Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uutta tietoa merten jättiläisistä: Tyynenmeren miekkavalailla on parhaita kavereita ja Intian valtamerestä löytyi uusi sinivalaspopulaatio, joka laulaa paljon

Intianmeren pikkusinivalaiden jäljille päästiin ydinkoekiellon vuoksi. Sitä valvova järjestö tarkkailee merten ääniaaltoja, ja tutkijat havaitsivat niiden joukosta uppo-oudon valasporukan omaperäisen laulun.

Sadat merileijonat valtasivat kaupungin rannat Chilessä – Katso video

Tomen kaupungin rannoille nousi yli 300 merileijonaa. Viranomaiset uskovat, että merileijonat pakenevat miekkavalaita tai aluetta piiskaavia myrskytuulia.

Kiinan merieläinmarkkinat saivat venäläiset pyytämään valaita – eläinaktivisti pelkää valasvankiloiden paluuta

Vladivostokilainen aktivisti Nina Zyrjanova taistelee valaiden puolesta. Julkinen paine pakotti lopulta valasvankilan sulkemiseen Kaukoidässä, mutta merinisäkkäiden pyyntiä ei ole kielletty kokonaan Venäjällä.

Turkistarhaus, sirkuseläinten kiertueet ja delfiinien vangitseminen loppumassa Ranskassa – ministeri: asenteet ovat muuttuneet

Ranskassa on kolme delfinaariota ja noin 500 sirkuseläintä. Kiellon voimaantulo saattaa viedä jopa kymmenen vuotta.

Tutkijat ymmällään – miekkavalaat hyökkäävät aggressiivisesti veneitä päin Espanjan ja Portugalin rannikoilla

Hyökkäkset ovat kestäneet pisimmillään yli tunnin ja aiheuttaneet mittavia vaurioita aluksille.

Venäjällä vangitut ja häkeissä pidetyt valaat vapautetaan luontoon – Valaiden puolesta puhui myös presidentti Putin

Vapauttamisessa auttaa tunnettu ranskalainen valtameritutkija Jean-Michel Cousteau.

Kuollutta poikasta kuljettanut valasemo tunsi todennäköisesti jonkinlaista kiintymystä – "oliko se sellaista surua kuin ihminen ajattelee surun olevan"

Valasemo kannatteli kuollutta poikastaan nokallaan meren pinnalla 17 päivän ajan. Eläinten tunteiden tutkimisessa vaikeaa on se, kun kysyä ei voi.

Miekkavalasemo kuljetti kuollutta poikasta mukanaan yli kaksi viikkoa, nyt "suruaika on ohi"

Poikkeuksellisen pitkään surrut miekkavalas on palannut takaisin kalastamaan parvensa kanssa.

Finnish travel firms consider ban on parks with captive orca

News that British package holiday firm Thomas Cook has banned trips to theme parks with captive orcas is causing Finnish travel firms to rethink their policies.

Matkailujätti lopettaa lipunmyynnin eläinteemapuistoihin, joissa on miekkavalaita – Aurinkomatkat pohtii, seuraako se samoissa jalanjäljissä: ”Päätös pitää tehdä miettien ja harkiten”

Suomessa toimivat matkanjärjestäjät kertovat panostavansa eläinten hyvinvointiin ja kestävään matkailuun. Samalla moni yritys välittää lippuja kohteisiin, joissa on muun muassa miekkavalas- ja delfiiniesityksiä, vaikka esitysten eettisyyttä on kyseenalaistettu.

Avara luonto: Koskematon Etelämanner

Etelämanner on elinympäristönä syrjäinen ja ankara.

Tappajahai sai pojan karsastamaan tummaa vettä – nyt suomalaismies haluaa romuttaa haimyytit: "Luiseva ihminen ei kelpaa haille ruoaksi"

"Miekkavalailla on Free Willy, valkohailla Tappajahai", valkohaista kirjaa valmisteleva Harri-Pekka Pietikäinen sanoo.

Tutkimus: Ryhävalaan poikanen kuiskii emonsa kanssa välttääksen saalistajia

Tutkijoiden mukaan emo ja poikanen välttelevät epätoivottuja kuuntelijoita.

Venäjällä pelastettiin jäihin juuttuneita miekkavalaita – katso video

Sahalinin alueen pelastustyöntekijät mursivat ja siirsivät jäätä tuntien ajan, jotta miekkavalaat pääsivät jatkamaan matkaa vapaammille vesille.

Vuosien painostus tuotti tulosta: SeaWorld luopuu miekkavalasnäytöksistä

Yhtiöllä on Yhdysvalloissa 11 merieläinpuistoa. Suuret, komeat miekkavalaat olivat temppuilun vetonaula, kunnes yleinen mielipide eläinten kohtelusta alkoi muuttua.

SeaWorld lopettaa miekkavalasnäytökset

Merieläinpuisto ilmoitti päätöksestään maanantaina sijoittajille pitämässään tilaisuudessa. Näytösten sijaan miekkavalaita pääsee puistossa jatkossa näkemään yhtiön mukaan enemmän niiden luonnollista elinympäristöä muistuttavassa tilassa.

Mystinen valas löytyi ensimmäistä kertaa elossa – Tallentui tutkijoiden kuvaan

Valas nimettiin vuonna 2003 kuolleiden yksilöiden luurankojen ja geenitestien perusteella.

Ruotsin rannikkovartiosto törmäsi miekkavalaiden parveen

Valaat leikkivät rannikkovartioston veneen ympärillä, hyppivät sen edellä ja sukeltelivat sen ali.

Hyytävään etelään – Päivä 3: Antarktiksen vapaat miekkavalaat näyttäytyvät

Kolmantena Antarktis-matkapäivänä sää estää rantautumisen pienille saarille. Lohtua tuovat miekkavalaat, jotka näyttäytyvät harvinaisen pitkään luonnollisessa ympäristössään. Yle Uutisten toimittaja Mika Mäkeläinen kertoo päivä päivältä hyisiä uutisia Etelämantereelta.

Valastutkija: Rockmusiikki avuksi ryhävalaan pelastamisessa

Itämerellä tavattu valas menehtyy muutamien viikkojen kuluessa nälkään, jos se ei löydä reittiä syvemmille vesille. Valastutkija Rauno Lauhakangas uskoo, että valas voitaisiin houkutella musiikin avulla takaisin paremmille ruoka-apajille.

Prisma: Miekkavalaat

Miekkavalaita kutsutaan tappajavalaiksi

Uudessa-Seelannissa ihmetellään miekkavalaiden joukkokuolemaa

Yhdeksän miekkavalasta rantautui Uuden-Seelannin Eteläsaarelle ja kuoli. Aiemmin tällä viikolla valaiden oli havaittu käyttäytyvän normaalisti rannikon tuntumassa.

Norjalaispojat syöttivät veneestä miekkavalasta- Katso video!

Norjalaispojat pääsivät syöttämään lähietäisyydeltä miekkavalasta. Pojat olivat kalastamassa veneestä Nordkapin Nordvågenin lähellä, kun ilmeisesti nälkäinen miekkavalas tuli saaliinjaolle.

Jäihin juuttuneet miekkavalaat pääsivät vapaiksi

11 miekkavalasta juuttui jään alle Hudsoninlahdella Kanadan Quebecissä. Pormestari iloitsee luontoäidin vapauttaneen valaat.

Valasjoukko pulassa Hudsoninlahdella - asukkaat huolissaan

Kanadalaiskylän pormestari Peter Inukpuk on vaatinut, että hallitus lähettää jäänmurtajan miekkavalaiden auttamiseksi. Ne ovat jääneet jään alle ja kerääntyneet yhden avannon ympärille.

Täysikasvuinen albiinomiekkavalas tavattiin ensi kertaa luonnossa

Syytä Jäävuoreksi-nimetyn albiinomiekkavalaan valkoisuuteen ei tiedetä. Valkoinen valas vaikutti terveeltä ja elävän normaalia elämää parvessaan.

Yhdysvaltalaistuomari hylkäsi kanteen valaiden orjuuttamisesta

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on hylännyt kanteen, jossa testattiin eläinten perustuslaillisia oikeuksia orjuuttamista vastaan. Kanteen oli nostanut miekkavalaita edustava eläinsuojelujärjestö PETA viiden SeaWorld-akvaariopuiston miekkavalaan puolesta. Tuomari kuitenkin katsoi, että orjuus on vain ihmisiin viittaava käsite.

Oikeus tutkii: Koskeeko USA:n perustuslaki myös eläimiä?

Yhdysvalloissa on alkanut oikeudenkäynti, jossa testataan ensimmäistä kertaa eläinten perustuslaillisia oikeuksia orjuuttamista vastaan. San Diegossa Kaliforniassa käydyssä oikeusistunnossa vastaajana on Sea World -akvaariopuisto ja kantajina viisi miekkavalasta.

Hollantiin eksynyt miekkavalas kuntoutuu

Hollannin rannikkovesiltä on löytynyt ensimmäinen elävä miekkavalas yli 60 vuoteen. Valas oli löydettäessä heikossa kunnossa, ja se vietiin tarkkailtavaksi akvaariopuisto Dolfinariumiin. Meribiologit miettivät nyt sen tulevaisuutta.

Tappajavalaan vaihtoehdot - vankeus tai vapautus

Yhdysvalloissa on puhjennut kiivas keskustelu floridalaisen tappajavalaan kohtalosta. Floridalaisessa SeaWorld-puistossa esiintyvä Tilikum-niminen valas tappoi keskiviikkona kouluttajansa. Nyt luontojärjestöt vaativat, että stressaantunut valas pitäisi vapauttaa.

Vancouverin talviolympiakisojen mitalit - katso kuvat

Vancouverin mitaleista kuvastuu kisaisäntien monikulttuurisuus. Pääaiheena on luonto, miekkavalas on esitetty alkuperäiskansojen tapaan. Aihe symboloi vahvuutta, joukkuehenkeä ja arvokkuutta. Mitaleissa on aaltoileva pinta, ja ne painavat 500 grammasta lähes 580 grammaan.

Miekkavalaat syövät merileijonien poikasia (katso video)

Argentiinassa Valdésin niemimaan rannikolla miekkavalaat saalistavat merileijonia tavalla, jota ei ole nähty missään muualla maailmassa. Miekkavalaat punnertavat itsensä ylös aivan vesirajan tuntumaan ja nappaavat merileijonan poikasen mukaansa mereen.

Eläinten homoseksuaalisuus yleistä

Homoseksuaalisuus on eläinmaailmassa selvästi luultua yleisempää, kertoo eläintieteilijä Petter Böckman Dagens Nyheter -lehden haastattelussa.

Miekkavalaat arktisten alueiden myrkkypommeja

Arktisilla merialueilla elävien miekkavalaiden elimistöön kertyy runsaasti myrkyllisiä kemikaaleja. Maailman luonnonsäätiön WWF:n mukaan tämä käy ilmi näytteistä, jotka on otettu miekkavalaista Norjan rannikolla.