Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Nuorten pahoinvointi syvenee ja väkivallanteot raaistuvat, mikä avuksi? Ylen chatissa asiantuntijat vastasivat lukijoiden kysymyksiin

Nuorten, jopa alaikäisten väkivallanteot ovat olleet paljon otsikoissa viime aikoina. Ylen chatissa kolme asiantuntijaa vastasi lukijoiden kysymyksiin nuorten pahoinvointiin ja väkivaltaan liittyen. Keskustelu on päättynyt.

Sairaalat täyttäneistä nuorista nousi huoli – asiantuntijan mukaan oireilevaa nuorta voi auttaa yksinkertaisella keinolla, kuuntelemalla

Asiantuntijoiden mukaan jokainen aikuinen voi auttaa vaikeiden asioiden kanssa painivaa nuorta.

Paljon tietokoneella pelaaville etäopiskelu on vaaratekijä – Aarrelle ja Santerille pelaaminen on yhteistä aikaa kaverien kanssa

Internetriippuvuuden määrittely vain ruutuajan perusteella ei onnistu etäopiskelun ja -työn aikana.

Nuorten hätä on kasvanut avunantokykyä suuremmaksi – Sekasin-chatin päivystäjä: "Mietin huolestuneena että kuka näitä kaikkia nuoria ehtisi auttamaan"

Sekasin-chattiin tuli viime vuonna 170 000 yhteydenottoa ja vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.

Lappiin tarvitaan lisää nuorten mielenterveyspalveluja

Koronaepidemia lisäsi ja syvensi ongelmia, ja nyt erikoissairaanhoitoon "vyöryy kuin liukuhihnalla" kriisiytyneitä nuoria.

THL esittää kotisairaalatoiminnan laajentamista koko Pohjois-Savoon

THL:n vuosittaisen arvioinnin painopisteenä ovat mielenterveyspalvelut ja ikääntyneiden palvelut.

Selvitys: Suomen yläkouluissa on vähintään 4 000 oppilasta, joilla on paljon poissaoloja – ongelma pahentunut viime vuosina

Yläkoulujen henkilöstölle tehdyn kyselyn mukaan oppilaiden poissaolojen keskeisimmät syyt liittyvät psyykkisiin ongelmiin.

"Pakottava tarve vahingoittaa itseään on lisääntynyt" – Miksi nuorten potilaiden itsetuhoisuus yleistyy? 4 psykiatrian ylilääkäriä vastaa

Iso osa 13–17-vuotiaista voi paremmin kuin koskaan, mutta psykiatrista apua tarvitsevat oireilevat aiempaa rajummin.

Lääkärin voi nyt tavata videoyhteyden avulla – etävastaanotot ovat aloittaneet Kymenlaaksossa

Kymsote on kehittänyt etävastaanottoa pitkään jo ennen koronapandemiaa.

Tamperelaisille nuorille on avattu uusi matalan kynnyksen päihde- ja mielenterveyspiste

Tavoitteena on antaa nuorille apua mahdollisimman varhain. 

Jessica Kaatila kyllästyi kouluun kasilla: “Kun oli päivän pois, oli helppo olla toinenkin” – yläkouluikäisiä koulupudokkaita on vähintään 4 000

Poissaolot alkavat lisääntyä kahdeksannella luokalla, mutta Suomessa on jo ekaluokkalaisiakin, jotka eivät halua mennä kouluun.

Lisää lääkäreitä ja hoitajia kotikaranteeniin – HUSin henkilökunnassa todettu nyt yhteensä neljä koronavirustartuntaa

Henkilökunnan tartunnat vaikuttavat HUSin neurokirurgian ja nuorisopsykiatrian toimintoihin, kun henkilökuntaa joutuu karanteeniin.

10-vuotias koululainen: "Kukaan ei huomaa minua ja hätääni" – Yle kysyi nuorilta mielenterveydestä, vastauksissa näkyy puute koulupsykologeista

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan lyhytterapiajaksot tuodaan koulujen arkeen pian.

Masennus, ahdistus ja uupumus ovat erityisesti nuorten tyttöjen ongelmia – kysymme nyt nuorten mielipidettä mielenterveyden häiriöistä ja avun saamisesta

Jutun lopussa olevaan kyselyyn vastaamalla voit kertoa, millaiset asiat nuorten mielenterveyteen vaikuttavat, ja onko apua helppo saada.

“Olisi luultavasti pitänyt yrittää itsemurhaa, että olisin päässyt hoitoon” – Nuorten mielenterveysongelmien hoitotarve rajussa kasvussa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru lupaa lisää resursseja kouluterveydenhuoltoon ja hoitoa tarjolle terveyskeskuksiin.

Psykiatrisilla hoitajilla riittää töitä Turun kouluissa – “Vastaanotolle tullaan pääasiassa mielialan ja ahdistuneisuuden vuoksi”

Kaupunki palkkasi kouluihin yhdeksän psykiatrista sairaanhoitajaa, sillä erikoissairaanhoidon lähetemäärät olivat kasvaneet rajusti.

Yli 100 000 nuorta kärsii mielenterveyden häiriöistä, ja hoito ruuhkautuu – "Jos on itsetuhoisia oireita, kolme kuukautta on pitkä aika"

Kansalaisaloite ajaa nopeampaa apua mielenterveyspalveluihin. Hinnaksi on arvioitu 35 miljoonaa euroa vuodessa.

Turun nuorisopsykiatrian läheteruuhkaa saatu purettua – kouluihin palkatut sairaanhoitajat auttaneet nuoria

Lähetemäärät kasvoivat Turussa keväällä 2018. Sen jälkeen jonoja on lyhennetty tarjoamalla matalan kynnyksen apua nuorille jo kouluissa.

Katso kello 20: Käynnit sukupuoli-identiteetin tutkimuksissa kasvavat nopeasti – miten nuoret puhuvat sukupuolista?

Suomessa noin 750 alaikäistä on hakeutunut transtutkimuksiin vuodesta 2011 lähtien, määrä kasvaa vauhdilla.

Psykiatriset sairaanhoitajat aloittivat työnsä Turun kouluissa – ongelmiin halutaan puuttua nopeasti

Nuorten ongelmat liittyvät yleensä mielialaan, ahdistuneisuuteen, erilaisiin kriisitilanteisiin ja murrosikään.

Voiko nuoren sukupuolta korjata? 750 alaikäistä on hakeutunut sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin

Lääketieteen asiantuntija joutuu arvioimaan, onko nuoren sukupuoli-identiteetti niin vakiintunut, että nuori on valmis korjaushoitoihin. Nuoren ahdistus omasta sukupuolestaan voi olla myös ohimenevä vaihe.

"Tuun sun kotiin hirttämään sut" – nuori voi joutua kohtaamaan raakaa nettivihaa joka päivä

Tutkija pitää jatkuvaa haukkumista todellisena riskinä nuoren kehitykselle. Haukkuminen altistaa itsetunnon laskulle, sosiaalisten tilanteiden jännittämiselle, masennukselle ja vetäytymiselle.

Myös lapset kärsivät jouluna yksinäisyydestä – avun voi tuoda soitto nuorten turvataloon

Yksinäisyys voi pahentua jouluna, kun lapsella on taukoa esimerkiksi harrastuksesta tai nuorisopsykiatrikäynneistä.

Valkeakoski aikoo parantaa mielenterveyspalvelua ja vielä säästää

Perheneuvolan ja nuorisopsykiatrian työntekijöstä perustetaan matalan kynnyksen mielenterveystiimi, jonka piiriin olisi helppo päästä jo ongelmien alkuvaiheessa.

Valkeakoskella yritetään helpottaa avunsaantia lasten mielenterveysongelmiin

Hoitoon pitäisi päästä mahdollisimman helposti.

Masentunut nuori pelaa puhelimella terapeutin vastaanotolla ja hoksaa ongelmansa – mobiilipelissä nuori voi ratkaista ahdistavat tilanteet etukäteen

Tubettaja voi olla ensimmäinen ihminen, jolle nuori avautuu pahasta olostaan. Mielenterveysongelmaisia nuoria halutaan tavoittaa heidän oman maailmansa kautta, ja sitä varten kehitettiin mobiilipeli.

Tutkimus: Ilmansaasteilla ja kätkytkuolemalla voi olla yhteys

Oulun ja Birminghamin yliopistot ovat tutkineet 200 Britanniassa tapahtunutta kätkytkuolematapausta. Lähivuosina tutkimus on tarkoitus tehdä myös suomalaisella aineistolla.

Lastenpsykiatri toisi käytöshäiriöisille lapsille avun kouluun – "Miksi avun saamisen pitäisi olla vaikeaa?"

Ylilääkäri Matti Kaivosoja ihmettelee, miksi hyvinvoinnin perässä pitäisi matkustaa tai jonottaa.

Koulun alku aiheuttaa kiusatulle unettomia öitä ja itkuisia päiviä – mitä tehdä, jos lasta kiusataan?

Esimerkiksi toistuva myöhästely saattaa olla merkki koulukiusaamisesta. Asiantuntijat neuvovat nyt, miten koulun penkille palaavia lapsia ja nuoria voi tukea.

Näinkö helppoa tämä olikin? Espoolaiskouluissa kuunnellaan masentuneita teinejä, olo paranee eikä erikoissairaanhoitoa välttämättä tarvita

Espoossa on saatu hyviä kokemuksia IPC-menetelmästä, jossa keskustellaan masentuneen nuoren kanssa hänen ihmissuhteistaan ja masennusoireistaan sekä tarkastellaan niiden yhteyttä.

Sisarusten tietoa mielenterveyspotilaan elämästä hyödynnetään vielä vähän: "Voisin auttaa hoitajia tuntemaan hänet paremmin"

Sisaruksen antama tieto mielenterveyspotilaasta voisi vähentää väärinkäsityksiä hoidossa ja jopa vähentää lääkitystä. Sisaruksilla on yhteisten vuosiensa ansiosta kertynyt toisistaan tietoa, jota hyödynnetään vielä vähän hoitotyössä.

Syömishäiriöisten pallottelulle toivotaan loppua: "Miksi minua ei hoidettu ennen kuin tilanne oli äärimmillään?"

Syömishäiriöön sairastunutta heitellään Pirkanmaalla palveluntarjoajalta toiselle. Vaikka osaamista on, selkeää hoitopolkua ei välttämättä muodostu. Ensi vuonna aloittavan syömishäiriöyksikön toivotaan korjaavan tilanteen.

Nuorten mielenterveyshoito sysätty erikoissairaanhoidon vastuulle – Hyksissä 40 prosenttia enemmän lähetteitä kuin viime vuonna

Mielenterveyspalveluja tarvitaan nuoren lähelle, ja asiantuntijat toivovat kouluihin lisää osaamista. Nykyinen järjestelmä on puutteellisempi kuin aikuisilla.

Ahdistaako olla katseiden kohteena? Virtuaalilaseilla voi kohdata pelkonsa

Esiintymisjännitys on nuorten yleisimpiä sosiaalisten tilanteiden pelkoja. Nuorisopsykiatrian kokeilussa tilanteet kohtaa turvallisesti virtuaalimaailmassa.

Nuorten tyttöjen transsukupuolisuustutkimukset ovat moninkertaistuneet

Valtaosa alaikäisistä transtutkimuksiin hakeutuneista on tytöiksi syntyneitä. Lähetteiden määrä on kuudessa vuodessa nelinkertaistunut.

Ensivaikutelma tehdään muutamissa sekunneissa – omat tunteet voivat hämätä

Ensivaikutelma on tärkeä, mutta voi mennä pahasti mönkään. Nuorisopsykologi toivoo, että ihmiset antaisivat toisilleen aikaa.

14-vuotias kiidätettiin ambulanssilla suljetulle osastolle sisäilmaoireiden vuoksi – "Tiedossa useita muitakin tapauksia"

Hengitysliiton Sisäilmakeskuksen mukaan lääkärit eivät vieläkään osaa yhdistää lasten ja nuorten pahenevaa flunssaoireilua koulun sisäilmaongelmiin. Silloin lapsen ympärille kasvaa helposti ongelmavyyhti, joka voi johtaa pahimmillaan psykiatriseen hoitoon.

Tutkimus: Vain hyväosaisten lapset raitistuvat – osa nuorista juo aiempaa enemmän

Tuoreen tutkimuksen mukaan nuoren perhetausta vaikuttaa alkoholinkäyttöön. Etenkin masennuksesta kärsivät huono-osaisten perheiden lapset juovat aiempaa enemmän. Ero hyväosaisiin nuoriin kasvaa koko ajan.

Kun nuoren mielenterveys järkkyy, koko perhe tarvitsee apua – "Oli sairaus mikä tahansa, se musertaa"

Sarin syömishäiriöön sairastunut tytär sai avun nuorisopsykiatrian tehostetusta avohoidosta osastohoidon jälkeen. Kotkan ja Kouvolan nuorisopsykiatrian poliklinikoilla toimivat Ensio-työryhmilta saa apua tarvittaessa nopeasti, jopa saman päivän aikana.

Syrjäiset sairaalat eivät kiinnosta lasten ja nuorten psykiatreja

Esimerkiksi Lapin keskussairaalassa suurin osa lasten- ja nuorisopsykiatrian lääkärin viroista on täyttämättä. Tällä hetkellä alan viidestä erikoislääkärin virasta vain yhdessä on joku hoitamassa pestiä vakituisesti. Länsi-Pohjan keskussairaalassa kaksi virkaa on lähes täytetty. Kummassakin sairaalassa tarvitaan keikkalääkäreitä.

Ylitarkastaja: Ratkaisu koululaisten hyvinvointiin on, sitä ei kuitenkaan käytetä

YK:n lasten oikeuksien komitea suosittelee päättäjiä tekemään lapsivaikutusten arvioinnin ennen päätösten tekoa. Kunnat eivät kuitenkaan välitä suosituksesta vaan polkevat lasten hyvinvointia, opetustoimen ylitarkastaja Kari Lehtola sanoo. Arviointi kuitenkin voisi olla ratkaisu koulupudokkuuteen.

Uusi ilmiö: Koulujen yhdistäminen vie nuoria jopa psykiatriseen hoitoon

Nuorisopsykiatriassa hoidetaan entistä enemmän koulupudokkaita. He ovat nuoria, jotka eivät käy peruskoulua. Herkkä ja sosiaalisesti arka nuori kärsii etenkin silloin, kun tuttu ja turvallinen yläkoulu yhdistetään toisen koulun kanssa. Esimerkiksi Liperissä jouduttiin totisen paikan eteen, kun kaksi yläkoulua yhdistettiin parisen vuotta sitten.

Loppu hoitoa tarvitsevan nuoren pompottelulle – ensin kuntoon mielenterveyspalvelujen yhteistyö

Miten psyykkisesti oireileva nuori saisi tarvitsemansa tuen ja hoidon oikeassa paikassa, oikeaan aikaan? Avainsanaksi on nousemassa eri toimijoiden yhteistyö. Tarvitaan toisin tekemistä ja toisin näkemistä.

Tunne itsesi, pääset ihmissuhteissa helpommalla

Ihmissuhdeasioissa elämä on helpompaa, jos tietää millainen on ja mitä haluaa. Tällöin voi hakeutua kaltaistensa seuraan, jossa oleminen on mukavampaa kuin eri tavalla ajattelevien kanssa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle