Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Akuuttilääkärin kiireinen päivä

Heikin, 66, lonkkaan asennetaan tekonivel Rovaniemellä.

Pääkallokelit ovat työllistäneet Länsi-Pohjan akuuttiklinikalla – vajaassa viikossa yli 40 kipsausta

Varsinainen ruuhkapäivä oli lauantai, jolloin akuuttiklinikalla kävi runsaat 160 potilasta.

Saaristomeri sai valtiolta puhdistusrahaa miljoonia euroja – pellot saavat kipsikäsittelyn

Kipsin levitys pelloille vähentää välittömästi fosforivalumia.

Oulun seudun yhteispäivystystä kuormittavat liukastumisvammat, influenssa ja norovirus

Liukkaat kadut ovat lisänneet yhteispäivystyksen ruuhkautumista.

Liukastumiset aiheuttavat tuhansia nilkkamurtumia, ehkä vain puolet vaatisi kuuden viikon kipsaushoidon

Tuoreen tutkimuksen mukaan kipsaushoidon kestoa voidaan lyhentää huomattavasti, jos nilkkamurtuma ei edellytä leikkausta.

Tonnikaupalla kipsiä levitetään nyt Vantaanjoen varren pelloille – Suomenlahtea rehevöittävä fosfori voidaan saada kuriin

Suomenlahteen valuvan fosforin määrä vähenee, kun Vantaanjoen rantapellot kipsataan. Kahden vuoden aikana kipsataan 3500 peltohehtaaria.

Kipsimestari Matti Rinnankoski on hoitanut potilaita vauvasta 95-vuotiaaseen – "Hyvä kipsi puristaa oikeasta kohdasta"

Moni on tänäkin talvena liukastunut ja telonut itsensä niin, että on päätynyt kipsaajan käsittelyyn. Seinäjoen keskussairaalan kipsimestari tapaa yli tuhat potilasta vuosittain - ympäri vuoden.

Eeva-Liisa Jyrkkä saa kuntoutuksen ja hoidon kotonaan: "Nyt vain polvi ehjäksi ja pois pyörätuolista"

Kotona kuntoutettava potilas pärjää nopeammin omin voimin kuin laitoksessa kuntoutettava. Tämä on huomattu Kokkolassa, missä hoitajat ja terapeutit viedään asiakkaan kotiin.

Kipsin alta voi löytyä luottokortti tai saksofonin läppä – raapia ei kuitenkaan saa

Jos kutina kipsin alla käy sietämättömäksi, on syytä käydä lääkärissä tarkistamassa tilanne. Kipsien alta on löytynyt mitä kummallisimpia esineitä.

Puolessa minuutissa tyrmätty Packalen saattaa joutua polvileikkaukseen - edessä kuukausia kuntoutusta

Teemu Packalen tähtää kohti Puolan UFC-iltaa lokakuussa. Ottelijan oikea jalka on kipsattu ja vasen polvi joudutaan todennäköisesti leikkaamaan.

"Huonoa kipsiä en päästä ovesta ulos" – kipsauksen suomenmestari nauttii haastavista tehtävistä

Kun potilaalla on tuskaiset hetket ja nivel sijoiltaan, Jani Leppänen saa mukavan työtehtävän.

Iso takaisku Euroopan joukkueelle - maalipyssy liikkuu keppien varassa

Jääkiekon World Cupin finaalihuipennukset kokivat etukäteen kolauksen, kun Euroopan joukkue menetti miehistöstä maaliahneen hyökkääjän.

Jätä aamutossut sisälle liukkailla – maaliskuussa kaadutaan kaikkein eniten

Kevät keikkuen tulevi ja saapuessaan vuoron perään sulattaa ja jäätää katuja, teitä ja pihoja. Tilastojen valossa maalis- ja joulukuut ovat aikaa, jolloin sairaaloiden päivystykseen saapuu eniten kaatuessaan itsensä loukanneita. Murtunut nilkka tai ranne on se tavallisin tarina.

Kipsimestari törmää enää harvoin kipsiin – matalalämpömuovi pitää murtuman kurissa

Unohda paksut, valkoiset kipsipötikät: nykyään murtumia tuetaan puulastalla tai tuhatasteisessa uunissa kuumennetulla muovilla. Kipsimestarin erikoisammattitutkinnon suorittaneita on Suomessa tällä hetkellä vain nelisenkymmentä. Ammattimies on syystäkin ylpeä työstään.

McLaren-kuljettaja teloi kätensä - "Parempi pysyä neljällä pyörällä"

McLaren-tallin testi- ja varakuljettaja Kevin Magnussen joutui polkupyöräonnettomuuteen.

Vahid Hambo some-kohusta: "Haetaan turhaan otsikoita, kun ei ymmärretä huumoria"

Turun Interin Vahid Hambo on ainakin kuukauden sivussa loukkaantumisen vuoksi, mutta mitään kaunoja ei ole tilanteesta syntynyt Twitter-kohusta huolimatta.

Suomalaisia päätyy sairaalaan Ainot ja Reinot jalassa – käyttöohjeisiin tulee tarkennus

Lehdenhakureissulla tai roskia viedessä tapahtuva kompurointi johtaa talvellla usein sairaalareissuun. Ulos lähdetään väärissä kengissä.

Murtuma ei lannista Aino-Kaisa Saarista – aikoo kuntoutua maailmancupiin

Hollolalaishiihtäjä Aino-Kaisa Saarisen jalkapöydän murtuma lisäkuvataan jatkohoidon varmistamiseksi. Saarinen uskoo ehtivänsä toipua ennen kauden alkua, vaikka harjoitteluohjelmaa onkin rukattava uuteen uskoon.

Aino-Kaisa Saarisen jalka kipsissä

Aino-Kaisa Saarisen loukkasi itsensä Ramsaun leirillä. Hiihtäjän jalka on kipsattu.

Katkennut jalka ennustaa nyt säätä

Viime viikkoina päivystyksissä on urakalla kipsattu käsiä ja jalkoja, kun liukkaat kelit ovat saaneet jalankulkijoita ja varmasti pyöräilijöitäkin kumolleen. Hämeenlinnalainen Satu Rusila tietää, mitä on kun jalka katkeaa ja toipuminen kestää.

Lasten kyynärvarren murtumat kasvussa - oireilu jatkuu aikuisenakin

Lasten kyynärvarsimurtumien voimakkaalle lisääntymiselle on monia syitä. Kyynärvarren keskiosan murtumat ovat yksi kaikkein vaikeimmin hoidettavista murtumista lapsilla, ja niihin liittyy toistuvia leikkauksia, raajan toimintahäiriöitä ja pitkittynyttä oireilua vielä aikuisikäisenä.

Ihmeparaneminen - NHL-tähti sittenkin olympialaisiin?

Sääriluunsa pari viikkoa sitten murtanut Steven Stamkos asteli toiveikkaana median eteen Yhdysvalloissa.

Filippiineille lähdössä oleva suomalaislääkäri: "Kääritään hihat ja ruvetaan hommiin"

Nummelalainen yleislääkäri Ari Mönttinen lähtee Punaisen ristin vapaaehtoiseksi lääkäriksi Filippiineille. Etukäteen ei ole tiedossa kuin kaupungin nimi.

Ortopedi: Lumilaudan kanssa mäkeen varoen

Varsinkin ensikertalaisen varomaton lumilautailu tai laskettelu voi johtaa lääkärikäyntiin. Näin varoittaa Suomen laskettelulääkäreiden puheenjohtajana aiemmin toiminut, nykyinen Diacorin lääkäri Jukka Leinonen. Mistään huippuvaarallisesta lajista ei kuitenkaan ole kyse, Leinonen samalla rauhoittelee.

Tutkija kannattaa liukuesteitä - liukastumisista isot kustannukset

Noin 20 000 suomalaista loukkaantuu jokaisen talvikuukauden aikana, kun jalka lipeää alta. Tapaturmien vähentämiseen on kuitenkin keinoja.

Ajolinjat hakusessa Savonlinnassa

Savonlinnassa on jo melkein totuttu poikkeuksellisiin ja päivittäin vaihteleviin ajolinjoihin. Mutta harjoitusta on luvassa lisääkin, sillä ohikulkutien liittymiä ja katujärjestelyjä tehdään vielä pitkään. Nyt ongelmaa aiheuttaa myös viallinen silta.

Monosen käsi kipsissä - Salomäki selvisi säikähdyksellä

Espoon yleisurheilukisassa loukkaantuneen seiväshyppääjä Matti Monosen käsi on kipsattu. Eemeli Salomäki selvisi omasta tällistään säikähdyksellä.

Kuusikipsi haisee hyvältä

Keski-Suomen keskussairaalassa osa murtumista kipsataan nykyään kuusilevystä taivutetulla kipsillä. Puukipsi on perinteistä kipsiä hengittävämpi ja ekologisempi. Käytön jälkeen sen voi hyödyntää vaikka saunan lämmitykseen.

Liukas talvi aiheutti ennätysmäärän murtumia

Turun kaupunginsairaalan päivystyksessä murtumapotilaita on ollut puolet enemmän kuin tavallisina talvina. Eniten potilaita oli tammi-helmikuussa, jopa lähes kolmekymmentä päivässä. Viime päivinäkin potilaita on riittänyt kymmenkunta päivässä, kertoo päivystyksen ja kipsipoliklinikan lääkäri Christian Bertenyi.

Luita murskautuu liukkailla

Liukkaat kelit ovat aiheuttaneet kaatumisia Kymenlaaksossa. Seurauksena terveysasemilla on kipsattu paljon varsinkin vanhuksia ja lapsia.

Ala-Huikun kyynärluu murtui MM-paineissa

Jarkko Ala-Huikun kyynärluu murtui miehen ensimmäisessä ottelussa Moskovan MM-paineissa Kirgisian Ruslan Tiumenbaevia vastaan. Ala-Huikkua odottaa mahdollisesti muutaman kuukauden pakkolepo.

Keskussairaalassa kiireistä: Kymmeniä liukastuneita kipsattiin

Kymmeniä ihmisiä kaatui keskiviikkona pahasti Joensuussa liukkaan kelin vuoksi. Pohjois-Karjalan keskussairaalan ensiavussa oli huomattavasti normaalipäivää vilkkaampaa. Liukastumispotilaita oli noin 40.

Sandellin paraneminen edistyy päivä päivältä

Viikko sitten Itävallan Pitztalissa loukkaantuneen alppihiihtäjä Marcus Sandellin toipuminen etenee hyvin. Vielä sairaalassa Innsbruckissa oleva Sandell on päivä päivältä pirteämpi ja hän on päässyt jo kävelemään rauhallista tahtia.

Niemisen kesässä kuntoutusta ja konsertteja

Jarkko Niemisen olkavarteen asti kipsattu käsi ei masenna tennistähteä. Pikainen paraneminen ja paluu kilpakentille on jo maskulaisen mielessä. Nieminen kiersi torstaina Turun seudun kirjakaupoissa esittelemässä uutta kirjaansa.

Niemisen kesässä kuntoutusta ja konsertteja

Jarkko Niemisen olkavarteen asti kipsattu käsi ei masenna tennistähteä. Pikainen paraneminen ja paluu kilpakentille on jo Niemisen mielessä.

Seistolan toipumisessa ilmeni yllättävä takaisku

Motocrossin MM-sarjan MX2-luokassa ajava Matti Seistola, 25, sai lääkäriltään ikävän puhelun keskiviikkona illansuussa Belgiassa. Seistolan kipsatussa nilkassa on sittenkin todettu luunmurtumia.

Maajoukkuehiihtäjä Ramstedt loukkaantui Åressa

Maastohiihdon Vancouver-ryhmään kuuluva Thomas Ramstedt loukkaantui leirillä Ruotsin Åressa perjantaina. Ramstedt kaatui liukastuttuaan vuoristossa sateisessa säässä, minkä seurauksena hänen vasemmasta jalastaan meni pohjeluu poikki. Jalka on kipsattuna kuusi viikkoa.

Pyrhösen kausi päättyi kaatumiseen

Motocrosskuljettaja Antti Pyrhönen, 28, sai sunnuntaina molempiin ranteisiinsa pahoja vammoja kaatuessaan Saksan MM-osakilpailun toisessa kisaerässä. Pyrhönen myöntää, että hänen kautensa on tältä erää ohi.

Jukka Keskisalon ranne murtui

Estejuoksun Euroopan mestarin Jukka Keskisalon vasen ranne on murtunut. Keskisalo kaatui lenkillä viime perjantaina kotikaupungissaan Joensuussa. Takaisku ei kuitenkaan vaaranna juoksijan kuuden viikon leiriä Etelä-Afrikassa.

Keilaaja Salonen sairauslomalle

Petteri Salonen, keilailun nelinkertainen Euroopan mestari viime kesältä, on loukkaantunut. Saloselta murtuivat työtapaturmassa tukijalan nilkka ja heittokäden kaksi sormea.