Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Amanda Kotaja ei kilpaile EM-kisoissa

Sappirakkoleikkaus toi Amanda Kotajan kelausharjoitteluun seitsemän viikon tauon.

Suomen paralympiatoivon kevät järkkyi, kun kovat kivut iskivät – Amanda Kotaja tähtää EM-kisoihin, vaikka ei ole päässyt kelaustuoliin yli kuukauteen

100 metrin ratakelauksen hallitseva maailmanmestari Amanda Kotaja joutui huhtikuussa yllättäen sappirakon poistoleikkaukseen. Ratakelauksessa tärkeitä keskivartalon lihaksia hän ei saa harjoittaa vielä hetkeen, mutta uskoo olevansa kunnossa kesän pääkisoissa.

"Avaimenreiästä" leikkaaminen on epäeettistä – tähystysleikkauksia vastustettiin aluksi ankarasti

Gynekologi Kurt Semm suoritti syyskuun 12. päivä 1980 umpilisäkkeen poiston tähystysleikkauksella. Samalla päättyi aikakausi, jolloin kirurgin suuruus mitattiin viillon suuruudella.

Professori: Liian nopea laihduttaminen voi saada aikaan sappikivet ja "sisäsyntyisen kannibalismin"

Liian ripeä laihduttaminen voi tuoda mukanaan muun muassa kihtiä, sappikiviä ja ravintoaineiden puutosta. Elimistö saattaa myös menettää paljon muuta kuin rasvakudosta. Professori Aila Rissanen on kutsunut lihas- ja luukudoksen katoamista sisäsyntyiseksi kannibalismiksi.

UFC-suuruus joutuu vetäytymään ottelusta kotikentällään - leikkaus edessä?

Anderson Silvan ottelu Brasilian Curitiballa jää väliin. Silvan epäillään kärsivän sappirakon tulehduksesta.

Petri heräsi sappikivileikkauksesta uuden maksan kanssa

Petri Vainikalle on tehty maksansiirto 12 vuotta sitten. Kukaan ei edelleenkään tiedä, miksi elinsiirto oli ylipäätään tarpeellinen.

Omalääkäri vastaa

Risto Laitila vastaa katsojakysymyksiin.

Nintendon toimitusjohtaja Satoru Iwata on kuollut

Iwata ehti johtaa Nintendoa reilut kymmenen vuotta.

Valehtelun suomenmestari tietää aprillaamisen salat

Valehtelun moninkertainen suomenmestari Pauli Perälä on harjoitellut jo 40 vuotta. Myös valehtelukisojen järjestäjä Joonas Autio on kova juksaamaan - erityisesti aprillipäivänä. Kumpikaan ei paljasta tämän vuoden pilaansa.

Nelson Mandelan kunto paranee

Etelä-Afrikan presidentinkanslian mukaan ex-presidentti on toipunut keuhkoinfektiosta ja sappikivileikkauksesta.

Nelson Mandela toipuu sappikivileikkauksesta

Mandelaa on hoidettu sairaalassa viikon verran keuhkoinfektion vuoksi. Lauantaina häneltä leikattiin myös sappikivet tähystysleikkauksessa.

Ylipainoiset lapset alttiita sappikiville

Ylipainoon liittyvät taudit voivat iskeä ikään katsomatta, yhdysvaltalaistutkimuksesta ilmenee.

Aspiriini saattaa ehkäistä ja hoitaa syöpiä

Aspiriini ja muut asetyylisalisyylihappoa sisältävät lääkkeet saattavat ehkäistä monien syöpien kehittymistä ja vähentää etäpesäkkeiden muodostumista.

Sappikirurgi tyytyväinen puhtaisiin papereihin

Jämsässä Jokilaakson sairaalassa sappileikkauksia tehneen kirurgin ammattitaidossa ei ole havaittu puutteita. Sosiaali- ja terveysalan lupaviranomainen Valvira on julkaissut raporttinsa tänään. Kohutut leikkaukset tehnyt Sami Vähäsantanen on tyytyväinen Valviran päätökseen.

Jokilaakson sappileikkauksissa ei virheitä

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ei havainnut Jokilaakson sairaalassa sappileikkauksia tehneen erikoislääkärin ammattitaidoissa puutteita tai virheitä. Asia nousi julkisuuteen alkuvuodesta, kun seitsemällä Jokilaakson sairaalassa potilaana olleella epäiltiin leikkauskomplikaatioita.

Sappikivet kiusaavat suomalaisia

Suomessa tehdään paljon sappikivileikkauksia. Diagnoosin tekeminen usein viivästyy, koska moni ei usko kärsivänsä sappivaivoista. Sappikivikohtaus tulee yleensä ruokailun jälkeen.

Jämsä seisoo sairaalamallinsa takana

Jämsän virkamiesjohto vakuuttaa, että Jämsän ulkoistettuja terveydenhuoltopalveluja hoitava yritys, Jokilaakson Terveys Oy, on riittävässä valvonnassa ja sen palvelujen laadun parantamiseksi on ryhdytty riittäviin toimenpiteisiin. Sairaalan laatu kyseenalaistettiin kun siellä tehdyissä sappileikkauksissa ilmeni kohtuuttoman paljon komplikaatioita viime syksynä.

Sairaanhoitopiiri pohtii yhteistyötä Jokilaakson sairaalan kanssa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus linjaa ensi viikolla Jokilaakson sairaalan kanssa tehtävää yhteistyötä. Uuden linjauksen pohjana on tammikuussa teetetty selvitys Jokilaakson sairaalan sappileikkausten komplikaatioista.

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja: sappikirurgin oikeusturvaa loukattiin

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve arvostelee kirurgin nimen julkistamista Jokilaakson sappileikkauskohun yhteydessä. Pälve sanoo tuoreessa Lääkärilehdessä, että kyseisen lääkärin oikeusturvaa on loukattu rajusti.

Valvira aloitti selvitykset Jokilaakson sairaalassa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto ja Valvira ovat aloittaneet yhdessä Jokilaakson sairaalan sappileikkauksia koskevan selvitystyön.

Jämsän sappileikkaukset ovat pysähdyksissä

Asiantuntijalausunnon mukaan yhteistyö Keski-Suomen keskussairaalan ja Jokilaakson sairaalan kesken ei ole toiminut toivotulla tavalla. Lausunnon mukaan Jokilaakson sairaala on hoitanut liian vaativia potilaita hoitovalmiuksiinsa nähden.

Sappileikkausselvitys käynnistyy

Jämsän Jokilaakson sairaalan sappileikkausten yhteydessä ilmenneiden komplikaatioiden syitä aletaan tutkia tänään. Selvitysmiehinä toimii kaksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan vatsaelinkirurgia.

Jämsän sappikirurgi seisoo leikkaustensa takana

Jämsän Jokilaakson sairaalassa selvityksen kohteeksi joutuneet sappileikkaukset tehnyt kirurgi katsoo tehneensä hyvää työtä. Hän kertoo YLEn Ajankohtaisesa Kakkosessa, että tapaukset olivat hankalampia kuin on annettu ymmärtää.

Jokilaakson Terveys kiistää laajemmat ongelmat

Jokilaakson Terveys Oy kiistää, että Jokilaakson sairaalan leikkauksissa olisi ongelmia. Yhtiön mukaan Jokilaakson sairaalassa on myös hoidettu Keski-Suomen keskussairaalan komplikaatiopotilaita.

Jämsän ongelmaleikkauksilla sama kirurgi

Jämsän Jokilaakson aluesairaalassa tutkittavat ongelmiin johtaneet sappileikkaukset ovat kaikki saman kirurgin tekemiä. 31 leikkauksesta kuudessa tapauksessa potilailla oli komplikaatioita. Näistä kahdelle jouduttiin tekemään kiireellinen uusintaleikkaus.

Jokilaakson sairaalan sappileikkaukset syyniin

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Jokilaakson sairaalassa teettämien sappileikkausten komplikaatiot aiotaan tutkia. Jämsässä on leikattu 31 sappipotilasta, joista muutamilla on ilmennyt leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita.

Statiinit mahdollisesti ehkäisevät sappikiviä

Äkillisiä vatsakipuja aiheuttava sappikivitauti näyttäisi olevan hieman harvinaisempi statiini-kolesterolilääkkeitä pitkään käyttävillä. Tanskalaistutkijoiden havainto ei ole yllättävä, sillä statiinit vähentävät kolesterolin synteesiä maksassa ja sappikivet ovat suurelta osin kolesterolia. Yhteyttä on kuitenkin tutkittu vähänlaisesti.

Australian syrjäytetty pääministeri kiidätettiin sairaalaan

Australian kesäkuussa syrjäytetty pääministeri Kevin Rudd on joutunut sairaalahoitoon rajujen vatsakipujen vuoksi. Ruddin avustajien lähettämän tiedotteen mukaan tältä leikataan sappirakko.

Tanskalaiset selättävät syövän muita pohjoismaalaisia heikommin

Tanskalaiset syöpäpotilaat selviävät sairaudestaan muita pohjoismaalaisia heikommin, ilmenee Pohjoismaiden syöpärekisterien vertailusta.

Saksassa leikattu Egyptin presidentti kotimatkalle

Egyptin presidentti Hosni Mubarak on lähtenyt saksalaisesta sairaalasta, missä häneltä poistettiin sappirakko kolme viikkoa sitten. Lääkärit sanovat presidentin toipuneen täysin leikkauksesta.

Sappihapoilla muovipaikat kestäviksi

Kanadalaiset ja kiinalaiset tutkijat ovat kehittäneet hampaiden paikkaukseen uudenlaisen täytteen. Sappihapoilla vahvistettu muovipaikka kestää pureskelua nykyisiä muovipaikkoja paremmin.

Dalai-lama ei aio jäädä eläkkeelle

Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama on ilmoittanut, ettei hän aio jäädä eläkkeelle. Ilmoitus lopettanee arvailut viime aikoina sairastelleen 73-vuotiaan johtajan suunnitelmista. Syksyllä hän joutui perumaan matkoja uupumuksen takia ja oli sairaalassa sappikivileikkauksessa.

Hormonilääke kannattaa antaa laastareilla, ei tabletteina

Vaihdevuosien jälkeisen hormonikorvaushoidon tiedetään lisäävän sappikivisairauden riskiä. Nyt brittitutkijat ovat saaneet viitteitä siitä, että korvaushoidon annostelutavalla on vaikutusta sappikivien ilmaantumiseen.

Sappikivileikkaus vei vuosien vaivat mennessään

Sappikivistä eroon tähystyksellä

Tuhannet karhut sappikaupan uhreina Aasiassa

Eläinsuojeluliitto Animalia kampanjoi avun saamiseksi Aasian sappinestekaupasta kärsiville karhuille. Tuhannet sepelkarhut joutuvat viettämään jopa vuosikymmeniä ahtaissa häkeissä ja niiltä lypsetään päivittäin sappinestettä kansanlääkinnän tarpeisiin.

Arafatilla ehkä sappikivi

Palestiinalaisten presidentille Jasser Arafatille on tehty tähystystutkimus, kertovat hänen edustajansa. Heidän mukaansa tähystys tehtiin sen jälkeen, kun Arafat oli kärsinyt kovista mahakivuista ja oksennellut.