Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lukioiden ja ammattioppilaitosten opiskeluhuoltopalvelut heikkenivät jyrkästi viime keväänä

Lääkärin ja terveydenhoitajan palvelujen saatavuus heikkeni noin puolessa oppilaitoksista. Psykologipalvelujen saatavuus heikkeni noin joka neljännessä lukiossa ja noin joka kolmannessa ammatillisessa oppilaitoksessa.

Alavudelle suunnitellaan rallipainoitteisia opintoja

Järviseudun ammatti-instituutti, Alavuden kaupunki ja ralliyrittäjät keskustelevat uuden opintokokonaisuuden järjestämisestä.

Yhteishaku hoituu poikkeusoloissakin – Mikael Nousiainen: "Mummoni sanoi, ettei hänkään vielä tiedä mitä tekee isona, niin ei minunkaan tarvitse"

Toisen asteen yhteishakua pidennettiin koronasta johtuvien etäopetusjaksojen ja oppivelvollisuuden laajentamisen takia.

Harjun oppimiskeskus ja Haminan lukio yhdistävät voimansa – suunnittelevat ratsastuspainotteista lukiokoulutusta

Jatkossa Harjun oppimiskeskus ostaa kaksoistutkintoa opiskelevien lukio-opetuksen Haminan lukiolta Virolahden lukion sijaan.

Työvoimapula uhkaa pahentua entisestään kasvukeskuksissa, rakennusala ei houkuttele nuoria – opiskelija Matvei Ivanov: Maaseudulla nikkarointi on tutumpaa

Rakennusteollisuus pelkää myös alan ammattilaisten osaamisen puolesta, koska näyttötutkintoja tehdään nyt koronan vuoksi aidon työympäristön sijaan oppilaitoksissa.

Pikkukunnassa houkutellaan nuoria puualalle varmalla kesätyöpaikalla – "loistava ponnahduslauta monelle alalle"

Lukio- ja ammattiopinnot yhdistävä kolmoistutkinto antaa hyvän pohjan jatko-opinnoille.

Onnea ammattiin valmistuneille! Katso tutkinnon suorittaneiden nimet Ylen amiskoneesta

Tänä keväänä korona muutti suunnitelmat ja rutiinit. Opinnot vietiin loppuun poikkeusoloissa.

Kolme amiksessa opiskellutta nuorta eri aikakausilta kertoo, miten opiskelu toi työpaikan – jopa seuraavana päivänä valmistumisesta

Ammatilliseen koulutukseen voi nykyään hakea ympäri vuoden. Jatkuva haku on niin suosittua, että tietyille aloille jo lähes puolet opiskelijoista tulee sen kautta.

Koodarin töihin ei pelkkä tutkinto riitä – Koodaripula tarkoittaa yhä useammin pulaa kokeneista konkareista

Ohjelmistoalan ammatillisen koulutuksen vaatimuksia kasvatetaan: työnantajien toiveesta tutkintoon sisällytetään muun muassa vuorovaikutustaitoja ja projektinhallintaa.

Ylioppilastutkintolautakunnan saamat valitukset nelinkertaistuneet vuoteen 2015 verrattuna

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteerin Tiina Tähkän mukaan opiskelijat ovat tietoisempia arvosanojensa vaikutuksesta.

Onnea ammattiin valmistuneille! Ylen amiskoneesta löydät tutkinnon suorittaneiden nimet

Yli 80 000 ammattiin valmistuvaa opiskelijaa saa todistuksensa viikonloppuna. Valmistuneiden nimet löydät Ylen amiskoneesta.

Erityisnuoret pääsevät pian valitsemaan laajemmin ammattiopintoja Keski-Pohjanmaalla

Jos uudenlainen koulutushanke saa EU-tukea, pian nuorilla on valinnanvaraa enemmän ammattiopinnoissa.

Mikään yhteishaussa valittu vaihtoehto ei sulje myöhempiä urapolkuja pois – Opinnoissa erityistä tukea tarvitsevien haku käynnistyy maaliskuussa

Lukioon ja yleiseen ammattilliseen koulutukseen on haettava 12. maaliskuuta mennessä. Pääsy- ja soveltuvuuskokeet ovat palanneet osalle aloista.

Ammattiopiskelu muuttui – heikoimpien pärjääminen huolestuttaa

Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma ja yritykset saavat oppisopimuksella entistä valikoidummin opiskelijoita.

Perjantai 1.6.2018 (radio)

Kouluissa juhlitaan päättäjäisiä viikonloppuna. Oleskelulupia myönnettiin Suomeen vähemmän kuin vuonna 2016. Toukokuussa rikottiin monta sääennätystä. Koulujen päättäjäisiä voidaan viettää kauniissa säässä.

Katso, ketä saa onnitella – Ylen amiskoneesta löydät ammattiin valmistuneiden nimet

Kymmenettuhannet ammattiin valmistuvat saavat tutkintotodistuksensa tänä viikonloppuna. Valmistuvien nimet näet tästä.

Perjantai 18.8.2017 (radio)

Moni somalialainen on työtön. Suomessa asuinalueet ovat rauhallisia, sanoo poliisi. Pääsykokeet uudistuvat. Espanjassa tehtiin kaksi terrori-iskua. Lauantaina sataa.

Tässä kevään ammattiin valmistuneet – etsi Ylen amiskoneesta tuttu tutkinnonsaaja

Tänä keväänä ammattiin valmistuvat pääsevät pian juhlimaan. Yle kerää jälleen kymmenientuhansien uusien valmistuneiden nimet yhteen ja julkaisee ne amiskoneessa. Etsi koneella itsellesi tuttu tutkinnon saaja!

Harva tietää: luennolla istuminenkin kerryttää eläkettä – kunhan saa paperit

Opiskeleminen ei ole eläkkeen kannalta hukkaan heitettyä aikaa, sillä moni valmis tutkinto kerryttää eläkettä.

Ammattikoulun todistuksella suoraan korkeakouluun – Opiskelijayhdistykset liputtavat myös valintakokeiden puolesta

Opetusministeriön työryhmän ehdotuksen mukaan ammatillisen perustutkinnon todistuksella voisi päästä suoraan korkeakouluun. Valintakokeista ei kuitenkaan olla kokonaan luopumassa.

Nämä asiat muuttuvat ammattikoulutuksessa: Työ opettaa oppijaa, kouluun voi hakea läpi vuoden

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kuvaili puoliväliriihen infossa laajaa ammattiopetuksen uudistusta suurimmaksi koulutusuudistukseksi kahteen vuosikymmeneen.

Paperialalle kova tunku – yli tuhat ihmistä haki oppiin UPM:n tehtaille

Koulutusohjelmaan valittiin 27 henkilöä, jotka saavat paperimiehen ammattitutkinnon kahdessa vuodessa.

Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle lähes kolme miljoonaa euroa nuorten aikuisten osaamisohjelmaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän koulutuskuntayhtymälle yhteensä 2,73 miljoonaa euroa valtionavustusta. Avustus on tarkoitettu nuorten aikuisten osaamisohjelman koulutuksen toteuttamiseen.

Opiskelijat ehostavat Länsi-Puijon asukkaiden kohtaamispaikan

Aidoissa työympäristöissä toimiminen motivoi oppimaan. Savon ammatti- ja aikuisopiston pintakäsittelyn opiskelijat pääsivät ehostamaan Kuopion Länsi-Puijon asukastupaa.

Opetusministeriön työryhmä: Neljä hyvää syytä, miksi korkeakouluun pitäisi päästä suoraan ylioppilastodistuksella

Opetusministeriön työryhmän mukaan on kaikkien etu, että opiskelemaan pääsee jo annetun näytön – esimerkiksi ylioppilastodistuksen – perusteella.

Satakunnasta kehuja ammattiopetuksen uudistusesitykselle

Opetusministeriön työryhmä esittää ammattiopetuksen uudistamista. Tavoitteena on vähentää erillisten tutkintolinjojen määrää merkittävästi.

Työryhmä karsisi ammatillisia tutkintoja rajusti

Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjausryhmä ehdottaa merkittäviä uudistuksia ammatilliseen tutkintorakenteeseen ja näyttötutkintojen mitoitukseen. Jatkossa tutkinnot olisivat laajempia ja niitä olisi huomattavasti vähemmän.

Katso tästä kevään ammattiin valmistuneet – Yle kokosi koulunsa päättäneet yhteen

Kymmenettuhannet suomalaisnuoret ovat suorittaneet toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Suomi saa uusia leipureita, maalareita ja partureita. Etsi itsellesi tuttu juhlakalu valmistuneiden joukosta!

Sataedu säästää karsimalla toimitiloja

Ammattiopisto Sataedu karsii kulujaan vähentämällä vuokratilojaan Nakkilassa ja Harjavallassa. Järjestelyjen taustalla ovat ammattiopetukseen kohdistuvat säästöt.

Nuoria ja kielitaitoisia ammattilaisia tarvitaan – vieraskielisen perustutkintokoulutuksen järjestämisessä esteitä

Kielitaitoisista eri alojen ammattilaisista on jatkuvaa pulaa. Vaikka useimmat vastavalmistuneetkin pärjäävät arjessa englannin kielellä, myös muiden kielten taitajia kaivataan. Esimerkiksi koulutetuille venäjää osaaville työntekijöille olisi kysyntää. Ammatillista perustutkintokoulutusta annetaan kuitenkin vain suomen kielellä.

Juvalla lappu luukulle – hallituksen leikkuri vie Mikkelin seudulta 110 ammatillista opiskelupaikkaa

Etelä-Savon ammattiopiston toiminta Juvalla lakkaa vuoteen 2017 mennessä. Uusia opiskelijoita ei enää oteta. Esedulta leikataan 2,2 miljoonaa euroa ensi vuonna.

Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä taas uusien yt-neuvottelujen kynnyksellä

Maan hallituksen tekemät leikkaukset ammatilliseen koulutukseen johtavat uusiin yhteistoimintaneuvotteluihin Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä vuoden päästä. Viime vuosina kuntayhtymän henkilöstömäärä on pudonnut parillasadalla ja vuosiopiskelijamäärä tuhannella. Myllerrykset eivät nujerra - yhtymä aikoo olla yksi Suomen suurimpia ammattillisia kouluttajia viidenkin vuoden kuluttua.

Nyt loppui koulun penkin kulutus – ammatillinen koulutus vaihtaa istumisesta osaamiseen

Vuosia tahkottu ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen uudistus on valmistunut. Uudistuksen myötä ammattikouluissa aletaan korostaa osaamista: opintosuorituksia ei enää mitata opintoviikoissa, vaan osaamispisteissä. Myös oppiaineen käsite väistyy osaamiskokonaisuuksien tieltä. Uutta opetussuunnitelmaa päästään kokeilemaan käytännössä ensi viikolla, kun ammattikoulut aukaisevat ovensa.

KSML: Nuorten ja aikuisten ammatillinen koulutus halutaan yhdistää

Uudistuksessa ei lyhennettäisi ammatillisia perustutkintoja ja mahdollisuus hakeutua jatko-opintoihin turvattaisiin.

Tässä ovat kevään 2015 ammattiin valmistuvat nuoret

Ammattiin valmistuu koko maassa kymmeniä tuhansia opiskelijoita. Lista täydentyy sitä mukaa kuin oppilaitokset julkaisevat valmistuvien nimiä.

Kaksivuotinen ammattikoulu tyrmätään – "Siirryttäisiin ajassa 30 vuotta taaksepäin"

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa suunnitellaan ammatillisen koulutuksen lyhentämistä kahteen vuoteen. Uudenmaan ammattikouluissa uutinen tyrmistytti.

Kova ehdotus hallitusneuvotteluissa: Ammattikoulututkinto kaksivuotiseksi

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan hallitusneuvotteluissa on paineita lyhentää ammattikoulutusta kahteen vuoteen. Tämä saattaisi vaarantaa ammattikoululaisten oikeuden jatko-opintoihin.

Lappian Lilja: "Eroaikeet ovat erittäin valitettavia"

Lappian säästöpaineet ja -suunnitelmat ovat suututtaneet Kolarin ja Keminmaan päättäjät niin, että kunnissa haluttaisiin jo erota koko koulutuskuntayhtymästä. Lappian mukaan erot eivät vaikuttaisi toimintaan, mutta olisivat erittäin valitettavia.

Yhteishaku toisen asteen opintoihin alkaa tänään

Ammatillisen koulutuksen sekä lukioiden hakuaika on 24.2.-17.3. Ammattiopisto Sampossa haun piirissä on 20 ammatillista perustutkintoa. Maakunnan lukioissa on tänä keväänä tarjolla 801 opiskelupaikkaa.

Teknologian ja hoivan yhdistävä ammatti vastaa hoitoalan muutokseen

Koulutuskeskus Salpaus ottaa ensimmäisten joukossa koulutusvalikoimaansa hyvinvointiteknologia-asentajien linjan. Tavoite on saattaa sulavasti yhteen hoitoala ja uusi teknologia.

Ammattiin valmistuneet Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan ammattiopistoista on valmistunut jälleen monen eri alan osaajia ja ammattilaisia. Yle Pohjois-Karjala julkaisee sivuillaan syyslukukaudella 2014 ammattiin valmistuneiden nimet.

Tytöt eivät pärjää pojille tietotekniikkataidoissa

Turun yliopistossa on tehty testejä 1 500:n yläkoulu- ja lukioikäisen parissa. Myös opettajia testataan.

Ensimmäisenä Suomessa: KAO:n liiketalouden alalle kestävän kehityksen sertifikaatti

Kainuun ammattiopiston liiketalouden ala saa ensimmäisenä Suomessa kestävän kehityksen sertifikaatin sekä nuorten että aikuisten koulutukseen. KAO tavoittelee koko opiston sertifiointia.

Opiskelupaikan voi napata vielä Lappiasta

Ammattiopisto Lappiassa on vielä vapaita opiskelupaikkoja syksyllä alkaviin koulutuksiin. Paikkoja haetaan erillihaun kautta ottamalla yhteyttä oppilaitokseen.

Ammattiin valmistuu tuhat nuorta Kymenlaaksossa

Eniten valmistuu liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon suorittaneita opiskelijoita.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle