Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Covid-19-potilasta hoidettiin teho-osastolla Brysselissä viime viikolla. WHO:n ennusteen mukaan kuolemien ja tehohoitoa tarvitsevien määrä nousee suuresti lähikuukausina.

Katso tästä, miten rokotukset ovat vaikuttaneet koronakuolemiin eri maissa – WHO varoittaa: vielä sadat tuhannet kuolevat talvella Euroopassa

Korkean rokotuskattavuuden maissa on tällä hetkellä selvästi vähemmän koronakuolemia. WHO ennustaa Eurooppaan vaikeaa koronatalvea.

Räjähdyksessä loukkaantuneita siirretään sairaalaan.

Kabulissa kaksi räjähdystä ja tulitusta sotilassairaalan läheisyydessä – Isis-K iski samaan sairaalaan vuonna 2017

Talibanin mukaan räjähdysten kohteina olivat siviilit. Ainakin 25 ihmistä kuoli ja 50 haavoittui aamulla paikallista aikaa tapahtuneessa välikohtauksessa.

Turvapaikanhakijoita Evitskogin vastaanottokeskuksessa Kirkkonummella 2. helmikuuta 2016.

Court orders Migri rethink on Afghan asylum seekers

The Supreme Administrative Court ruled that the Immigration Service must re-examine applications as conditions in Afghanistan have significantly worsened.

Uutistoimisto Reuters vieraili tiistaina Kabulin suurimmassa lastensairaalassa

YK: Yli puolta Afganistanin väestöstä uhkaa akuutti nälänhätä – Kabulissa lastensairaalassa on pulaa kaikesta, kolme vauvaa jakaa yhden keskoskaapin

Talven tulo tulee vaikeuttamaan avunsaantia suurilla alueilla ympäri Afganistania, kertoo YK:n alaisten elintarvike- ja maatalousjärjestön pääjohtaja.

Två kvinnor sitter på en bänk i ett sjukhus med sina barn.

Foreign ministry survey on Afghan aid reveals party splits

While many said efforts to reduce poverty and inequality were important, most did not see development programmes as efficient or effective.

Joukko Kreikkaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita seisoo piikkilanka-aidan takana. Kuvan keskellä on parrakas mies, joka pitelee sylissään pikkulasta ja osoittaa sormellaan kuvaajan suuntaan.*

Pakolaisvastaisuus kasvaa Turkissa: Talouskriisi tiukentanut suhtautumista, samaan aikaan Afganistanista tulijoiden määrä kasvaa

Kreikka on viime aikoina vahvistanut muuriaan Turkin rajalla. Kun afganistanilaisia alkoi tänä syksynä saapua Turkkiin, se herätti maan sosiaalisessa mediassa voimakkaita reaktioita.

Kännykkä, jonka ruudulla näkyy koronapassisovellus

Keskiviikko 13.10.2021 (radio)

3. koronarokotus. Koronapotilaat. Koronapassi. Afganistan. Sää.

 Flygfältet i Kabul. En folksamling framför en Air Force Boeing C-17. Soldater övervakar.

Foreign Minister: Finland still trying to evacuate 50 people from Afghanistan

Minister Pekka Haavisto also said that the Ministry for Foreign Affairs has begun preparations to speed up family reunifications.

 Flygfältet i Kabul. En folksamling framför en Air Force Boeing C-17. Soldater övervakar.

Ulkoministeri Haavisto: Afganistanissa on edelleen noin 50 henkilöä, jotka Suomi pyrkii evakuoimaan

Ulkoministeriössä on myös ryhdytty valmistelemaan perheenyhdistämisten nopeuttamista. Kabulin elokuisen evakuointioperaation jälkeen Suomeen on saatu evakuoitua "joitakin ihmisiä" Qatarin pääkaupungin Dohan kautta, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi.

Isä pitää noen likaamaa lastaan sylissa Kabulin pakolaisleirillä.

Kabulin pakolaisleirillä moni saa syödäkseen vain kuivia leivänpaloja – teltassa asuva leski Ylelle: ”Muuta toivoa ei ole kuin Allah”

Afganistanin humanitäärinen kriisi syvenee. Vain viisi prosenttia väestöstä saa tarpeeksi ruokaa, eikä talven tuloon ole varauduttu. Ylen toimittaja vieraili Kabulissa maan sisäisten pakolaisten leirillä syyskuun puolivälissä.

Valkoasuinen parrakas mies mikrofoniin, radiopuhelin toisessa kädessään, Vieressä seisoo kaksi tummiin asuihin pukeutunutta miestä rynnäkkökiväärien kanssa.

Talibanin ja EU:n edustajat keskustelivat ensi kertaa Qatarissa – Samaan aikaan EU lupasi miljardin hätäavun Afganistaniin ja naapurimaille

EU:n ja Yhdysvaltain yhteinen valtuuskunta osallistui keskusteluihin Dohassa. EU korostaa, että neuvottelut eivät merkitse Taliban-hallinnon tunnustamista.

Afganistanilaista naistoimittajaa ei pelota haastatella Talibanin johtajia

Kabulilainen naistoimittaja juonsi ohjelmaa naisten oikeuksista, nyt hän haastattelee Talibanin johtajia vaikka pelkää – "Haluan tehdä töitä"

Taliban on alkanut rajoittaa naisten ja tyttöjen oikeuksia työntekoon ja opiskeluun. Toimittaja Shamla Niazi ei näe itselleen tulevaisuutta Afganistanissa, jos hän ei saa enää tehdä töitä.

Nuoria Afganistanilaisia turvapaikanhakijoita

Afghans in Finland face an uncertain future

Following the chaotic withdrawal of western coalition forces from Kabul last month, Afghans in Finland face life in limbo.

Taliban-joukkio auton lavalla Kabulissa 23. syyskuuta.

AP: Taliban ottaa käyttöön kovan linjan rangaistuksissaan – teloitukset ja amputaatiot oikeusjärjestelmän piiriin

Afganistanissa on jo nyt viitteitä siitä, että maassa ollaan palaamassa tiukkojen rangaistuskäytäntöjen aikaan. Viime päivinä maassa on raportoitu julkisista nöyryytyksistä, jotka olivat tavallisia Talibanin ensimmäisellä valtakaudella.

Kenraalit Mark Milley ja Valery Gerasimov.

Top US, Russian military chiefs meet in Helsinki

The meeting's agenda has not been made public, but it coincides with the aftermath of the US military withdrawal from Afghanistan.

Emil Ruusuvuori Winston-Salemissa elokuussa 2021.

Emil Ruusuvuori sai Kazakstanissa luovutusvoiton – kohtaa toisella kierroksella ykkössijoitetun

Emil Ruusuvuoren avauskierroksen ottelu Nur-Sultanissa kesti vain 31 minuuttia.

Lukiolaiset istuvat pulpeteissa oppitunnilla.

Wednesday's papers: Afghans left behind, positive discrimination and companies in schools

Among other topics, papers report that Helsinki's Deputy Mayor for Education said teachers have avoided taking jobs in some districts because of social problems.

Afganistanilaiset naiset osoittavat mieltään.

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat Talibania vakavista rikkomuksista – huoli naisten sulkemisesta yhteiskunnan ulkopuolelle kasvaa

Afganistanissa näkyy lisää merkkejä siitä, että Taliban-liike muutospuheistaan huolimatta on rajoittamassa naisten oikeuksia tiukasti. Naiset ovat joutumassa sivuun työelämästä ja yläkouluihin pääsee toistaiseksi vain poikia.

BioNTech-Pfizerin Comirnaty-koronarokote.

Lauantai 18.9.2021 (radio)

Koronarokotukset. Mielenosoitus. Afganistan. Sää.

Yhdysvaltai ilmahyökkäyksessä tuhoutunut auto Afganistanin Kabulissa.

Yhdysvallat myönsi Kabulin viimekuisen lennokki-iskunsa virheeksi – surmasi 10 siviiliä, joista useimmat olivat lapsia

Yhdysvallat väitti alun perin, että isku kohdistui äärijärjestö Isisin taistelijoihin. Nyt Pentagon myöntää, että kukaan surmansa saaneista ei todennäköisesti ollut Isisin riveissä.

Nuoret afganistanilaiset nauttivat karusellin kyydissä.

Toimittajalta: Epätoivo järkytti Kabulin lentokentällä kuukausi sitten, mutta nyt kaduilla ​kulkee naisia ilman burkaa – ristiriidat ovat osa Afganistania

Kabulilaiset ovat tottuneet sopeutumaan sekasortoon ja uusiin hallitsijoihin, sillä muuta he eivät voi, kirjoittaa Afganistanista palannut Ylen Pakistanin-toimittaja Maija Liuhto.

