Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tammelassa kunta piristää keskustan ilmettä uudella kukkaniityllä

Kirkon viereen kylvetään sekä yksivuotisia että monivuotisia kukkia.

Siankärsämö on niittyjen tunnetuimpia kasveja ja helppo tunnistaa

Siankärsämön maku on pippurinen ja se on erinomainen rasvaisten ruokien mauste

Spring flowers in southwest Finland archipelago

Coltsfoot and other flowers have broken through the gloom to bloom in January.

Linnut taistelemassa auringonkukansiemenistä Etelä-Koreassa, miehiä rakennustelineillä Punaisella torilla ja viikon muita uutiskuvia

Viime viikolla eri maista tulevat kotkanmetsästysjoukkueet kilpailivat keskenään Kirgisiassa, linnut taistelivat auringonkukansiemenistä Etelä-Koreassa ja Vigon kaupungin yllä raivosi ukkosmyrsky. Yle kokosi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen.

Kotipuutarhuri, vaihda nurmikaistale muinaistulokkaisiin – saat silmäniloa ja torjut ikäviä vieraita

Biologi ja ympäristötoimittaja Riku Cajander kehottaa harkitsemaan esimerkiksi ketoneilikkaa, päivänkakkaraa ja ruiskaunokkia.

Varsinaissuomalaiset ruiskaunokit lentävät Singaporen herkkupöytiin – syötävien kukkien ja versojen kysyntä on kova

Kotipellon puutarha laajensi toimintaansa Nousiaisista Uuteenkaupunkiin ja käyttää kasteluun kalanviljelylaitoksen vettä.

"Kukkia sinulle" – Jyväskylän uusin julkinen taideteos julki

Aino-Kaarina Pajarin "Kukkia sinulle" -teos sijoittuu Jyväskylän Kortepohjaan.

Erittäin uhanalainen kasvi on saatu elpymään – Perämeren marunaa on jo kolmella saarella

Kukkiva ruohokasvi muistuttaa erehdyttävästi pujoa. Harvinaisuus on nyt saatu kasvamaan kolmella Perämeren saarella.

"Ah! Sun-flower" – Take your pick until end of September

A sunflower counts the steps of the Sun in William Blake's poem, which is what people in Finland are also doing now that autumn is arriving. However, despite the cooling weather there is still time to go flower-picking in many locations around southern Finland – for free.

Vielä ehdit: Kaupunkien pelloilla riittää ilmaisia kukkia poimittavaksi syyskuun loppuun

Syys saa hiljalleen, mutta kaupunkien ja kuntien ylläpitämillä kukkaniityillä riittää edelleen poimittavaa. Esimerkiksi auringonkukkaa on runsaasti ainakin Inkoon ja Vantaan kylvämillä pelloilla. Myös muita kukkia ja kasveja löytyy maljakoiden täytteeksi syyskuun loppuun asti.

Syötävät villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan Lapissa

Poimulehti, horsma, väinönputki ja voikukka kannattaa kerätä nyt suuhun sekä kuivata tai pakastaa talven varalle.

Villiyrteistäkin löytyy allergian aiheuttajia

Villiyrtteihin sopii sama kuin sieniin: poimi vain niitä, jotka tunnet. Myös allergikkojen on syytä olla tarkkana, sillä villiyrteillekin voi olla allerginen.

Leppäkerttu, leskenlehti – sääkuviinkin kevät ehti

Harmaan talven jälkeen auringonpaiste kirkastaa lukijoiden sääkuvia. Unelias leppäkerttu ja sukukokoukseen kokoontuneet kyyt ovat ikuistuneet kevätkuviin.

Sofia hurahti hortaan – "Hyvää, terveellistä ja ilmaista"

Villinä kasvavan ruuan aromit ja terveellisyys ovat hurmanneet Sofia Aution. Voikukkaa, vuohenputkea ja poimulehteä pukkaa jo maasta ja Sofia syö. Villiruokaan tulee himo, kertoo villivihannesten puolestapuhujaksi eli hortaohjaajaksi kouluttautuva Sofia Autio.

Kesän lehtokotilosota puhkeaa pian - ahmii ja tuhoaa puutarhaherkut

Perinteiset olutansat eivät tehoa taistelussa lehtokotiloa vastaan. Kotipuutarhuri Päivi Korpivaara kirjoitti kirjan lehtokotilon torjunnasta.

Kevät etenee vauhdilla – havaintoja jo leskenlehdistä, västäräkeistä ja sitruunaperhosista

Laulujoutsenia voi nähdä jo Rovaniemen korkeudellakin. Erityisesti lintujen kevätmuutto etenee nyt vauhdilla.

Huostaanotettujen lasten vanhemmat saavat vertaistukea Riihimäellä

Sijoitettujen ja huostaanotettujen lasten vanhemmille tarkoitettu tuki on pitkäjänteistä. Mukaan otetaan ensi vaiheessa kuitenkin vain kymmenkunta vanhempaa.

Mikä kukka, mikä kuu – marraskuu oli kukkasten aikaa

Marraskuisia lukijan kuvia katsoessa on hieraistava silmiä: kuviin ovat ikuistuneet keltaisena hehkuva voikukka, kukkiva kevätesikko ja versoa puskevat liljat.

Talventörröttäjä kurkottaa kohti taivasta - ja voi tuoksua

Kasviretket yhdistetään usein kevääseen, mutta kasveihin on mahdollista tutustua myös talvella. Tuore tietokirja valottaa talventörröttäjien saloja.

Väriloistoa olisi tarjolla, mutta harva innostuu enää syksyllä kotipihan kaunistamiseen

Syksyn koristekasvien tarjonta on monipuolistunut vuosi vuodelta, mutta suomalaiset eivät ole innostuneet möyrimään puutarhoissaan syksyisin. Yhä edelleen valtaosa koristekasvien myynnistä ajoittuu kevääseen.

Tulihan se kesä kuitenkin – Kuvagalleriassa alkukesän koleutta ja kosteutta

Alkukesä oli kolea ja sateinen. Viileä sää sai ihmiset värjöttelemään, mutta luonnossa eläimet ja kasvit pitivät pintansa. Fasaaniuros vahti reviiriään ja voikukat rehottivat entiseen malliin.

Vanhan kansan sääprofeetta: "Helteet länsirannikolle heinäkuussa"

Itseoppinut sääprofeetta Pentti Sjöblom lohduttaa kylmässä sateessa värjöttelevää kansaa. Ennusmerkkien mukaan heinäkuussa helpottaa ja lämpenee.

Allergiakevät on ollut helpohko – voikukkakin voi aiheuttaa harmia

Allergiakevät on koivun osalta ollut viime vuotta parempi. Allergikon suurimpia vitsauksia ovat kevään ja kesän aikana koivu, heinät ja pujo.

Voita taistelu voikukkia vastaan Arno Kasvin ohjeilla

Voikukka on kesän takuuvarma merkki. Se on keltainen kaunotar tai nurmikonhoitajan kauhistus – katsantokannasta riippuen. Harva kuitenkaan tahtoo pihalleen pelkkää voikukkaa, mutta niinkin siinä voi äkkiä käydä. Emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi tietää, millä toimilla sota voikukkia vastaan voidaan voittaa.

Haudutettua horsmaa ja nokkosmunakasta – kekseliäs käyttää villiyrttejä ruoanlaitossa

Luonnossa villeinä kasvavat yrtit ja kasvit voivat olla viherpeukaloille vitsaus, mutta toiset hyödyntävät niitä mielikuvituksellisesti ruoanlaitossa. Nokkosesta voi tehdä munakasta tai keittoa, voikukkaa voi lisätä salaatteihin ja vadelman sekä koivun lehdistä voi hauduttaa teetä.

Ylioppilas saa yhä useammin pionin – ruusu pitää silti pintansa ja kauppiaan kiireisenä

Näkyvimmälle paikalle kukkakapoissa on tänään aseteltu päättäjäispäivän kestosuosikkeja ruusuja. Niiden ohella päivänsankareita ilahdutetaan esimerkiksi pioneilla ja gerberoilla. Kukkia haetaan vielä pitkin päivää, joten kauppiailla pitää kiirettä.

Kuvagalleria: Voikukkaviidakot ja pulut piilossa puskurin alla

Toukokuun loppua ovat siivittäneet aurinkoiset päivät ja melko viileät yöt. Sääkuvaajat ovat tallentaneet kuluneella viikolla muun muassa kukkaloistoa ja lintujen puuhia.

Luonnon omassa salaattipöydässä voikukka ei ole vihollinen

Suomen luonto on alkukesästä vehreimmillään ja kasvit tuoreimmillaan. Ruokalautasella pitää olla vihreää ja sitähän löytyy luonnon omasta salaattipöydästä. Kun ei omaa liikaa ennakkoluuloja, taipuvat rikkaruohotkin terveyruoaksi.

Hyödynnä pihasi maanvaivat lautasella – horsmat ja voikukat taipuvat moniksi herkuiksi

Martan ohjeilla pyöräytät rikkakasveista lisäkkeen kalalle tai vaikka aamupalasmoothien.

Uuden elämän vuodenaika on jo pitkällä – aikainen terminen kevät herätti käärmeetkin varhain

Etelä- ja Länsi-Suomessa kevät on jo pitkällä luontoon liittyvien havaintojen perusteella, pohjoisemmassa talven viimeiset lumet sinnittelevät vielä maassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan terminen kevät on aikaisemmassa tänä vuonna kuin vuosi sitten.

Uskomus romuksi: Leskenlehti saattaakin olla vasta kevään toinen kukka

Leskenlehteä pidetään kevään ensimmäisenä kukkana. Tosiasiassa leskenlehdellä on tasaväkinen, mutta helposti huomaamatta jäävä haastaja.

Keväinen kuvagalleria: Värit pilkottavat jo harmaudesta

Kevät puskee vääjämättä esiin maanraoista, olipa sitten kyse kukista tai muista kasveista. Luonto herää eloon muutenkin, kun eläimet vilkastuvat ja muuttolinnut palaavat. Kaupungin keskellä kevään voi bongata vaikkapa huoltoliikkeen edustalle kasatuissa autonrengaspinoissa.

Voikukannuppua voi friteerata ja pihlajan silmuista tulee herkullinen juustokakku

Ulkoa saa kaikenlaista satoa ympäri vuoden. Harrastajat vinkkaavat kokeilemaan pihlajan silmuja, horsmia, mahlaa ja voikukkaa.

Photo gallery: Mud-bathing swans and ice sculptures

Amateur nature photographers from Central Finland capture breathtaking scenes from the ongoing battle between winter and spring.

Kevään tulo ihastuttaa – ota kuva kevään ilmiöstä

Kyyt paistattelevat päivää Kuusiston linnan raunioilla, ja leskenlehdet ovat vallanneet tien pientareet. Lämmin maaliskuu on herättänyt kevään loiston.

Vaarallisia ilotulitteita löytyy hylättynä Tanskassa – krysanteemipommin poliisille antavaa sakotetaan

Keski-Jyllannissa räjähti perjantaina bussi ilmeisesti krysanteemipommin vuoksi. Kolme nuorukaista kuoli vuodenvaihteessa Tanskassa laukaistuaan vaarallisen voimakkaan ilotulitteen.

Tanskassa kuolleet miehet ampuivat ammattilaiskäyttöön tarkoitettuja krysanteemipommeja

Kahdessa onnettomuudessa kuolivat 24-, 25- ja 37-vuotiaat miehet.

Huostaanotettujen lasten vanhempia autetaan vertaistuen avulla

Kajaanissa alkaa tammikuussa ensimmäistä kertaa vertaistukiryhmä vanhemmille, joilta lapset on huostaanotettu tai sijoitettu avohuoltoon. Ryhmän tarkoitus on auttaa vanhempaa lapsen sijoituksen aiheuttamasa kriisissä.

Huostaanotettujen lasten äiti: "Salaamme vieläkin sen, etteivät he asu kotona"

Annen lapset otettiin huostaan niin, etteivät vanhemmat osanneet lainkaan odottaa sitä. Perheenäiti on oppinut hiljalleen elämään tapahtuneen kanssa vertaisryhmän tuella.

Viljelijä, ilahduta auringonkukalla!

Auringonkukka ei ole yhtään hullumpi välivuosikasvi. Näin toteaa hausjärveläinen viljelijäpariskunta, joka kylvi kaksi peltoaan kesäksi täyteen auringonkukkaa. Säädöksiä noudattamalla auringonkukkapellolle saa EU-tukea.

Perunasta syntyi hittibiisi - Lauri Ainala teki musiikkia kasvien äänistä

Muusikko Lauri Ainala on säveltänyt musiikkia 25 kasvin äänistä. Immigrant Garden -nimisellä levyllä ovat mukana muun muassa daalia, kurkku ja peruna.

Oikaisu

Ajankohtainen kakkonen kertoi 5. elokuuta Hämeenkyrön Pappilanjoen rantakiistasta. Jutussa oli joitakin asiavirheitä.

Auringonkukkapelto kukkii ihmisten iloksi

Auringonkukan kasvattamiseen luonnonhoitopeltona voi saada EU-tukea. Auringonkukka on helppo istuttaa ja hoitaa, mutta sen kasvatusta määrittävät erinäiset säädökset. Tero Kankaanpää kokeili auringonkukan kasvattamista ensimmäistä kertaa tänä kesänä, ja tulos näyttää hyvältä.

Syyshavinat keltaisessa kukkaloistossa

Yhdeksättä kertaa järjestettävät Syyshavinat ovat saaneet uusia muotoja Joensuun Reijolassa, sillä tänä vuonna Reijola-viikko ja Pyhäselän 4H-yhdistyksen perinteinen tapahtuma yhdistyivät saman nimen alle. Alueen asukkaita on ilahdutettu auringonkukkapellolla, josta kuka tahansa voi käydä poimimassa kukkia.

Pujoallergisille vaikeat viikot edessä

Voimakkaasti allergisoivan pujon pahin siitepölykausi on Etelä- ja Länsi-Suomessa elokuun alkuviikoilla.

Rohdoskasvit kukkivat, nyt kiireesti keräämään!

Mesiangervo, siankärsämö, väinönputki ja horsma ovat kukkeimmillaan.

Kadonnut kasvi löytyi Luhangasta

Hyvin harvinainen, asterikasveihin kuuluva idänkurho on löytynyt tienpientareelta Luhangasta. Kasvi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi.

Pujo saa pärskimään jo tällä viikolla Keski-Suomessa

Siitepölymäärien ennustetaan kasvavan tällä viikolla. Lämmin sää vauhdittaa allergiakauden huippua. Pujon kukinta alkaa Keski-Suomessa tällä viikolla.

Näkökulma: Tunnusta rakkautesi rikkaruohoihin

Kun perennat on jaettu, kukkapenkit lannoitettu ja piha siistitty kesäkuntoon, alkaa taistelu rikkaruohoja vastaan. Oikeastaan voikukanjuuret ja vuohenputket ovat olennainen osa puutarhaelämää. Mitä me puutarhoihimme hurahtaneet muka tekisimme pihoillamme ilman niitä, kirjoittaa kolumnissaan toimittaja Vihtori Koskinen.

Kotipihalla kasvaa makujen kirjo – karvasmanteli löytyy pihlajannupuista

Kotipihalta voi löytää monenmoista syötävää tai maustetta. Esimerkiksi pihlajannuput maistuivat karvasmantelilta. Kasvien lehdet on syytä kerätä ennen kukintaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle