Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kristiinankaupungin Bobergin vanhalla saha-alueella tarvitaan lisätutkimuksia

Bobergin vanhan sahan ympäristössä on tehty maaperä-, sedimentti- ja pohjavesitutkimuksia. Perustutkimuksen perusteella alueella on todettu tarve riskienhallintatoimenpiteille.

THL ryhtyy keräämään äidinmaitonäytteitä selvittääkseen äitien ja lasten altistumista ympäristömyrkyille

Tutkimukseen pyritään löytämään 300 osallistujaa kolmen eri sairaalan kautta. Tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi ravitsemusneuvonnassa sekä rintaruokinnan edistämisessä.

Toxin levels in Baltic herring drop significantly, spurring export hopes

Thanks to stricter pollution laws, toxin levels have been dropping steadily in the Baltic.

Silakan myrkkypitoisuus on laskenut selvästi – isokin silakka alittaa jo raja-arvot

Uusilla mittaustuloksilla voi olla suurta merkitystä silakan viennille ja syöntirajoituksille.

Uutta tutkimustietoa: Kaloissa piilevä ympäristömyrkky haitallisempaa kuin aiemmin luultu – viranomaiset harkitsevat suositusten muuttamista

Itämeren kalan dioksiinipitoisuudet ovat pudonneet merkittävästi tällä vuosikymmenellä. Siksi uusi tutkimustieto dioksiinin haitallisuudesta ei välttämättä johda kalansyöntisuositusten muuttamiseen.

Finnish fish gain MSC sustainability certificate

Most fish caught in Finland's maritime areas can now be labelled with the MSC's blue sustainability logo.

Herätys: Satoja uusia tuulivoimaloita suunnitteilla, Turkissa jännitetään opposition mahdollisuuksia ja paluuliikenne sujuu hyvässä kelissä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Myrkyt kulkevat maapallolla kohti pohjoista – ilmastonmuutos voi tuoda kemikaaleja uusille alueille

Kiinasta lähtevä elohopea päätyy äidinmaitoon arktisella alueella jo nyt. Ilmastonmuutos aiheuttaa lisää uusia terveysriskejä pohjoisessa.

Haaste äideille: Kalaa syömällä voi ehkäistä vauvansa diabetesriskiä, mutta syömistä pitää toisaalta välttää

Noin joka kuudennella suomalaisella lapsella on kohonnut riski sairastua sokeritautiin.

Luomumunat joutuvat suurennuslasin alle Ruotsissa – myrkkytasot koholla

Ruotsin elintarvikeviraston mukaan luomumunien dioksiiniraja-arvot eivät ylity ja munia on edelleen turvallista syödä.

Kotimainen kirjolohi voi korvata norjanlohen lautasiltamme – Kalankasvatusta mahdollista lisätä huomattavasti

Kotimainen kalankasvatus voi lähivuosina korvata norjanlohen tuontia huomattavasti. Tämä on mahdollista, sillä tutkijan mukaan kalankasvatusta voidaan lisätä, kun kirjolohien rehu valmistetaan Itämeren silakasta. Tällöin kalankasvatuksen päästöt vähenevät, ja merestä päinvastoin poistuu ravinteita. Ensimmäinen silakasta kalajauhoa valmistava tehdas on aloittanut tuotantonsa Kemiönsaarella.

Kalojen PCB-pitoisuudet ovat vähentyneet Kernaalanjärvessä

Janakkalassa sijaitsevan Kernaalanjärven kaloista on mitattu PCB-pitoisuuksia jo kolmekymmentä vuotta. Viime vuonna tehtyjen tutkimusten mukaan ympäristömyrkyn pitoisuudet ovat vähentyneet kaloissa.

Silakkaa ruokapöytään, mutta kirjolohena ilman dioksiinia

Maan ensimmäinen silakkaa ja kilohailia jalostava kalajauhotehdas on nousemassa Kemiönsaaren Kasnäsiin. Tehtaan on tarkoitus aloittaa koeajot jo tänä vuonna ja päästessään vauhtiin se käyttäisi 30–40 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa. Kalajauhosta valmistetaan rehua kirjolohien ruuaksi.

Raumalainen voimalaitos rikkonut lupaehtoja – dioksiinimyrkkyjä ilmaan

UPM:n tehdasalueella sijaitsevan Rauman Biovoiman voimalaitos on rikkonut mittauksissa toistuvasti ympäristöluvassa asetettuja dioksiinin ja furaanin raja-arvoja.

Yhdysvallat jätti Vietnamiin myrkyllisen perinnön

Vietnamin sodan päättymisestä on kulunut 40 vuotta, mutta Yhdysvaltain levittämä Agent Orange -kasvimyrkky heijastuu myös sodan jälkeen syntyneisiin sukupolviin.

Hirvieläimen maksa kerää luonnon ympäristömyrkyt – runsasta käyttöä syytä välttää

Hirven ja poron maksan laajamittaista käyttöä ravintona tulisi välttää, kertoo perjantaina tarkastettava väitöstutkimus. Etenkin poron vasojen maksoista on löytynyt haitallisia aineita. Tutkimuksen mukaan poro ja hirvi kertovat ympäristön saastuneisuudesta.

Kalastajan ammatti ei enää elätä – "Pakko painaa toistakin duunia"

Miika Jaakkola jatkaa sitkeästi edesmenneen isänsä ammattia, vaikka varsinainen leipä ansaitaan muualla. Sunnuntaina alkaneille Stadin Silakkamarkkinoille saapui ennätyksellisen vähän myyjiä.

Russian sanctions hit herring industry

Industry lobbyists say that the Finnish fishing industry is facing tough times thanks to sanctions Russia has slapped on fresh produce from the EU.

Kotimainen kalabisnes kärsii pakotteista

Kotimaisesta kalasta huomattava osuus on päätynyt Venäjän markkinoille. Korvaavaa vientimaata on vaikea löytää.

Venäjän pakotteet jäädyttivät lounaisrannikon kalakaupan

Lounaisrannikolla on puolisen tusinaa jalostajaa, joiden pakastamille silakoille Venäjä on ollut ehdottomasti tärkein vientikohde. Korvaavaa vientimaata on vaikea löytää, esimerkiksi EU ei huoli suomalaista silakkaa dioksiinipitoisuuksien takia.

Silakka ei maistu entiseen malliin

Erityisesti nuoret naiset ja lapset välttelevät silakkaa. Toisaalta silakan syöntirajoitukset tunnetaan huonosti.

Mikroskooppisen pienet roskat haittaavat merieliöitä Turun ja Rauman edustoilla

Mikroroskista on haittaa esimerkiksi merilintujen ja hylkeiden ruuansulatukselle. Mikroroskien vaikutuksista merten ravintoketjuun ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa.

Silakan myrkkypitoisuudet pienentyneet selvästi

Suomalaistutkimuksessa on vertailtu Itämeren silakkanäytteitä 30 vuoden ajalta. Mahdollisten myrkkyjen vuoksi kalaa ei kannata jättää syömättä, sillä se on vielä suurempi riski terveydelle, sanoo tutkija.

Tutkimus: "huonomaineistenkin" kalojen syömisessä hyödyt voittavat haitat

Kalan syömisen terveysvaikutuksia ei pysty arvioimaan pelkästään haitalliseksi tiedettyjen aineiden määrää mittaamalla. Itä-Suomen yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen perusteella esimerkiksi Itämeren lohen sisältämän omega-3-rasvahapon hyöty on suurempi kuin sen sisältämän dioksiinin haitta. Lapsiperheessä kalaruokavalion koostumuksessa kannattaa silti olla tarkkana.

Kantolan tapahtumapuiston maaperä odotettua puhtaampaa

Kantolan tapahtumapuiston maa-alue Hämeenlinnassa ei ole niin saastunutta kuin aiemmin pelättiin. Tämä on käynyt ilmi syksyn aikana tehdyissä selvityksissä.

Aranda lähtee kalaan

Merentutkimuslaitos Aranda lähtee tiistaina ensimmäiselle kalakantojen seurantamatkalle. Tutkimuskohteena ovat silakka ja kilohaili.

Sahan saastuttama maa puhdistetaan vihdoinkin

Tuuloksessa sijaitsevan Teuron vanhan sahan saastunut maaperä kunnostetaan. Saha-alueen puhdistamisesta on kiistelty vuosikausia.

Ammattikalastajille jäivät lohet käteen

Lohikesä on ollut oikukas pohjoisen ammattikalastajille. Saaliiksi saadun Itämeren luonnonlohen myynti eteenpäin on takkuillut sekä Suomessa että Ruotsissa. Suomessa kalatukut ja kaupan alan keskusliikkeet eivät ole ottaneet luonnonlohta myyntiin tavalliseen tapaan ja Ruotsissa vientikielto sekä uusimpana viranomaisten varoituskampanja Itämeren lohen dioksiinipitoisuudesta on karkottanut ostajia.

Myrkkylohta myyty laittomasti Ranskaan

Dioksiinipitoiset lohet ovat nostaneet Ruotsissa ison kohun. SVT:n toukokuussa lähettämä tutkivan journalismin ohjelman ”Uppdrag granskning”  mukaan ainakin kolme ruotsalaista kalatukkuliikettä on myynyt Itämeren lohta laittomasti Ranskaan. Kielletyn kalan myynti on jatkunut kymmenen vuotta.

Ruotsi varoittaa lohen, taimenen ja silakan syönnistä

Ruotsin elintarvikeviraston tietoiskuvideo varoittaa lapsia ja hedelmällisessä iässä olevia naisia syömästä Itämeren lohta, taimenta tai silakkaa enempää kuin 2-3 kertaa vuodessa. Tietoiskua on esitetty Ruotsin Television SVT:n kanavilla ja myös elokuvateattereissa alkumainoksena.

THL: Äidinmaidon ympäristömyrkyt vähenevät koko ajan

Vauvat altistuvat ympäristömyrkyille jopa 25-kertaisesti verrattuna aikuisiin.

Lähiruokaa kuristanut byrokratia on hellittämässä

Tilojen suoramyynnin ehtoja on kevennetty. Nyt asiantuntija kaipaa tilapuoteja, joissa olisi myös naapurien tuotteita myynnissä.

Uusi tekniikka puhdistaa maan

Kemin Holstinharjulla puhdistetaan saastuneita maita edistyneellä tekniikalla. Rovaniemeläisen Savaterra Oy:n laitteilla maa käsitellään polttamalla. Menetelmä täyttää EU:n jätteenpolttodirektiivin vaatimukset.

Kiellettyä jätettä nakataan vastuutta kotiuuniin

Kotiuuni ei kestä muovin polttamisesta erittyviä syövyttäviä suolahappoja. Lisäksi ilmaan erittyy myrkyllisiä dioksiineja, savua ja hajuja, joita kotitakka tai -uuni ei suodata.

Saksalaistilan kananmunista löytyi sallitun rajan ylittäviä dioksiinipitoisuuksia

Osavaltion maatalousministerin mukaan tila on laitettu karanteeniin ja kananmunat vedetty pois myynnistä.

Niemen telakan maassa ympäristömyrkkyjä

Alueen maaperästä löytyi mittauksissa suurina pitoisuuksina dioksiinia, furaania ja raskasmetalleja. Syvemmällä maassa on myös öljyä.

Dioksiinit pois uimarannalta

Teuron saha-alueen myrkyt siivotaan vihdoin Hämeenlinnan kustannuksella. Alueella sijaitsee kaupungin uimaranta.

Luonto ja terveys otettava huomioon kalaa valittaessa

Kuhaa voivat syödä hyvällä omallatunnolla niin terveys- kuin ympäristötietoisetkin.

Teuron saha-alueesta tehdyn valitus kaatui

Hämeen ELY-keskus vaati, että UPM-Kymmenen on puhdistettava saha-alueen maaperä.

Jätevuoret muhivat Palermon kaduilla

Italiaa pitkään vaivannut jätekriisi on puhjennut tällä kertaa Sisilian pääkaupungissa Palermossa. Jäteautojen kuljettajien lakon takia kaduille on keräytynyt tonneittain jätettä, jota kevät lämmittää haisevaksi terveysuhaksi.

Teollisuussuolaa elintarvikkeissa - Ruokaturvallisuuskohu syvenee Puolassa

Puolan terveysviranomaiset ovat määränneet yli 200 000 kiloa elintarvikkeita vedettäväksi pois markkinoilta, koska elintarvikkeiden epäillään sisältävän teollista suolaa. Kolmen yrityksen epäillään myyneen tuhansia tonneja kalsiumkloridin tuottamisen sivutuotteena syntynyttä suolaa ruokasuolana.

Kantolan tapahtumapuisto Hämeenlinnassa ei jää maaperästä kiinni

Maaperätutkimukset näyttävät vihreää valoa Hämeenlinnan Kantolaan kaavaillulle tapahtumapuistolle. Alue on entistä teollisuusaluetta, mutta maaperästä ei ole alustavien tulosten mukaan löydetty mitään sellaista, joka estäisi tapahtumien järjestämisen alueella.

Pilaantunut maaperä puhdistetaan Loimaalla

Omakotitaloalueen pilaantunut maaperä Kemppilänkadulla menee vaihtoon Loimaalla. Varsinais-Suomen ELY -keskuksen päätöksellä entisen sahan varastokentälle rakennetulta asuinalueelta pilaantunut maaperä viedään pois ja tuodaan puhdas tilalle. Työt on tarkoitus aloittaa tulevana kesänä ja kestävät noin puoli vuotta.

Kymijoen pohjasedimenttejä ei ruopata

Kymijoen pilaantuneita pohjasedimenttejä ei ruopata. Pahimmin pilaantuneen Kuusaansaari-Keltti -jokiosuuden kunnostusvaihtoehdoista yksikään ei osoittautunut ympäristön kannalta erityisen hyväksi.

Päätös Kymijoen pohjan kunnostuksesta lähenee

Kaakkois-Suomen ELY-keskus tekee lähiaikoina ratkaisunsa Kymijoen pilaantuneiden maa-ainesten kunnostamisesta. Sedimenttien kunnostamista on harkittu joen kaikkein saastuneimmalla osuudella Keltin ja Kuusaanniemen välillä. Joen pohjassa on runsaasti muun muassa furaania, dioksiinia sekä elohopeaa.

Itämeren seurannassa huomattavia puutteita

Itämeren alueella on huomattavia puutteita haitallisten aineiden vaikutusten havainnoinnissa ja seurannassa. Suomen ympäristökeskuksen johtama BEAST-hanke pyrkii kehittämään monitasoisen menetelmävalikoiman, jonka auttaa havainnoimaan ja kuvaamaan haitallisten aineiden aiheuttamaa ympäristöstressiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle