Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Spring flowers in southwest Finland archipelago

Coltsfoot and other flowers have broken through the gloom to bloom in January.

Leskenlehti kukkii jo Suomessa – Ylipuutarhuri Simo Laine: "Hyvin poikkeuksellista"

Kevät tunkee keltaisena maasta saaristossa, vaikka meneillään on vasta vuoden ensimmäinen kuukausi.

Luonto heräsi – Ylelle tulee kuvia sisiliskoista ja kyykäärmeistä, siilit kömpineet esiin, sinivuokot kukkivat etelässä

Sammakonkutu käynnistyy myös näihin aikoihin ja nokkosperhosia lentelee jo ympäri maata.

Tänään voi huokaista helpotuksesta: päivä on nyt yötä pidempi – ensimmäiset leskenlehdet kukkivat jo

Tästä päivästä lähtien valoisaa aikaa on pohjoisella pallonpuoliskolla pimeää enemmän. Kerro jutun lopussa havaintosi muista kevään merkeistä.

Nordic Wildflower Day celebrates natural diversity

More than 100 woodland tours are organised in Finland on Sunday to educate people on flower and other plant species.

Nyt on oiva aika aloittaa retroharrastus – kamera korvaa kasviprässit

Kasvien opettelu on hyvä aloittaa keväällä, kun tunnistettavia lajeja on esillä aloittelijallekin sopiva määrä. Kasvien tunnistamisessa suomalaisilla olisi selvästi parannettavaa.

Viisi luontofaktaa pääsiäisestä

Mitä luonnossa tapahtuu pääsiäisenä? Viisi faktaa.

Bongaa kevät – Parhaat kevätkuvat

Luonto on herännyt kevääseen!

Perhoset liihottelevat jo – ensimmäisinä heräävät nokkos- ja neitoperhoset

Lämmin sää on herättänyt päiväperhoset, ja kukkivat leskenlehdet tarjoavat niille ravintoa.

Bongaa kevät 2017

Seurataan kevään tuloa yhdessä!

Leppäkerttu, leskenlehti – sääkuviinkin kevät ehti

Harmaan talven jälkeen auringonpaiste kirkastaa lukijoiden sääkuvia. Unelias leppäkerttu ja sukukokoukseen kokoontuneet kyyt ovat ikuistuneet kevätkuviin.

Kevät etenee vauhdilla – havaintoja jo leskenlehdistä, västäräkeistä ja sitruunaperhosista

Laulujoutsenia voi nähdä jo Rovaniemen korkeudellakin. Erityisesti lintujen kevätmuutto etenee nyt vauhdilla.

Osaatko yhdistää kasvin ja sen tieteellisen nimen?

Tunnista kasveja ja lue kasvien keräilystä.

Vanhan kansan sääprofeetta: "Helteet länsirannikolle heinäkuussa"

Itseoppinut sääprofeetta Pentti Sjöblom lohduttaa kylmässä sateessa värjöttelevää kansaa. Ennusmerkkien mukaan heinäkuussa helpottaa ja lämpenee.

Luontochat haastoi asiantuntijat: Tunteeko muurahainen kipua? Miksi leskenlehti on kevään ensimmäinen kukka?

Miksi kyy ei ole Suomessa rauhoitettu? Tunteeko muurahainen kipua? Voiko mehiläisen pesä kääriä peltikaton rullalle? Muun muassa näihin kysymyksiin asiantuntijat vastasivat Yle Pohjois-Karjalan luontochatissa.

Uskomus romuksi: Leskenlehti saattaakin olla vasta kevään toinen kukka

Leskenlehteä pidetään kevään ensimmäisenä kukkana. Tosiasiassa leskenlehdellä on tasaväkinen, mutta helposti huomaamatta jäävä haastaja.

Keväinen kuvagalleria: Värit pilkottavat jo harmaudesta

Kevät puskee vääjämättä esiin maanraoista, olipa sitten kyse kukista tai muista kasveista. Luonto herää eloon muutenkin, kun eläimet vilkastuvat ja muuttolinnut palaavat. Kaupungin keskellä kevään voi bongata vaikkapa huoltoliikkeen edustalle kasatuissa autonrengaspinoissa.

Photo gallery: Mud-bathing swans and ice sculptures

Amateur nature photographers from Central Finland capture breathtaking scenes from the ongoing battle between winter and spring.

Kevään tulo ihastuttaa – ota kuva kevään ilmiöstä

Kyyt paistattelevat päivää Kuusiston linnan raunioilla, ja leskenlehdet ovat vallanneet tien pientareet. Lämmin maaliskuu on herättänyt kevään loiston.

Säämies Pohjan Hessu ennustaa etelään aikaista kevättä

Läntisen Uudenmaan tuttu säämies, Heikki "Hessu" Malmström on tuttu sääennustuksineen Ylen Aikaisen kuulijoille. Nyt hän kertoo kevättalven kolmen kuukauden sääennusteen. Sääprofeetta lupaa varhaista kevättä.

Pistikö mehiläinen? Näin mehiläistarhaaja välttää myrkytyksen

Mehiläisten päämesikausi alkaa lähestyä loppuaan, ja silloin ne pistävät pesien lähellä liikkuvia ihmisiä tavallista herkemmin. Pistoksesta ei tarvitse välttämättä kärsiä.

Kuvagalleria: Tärähtänyt tulkku ja kuurakorret

Maaliskuun loppua on eletty sääkuvista päätellen paikoin häikäisevissä oloissa. Keskisuomalaiset ovat ikuistaneet kuluneella viikolla muun muassa jäistä vapautuvia vesiä, leskenlehtiä ja peippoja.

"Olen innokas metsäpoika"

Suomalainen metsä tarjoaa tänä päivänä kaikkea mahdollista viimeisimmän tuotejalostuksen ja perinteisen tuohikontin rakentamisen väliltä. Metsään liittyy monia asioita, joten ei ole ihme, että isoille ja pienille koululaisille riittää metsässä katsottavaa.

Peippoja ja västäräkkejä on saapunut jo Varsinais-Suomeen

Vanhan sanonnan mukaan puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen. Tämän mukaan kesä saapuisi Etelä-Suomeen jo huhtikuun alkupuolella.

Luonto-Liiton Kevätseuranta alkaa tänään

Kevätseurannan ideana on tehdä havaintoja luonnossa jo esiintyvistä eläinlajeista. Kaikki luonnosta kiinnostuneet voivat osallistua seurantaan. Seurattavia teema- ja vakiolajeja on yhteensä 47.

Kevät tuli aikaisin sääkuvissakin

Talvi 2014 on ollut poikkeuksellinen. Kevät tuli tänä vuonna monta viikkoa etuajassa. Muuttolintuja on jo saapunut, leskenlehdet ja pajunkissat puhjenneet.

Lumikello kukkii jo puutarhassa

Auringonvalo on jo nostanut kiireisimmät kevään kukat kukkimaan. Seinäjokelaispuutarhassa lumikello kukkii ja moni muu kevätkukka on silmulla.

Pohjan Hessu ennustaa vähälumista lopputalvea ja varhaisia kevään merkkejä

Lunta saadaan Etelä-Suomeen tänä vuonna vain 25 - 30 senttimetriä, ja sekin määrä vasta maaliskuussa.

Kuvagalleria: Isokoskelon irokeesi ja kevään kukkaloisto

Maa on huhtikuun lopun häämöttäessä puhjennut jo monin paikoin kukkaan. Kuluneen viikon sääkuvissa auringon kanssa kilpaa loistavat leskenlehdet, routavauriot ja siivekkäiden sirkutus.

Kolea kevät piti mehiläiset pesissä harvinaisen pitkään – "Se merkkaa vaikeuksia"

Kylmä sää on aiheuttanut pesäkuolemia ainakin eteläisessä Suomessa.

Tarkkaile keväistä luontoa

Tarkkaile keväistä luontoa

Kevät antaa edelleen odottaa itseään

Aamu-tv kertoo joka toinen torstai Luonto-Liiton kevätseurantaviikonlopun tuloksista. Tänä vuonna on arvioitu kevään olevan jopa kaksi viikkoa myöhässä. Se näkyy myös vähäisinä havaintojen - niiden perusteella kevät ei ole käynnistynyt kunnolla edes Etelä-Suomessa.

Kantarellit puskevat jo maasta

Runsaat sateet ovat avittaneet kantarellit jo kasvun alkuun. Sienten kasvukausi on pitempi, mitä yleensä luullaan.

Ajatuskupla: Kevät tuo häirikköpyöräilijät

Kevät saapuu kohisten, selkeät merkit ovat jo nähtävillä. Ensimmäiset leskenlehdet, riemukkaasti livertävä peipponen ja taajenevat pyöräilijöiden rivit kielivät vahvasti keväästä. Pyöräilijöiden joukossa tulevat valitettavasti myös ärtymystä herättävät häirikköpyöräilijät temppuineen.

Punarinta selvisi talvesta ruokkijoiden avulla

Suomen kevät tarjoaa luontoelämyksiä laidasta laitaan, sillä ensimmäiset leskenlehdet ja kyyt on jo havaittu. Luontoharrastaja Urpo Koponen iloitsee ahman jäljistä ja punarinnan onnistuneesta talvehtimisesta.

Luonto herää vauhdilla kevääseen

Laulujoutsenista on tehty ajankohtaan nähden ennätysmäärä havaintoja aina Kemijärveä myöten. Luontoliitto kerää kevätseurannassaan havintoja 39 vakiolajista kesäkuun alkuun saakka.

Luonto herää vauhdilla kevääseen

Kevät on viime viikkoina edennyt jopa poikkeuksellisella vauhdilla. Luonto-Liiton perinteisessä Kevätseurannassa on löydetty keväisiä eläin- ja kasvilajeja epätavallisen paljon ja aikaisin.

Luonto-Liiton kevätseuranta käynnistyy

Luonto-Liiton perinteinen keväthavaintojen keruu alkaa viikonloppuna. Kevätseurantaan voi osallistua kuka tahansa luonnosta kiinnostunut. Havaintoja otetaan vastaan kevään ajan netti- ja paperilomakkeella sekä tekstiviestillä.

Leskenlehti ja valkovuokko ovat harvinaisia pohjoisessa

Leskenlehdestä ei ole muodostunut kevään merkkiä pohjoisessa Suomessa. Aiemmin hyvinkin harvinainen kukka on leviämässä hiljalleen myös Oulun seudulle. Vielä sitä ei kuitenkaan täällä tunneta.

Ei pikaratas tai polkuratas, vaan polkupyörä

Matka taittuu ja maisema vaihtuu fillarin selässä. Keväällä ennen ajoa kannattaa tutkiskella kuinka menopeli on talvehtinut autotallissa päivänvarjon ja puutarhatuolien välissä.

On kevät - seuraa sitä!

Maaliskuu maata näyttää, sanoo vanha sananlasku. Keväällä luonto herää taas uuteen eloon, vaikka vielä tukeva lumikerros peittääkin maan. Luonto-Liiton perinteisessä Kevätseurannassa tarkastellaan lajihavaintojen runsastumista ja muita kevään ensimerkkejä.

Sallisen perheen äitienpäivä on palasista koottu

Outi ja Jopi Sallisen ammatillinen sijaisperhe on arjessaan tavallisen läsnä. Tavallinen ja turvallinen arki perheen kanssa auttavat lasta hahmottamaan lapsen maailmaa.

Sinivuokon kukat tunkevat paljaasta metsämaasta

Paksun lumikerroksen alta vapautunut karu ja eloton maa on täynnä uuden kasvun odotusta. Ensimmäiset sinivuokot, leskenlehdet jo valtoimenaan ja kohta myös valkovuokot kukkivat omilla tutuilla kasvupaikoillaan. Paikkoja on rakentamisen ja hakkuiden takia yhä vähemmän.

Kommentoi: Mikä keväässä puhuttaa?

Kesärenkaat, kevätvaatteet, polkupyörät, roskat, jäätelö ja leskenlehdet: Joka keväisiä ilmiöitä, joita on paljon enemmänkin. Mikä on mielen päällä sinun keväässäsi?

Herbaarion kokoaminen kesäläksynä

Keltinmäen koulun kuudennen luokan oppilaat saivat kesätehtäväkseen kerätä ja tunnistaa kasveja omatoimisesti metsässä liikkuen. Oppilaat kokosivat kasveista kasvion eli herbaarion.

Luvassa hyvä kimalaiskesä

Kimalaisia on tänä vuonna selvästi enemmän kuin viime vuonna. Hyönteistutkija Juhani Itämies ennakoi, että se tietää hyvää pölytystä metsämarjoille puolukalle ja mustikalle ja myös viinimarjoille.

Koposen kevät 28.4.

Luontoharrastaja Urpo Koposen mukaan viime viikonloppuna tapahtui täydellinen muutos kevään etenemisessä.

Koposen kevät 21.4.

Lähipäivien kylmyys on selvästi hidastanut kevään etenemistä ja lintujen muutto on lähes pysähdyksissä.

Kasvit ja hyönteiset heräävät kevääseen

Viikonvaihteen lämmin sää on saanut kevätkukat kukkimaan. Kukkien myötä hyönteiset ovat lähteneet liikkeelle.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle