Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Espoossa evakuoitiin 40 lasta päiväkodin tulipalon vuoksi – keittäjä sammutti palon jauhesammuttimella

Evakuointi sujui, vaikka nyt taisi olla päiväuniaika, kertoo päivystävä palomestari Raimo Rasijeff.

Laulaja Antti Ketonen uskoo haaveilun voimaan: "Silloin saa asioita tapahtumaan kun haaveilee"

Iskelmätähteä ei haittaa olla myöskään haaveilun kohteena.

Research: Kids no more stressed at daycare than at home

Researchers tracked toddlers' stress levels at home and at daycare by gauging cortisol levels in saliva samples.

Tuntuuko työsi liian raskaalta aivojen jaksamiselle? Kognitiivisen ergonomian asiantuntija antaa 5 vinkkiä, joilla pää selkenee

Kokosimme vinkit, joiden avulla tietotyötä tekevän aivot pysyvät toimintakykyisinä.

Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Uusi opetustapa ei sovi kaikille, lue päiväunista kesken työpäivän ja al-Holissa olevien omaisen odotuksesta

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon kiinnostavimpia juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Sofia Sihvonen kömpii jokaisella lounastauolla autonsa takakonttiin nukkumaan – "Kun pääsee nollaamaan, niin jaksaa tsempata"

Aiemmin Sihvonen ajoi muutaman kilometrin päähän, kunnes rohkaistui ja kertoi pomolleen, että tarvitsee päivällä lounastaukonsa lepoa varten.

Italialaiskaupungin asukkaat närkästyivät poliisin lätkäisemästä sakosta turistille, joka otti päiväunet riippumatossa

Poliisin mukaan turistin saamat sakot liittyvät julkisten viheralueiden suojelemiseen.

Keksijä, huolettaako kuinka saat ideasi maailmalle? Ota mallia unimunista, jotka valloittavat lentokenttiä

Pieksämäkeläisten unimunien tarina alkoi kahdeksan vuotta sitten. Maailman lentokentät eivät yritykselle riitä, vaan unimunilla pyritään päiväunien vallankumoukseen.

Maanantai 8.10.2018 (tv)

Ilmansaasteita pitää vähentää nopeasti. Firmat kouluttavat maahanmuuttajia töihin. Päiväunia nukutaan kursseilla. Afrikkalainen tanssi on suosittua. Säätiedot.

Aikuiset nukkuvat nykyään yhdessä päiväunia ja vieläpä maksavat siitä – "Tuskin yhdenkään sukupolven on ollut yhtä vaikea rentoutua kuin meidän nyt"

Ennen työpaikoilla torkuttiin salaa. Nykyään mahdollisuus päiväuniin on osa työhyvinvointia ja merkki siitä, että luottamus on hiljalleen korvaamassa kontrollin.

Rauhallinen pötköttely on syksyn kuntoilutrendi – mutta "pelkkä sohvalla makaaminen on aivokuollutta hommaa"

Ehkä juuri sinä hurahdat tänä syksynä päiväuniin salilla tai meditaatiokävelyyn puistossa.

Yhä useampi suomalainen nukkuu tulevaisuudessa kehnosti – Uniprofessorin vinkit hyvään yöuneen

Jos yöunet jäävät vajaiksi, voi unenpuutosta korvata päivätorkuilla. Kunhan ei nuku liian pitkään.

Virpi Palosaari pukee kymmenkuiselle Viljolle neljä vaatekertaa ja laittaa pojan pakkaseen päiväunille – "Vielä ei ole ollut koskaan liian kylmä"

Vauvoja on nukutettu Suomessa ulkona sukupolvesta toiseen. Tutkija Marjo Tourula vahvistaa vanhan totuuden: Ulkona uni maittaa.

Koululuokka nukkuu vartin päiväunet joka päivä – torkut ovat parantaneet lasten rauhoittumista ja keskittymistä

Lyhyt päiväuni voi aivotutkijan mukaan parantaa myös oppimista. Moni aikuinenkin hyötyy päivätorkuista.

Kaupunginjohtaja täytti 6-vuotiaan pikkupojan hartaimman toiveen

6-vuotias eskaripoika toi kolmisen viikkoa sitten Imatran kaupunginjohtajalle kirjeen, jossa hän esitti neljä toivettaan. Kaupunginjohtaja aloitti lupaustensa lunastamisen.

Vaivaako syysväsymys? Näillä vinkeillä selviät pimeydestä

Moni suomalainen kärsii syksyllä ja talvella kaamosväsymyksestä. Kysyimme asiantuntijalta, miten kaamosoireet saa kuriin.

Eskarilaisen koskettava kirje teki vaikutuksen kunnanjohtajaan – "Ryhdymme heti toimiin"

6-vuotias poika toi Imatran kaupunginjohtajalle käsinkirjoitetun kirjeen, jossa poika toi esille muun muassa huolensa urheilukentän huonosta kunnosta.

Kahdeksan lasta ja 400 kilometriä Suviseuroihin – "Täytyy aina vähän suunnitella etukäteen, kuka pystyy istumaan kenenkin vieressä"

Suurperheen äiti on ollut Suviseuroissa jo 38 kertaa. Tärkeintä on muistaa pakata mukaan kaikkien vaatteet. Erään kerran yhden lapsen kengät jäivät matkasta.

Somepäivitys herätti hilpeyttä: Anssi Kela heräsi aamukuudelta Ylen aamu-tv:n lähetykseen, mutta viikkoa liian aikaisin

Aamu-tv:n tuottaja Mikko Lindqvist kertoo, että vieraille sattuu kalenterisekaannuksia silloin tällöin. Pahin tilanne on silloin, kun vieras jättää kokonaan saapumatta paikalle.

Naisleijonat levänneenä välierään – toistuuko Kanada-yllätys?

Suomen pelaajat toivovat, että Plymouthin kevätmyrsky iskee torstai-iltana myös MM-kaukalossa: silloin vastassa on toistamiseen Kanada.

Donald Trump ja muut lyhytuniset - nykyajan superihmiset?

Ovatko lyhyet unet Trumpin menestyksen salaisuus?

Jarno Pikkarainen joutuu etsimään uusia töitä TPS:n ratkaisun jälkeen – ”Olihan se valtava pettymys”

Jarno Pikkarainen joutuu päävalmentaja Ari-Pekka Selin tavoin etsimään uusia töitä, vaikka TPS pelaa parasta kiekkoa vuosikausiin.

Naishiihdossa nahisteltu läpi vuosikymmenten - tilaa vain yhdelle kuningattarelle kerrallaan

Suomen naisten hiihtomaajoukkueessa on kilpailtu valta-asemasta jo useammalla vuosikymmenellä. Merkittävän uran hiihdon päävalmentajana tehnyt Immo Kuutsa kertoo taipaleestaan naishiihtäjien kanssa Ari Pusan kirjoittamassa elämänkertateoksessa.

Perheiden arki uusiksi päivähoito-oikeuden takia: "Kovin repaleiseksi tämä tekee pienen lapsen elämän"

Lakimuutos sotki lasten unirytmin ja lisäsi päiväkotien paperinpyöritystä.

Palovaroitin pelasti kolmevuotiaan hengen Lopella

Kolme ihmistä altistui lievästi savulle puolenpäivän jälkeen rakennuspalossa Lopella. Palovaroitin hälytti vanhemmat hätiin, kun peitto oli tulessa huoneessa, jossa kolmivuotias lapsi nukkui päiväuniaan.

Lapsen unirytmi saa olla kesällä sekaisin – virtuaaliriippuvuus on suurempi ongelma

Koululaisen pitkä kesäloma tai pienen lapsen vanhempien kesäloma näkyy lapsen unirytmissä. Illat pitkittyvät ja aamut venyvät. Väliaikaisesti sekaisin oleva rytmi ei ole vakavaa. Varsinaisia uniongelmia hoidetaan kuten aikuisilla.

Nils Torvalds: Englannin kansanäänestys muutti paljon

Juhannuksen jälkeiset viikot ovat täällä Brysselin parlamentissa olleet melko työntäyteisiä. Työn alla on kolme mietintöä, jotka vielä seitsemän kuukautta sitten vaikuttivat melko merkityksettömiltä. Ne olivat tyypillisiä ns. oma-aloite mietintöjä eli vähän joulupukin kontin tapaisia, toiveita täynnä olevia poliittisia päiväunelmia.

Näkökulma: Urheiluherrat pitävät huolta toisistaan

Ministeriön korkea virkamies puuttuu tarkastukseen, jossa perataan hänen ystävänsä johtaman järjestön rahankäyttöä. Hän yrittää usuttaa alaisiaan etsimään tarkastajan työstä heikkouksia. Oudointa on, että urheiluvaikuttajat eivät näytä itse tunnistavan, milloin he liikkuvat heikoilla jäillä, kirjoittaa ajankohtais- ja featuretoimituksen toimittaja Salla Vuorikoski.

Suomalaissensaatio täynnä virtaa - "Ei sitä ihan joka päivä tule tällaisia pelejä eteen"

Joonas Donskoi kävi NHL-joukkueensa kanssa aamujäillä ennen vakiorutiineihin kuuluvaa päiväunia. Pittsburghin ja San Josen välinen jääkiekon Stanley Cupin ensimmäinen finaalinäytös alkaa tiistaiaamuna klo 03.05.

Kuvaaja ikuisti uskomattoman kettupyramidin – "Tajusin, että tällaista en toista kertaa näe"

Jos päiväuniaan autuaasti vetelevä ketunpoikanen ei saa huokaamaan ihastuksesta, niin ei sitten mikään. Valokuvaaja taltioi viikkojen ajan kettupesueen elämää vanhan ladon suojissa ja sai pakahduttavan suloisia kuvia.

Ranskassa vauvat nukkuvat kokonaisia öitä jo kolmen kuukauden iässä – uusi kirja kertoo miten

Jos luulit ennen lapsia tietäväsi mitä on väsymys, olit väärässä. Kun suomalainen pienen lapsen äiti kärsii jopa vuosien kroonisesta unenpuutteesta, ranskalainen kanssasisar nukkuu yöt kuin pieni lapsi.

Hellyttävä video saimaannorpan pesästä – ensin viuhuvat räpylät, sitten norppa nousee pesästään

Piia Davitsainen onnistui kuvaamaan pari talvea sitten Puumalassa harvinaisen videon, jossa norppa kaivautuu esiin pesästään. Ensin näkyy, miten lumi alkaa lentää kinoksen päällä, sitten viuhuu räpylä ja lopulta norppa nousee kurkistelemaan ympäristöään.

Ville Nieminen suitsutti työn sankareita – siviilitöistä suoraan kaukaloon

KeuPa HT:n päävalmentaja Ville Nieminen kehui vuolaasti puoliammattilaisena toimivia pelaajiaan Mestis-välieräpaikan varmistuttua.

Vettelin F1-uran tärkein rutiini - "Kunnon pissa"

Sebastian Vettel väläyttää huumoria F1-sarjan sivustolle annetussa haastattelussa.

Granlund innoissaan nuorten MM-kullasta: ”En pystynyt nukkumaan päiväunia!”

Mikael Granlund tietää aikuisten maailmanmestarina, millaista on laittaa Suomi sekaisin jääkiekosta. Ilmaveivillään Suomen hurmannut Granlund tervehti ilolla nuorten MM-kultaa.

Unettomuudesta parantunut: "Olisin vaihtanut mihin tahansa sairauteen"

Unettomuudesta parantunut kirjailija Pia Tervo tunsi velvollisuudekseen kirjoittaa kirjan unettomuudesta. Hän kärsi itse unettomuudesta vuosikausia, mutta on viimein parantunut. Unettomuudesta kärsivät kokevat, että nykyhoito vähättelee unettomuutta.

Sipilä otti torkut ja kiiruhti kansan pariin pohjoiseen

Satoja pohjoispohjalaisia kerääntyi lauantaina pyhäntäläisen talotehtaan laajennuksen avajaisiin, kun paikalle saapui myös hallituskriisiä viime päivät ratkonut pääministeri Juha Sipilä.

Datakeskus ei ole perinteisen rosvon märkä päiväuni

Jos rosvo haluaisi hyödyntää datakeskusten tietoa, ei hänen kannattaisi suunnata paikan päälle. Perinteisestä kuutamokeikasta ei jäisi käteen kuin sirpaletietoa.

Nuoren naisen selviytymistarina: Huumemaailmasta ylpeäksi äidiksi

Päihteet jäivät ja itseluottamus vahvistui vertaistukiryhmässä. Kolmesti viikossa kokoontuvassa ryhmässä opetellaan muun muassa säännöllistä päivärytmiä.

Päiväkoti lukitsee ovet hätämajoituksen naapurissa – "Lisävartiointia ei ole tulossa"

Hätämajoituskeskuksen vieressä Lahden Hennalassa toimiva päiväkoti laittaa jatkossa ovensa lukkoon. Päiväkodin johtajan mukaan osa vanhemmista on ollut huolissaan siitä, vaikuttaako majoitusyksikkö lasten turvallisuuteen.

Väsyttääkö kesken päivän? Aivosi voivat kaivata päiväunille

Ihmisten vireystila on alhaisimmillaan neljältä iltapäivällä ja neljältä aamuyöllä. Sisäinen kello säätelee ihmisten unirytmiä, mutta sen toiminnassa on yksilökohtaisia eroja. Aamu-uniset voivat helpottaa heräämistään keinotekoisella valolla. Sisäistä kelloaan ei kuitenkaan voi ajastaa itse.

Sosiaalinen aktiiviisuus määrittää unen tarvetta: "Lomalla ei tarvitse nukkua niin paljon"

Pitkään nukkuminen ei välttämättä tee virkeäksi. Päinvastoin, unenlahjoilla siunatulla saattaa olla vaivanaan yllättäen unettomuus. Toisaalta sosiaalinen aktiivisuus vähentää unen tarvetta.

Kuvagalleria: Perhosten kohtaamispaikka ja lehmä päiväunilla

Elokuun ja syyskuun vaihteista sääkuvagalleriaa voisi kutsua milteinpä perhosgalleriaksi. Keskisuomalaiset kuvaajat ovat napanneet useita kuvia värikkäistä perhosista syksyn uuvuttamilla kukkasilla.

”Sitkeimmät sissit lentävät sateessakin”, lepakkoa soppi katsoa vaan ei koskea

Loppukesän hämärät illat sopivat hyvin vaikka lepakoiden tarkkailuun. Kellontarkat eläimet lähtevät pyyntiretkilleen tunnin auringonlaskun jälkeen.

Suloiset sorsanpoikaset kerääntyivät kasaksi päivänokosille – video

Hämeenlinnan keskustasta löytyy rauhallisia paikkoja sorsaperheen poikasten päiväunille. Nurmikolla Vanajaveden rannassa sopii sorsaemon suoristella sulkiaan ja pikkupoikasten ottaa päikkärit tiiviinä rykelmänä.

Kemin päiväkotien kesäpäivystyksen arkea: Ryhmässä 40 lasta, lisätilaa haetaan naapurista

Ylisuuret päiväkotiryhmät ihmetyttävät vanhempia Kemissä. Kesäpäivystyksen vuoksi suurimmissa ryhmissä on jopa 40 lasta. Tilanahtaus ja ruuhka vaivaa, ja kaikilla lapsilla ei ole ollut mahdollisuutta edes päivälepoon.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle