Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ulkomaisten retkeilijöiden puuttuminen näkyy kansallispuistojen kävijämäärissä

Etelä-Savossa Linnansaaren ja Koloveden kävijämäärät kasvoivat, samoin Punkaharjun luonnonsuojelualue ja tutkimuspuisto kasvattivat kävijämääriään. Repoveden kansallispuistossa kävijämäärä laski etenkin helteiden aikana. Kävijämäärä on kuitenkin edelleen tosi iso.

Saimaalla kävi alkuvuoden aikana kova kuhina – luonnosuojelualueilla yli 150 000 käyntikertaa

Punkaharjun ja Linnansaaren luonnonsuojelualueilla kävijämäärät nousivat entisestään. Kolovedellä kävijöitä oli viime vuotta v

Repoveden kansallispuiston kävijämäärä nousi viime vuonna yli 80 prosenttia

Käyntimäärän nousu näkyi erityisesti pysäköintialueiden ruuhkautumisena.

Haku Metsähallituksen paimenviikoille jatkuu vielä pari päivää – Viikonloppuun mennessä 1000 hakijaa

Ideana paimenviikoilla on maksua vastaan lomailla maatilamaisessa ympäristössä eläimiä hoivaten.

Kansallispuistot ovat kasvattaneet suosiotaan tänä vuonna – Etelä-Savossa kävijämäärät kasvoivat Kolovedellä ja Repovedellä

Kolovedellä ja Repovedellä kävijämäärät ovat olleet selkeässä kasvussa tammi-heinäkuun aikana.

Palovartijan talo Saimaalla on uusi Metsähallituksen paimenkohde ensi kesänä – paimenet valitaan arvonnalla

Metsähallitus hakee paimenia kulttuuriperintökohteisiin eri puolella Suomea. Ensi kesänä Etelä-Savossa paimentamaan pääsee ensimmäistä kertaa myös Punkaharjulla.

Hollannista Savonrannalle ja matkailun vetonaulaksi – Erwin Tiesma tietää, mitä Benelux-maista tulevat turistit haluavat

Erwin Tiesma rakentaa yhteisöllisyyttä Savonrannalla ja tuo matkailijoita entisestä kotimaastaan Savonlinnan seudulle.

Ääniarkeologian tutkijat selvittävät, vaikuttiko kaiku kalliomaalauspaikkojen valintaan – äänityksiä Itä-Suomessa

Tutkijat tekivät äänityksiä Enonkoskella Ukonvuoren kalliomaalausten äärellä ja Kolilla Pirunkirkossa.

Kansallispuistot kuuluvat kaikille – luonnonsuojelun ehdoilla

Lähde virtuaaliretkelle Suomen kauneimpiin sopukoihin!

Kolovesi tuplasi kävijämääränsä – etenkin ulkomaalaisia viehättää kansallispuiston melojaystävällisyys

Enonkosken, Savonlinnan ja Heinäveden alueille levittäytyvän Koloveden kansallispuiston kävijämäärät ovat tuplaantuneet.

Metsähallituksen paimenviikot kiinnostivat Mikkelissä ja Kolovedellä

Paimenviikoille hakijoita oli yhteensä 11 000.

Vuodenkierto Koloveden kansallispuistossa

Dokumentissa seurataan puiston vuodenkiertoa.

Erämaan lumo: Miten selvitä eräreiskan matkassa?

Kuvausavustaja selättää Pirunkurun kivi kerrallaan

Erämaan lumo: Selkälokin kalastusretki

Selkälokin kalastustaidonnäyte

Erämaan lumo: Haapana lähietäisyydeltä

Aran haapanan näkee harvoin läheltä.

Erämaan lumo: Saimaan järvierämaa sykähdyttää

Saimaan järvierämaissa vallitsee taianomainen rauha.

Erämaan lumo: Talven ihmemaan taikaa

Kaksi erilaista kuvakulmaa talveen

Erämaan lumo – dokumenttisarja Suomen jylhimmistä maisemista

Dokumentintekijä Petteri Saario lumoutuu erämaista.

Erämaan lumo vie erämaiden syleilyyn

Dokumenttisarja Erämaan lumo alkaa helmikuun lopussa.

Erämaan lumo: Napanuora sivilisaatioon katkeaa

Dokumenttisarja Erämaan lumo alkaa helmikuun lopussa.

Yli 3 600 kuuli lampaiden kutsun – kansallismaisemien paimenvirkoja himoittiin

Kansallispuistojen suojelualueiden lammaspaimenpestit saivat aikaan innostuneen hakurynnäkön. Viikon mittaisia paimennusjaksoja eri puolille Suomea haki 3 626 henkilöä. Määrä nelinkertaistui viime vuodesta. Suosituin kohteista oli Koloveden kansallispuiston Huhtiniemen talo. Helmikuun aikana arvotaan 113 paimenviikon saajaa.

Lammas hoitaa maisemaa, lomalainen hoitaa lammasta – kaikilla on lystiä

Kesälomaa voi viettää Suomen kansallispuistoissa vaikka lampaita kaitsien. Se on kaikille osapuolille hyväksi. Lampaat pääsevät turvallisesti laitumelle, lomalainen saa erilaisen lomaelämyksen ja samalla saa perinteinen niittymaisema hoitoa. Metsähallitus saa jopa pikkuisen vuokratuloja.

Tarjolla lammaspaimenen pestejä kansallismaisemiin – pohjoisin kohde saamelaistila Lemmenjoella

Metsähallitus etsii lammaspaimenia viikkopesteihin kymmeneen kansallismaisemaan ensi kesäksi. Paimen vuokraa tilan viikoksi Metsähallitukselta ja viikot ovat maksullisia. Paimenilla on lomakäytössään komeissa maisemissa sijaitseva tila tai tupa. Ensi kesänä uusia paimenkohteita ovat Lemmenjoki, Kolovesi ja Syötteen kansallispuisto sekä Kuhmon Elimyssalon Levävaaran tila.

Uhanalaisella saimaannieriällä on sittenkin toivoa – luontaista lisääntymistä tapahtuu

Sukupuuton partaalla riutuvan harvinaisen lohikalan pelastumisesta on näkyvissä pitkästä aikaa hyviä ennusmerkkejä. Tutkijat ovat saaneet uusia emokaloja ja todisteita luonnonvaraisesta lisääntymisestä.

Lapset norppaleirillä: Toivottavasti norppa saa elää rauhassa

Lasten norppaleiri on uusi lomamahdollisuus Koloveden kansallispuistossa. Ensimmäinen Suomen Luonnonsuojeluliiton ja Luontoliiton järjestämä viisipäiväinen leiri on parhaillaan käynnissä Huhtiniemessä Enonkoskella

"Suomalainen järvimaisema yksi Euroopan parhaiten pidetyimpiä salaisuuksia"

Lonely planetin tuore opas nostaa Suomesta esiin Saimaan järvialueen kansallispuistoineen. Oppaan mukaan jotkut paikoista ovat niin salaisia, ettei niitä löydy edes opaskirjoista.

Nieriä saattaa palata Saimaalle, tutkijoilla varovaista toiveikkuutta

Saimaan nieriäkannan elpymisestä on perusteltua toivoa. Nieriän istutuksista on saatu uutta tietoa ja toisaalta nyt nieriä on rauhoitettu koko vuoksen vesistössä.

Laitostunut saimaannieriä on hauen herkku

Uhanalainen saimaannieriä yritetään palauttaa Vuoksen vesialueelle istuttamalla jatkossa lähinnä vastakuoriutuneita poikasia. Kalanviljelylaitoksella kasvatetuista saimaannieriöistä vain aniharva on selviytynyt luonnonoloissa edes sukukypsäksi.

Heinävedelle ja Savonlinnaan sovittu uusia yksityisiä suojelualueita

Suojeltavat kohteet sijaitsevat Heinävedellä Kolovedellä ja Savonlinnan Kakonsalon sekä Kakonsuon järvialueilla. Suojelulla säilytetään esimerkiksi alueiden rannat rakentamattomana ja säilytetään alueen metsiä, soita ja pienvesiä luonnontilaisena.

Koloveden kansallispuiston palveluja kohennetaan

Koloveden kansallispuiston varustusta parannetaan. Käyttöön tulee uusi vuokrakämppä ja tekeillä on myös uusi retkireitti. Uudet laitokset lisäävät myös ohjelmapalveluyritysten toimintamahdollisuuksia.

Veneilijä bongasi saimaannorpan Liperin Tikansaaren lähettyviltä

Uistelemassa ollut huviveneilijä huomasi veikeän kurkistelijan Pohjois-Saimaalla Liperissä. Tikansaaren vierestä bongattu saimaannorppa ilahdutti pällistelyllään useita minuutteja.

Eduskunta ratkaisi Koloveden metsästyskiistan

Eduskunta on hyväksynyt Koloveden kansallispuiston metsästysäännökset. Hirvien ampuminen on jatkossa luvallista vain paikallisille asukkaille.

Koloveden kansallispuiston hirvijahdista ilmiriita

Metsästys Koloveden kansallispuistossa riitelyttää eduskuntaa. Eduskunta joutuu äänestämään pykälästä, joka sallii hirvien ampumisen jatkossa vain paikallisille asukkaille

Kansallispuistot tuottavia taantumasta huolimatta

Kansallispuistoihin suuntautuva luontomatkailu on paikallistaloudellisesti tuottavaa taantumasta huolimatta. Linnansaaren kansallispuistossa kävi vuonna 2012 lähes 30 000 asiakasta.

Metsästystä halutaan tiukentaa Kolovedellä

Koloveden kansallispuisto Etelä-Savossa aiotaan lähes kaksinkertaistaa. Samalla alueella metsästämistä rajoitettaisiin.

Koloveden kansallispuisto aiotaan yli kaksinkertaistaa

Saarista koostuvasta reikäisestä suojelualueesta tehdään yhtenäistä. Valtio on hankkinut lisää suojelualueita pikkuhiljaa.

Elämä on kohdellut hyvin pantakarhu-Topia

Kahdeksan vuotta sitten Etelä-Savossa Enonkoskella nukutettiin 3-vuotias uroskarhu. Nukutuksen aikana karhun kaulaan laitettiin panta, jolla seurattiin otson liikkeitä useamman vuoden ajan. Nyt Topi on 11-vuotias ja painaa yli 300 kiloa. Elämänkumppani on löytynyt kotimetsästä Kolovedeltä.

Suomen ortodoksiluostareita toivotaan mukaan Pyhiin polkuihin

Ortodoksiluostareita toivotaan Pyhät polut -vaellusten yöpymispaikoiksi. Pyhät Polut ry:n uusi projektipäällikkö Tuomo Jantunen kertoo, että yhdistys on hakenut EU-hanketta Valamon ja Enonkosken välille.

Etelä-Savossa ei ole suunniteltu luonnonsuojelualueiden kiinteistöverotusta

Esimerkiksi Enonkoskella Koloveden kansallispuisto nähdään matkailijoita alueelle houkuttelevana vetovoimatekijänä, eikä verottamiseen haluta ryhtyä. Etelä-Savossa on luonnonsuojelualueita ja suojeltavaksi varattua valtion maata yhteensä noin 50 000 hehtaaria.

Hidas matkailu on nyt in

Niin sanottu hidas matkailu kasvattaa suosiotaan Etelä-Savossa. Hitaan matkailun kantavana ajatuksena on, että lomailijan ei tarvitse lomallaan kantaa huolta toimintansa tehokkuudesta tai suorittamisesta. Esimerkiksi Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen alueella matkailua harjoittavan SaimaaHolidayn toiminnassa näkyvät tänä kesänä monet kiireettömän matkailun vaikutteet.

Pyhiinvaellus laajenee vesille

Pyhät Polut - vaellukset siirtyvät ensi kesänä maalta myös vesille. Pyhiinvaellusreitti melotaan Pihlajavedellä Savonlinnan eteläpuolella. Matka ulottuu muun muassa Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistoihin.

Kansallispuistot vetävät yhä kävijöitä

Viime vuonna Suomen kansallispuistoihin tehtiin vajaat 2 miljoonaa käyntiä. Myös Linnansaaren ja Koloveden puistoissa riitti kävijöitä.

Oskari ja Koloveden Luontokeskus pysyvät avoinna

Rantasalmen luontokeskus Oskari sekä Koloveden Luontotupa saavat pitää ovensa avoinna ensikin vuonna. Metsähallituksen luontopalveluiden budjettileikkaukset jäävät uhattua pienemmiksi, mikä mahdollistaa luontokeskusten ylläpidon.

Luontopalveluiden leikkauksille ei kannatusta

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan Metsähallituksen luontopalveluiden karsiminen rapauttaisi kansalaisten arkea. Hallitus esittää, että Metsähallituksen luontopalveluista vähennetään 5 miljoonaa euroa.

Metsähallitus aloittaa yt-neuvottelut

Metsähallitus aloittaa yt-neuvottelut Luontopalveluissaan. Hallitus on esittänyt tänään eduskunnalle Metsähallituksen luontopalvelujen rahoitukseen kolmen miljoonan euron leikkausta.

Kansallispuistoihin uusia automaattilaskureita

Kansallispuistojen ja muiden luontokohteiden vierailijoista saadaan ensi vuonna entistä tarkempaa tietoa.

Koloveden kansallispuisto 20 vuotta

Koloveden kansallispuisto pyrkii nostamaan kävijämääriään pidentämällä vesiretkeilykauttaan. Suunnitteilla on myös yhtenäinen polkuverkosto, minkä puistonjohtaja Teppo Loikkanen uskoo jopa kaksinkertaistavan patikoijien määrän.

Kansallispuistot kaipaavat oheispalveluja

Puistojen kävijämäärät ovat kovassa kasvussa, mutta matkailuyrityksiä muodostuu puistojen kylkiin hitaasti. Tänään on vietetty Euroopan kansallispuistopäivää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle