Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuvassa on vapaa toimittaja Anna-Sofia Nieminen lokakuussa 2020.

Anna-Sofia Niemisen kolumni: Tiesitkö, että enemmistö yrittäjistä pystyy pitämään yhtäjaksoisia lomia?

Toisin kuin usein kuulee sanottavan, yrittäjä ei ole aina töissä. Ylipäätään on vähän outoa puhua yrittäjistä yhtenä ryhmänä – K-kauppiaan, karjatilallisen ja freelance-toimittajan työt kun ovat hyvin erilaisia, kirjoittaa Nieminen.

Matkustajia nousemassa metron kyytiin

Yrittäjistä iso osa ei kyselyn mukaan luota eläkejärjestelmään

Yrittäjistä yhtä suuri joukko kertoo joko tinkivänsä eläkemaksusta tai ei ole halukas maksamaan enempää tulevaa eläkettä varten.

Wolt-lähetti Santosh Bagale Porin keskustassa.

Ruokalähettien arvostus on kohentunut korona-aikana, vaikka työoikeudellisia ongelmia on yhä – Santosh Bagale: "Pidän työni joustavuudesta"

Selvyyttä alustatalouden piirissä työskentelevien ruokalähettien asemaan ei vieläkään ole.

Veritas Turussa.

Yrittäjien työeläkevakuuttaja Veritaksen sijoitukset tuottivat alkuvuonna 5,1 prosenttia

Veritas kasvatti yrittäjien työeläkevakuutusmyyntiään vuoden alkupuoliskolla noin kahdeksalla prosentilla.

Kuljettaja ajaa rekkaa

Kevytyrittäjyys muuttaa työn tekemistä – "Eri tulolähteiden yhdistely voi olla uusi normaali"

Kuljetusalalla kevytyrittäjyys on paljastanut ongelmia palkanmaksussa ja työtapaturma-asioissa.

Kova talous: Elon eläkejohtaja Kova taloudessa: Kolmanneksella yrittäjistä eläke jää olemattomaksi

Elon eläkejohtaja: Kolmanneksella yrittäjistä eläke jää olemattomaksi

Yrittäjät määrittelevät työtulonsa usein niin matalaksi, että työttömyyden tai työkyvyttömyyden iskiessä turvaa ei juuri ole. Myös eläke jää silloin roimasti palkansaajia jälkeen, kertoo työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber Kova talous -haastattelussa.

Työnhakua.

Tuore vakuutusmuutos tekee itsensä työllistäjästä väliinputoajan: "Freelancer ei ole oikea yrittäjä"

Itsensä työllistäjät siirtyivät toukokuussa YEL-vakuuttamisen piiriin. Viestintäalan freelancer Marja Kangasvaara uskoo muutoksen jopa velkaannuttavan ihmisiä.

Kelan Yleinen asumistuki -lomake.

Yrittäjä voi saada asumistukea jättituloillakin

Yrittäjän asumistuki määräytyy hänen maksamansa YEL-vakuutusmaksun perusteella; jos yrittäjä alivakuuttaa itsensä, hän voi saada asumistukea, vaikka todelliset kuukausitulot olisivat suuretkin. Kelassa keinottelun riskiä ei pidetä suurena ongelmana.

Markus Palomurto ja Jouni Korhonen

Yrittäjien eläkemaksuista: Se on enemmän henkinen ongelma kuin yritystoimintaa tappava maksu

Asiantuntijat muistuttavat, että lakisääteiset maksut ovat samat yrittäjille ja palkansaajille. Ero on siinä, että työntekijä maksaa omasta maksustaan vain osan. Liian pieni YEL-maksu heikentää yrittäjän sosiaaliturvaa, todettiin Ylen aamu-tv:ssä.

 Ohjelmistoyhtiö Microsoftin tehdas Salossa 9. heinäkuuta.

Takuueläkkeen saa työtä tekemättä – yrittäjä maksaa 300 euroa kuussa päästäkseen samaan

Hallitus patistaa irtisanottuja yrittäjiksi. Monelle pakkoyrittäjälle voi kuitenkin tulla yllätyksenä, että eläkemaksut moninkertaistuvat. Tekemättä lainkaan työtä eläkkeen taso voi olla helposti yhtä korkea kuin satoja euroja eläkemaksujaan maksaneella yrittäjällä.

Tiina Eräpuu.

Freelancer on usein eläketurvan väliinputoaja

"700 ja 800 euron välillä", arvioi pian eläkkeelle jäävä freelance-graafikko Tiina Eräpuu tulevaa kuukausieläkettään.

Taiteilijoille halutaan turvata asianmukainen eläke

Taiteilijajärjestöt vaativat eläketurvan parantamista tulevalta eduskunnalta. Taidemaalareita, kirjailijoita, säveltäjiä ja sanoittajia varten tulisi järjestöjen mielestä luoda kokonaan uusi oma eläkelaki.

Ompelutarvikealan yrittäjä Aulikki Kotaniemi Rovaniemeltä.

Pieni eläke voi yllättää naisyrittäjän

Pieni eläkekertymä yllättää usein naisyrittäjän. Naisyrittäjien keskimääräinen eläke Suomessa on 850 euroa. Naisyrittäjien Keskusliiton toimitusjohtaja Marjukka Karttunen sanoo, että erilaisista tiedotuskampanjoista huolimatta yrittäjänaiset eivät tiedä riittävästi eläkeasioista.

Yrittäjien sairausajan sosiaaliturvaan parannuksia

Samanaikaisesti maatalousyrittäjän eläkelain ja yrittäjän eläkelain vakuutusten piiriin kuuluvien yrittäjien, tutkijoiden ja taiteilijoiden sairausajan sosiaaliturvaan esitetään parannuksia. Hallitus esittää, että he saisivat omavastuuajan sairauspäivärahaa molempien vakuutusten perusteella.

Työttömän opiskelu helpottuu

Kansaneläkelaitoksen maksamat etuudet eivät juurikaan nouse vuonna 2010. Työttömyysturvaa sentään maksetaan korotettuna työvoimakoulutuksen ja omaehtoisen opiskelun ajalta.

Elinaikakerroin puree uusiin eläkkeisiin vuodenvaihteessa

Elinaikakerroin alkaa vaikuttaa eläkkeisiin ensi kertaa ensi vuonna. Kertoimella valtio paikkaa kohoavan eliniän aiheuttamia kustannuksia. Muutos koskee vain uusia, vuonna 1948 tai sen jälkeen syntyneille myönnettäviä eläkkeitä, ei vanhoja eläkkeitä.

Työeläkemaksut säilyvät lähes samoina ensi vuonna

Työeläkemaksut nousevat ensi vuonna vain hieman tämän vuoden tasosta. Sosiaali- ja terveysministeriö on myös vahvistanut, että työnantajilta perittävä TyEL-maksu puolestaan laskee vähän ensi vuonna.

Yrittäjien eläkkeet usein pieniä

Yrittäjien eläkkeet jäävät selvästi jälkeen samantuloisten palkansaajien eläkkeistä, kertoo Eläketurvakeskus. Syynä on se, että yrittäjät ottavat usein tuloihinsa nähden liian pienen eläkevakuutuksen.

Taiteilijat vaativat itselleen parempaa perusturvaa

Sadat taiteen- ja tieteentekijät ovat osoittaneet mieltään perusturvansa parantamiseksi. Eduskuntatalon eteen kerääntyi arviolta 1500 mielenilmaisijaa.