Taliban-ministeri torjuu huhut haavoittumisestaan

Onko Afganistanissa noussut valtaan vanha kaarti vai "uusi Taliban"? Tutkijan mukaan viestit Afganistanista ovat ristiriitaisia

Afganistanin väliaikaisen hallituksen kokoonpanon on nähty todistavan vanhoillisten paluusta valtaan. Tutkija Olli Ruohomäki muistuttaa kuitenkin, että julkisivun takana kytee Talibanin poliittisen johdon ja sotapäälliköiden erimielisyys maan suunnasta.

Kati Kelola, Yle, 27.09.2019

Kati Kelolan kolumni: Historia ei pääty pysäytyskuvaan

Yksinkertaistukset ovat mediassa tehokkaita, mutta ne vääristävät todellisuutta ja peittävät alleen konfliktien sotkuisen luonteen. Afganistanin sotakaan ei ole yhdessä kuvassa ohi, kirjoittaa Kelola.

Antony Blinken

USA:n ulkoministeri sysäsi Trumpille vastuuta sekasortoisesta vetäytymisestä Afganistanista: ”Saimme perintönä päivämäärän, emme suunnitelmaa”

Presidentti Joe Bidenin hallinto on joutunut arvostelun kohteeksi erityisesti siksi, ettei se käynnistänyt amerikkalaisten ja heidän liittolaistensa evakuointia tarpeeksi nopeasti.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres.

YK:n pääsihteeri: Afganistanille luvattu yli miljardin dollarin arvosta avustuksia

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan keskusteluyhteyden säilyttäminen Talibaniin on välttämätöntä, jotta avustukset pystytään järjestämään perille. Pääsihteeri varoittaa Afganistania uhkaavasta ruokapulasta.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko eduskunnassa elokuussa.

Ulkoasiainvaliokunnan Mika Niikko yllättyi Afganistan-evakuoinneista: Oliko Suomi ainoa, joka ei kyennyt tarjoamaan turvaa lähetystöään suojanneille?

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) mukaan valiokunnan on määrä käydä tarkemmin läpi Afganistanin operaatiota lähiaikoina.

Antti Kurosen reportaasi Afganistanista

Yle vieraili Afganistanissa kansainvälisten joukkojen hylkäämässä tukikohdassa – nyt leiriä hallitsee Taliban, katso raportti paikan päältä

Valtavassa sotilasleirissä Camp Marmalissa oli myös suomalaisjoukkoja. Kun kansainväliset joukot vetäytyvät Afganistanista, alue jäi tyhjilleen. Ylen toimittaja Antti Kuronen kävi katsomassa, miltä leirillä näyttää nyt.

Yle Afganistanissa: Talibanilla täydellinen valta, Kabulissa kaduilla rauhallista

Yle Afganistanissa: Talibanilla täydellinen valta, Kabulissa kaduilla rauhallista – YK soimii Talibania väkivallasta mielenosoittajia kohtaan

Ylen toimittajat raportoivat Afganistanin tilanteesta paikan päältä pääkaupungista Kabulista sekä maan pohjoisosassa sijaitsevasta Mazar-i-Sharifista.

Afganistanin rajan ylittänyt Ylen toimittaja: Talibanin valta näkyy heti

Yle Afganistanissa: "Täällä on alistuttu siihen, että Taliban todella on vallassa" – katso Antti Kurosen videoraportti

Ylen toimittaja Antti Kuronen kertoo Pohjois-Afganistanista, että ääriliike Talibanilla on alueella runsaasti tarkastuspisteitä. Liikkeellä näyttää Kurosen mukaan olevan paljon ihmisiä, mutta naisista suurin osa peittää itsensä.

Ruslan Valiullin puskee palloa.

Huuhkajien karsintalohkossa dopingtapaus – kaksi maalia tehnyt kazakstanilaispelaaja kärysi

27-vuotias Ruslan Valiullin antoi positiivisen dopingnäytteen Uefan Konferenssiliigan karsintaottelun jälkeen elokuussa.

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä Afganistanissa

Taliban ilmoitti hallitusnimityksistä: Pääministeriksi nousee mullah Mohammad Hassan Akhund

Suurimman osan Afganistanista haltuunsa ottanut ääri-islamilainen Taliban-järjestö ilmoitti ensimmäisistä hallitusnimityksistään. Nimitykset tulevat liikkeen vanhasta kaartista eikä joukossa ole ulkopuolisia. Talibanin mukaan kyse on vasta virkaatekevästä hallituksesta.

Vihreän vyöhykkeen sisäänkäynti seisoo tyhjillään Kabulissa.

Embassy guard flees overland after Finland refuses evacuation: "I lost hope"

The guard says Finland's Ministry of Foreign Affairs has not responded. 

Yle tapasi Suomen Kabulin suurlähetystöä suojanneen vartijan, jonka onnistui paeta Pakistaniin

”Menetin toivoni” – Yle tapasi Islamabadissa Suomen Kabulin-suurlähetystön vartijan, jonka onnistui paeta Pakistaniin

Lähetystön entinen vartija pelkää Talibanin kostoa. Ilman viisumia pakoon lähtenyt mies ylitti Pakistanin rajan laittomasti. Nyt hän piileskelee viranomaisilta, koska pelkää joutuvansa takaisin Afganistaniin.

Talebania vastustavia joukkoja Panjshirissa.

Taliban sanoo vallanneensa koko Panjshirin laakson – äärijärjestön mukaan vastarintajoukot torjuivat neuvottelut

Sosiaalisessa mediassa on julkaistu kuvia, joissa näkyy Talibanin taistelijoita Panjshirin kuvernöörin päämajan edessä. NRF-vastarintajoukot ilmoittivat, että taistelu Talibania vastaan jatkuu.

Pakistanilainen sotilas vartioi Pakistanin ja Afganistanin rajanylityspisteellä.

Afganistanissa puoli miljoonaa ihmistä voi lähteä pakoon loppuvuonna – Pakistanin lähettiläs Ylelle: Älkää jättäkö meitä hoitamaan tilannetta yksin

YK:n pakolaisjärjestön mukaan Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla ei ole toistaiseksi nähty suuria määriä pakolaisia. Pakistanin Ruotsin ja Suomen -suurlähettiläs sanoo, että tilanne on arvaamaton ja rajalla on jo painetta.

pääministeri Sanna Marin poseeraa kameralle Kesärannan pihassa.

Sunnuntai 5.9.2021 (radio)

Pääministeri koronarajoituksista. Naisten mielenosoitukset Kabulissa. Yöllä oli pakkasta myös etelässä.

Luoteja ja ruumiita – matka Afganistanista Suomeen kesti 42 päivää.

Isä kehotti pakenemaan Suomeen kuusi vuotta sitten – nyt afganistanilainen on kiitollinen, muttei vieläkään tiedä miksi päätyi pohjoiseen

Afganistan on aina ollut hazaroille vaikea maa. Vainotun vähemmistön elämä oli turvatonta jo aiemmin, mutta talibanin valtaan nousu pahensi tilannetta. Oulussa elektroniikka-alalla työskentelevä nuori hazaramies seuraa maansa uutisia ahdistuneena.

Elijah Bales on entinen Yhdysvaltain armeijan sotilas, joka soti Afgansitanissa.

Afganistanin sodasta tuli millenniaalien Vietnam – ensin sota ei tuntunut missään, mutta sitten Elijah Bales meni rikki

Yhdysvaltain terrorismin vastainen sota on jättänyt jälkeensä miljoonia sotaveteraaneja, joista noin miljoona taisteli Afganistanissa. Valtaosa heistä on millenniaaleja, joista vanhimmat olivat varttuneet asepalvelusikään sodan alkaessa.

Talebania vastustavia joukkoja Panjshirissa.

Taliban jäi jumiin Panjshirin laaksoon – hallituksen nimittäminen pantiin jäihin

Afganistanissa ääriliike Talibanin vastustajat jatkavat taisteluita Panjshirin laaksossa. Talibanin kannattajat ennättivät jo juhlia laakson valtausta. Juhlien aikaisissa ammuskeluissa kuoli lähes 20 ihmistä.

Kabulin kansainvälinen lentoasema.

Al-Jazeera: Kabulin lentokenttä on avattu uudelleen

Qatarin Afganistanin-suurlähettilään mukaan tekniikkatiimi on saanut Kabulin kentän avattua ja kenttä olisi pian valmis siviililentoihin. Vaurioitunut kiitotie korjattiin yhdessä Afganistanin viranomaisten kanssa.

Taliban valtasi Afganistanin, miten käy journalismin?

Miten media pystyy kertomaan afganistanilaisten hädästä, kun toimittajien työ on uhattuna ja paikallisten yhteydenpito ulkomaailmaan riski?

Median vastuulla on kuunnella etenkin afganistanilaisia naisia, koska nimenomaan heidät Taliban pyrkii hiljentämään. Näin sanoo Helsingin Sanomien toimittaja Maria Manner Ylen mediaohjelma Viimeisessä sanassa.

Jenny Matikainen, Yle, 31.07.2019

Jenny Matikainen: Kaikki eivät pelastuneet

Kabulin valtaus eteni mediassa kuin tarkoin käsikirjoitettu elokuva. Kiinnostaako statistien kohtalo, nyt kun päähenkilöt on pelastettu, pohtii Matikainen.

Jalkapallo, kuvituskuva

Mahdollisesti lieventyvät ohjeistukset voivat lisätä Huuhkajien Kazakstan-ottelun yleisömäärää jopa tuhansilla – mutta se vaatii todella nopeita päätöksiä

Kazakstan-otteluun ollaan ottamassa noin 8 500 katsojaa. Jos rajoitukset lieventyisivät nopealla tahdilla, yleisömäärä voisi kasvaa parhaimmilaan jopa tuhansilla.

Anti-Taliban sotilas.

Afganistanissa "Viiden leijonan laakso" sinnittelee Talibania vastaan – johdossa on kuuluisan sotapäällikön poika

Vastarinnan johtoon on ilmoittautunut Ahmad Massoud, jolla on valttinaan isänsä legendaarinen maine. Joukot hyötyvät Panjshirin laakson vahvoista puolustusasemista. Taliban on kuitenkin saartanut laakson, ja vastarintajoukoilta puuttuu vielä ulkomaiden tuki.

Afganistanin Hossain Rasouli hyppäämässä pituutta Tokion paralympialaisissa 31.8.2021.

Vaarallisen ja salaperäisen operaation yksityiskohtia julki: Näin afganistanilaisurheilijat harhauttivat Taliban-sotilaita ja pääsivät mukaan Tokion paralympialaisiin 

Afganistanilaiset Hossain Rasouli ja Zakia Khudadadi pääsivät jännittävien käänteiden jälkeen osallistumaan lopulta Tokion paralympialaisiin. Mitä kisojen jälkeen tapahtuu, on vielä epäselvää.

Ruslan Valiullin puskee palloa.

Kazakstan ja Ukraina tarjoilivat nitro-pelin MM-karsinnassa – myös Ranska pistejakoon Huuhkajien lohkossa

Sekä Ranska ja Bosnia-Hertsegovina että Kazakstan ja Ukraina päätyivät pistejakoon Suomen MM-karsintalohkossa. Huuhkajat kohtaa lauantain kotipelissään Kazakstanin.

Talibanit partioivat.

Tyttöjen jalkapallomaajoukkue pakoilee peloissaan Talibania Afganistanissa – Takana on jo viisi epäonnistunutta evakuointiyritystä

14–16-vuotiaita tyttöjä perheineen yritetään saada pois Afganistanista kansainvälisellä yhteistyöllä. Mukana on muun muassa jalkapalloilijoita ja poliitikoita.

Afganistanilaiset yrittävät päästä kentälle.

Keskiviikko 1.9.2021 (radio)

EU:n sisäministerit: Afganistanin pakolaisia pitää auttaa ensisijaisesti Afganistanin naapurimaissa. Vain 1 prosentti lapsista syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja tarpeeksi. Presidentti Mauno Koiviston tuleva muistomerkki on teos Välittäjä. Naisleijonat sai pronssia MM-kisoissa.

Naisleijonat.

Keskiviikko 1.9.2021 (tv)

EU ja Afganistan. Asuntokauppa. Suot. Jääkiekko. Sää.

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen: Suomalaisten sotilaiden ei pidä tuntea syyllisyyttä Afganistanista

Kenraali Timo Kivisen mukaan sotilaiden tehtävänä kriisinhallinnassa ei ole ollut kansakunnan rakentaminen vaan turvallisen toimintaympäristön luominen. Suomalaiset hoitivat omat tehtävänsä Afganistanissa ammattitaitoisesti, Kivinen sanoo.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle