Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Eksoottiset kasvit innostavat viherpeukaloita uusiin kokeiluihin

Viikunaa, banaaneja ja sitruspuita. Puutarha- ja kasvihuonelajikkeiden valikoima on runsastunut huimasti viime vuosina. Kasvava viljelyinnostus on rohkaissut kauppapuutarhoja kasvattamaan ja tilaamaan ulkomailta aiempaa enemmän myös harvinaisempia lajikkeita.

Reino Saarelma banaanipuunsa vieressä Turun Peltolassa

Turkulaisessa puutarhassa kasvaa banaaneja

Reino Saarelman rehevä puutarha Turun Peltolassa on eksoottinen. Puutarhaan ovat asettuneet kasvamaan niin palmut, banaanipuut kuin viikunatkin.

Dimitrios Rantzos

Suomessa asuvat kreikkalaiset sijaavat sohvaa sukulaisilleen

Talouskurimusta pakenevia valmistaudutaan auttamaan, mutta oma muutto entiseen kotimaahan ei ole mielessä.

Kuvassa punaisen pöytäliinan päällä viikuna-porkkanakakku,  konjakkinen kahvi-suklaakakku ja luumu-porkkanakakku

Viikunasta joulukakun uusi maku

Uusien joululeivonnaisten keksiminen olemassaolevaan reseptipaljouteen ei ole helppoa, mutta maa- ja kotitalousnaisten kotitalousneuvoja Seija Varila ryhtyi yrittämään. Maun piristäjiksi löytyivät viikunat ja porkkana. Myös kookoshiutaleet vuoassa säväyttävät uudella tavalla.

Vanhat vessat kertovat kööpenhaminalaisten arjesta 1700-luvulla

Kööpenhaminan arkeologisissa kaivauksissa on löytynyt kaksi 300 vuoden takaista käymälää, joiden sisältö kertoo paljon tanskalaisten arjesta 1700-luvulla. Hajukin on yhä tallella, kertovat tutkijat.

Turistit kävelevät uudelleen avatulla Herculaneumin pääkadulla.

Muinaiset roomalaiset lihottivat hiiriä ruoaksi

Muinaisten roomalaisten jäljiltä säilyneet jätteet ovat paljastaneet tavallisten kansalaisten ruokalistan 2 000 vuoden takaa: viikunoita, merisiilejä, kalaa - ja pähkinähiiriä, joita lihotettiin pataan pantaviksi. Arkielämän jäljet jähmettyivät Vesuviuksen sylkemään mutaan, kun tulivuori tuhosi Herculaneumin kaupungin.

Jouluseimi pöydällä

Jouluseimiä, panettonea ja unelmia

Mannilan vanha maa- ja metsätila Mikkelin Otavassa on ollut saman suvun hoidossa jo viiden sukupolven ajan. Aiemmin tila toimi sekä lypsykarja- että siemenviljatilana, nykyisin pelloilla kasvaa kauraa, ohraa ja pensasmustikkaa. Viime keväänä Mannilan suomalais-italialainen isäntäpari päätti toteuttaa pitkäaikaisen haaveensa ja perusti tilan päärakennukseen italialaisen puodin.

Tervolassa ja Kemissä tutustutaan arkeologiaan

Valtakunnallisia arkeologian päiviä vietetään ensi viikolla. Päivien aikana järjestetään erilaisia tapahtumia myös Tervolassa, Kemissä ja Yli-Iissä.

Sanna Lankinen värjää lankoja.

Luonnonväreillä värjääminen on ekologista

Kasveilla ja muilla luonnon antimilla värjääminen on ikivanha tapa. Värjäykseen voi käyttää esimerkiksi kukkia, ruohoa, jäkäliä, sieniä ja käpyjä.

Mehiläisiä hoidettiin jo 3 000 vuotta sitten

Israelilaiset arkeologit ovat löytäneet merkkejä mehiläistenhoidosta lähes 3 000 vuoden takaa. Rehovin rauniokaupungista Pohjois-Israelista löydetyt mehiläispesät ovat vanhimmat, jotka maailmasta tunnetaan. Mehiläiset surisivat niissä noin vuonna 900 ennen ajanlaskumme alkua.