Sillä on väliä, miten pöntöllä istut ja minkälaisia papanoita teet

Iskikö ähky? Näin saat suolen toimimaan oikein

Kakkaaminen jos mikä on niin helppoa, että lapsikin sen osaa – paitsi että ei aina osaa.

nainen katsoo keksipakettia

Myllää, nipistää, närästää – Yllättävän moni keliakiaa sairastava oireilee tiukasta ruokavaliosta huolimatta

Jopa neljännes keliakiaa sairastavista kärsii vatsavaivoista enemmän kuin muut, vaikka keliakia on jo hoidossa. Selvästi yleisin vaiva on närästys.

Nainen neuloo ja hymyilee.

Kaija selvisi syövästä – "Minusta ei tullut sankaria, olen ihan tavallinen ihminen"

Kajaanilaiselta Kaija Romppaiselta leikattiin kesällä ohut- ja paksusuolen syöpä. Vaikka hoidot ovat edelleen kesken, elämä näyttää taas valoisalta.

Nainen lajittelee lääkkeitä lääketukussa.

Karmeita mokia lääkkeiden käytössä: Suuri osa sairastuneista ei edes hae niitä apteekista – ja yhtä moni nielee ne väärin

Vain joka kolmas potilas ottaa lääkkeensä lääkärin ohjeiden mukaan. Harva myöskään tietää sitä, ettei lääkettä kannata huuhdella alas mehulla tai maidolla.

Omalääkäri Risto Laitila

Mistä ohutsuolen kiertymä johtuu? – Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Mikä on ohutsuolen kiertymä ja mistä se johtuu?

Maitoa.

Maitorasvan pilkkominen vatsavaivojen syynä? Rasva vaihtaa käsittelyssä takkinsa

Olisitko valmis hämmentämään maidon rasvan itse vispilällä? Tältä vaivalta teollisuus säästää ihmisen maidon homogenoinnilla. Moni epäilee, että juuri homogenointi eli rasvan pilkkominen aiheuttaa vatsavaivoja.

Lapamato.

Lapamato voi pesiytyä nykyihmiseenkin – "Laihduin 8 kiloa"

Raa'asta kalasta tarttuva lapamato oli varsinainen vitsaus Suomessa sotavuosina. Leveää heisimatoa esiintyy vieläkin, vaikkakin hyvin harvoin. Joensuulaismiehellle lapamato oli suuri yllätys, ja hän ehti jo epäillä syöpääkin rajusta laihtumisestaan.

Lihavuusleikkaus Vaasan keskussairaalassa.

Painonpudotuksen arvoitus ratkaistu? Sappihapot laihtumisen taustalla

Ruotsalais-amerikkalaisen tutkimuksen mukaan lihavuusleikkaus nostaa sappihappojen määrää veressä reippaasti. Sappihapot helpottavat rasvan ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytymistä ohutsuolessa

Mahakipujen syyksi selvisi harvinainen syöpä

Kuin salama kirkkaalta taivaalta. Näin voi kuvata kuopiolaisen Päivi Suonperän sairastumisen alkuhetkiä. Syöpädiagnoosi tuli täytenä yllätyksenä.

Lihavuusleikkaus Vaasan keskussairaalassa.

Veitsellä eroon läskeistä

Kun muut laihdutuskeinot ei auta, niin viimeisenä keinona voidaan käyttää lihavuusleikkausta. Pohjois-Karjalan keskussairaalassa tehdään vuosittain noin 20 lihavuusleikkausta. Leikkausten määrää haluttaisiin nostaa huomattavasti, sanoo vatsakirurgi Seppo Silvasti. Laihdutuskeinona leikkaus on varma, leikkauksen jälkeen paino putoaa jopa kymmeniä kiloja vuodessa.

Mansikkaa syödään

Ruoansulatus

Ruoansulatus

Gluteenittomia tuotteita

"Entä jos se on keliakiaa?"

Valtakunnallisen Keliakiaviikon teemana on tänä vuonna "Entä jos se on keliakiaa?”. Tarkoituksena on tehdä tunnetuksi keliakiaa, sen diagnosointia ja hoitoa. Teemaviikolla halutaan viestittää, että keliakia voi olla hyvin monenlaisten oireiden takana.

Miehelle tehdään verikoetta

Verikokeen pitäisi riittää keliakiadiagnoosiin

Keliakian viralliset diagnoosiperusteet ovat vanhentuneet. Taudin vahvistamiseen tarvitaan edelleen ohutsuolen limakalvovaurio, vaikka hoitoa vaativa keliakia voidaan jo luotettavasti todeta verinäytteestä. Asiaa tarkastellaan Tampereen yliopistossa tarkastettavassa väitöstyössä.

Pohjukaissuolen tulehdus

Tulehduksen aiheuttaja

Lasten keliakia voisi selvitä helposti vasta-ainetestillä

Suuri osa lasten keliakioista voitaisiin todeta yksinkertaisella terveydenhoitajan tekemällä vasta-ainetestillä. Unkarilaistutkimuksessa pikatestin avulla tunnistettiin noin 80 prosenttia diagnosoimattomista tapauksista.

Keliakian havaitsemiseksi uusi kotitesti

Suomessa on kehitetty pikatesti keliakian havaitsemiseksi. Apteekista kotiin ostettava testi selvittää muutamassa minuutissa, onko veressä keliakian vasta-aineita. Sormenpäästä otettavaa veritippaa tutkivaa testiä käyttävät tavallisten kansalaisten lisäksi myös lääkärit ja tutkimuslaitokset.

Keliakia

Taudin aiheuttaja ja oireet