Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Tuutii tu töötituu – onko suomalainen ääntäminen noloa?

Vieraan kielen äänteet oppii kuuntelmalla

Suomi maailmanlaajuisesti kuudentena englannin kielen taidossa: "Kielitaito kohenee, kun opetusta varhennetaan"

Kielikouluyritys EF:n vertailun kärjessä ovat Alankomaat, Ruotsi ja Tanska.

Tutkimus: Vauvat muistavat syntymäkielensä

Vauvoina maasta toiseen muuttamaan joutuneille jäi syntymämaan kielestä piileviä tiedostamattomia jäänteitä, tutkimus selvitti.

"Ihminen puhuu, eläin vain ääntelee" – tutkimus kyseenalaistaa ihmisen puhekyvyn ainutlaatuisuuden

Paviaanien kurkunpäällä ei pitäisi saada aikaan vokaaleja, mutta niitä sen äänteet kovin muistuttavat.

Puhevika, johon suhtaudumme suopeasti – antaa kaikkien ässien kukkia?

Puheterapeuttiliiton mukaan lasten ärrä- ja ässäkoulut ovat harvinaistuneet. Suomea ymmärtää, vaikka ärrä pärähtää poskesta tai ässä suhahtaa hampaista.

Lapsi ja hukassa olevat kirjaimet – ärrän voi kiertää orren ympäri kotonakin

Yli 30 vuotta erityisopettajana toiminut Outi Pesola suosittelee, että lapsen ääntämisessä kotiharjoittelu on tärkeää. Lapsi voi saada liikkeen avulla hyvinkin helposti esimerkiksi r-kirjaimen ääntymään oikein.

Vaikeista nimistä päänvaivaa Ylen EM-jalkapalloselostajalle – "Täydellisyyttä on mahdoton saavuttaa"

Selostaja Matti Härkönen kokee erityisen haastavina Hollannin ja Belgian kielialueet. Myös puolalaiset nimet tuottavat välistä hankaluuksia.

Kuulostanko homolta?

Toimittaja David Thorpe etsii oman äänensä historiaa

Puheterapeutit hämillään Porin puheopetuspäätöksestä: "En ole kuullut vastaavasta"

Porissa kokeillaan ääntämisongelmaisten lasten puheopettamista, koska koulutetuille puheterapeuteille on pitkät jonot. Puheterapeuttiliiton puheenjohtaja Susanna Ruuth toivoo, että lasten seulonnan puheopetukseen tekee ammattilainen.

Ruotsin kielen puhuminen tulee yo-kokeisiin muutaman vuoden päästä

Ylioppilastutkinnon kotimaisiin kieliin eli ruotsiin ja suomeen on tulossa suullinen koeosuus jo vuonna 2020. Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto kehittävät tätä varten tietokoneavusteista suullisen kielitaidon mittausjärjestelmää.

"To hell with it" – kielitaito on muutakin kuin puhekieltä

Professori Sirkku Aaltonen kaipaisi yliopistoihin ei-natiivin englannin opetusta. Käytännön työelämässä pitää ymmärtää englantia muuallakin kuin briteissä tai Amerikassa. Myös sen tiedostaminen, miten eri tilanteissa puhutaan, on tärkeää. Englannintaito voi olla täydellistä, mutta puheessa liikaa kirosanoja.

Apua kielten oppimiseen ja puheen häiriöihin – ultraäänilaite näyttää kielen liikkeet suussa

Mitä suussa ja aivoissa tapahtuu, kun muodostamme erilaisia äänteitä? Tätä selvitetään Turun yliopiston fonetiikan ultraäänilaboratoriossa ensimmäistä kertaa maailmassa. Äänitutkimus yrittää löytää vastauksen siihen, miten eri kielten oppiminen helpottuu.

IL: Taas yllätys Auer-jutussa – tunnettu kapellimestari teki löydön hätäkeskuspuhelusta

Ulvilan surman tutkintaan keskeisesti liittynyttä hätäkeskustallennetta tutkii uusi tutkijaryhmä. Kiinnostus tallennetta kohtaan heräsi, kun sitä uudella äänenkäsittelyohjelmalla tutkinut kapellimestari otti yhteyttä syyttäjiin.

Koululaisten kielitaito yksipuolistunut: pelaaminen kehittää englantia, muut kielet unohtuvat

Englanninkielisten tietokonepelien pelaaminen näkyy selvästi erityisesti poikien kielitaidon kehittymisenä. Samalla kuitenkin muiden kielten osaaminen heikkenee, ja harva kirjoittaa enää ylioppilaskirjoituksissa lyhyitä kieliä.

Miten Philae kuuluu sanoa? – tietämättömän ei tarvitse stressata latinan kanssa

Ei kannata heti pillastua vieraan kuuloisesta latinan ääntämyksestä. Turun yliopistolla puhutaan eri tavalla kuin Helsingissä. Jos et osaa latinaa, sano niin kuin se kirjoitetaan, neuvoo professori.

Elämänkokemus hyödyttää ikäihmistä uuden kielen oppimisessa

Fonetiikka tutkii puhetta ja puheen syntyä. Se liittyy läheisesti myös kielten oppimiseen. Fonetiikan lehtorin Maija Peltolan mukaan yhdessä tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan, että ikääntyneet oppivat uusia kieliä nopeammin kuin alakouluikäiset.

Q on aakkosten vähäkäyttöisin kirjain – osaatko ääntää sen?

Oletko kiistellyt siitä, miten lausutaan q-kirjain? Onko se "kuu", "guu" vai sittenkin ihan jotain muuta? Aiheeseen tarttui myös Yle Tampere, joka kysyi asiaa 100 ihmiseltä kesäisenä päivänä Tampereella.

Olympian väärä ääntäminen ärsyttää: "Kyllä se y olisi hyvä saada kuulumaan"

Aina olympialaisten aikaan nousee keskusteluun sanan ääntäminen. Sari Maamies Kielitoimistosta tietää, että ihmiset haluavat kuulla sanassa y:n vaikkei se normaalisti suomen äännerakenteeseen kuulu.

Melu voi johtaa kuolemaan - hiljaisuus elvyttää

Melu on nykyihmisen arjessa joka paikassa. Ihmisen aikaansaama ääni saattaa kantautua jopa syvälle erämaan luontoon. Äänitutkijan kukaan melu voi aiheuttaa stressin kautta kuolemia ja hiljaisuus elvyttää kehoa. Joissakin tilanteissa melu voi olla osa kulttuuria.

Vain vakooja tarvitsee täydellistä ääntämistä

Kuka tahansa voi oppia uuden kielen, vakuuttaa vieraan kielen pedagogiikan prosessori. Vaikka ääntäminen vaikeutuu iän myötä, sitä ei kannata jännittää, koska professorinkin mielestä formula-englanti on ihan jees.

Rallienglanti tarttuu oppikirjoista

Suomalaisten rallienglannille joko irvaillaan tai sitä pidetään sympaattisena - jopa lapsenomaisena. Jyväskylän yliopistossa lauantaina tarkastettavan väitöskirjan mukaan englannin kielen opetuksessa tuijotetaan liikaa oppikirjoihin, joissa ei ääntämiseen juurikaan keskitytä.

Kielikello: Mitään pissis-ässää ei ole edes olemassa

Kielenhuollon aikakauslehti Kielikello kumoaa käsitteen helsinkiläiseen puhekieleen kuuluvasta s-kirjaimen ääntämisestä, jota on aikojen saatossa kutsuttu esimerkiksi nimillä "city-s", "stadiässä" ja "pissis-ässä".

Kuninkaan varastetusta hatusta paljastui salaisuus

Japanilaisten miehttäjien ryöstämään hattuun oli kätketty kappale Korean olennaisinta kulttuurihistoriaa.

Ärrää ei voi kiertää orren ympäri, jos äänne on hukassa

Puheterapiassa on nykyään käytössä monia teknisiä apuvälineitä, kun oikeaa äännettä etsitään. Kielen paikkaa harjoiteltaessa peili on vanha hyvä konsti.

DeVito metsänhenki viidellä eri kielellä

Maailmankuulu näyttelijä Danny DeVito opetteli aanimaatioelokuva Loraxin nimiotuksen, luontoa suojelevan metsänhengen, repliikit viidellä eri kielellä. Itse deVito puhuu vain englantia. Aikaa kului ja työlästä oli, näyttelijä muistelee.

Ekapeli opettaa suomen kielen

Suomen kieltä pidetään vaikeana oppia. Kenties, mutta oppiminen helpottuu pelaamalla. Ekapelista on nyt neljä kieliversiota, ja tulossa on kolme lisää.

Ekapeli opettaa suomen kielen

Maahanmuuttajalapsia opetetaan suomen kieleen alun perin luku- ja kirjoitusvaikeuksista kärsiville kehitetyn pelin avulla. Pelistä on jo versio useammalle kielelle.

Miltä Shakespeare itse kuulosti?

Britannian kansalliskirjasto on julkaissut ensimmäistä kertaa äänitteen, jolla lausutaan William Shakespearen töitä alkuperäisellä ääntämistavalla. Asiantuntijoiden mukaan meidän päiviemme tapa on hyvin erilainen 400 vuoden takaisesta ääntämyksestä.

The Criminals ketterästi 50-vuotiskiertueelle

- Radio Luxemburgia kuunneltiin korva radiossa kiinni ja kirjoitettiin sanat foneettisesti ylös. Nyt isompana on opittu vähän paremmin kieliä, naurahtaa Hannu Helama, The Criminals -yhtyeen soolokitaristi ja laulaja muistellessaan uran alkuvaiheita. Mikkelissä vuonna 1962 perustettu Criminals valmistautuu 50-vuotiskiertueeseen.

Kadonnutta ärrää etsimässä

Heikommin ääntyviä kirjaimia voidaan alle kouluikäisellä houkutella esille loruin ja leikein. Toisinaan apu voi löytyä ärrä-ryhmästä ja joskus yksikin käynti puheterapeutin vastaanotolla riittää. Puheterapeutti Tarja Niiranen tietää, ettei kaikkia ääntämisongelmia voi parantaa, vaikka nykyinen varhainen puuttuminen on huomattavasti vähentänyt niitä.

Emeritusprofessori Matti Lehtinen moittii laulajien ääntämystä

Emeritusprofessori Matti Lehtinen on huolissaan suomalaislaulajien ääntämyksestä. Sibelius-Akatemiassa tekstin ääntämistä ja fonetiikkaa ei enää opeteta erillisenä oppiaineena, vaan se on osa laulunopetusta.

"Uo-le" tuli poliisin kautta

Ulvilan surman oikeudenkäynnissä kuuli tänään ensimmäisenä todistajana Keskusrikospoliisin äänitutkijaa, joka analysoi hätäkeskuspuhelun nauhoitteen. Hänen mukaansa nauhoitteessa ei kuulu ulkopuolisen ääniä. Jutussa tutkijana ollut rikosylikonstaapeli kertoi äänitutkijalle havaitsemastaan "uo-le" -sanasta. Poliisi pyysi tutkimaan kohtaa tarkemmin. Tätä aiemmin väitetty sana ei ollut noussut esille nauhoitteen analysoinnissa.

Äiti-sana on suomalaisille rakas

Suomen kielen päivänä on jo perinteisesti etsitty kielemme kauneimpia sanoja. Kielitutkijan mukaan suomalaisten sanojen kauneutta onkin mitattava kyselyiden avulla. Ihmiset pitävät eri sanoja kauniina omien kokemustensa kautta.

Yhtenäisyyttä kieltenopetukseen

Suullinen kieltenopetus yhtenäistyy lukioissa. Elokuusta lähtien muun muassa Tampereen kaupunki ottaa kattavasti käyttöön opetushallituksen ohjeen mukaiset suunnitelmat, myös puhutun kielen kokeen.

Ressu ja Jussi puhuvatkin duettona

Ressu Redfordin ja Jussi Rainion uudella levyllä miehet laulavat omat osuutensa oikea-aikaisesti ja ammattitaitoisesti. Turun Radion aamuvierailussa kävi kuitenkin aika nopeasti selväksi, että kun ei olla levyttämässä niin Ressu ja Jussi puhuvat holtittomasti toistensa päälle ja suurimman osan ajasta vielä ihan omiaan.

Musikaalisuus auttaa kielten opiskelussa

Musikaaliset ihmiset oppivat vieraita kieliä pienemmällä vaivalla, todetaan tänään Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa.

My fair lady ensi-iltaan Vaasassa

Syksyn suurmusikaalin ensi-illat ovat runsaan viikon kuluttua. My fair lady toteutetaan Mikko Koivusalon uutena suomennoksena.

Sinnikäs harjoittelu auttaa lukemisvaikeuksiin

Säännöllinen harjoittelu ja toistot helpottavat lukemisvaikeuksia, kertoo Jyväskylän yliopistoon tehty väitös. Väitöstyössä tutkittiin lukemisen taitojen harjoittamista. Erityisesti tutkimus keskittyi lukusujuvuuteen.

Teronen: Minun oma henkilökohtainen kirjoitukseni

Suomen kieli on oikein vaalittuna omaperäistä, foneettisesti kaunistakin ja myös loogista, jos sitä kohtelee oikein. Nykyaikana sen puhuminen tai kirjoittaminen on kuitenkin saanut niin paljon vaikutteita muista kielistä, että sen ”kapuloittaminen” on helppoa ja myös tuskatonta.

Minun oma henkilökohtainen kirjoitukseni

Suomen kieli on oikein vaalittuna omaperäistä, foneettisesti kaunistakin ja myös loogista, jos sitä kohtelee oikein. Nykyaikana sen puhuminen tai kirjoittaminen on kuitenkin saanut niin paljon vaikutteita muista kielistä, että sen ”kapuloittaminen” on helppoa ja myös tuskatonta.

Listening to Radio is Good Mental Exercise

Listening to the radio improves both learning and memory, finds a new study that investigates how the brain distinguishes and processes sound.

Inarinsaamesta ensimmäinen kieliopas

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus julkaisee lokakuussa inarinsaamen kielioppaan. Kirjassa käsitellään muun muassa inarinsaamen kirjoitusasua ja ääntämistä.

Tutkimus: Havaintohäiriö jää lukihäiriön varjoon

Lukihäiriöön voi tuoreen tutkimuksen mukaan liittyä aiemmin luultua vaikeampi havaintohäiriö, ilmenee Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikön tekemästä selvityksestä.

Äänirunous laajentaa lyriikan karttaa

Runous on kasvattanut Suomessa suosiotaan viime vuosina. Runobuumin liepeillä versoo myös harvinaisempia kokeiluja. Muutamat nuoret runoilijat ovat kiinnostuneet äänirunoudesta, ja ainakin yksi äänirunoyhtyekin on perustettu.