Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Egyptissä tehty merkittävä muumiohautalöytö – sisältää yli sata sinetöityä sarkofagia

Hautalöydön sanotaan olevan merkittävin arkeologinen löytö pitkään aikaan. Sarkofagien iäksi arvioidaan ainakin 2 000 vuotta.

Harvinainen näyttely esittelee muinaisen Egyptin kuolemankulttia Amos Rexissä – muumioille tehtiin oma huone

Egyptin loisto -kaksoisnäyttely nähdään Helsingissä ja Tallinnan Kumussa.

Oppaalle työmaasta voi tulla kuin toinen koti, vaikka seurana olisi kaksi balsamoitua vainajaa

Pikkutytön hautamuistomerkiksi rakennettu Juséliuksen mausoleumi Porin Käppärän hautausmaalla on ainoa laatuaan Pohjois-Euroopassa. Se oli porilaisen Anja Suokkaan työpaikka 30 vuotta.

Anna Tishenko työskentelee räjähtäneen ydinrektorin vieressä: "Ei meille kukaan sano, että syövät johtuisivat säteilystä"

Huhtikuun 26. päivä vuonna 1986 muutti pysyvästi Anna Tishenkon elämän. Hänet ja moni muu evakuoitiin kaksi päivää Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen. Anna ei tule koskaan pääsemään takaisin kotiin.

Egyptistä löytyi jättimäinen 50 muumion nekropoli

Hautausmaa löytyi Kuninkaiden laaksosta Luxorin lähistöltä.

Tutkijat jokseenkin varmoja: Aachenin katedraalin luuranko on Kaarle Suuri

Luututkimusten tuloksena piirtyi kuva pitkästä, ontuvasta miehestä, jollaiseksi myös aikalaishistorioitsija kuvasi 800-luvun Euroopan suurmiehen.

Egyptin hautalöytö tunnistettiin – sarkofagi kuuluu Sobekhotepille

Farao Sobekhotep I:n uskotaan olleen Egyptin hallitsija noin 3 800 vuotta sitten. Faraosta ja hänen hallitsijakaudestaan tiedetään vain vähän.

Tutkijat: Tutankhamonin muumio saattoi syttyä itsestään tuleen

Brittiläisen tutkijaryhmän mukaan Tutankhamonin muumio syttyi itsestään tuleen sarkofaginsa sisällä pian hautauksen jälkeen huolimattoman balsamoinnin vuoksi.

Tshernobylin voimalan turbiinihallin katto romahti - viranomaisten mukaan ei vaaraa

Viranomaisten mukaan romahdus ei aiheuta terveysvaaraa. Katto ei ole osa sarkofagia, joka suojaa vuoden 1986 onnettomuudessa sulanutta reaktoria. Tshernobylin uutta suojarakennusta rakentavat ranskalaisyhtiöt ovat evakuoineet varotoimena työntekijänsä.

STUK:n Laaksonen arvostelee Tshernobylin suojakuorihanketta

Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Jukka Laaksonen arvostelee jyrkästi Tshernobylin ydinreaktorin suojarakennushanketta. Kiovan ydinturvallisuuskokouksessa tänään puhuneen Laaksosen mukaan reaktori pitäisi peittää halvemmalla katteella ja keskittyä sen sijaan ratkaisemaan reaktorin sisällä olevan ydinjätteen loppusijoitus. Suojarakennelmaan on juuri luvattu yli 500 miljoonaa euroa lisärahaa.

Romanov-suvun nuorimman tsaarin hauta löytyi

Venäläiset tutkijat ovat löytäneet tsaari Iivana VI:n haudan Holmogorista Arkangelista. Vuonna 1740 syntynyt Iivana nousi tsaariksi vain neljän kuukauden ikäisenä ja syrjäytettiin seuraavana vuonna.

Egyptistä löytyi harvinaisen hyvin säilynyt hautakammio

Egyptiläiset arkeologit ovat tänään torstaina esitelleet vasta löydetyn 4 300 vuotta vanhan kaksoishaudan, jossa on harvinaisen hyvin säilyneitä ja värikkäitä seinämaalauksia. Kairon lähellä Sakkarassa sijaitsevan haudan uskotaan olevan osa huomattavan suurta hauta-aluetta.

Egyptistä löytyi salaperäisen kuningattaren hauta

Arkeologit ovat löytäneet Egyptin muinaisen kuningattaren sarkofagin, kertoo maan kulttuuriministeriö. Kyseessä on kuningatar Behenu, joka oli yksi Egyptiä vuosina 2323 - 2150 ennen ajanlaskun alkua hallinneen kuudennen dynastian kuningattarista.

Netti, menneisyyden runsaudensarvi

Uusi teknologia voi olla portti menneisyyteen. Esimerkiksi sieltä Internetistä voi löytää paljon vanhaa tuttua, toteaa Jouni Koutonen.

Kivisarkofagin toivotaan paljastavan uutta tietoa mayojen tuhosta

Eteläisestä Meksikosta löydetty sarkofagi voi antaa uutta tietoa siitä, mikä aiheutti Keski-Amerikassa kukoistaneen maya-kulttuurin heikentymisen.

Loviisan Egypti! -näyttely kiinnostaa

Loviisan museon Egypti! -näyttely on houkutellut runsaasti kävijöitä. Toukokuun puolivälissä avatussa näyttelyssä on vieraillut yli 8 000 kävijää.

Egyptistä löytyi muinaishauta

Egyptistä on löydetty yli 3 000 vuotta vanha hauta. Arkeologit kertovat löytäneensä haudan Sakkaran kuolleiden kaupungista Kairon läheltä.

Egyptistä löytyi kymmenien muumioiden hauta

Egyptistä on löydetty 30 muumiota yli 4 000 vuoden takaisesta haudasta. Egyptin valtion pääarkeologi Zahi Hawas kuvailee löytöä "muumioiden varastohuoneeksi".

Herodeksen hauta löytyi?

Israelissa arkeologit uskovat löytäneensä kuningas Herodeksen vaimon ja miniän hautapaikan. Arkeologien mukaan tuore löytö vahvistaa, että paikalta viime vuonna löydetty hauta kuului itse kuningas Herodekselle.

Tutankhamonin muumio ensi kerran näytteille

Yksi Egyptin tunnetuimmista faraoista, teini-ikäisenä kuollut Tutankhamon, asetetaan näytteille ensimmäistä kertaa sunnuntaina Egyptissä, Luxorin Kuninkaiden laaksossa. Muumio paljastettiin yleisölle sunnuntaina.

Euroopan kehityspankki rahoittaa Tshernobylin sarkofagia

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki on luvannut 368 miljoonaa euroa Tshernobylin onnettomuusreaktorin uuden suojakuoren rakentamiseen. Ukrainan viranomaisten mukaan uuden suojakuoren rakentaa ranskalainen Novarka-rakennusyhtiö.

Egyptistä löytyi muinainen muumiohauta

Belgialaiset tutkijat ovat löytäneet Kairon eteläpuolelta poikkeuksellisen hienosti säilyneen muumiohaudan.

Roomasta löytyi apostoli Paavalin hauta?

Arkeologit uskovat löytäneensä apostoli Paavalin maalliset jäännökset Roomassa sijaitsevasta kryptasta. Krypta sarkofageineen löytyi suuren basilikan alta nelivuotisissa tutkimuksissa.

Egyptistä löytyi neljä tuhatta vuotta vanha muumio

Egyptiläiset arkeologit ovat löytäneet ikivanhan muumion läheltä Kairoa. Arkeologien mukaan kyseessä on 4 000 vuotta sitten eläneen Qar-nimisen lääkärin muumio.

Luxorista löytyi koskematon hauta

Kuninkaiden laaksosta Egyptistä on löytynyt tutkimaton hauta ensi kertaa sen jälkeen, kun farao Tutankhamonin hauta löydettiin vuonna 1922.

Tutankhamunin murhaepäilyt kumottiin

Nykytutkimus on kumonnut epäilyt farao Tutankhamunin kuolemasta murhan uhrina, mutta kuolinsyy jäi epäselväksi. Osa tutkijoista epäilee poikakuninkaan joutuneen onnettomuuteen ja menehtyneen siitä johtuneeseen tulehdukseen.

Varastettuja kulttuuriaarteita esillä Egyptissä

Egyptissä on avattu näyttely, jossa esitellään osa maasta 1990-luvulla salakuljetetuista ja viime viikolla palautetuista muinaisesineistä. 619 kulttuuriaarretta olivat Britannian tullin takavarikossa vuodesta 2000