Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Vehoniemen automuseo palkittiin vuoden ajoneuvomuseona: "Ihmiset herkistyvät, kun näkevät näyttelyssä auton, jossa on annettu ensisuudelma"

Palkinnon perusteissa kehuttiin pitkäjänteistä työtä, luovaa hulluutta ja liiketaloudellista osaamista.

Paasikiven luksus-Cadillac vietiin pimeästi Suomesta – auton ostanut italialainen säikähti Suomen viranomaisia niin, että myi sen kiireesti takaisin

Autoharrastaja osti Italiasta presidentti Juho Kusti Paasikiven virka-autona toimineen vuoden 1952 Cadillacin ja tuo sen yleisön nähtäville.

Vappujuhlinta laittaa liikennejärjestelyitä uusiksi Oulun keskustassa

Tänään ja huomenna Oulun keskustassa on useita vappukulkueita.

Museoauto tuhoutui tulipalossa Kouvolassa

Museoautoa oltiin hitsattu autotallissa, jossa tuli pääsi irti vartioinnista huolimatta. 

Museoajoneuvo saa päät kääntymään: "Jos haluaa mennä salaisesti johonkin paikkaan, niin tämä ei silloin ole se oikea auto"

Suomessa on jo lähes 50 000 museoajoneuvoa. Pirkko Kivisen futuristisesti muotoiltu "taikamatto" oli aikansa kehittynein auto.

Polkuautoilua valvoessa kärsivällisyys kehittyy ja kasvatustaidot karttuvat – kesätyö kartuttaa kokemusta ja matkakassaa

Liikennepuiston kesätyöntekijät tutustuttavat lapsia liikennesääntöihin ja autoiluun niin sadepäivinä kuin viikonloppuisinkin.

Uudenkaupungin matkailukesä on ollut vilkas – “Tullaan katsomaan, miltä autotehtaan ihmekaupunki näyttää”

Kolea sää on ohjannut matkailijat sisäkohteisiin. Käynnissä oleva Crusell-viikko on täyttänyt majoituspaikat.

Ladaharrastus alkoi naapurinokittelusta – "Kinattiin kummat on parempia: neuvostoliittolaiset vai amerikkalaiset autot"

Museoautorekisteriin kirjataan nyt myös 1980-luvun käyttöautoja. Viidessä vuodessa museorekisteriin on tullut lähes 5000 henkilöautoa lisää.

Jätti-Sisu kuormasi 60-luvulla satatonnisia lasteja – "Buh, buh ja liikkeelle vaan"

Nykyiset jättirekat olivat pientä 1960-luvun autojättiläisen rinnalla. Suomalainen Sisu K55SS on suurin pohjoismaissa maantiekuljetuksiin rekisteröity ajoneuvo.

Mannerheimin Mersu – tarina ainutlaatuisesta autosta

Panssaroitu Mercedes oli Hitlerin lahja Mannerheimille.

Konservoitu museoauto kertoo tarinan – IFAn ikkunankehyksessä naula hatulle

Pitääkö museoauton olla entistetty kuin tehtaalta lähteneeksi? Nykyisin sen saa museorekisteriin myös konservoimalla, jättämällä auton historian näkyville.

Rooliajoneuvo bongataan kuvauksiin vaikka kadunvarresta – haave raitiovaunusta suolle oli jo liikaa

Samuli Kettunen, Janne Turunen ja Heikki Hamunen etsivät rooliajoneuvoja kotimaisiin ja ulkomaisiin tuotantoihin. Välillä vaatimukset ovat yllättäviä.

Vetoomus pienten museoiden puolesta - niissä on menneisyys ja tulevaisuus!

Mitä Minna Joenniemi oppi Salatuista museoista

Museoauto voi niellä ajan ja rahat – "Auton peseminen silloin tällöin ei riitä"

Vain harva 30 vuoden iän saavuttanut auto kelpaa sellaisenaan museoajoneuvoksi. Aika usein auto joudutaan purkamaan palasiksi ja kokoamaan uudelleen. Ensikertalaiselle työmäärä voi olla iso yllätys.

Kaksinkertainen F1-mestari rahapulassa – ulosottomies vei palkinnot ja museoautot

Emerson Fittipaldin mukaan rahavaikeudet johtuvat Brasilian epävakaasta taloudellisesta ja poliittisesta tilanteesta.

Mysteeri Tampereen yössä – kuinka urheilijatyttö hävisi jäljettömiin?

16-vuotiaan Raisa Räisäsen katoaminen kuohutti koko Tamperetta 16 vuotta sitten. Tyttö julistettiin kuolleeksi vuonna 2007.

Perälaudasta se ajatus lähti – nyt ympärille on entisöity vuoden 1926 avolava-Ford

Oululainen Kauko Piirainen kunnostaa vuoden 1926 avolava-Fordia. Autosta jäi aikoinaan jäljelle vain perälauta, muut osat on kerätty ympäri maailmaa. Entisöinti alkaa olla valmis ja auto ajokunnossa.

Alkuperäisen osan metsästys jatkuu – Rompemarkkinoilla voi tehdä elämänsä löydön

Vanhojen ajoneuvojen alkuperäisia osia etsivälle rompemarkkinat voivat olla pitkän etsinnän täyttymys. Oulun Seudun Mobilistien järjestämä tilaisuus kerää vuosittain pari tuhatta kävijää.

Vapunpäivän vanhojen autojen kulkueesta suora netti-tv-lähetys

Yle Oulu tekee suoran netti-tv-lähetyksen perinteisestä vanhojen autojen Wappuajosta. Kahden toimittajan iskuryhmä seuraa moottoripyörällä autokulkuetta Linnanmaalta Automuseolle kameran kanssa. Kuva välitetään suorana lähetyksenä nettiyleisölle.

Museoajoneuvojen määrä kasvaa tasaisesti - Tätä Mersua entisöitiin seitsemän vuotta

Museoajoneuvojen määrä kasvaa maassamme noin parilla tuhannella vuodessa. Trafin tilastojen mukaan kasvu on ollut viime vuosina tasaista. Vuoden 2013 lopussa oli museoajoneuvorekisterissä 38 591 kulkupeliä, joiden keski-ikä pyöri 47 vuoden paikkeilla.

Woikosken museoautojen joukossa seisoo Keke Rosbergin ensimmäinen kaara - katso video

WHD Gårdin automuseo on avattu Nurmaan kylässä Mäntyharjulla. Museoautot kätkevät taakseen hurjia ja mielenkiintoisia tarinoita vuosikymmenten varrelta.

Autokannan uudistaneet 70-luvun autot ajettiin loppuun

Vieläkö muistat Datsun 100 A:n, Toyota Corollan, Fiat 128:n ja muut 70-luvun autoikonit? Automuseo Mobilian pihaan kurvaa edustava otos 70-luvun autoja ulkoilmatapahtumassa lauantaina Kangasalla.

Veteraanikuorma-autot vaelsivat pohjoiseen - katso kuvat

Veteraanikuorma-autojen kokoontuminen toi kymmeniä harvinaisia museoautoja Tornion ja Rovaniemen teille.

Museoautopäivä tuo autotallien aarteet esiin - "Autot tykkää, että niillä ajetaan"

Kansallinen museoajoneuvopäivä järjestetään kahdeksannen kerran tulevana lauantaina. Päivä on vakiintunut veteraaniautoharrastajien keskuudessa vuoden vilkkaimmaksi.

Arvokas museoauto paloi Ypäjällä

Suuri autotalli tuhoutui tulipalossa maanantain vastaisena yönä Ypäjällä. Palokunta onnistui pelastamaan palosta 1960-luvulta olevan Chevroletin, mutta Jaguar paloi käyttökelvottomaksi.

Ensimmäinen Suomessa valmistettu auto otti mallia hevosajoneuvoista ja veneistä

Ensimmäinen Suomessa valmistettu auto, Korvensuu, kulkee nopeimmillaan noin 50 kilometriä tunnissa. Auton suunnittelu oli luultavasti hyvin omintakeista. Kun esikuva-autoja ei Suomessa juuri ollut, mallia otettiin niin hevosajoneuvoista kuin veneiden moottoreista.

Museoauto herää horroksestaan vappuna

Meri-Lapissa voi tänäkin vappuna bongata rakkaudella kunnostettuja autovanhuksia, jotka on kunnostettu mahdollisimman alkuperäiseen kuntoon.

Luksusautot ruttuun – automuseon lattia romahti

Kentuckyn automuseossa lattia antoi periksi ja paljasti synkän rotkon. Sinne meni kasa arvoautoja.

Pösö, Sitikka ja Rellu - ranskalaista pelticharmia ja peltiharmia

Monissa klassisissa ranskalaisissa autoissa yhdistyy ennakkoluuloton tekniikka rohkeaan muotoiluun. Oulun Automuseossa on vappuun asti nähtävillä ranskalaisia autohelmiä.

Suomen ensimmäinen auto on 100-vuotias

Ensimmäinen Suomessa valmistettu auto on jo 100-vuotias. Mynämäellä rakennettu auto on ainut laatuaan. Auto viettää juhlavuottaan Uudenkaupungin automuseossa.

Kolmipyöräinen auto naurattaa ja ihastuttaa

Kolmipyöräisiä kuomuautoja, tai oikeammin moottoripyöriä oli Suomessakin liikenteessä jo 1950-luvulla. Niihin mahtui kaksi henkilöä ja matkatavarat ulos omaan tavaratelineeseensä. Nyt nuo katoamassa olevat nykyajan mopoautojen edeltäjät ovat haluttuja kunnostuskohteita.

70-luvulla autot eivät kurveilla komeilleet

Suomessa ajeltiin 1970-luvulla autoilla, joita ei aina voi kehua silmää hiveleviksi. Muodot olivat usein mielikuvituksettomia ja värit hohdottomia. Siitä huolimatta niistä pidettiin ja ne ajettiin loppuun niin, että monia yksilöitä löytyy enää vain automuseoista.

Trabant vei nuoren naisen sydämen

Parikymppinen nainen ja vuoden 1965 Trabant on harvinainen, muttei täysin outo yhdistelmä. Kokkolalainen Janita Jutila nostaa kättä nauraville vastaantulijoille ja hiljentää vauhtia mukulakivikadulla. Museoautoihin jää koukkuun.

Bussejakin voi bongailla

Jotkut bongaajat ottavat kuvia linja-autoista, toiset kirjaavat jopa auton tiedot ylös.

Museoauto paloi Kokemäellä

Palokunta sai estettyä palon leviämisen. Auto syttyi kunnostustöissä.

Harrasteautolla halutaan näyttäytyä

Autokeräilijöiden uusi polvi on perso ihailulle. Purkaminen ja kokoaminen jätetään ammattilaisille. Omistaja ajaa.

Saksalainen ostaa kohta suomalaisten autot

Suomesta löytyy paljon autoja, jotka monissa maissa ovat jo aikoja sitten joutuneet puristimeen. Esimerkiksi vanhat Mercedekset haetaan kohta Saksaan, arvioivat asiantuntijat.

Suomessa vierailevat Rolls-Royce-kerholaiset eivät puhu rahasta

Maailman vanhin Rolls-Royce-kerho The 20-Ghost Club viettää vuosittaista kesäretkeään Suomessa. Klubiin pääsee, kunhan omistaa edes yhden ennen vuotta 1940 valmistetun Rolls-Roycen. Osalla klubilaisista autoja on useita.

Matkailusarjassa piipahdetaan Savonlinnassa 70-luvun hengessä

Realitysarjaa 'Lomamatka 70-luvulle' kuvattiin eilen Savonlinnassa. Yle TV1:lle toteutettavassa ohjelmasarjassa seurataan kolmen ryhmän kesälomanviettoa Suomessa ilman nykyteknologian helpotuksia.

Perrozompopo laulaa toivosta

Nigaragualainen laulaja ja lauluntekijä Perrozompopo vieraili viikon vaihteessa Oulussa costaricalaisista muusikoista muodostuvan yhtyeensä kanssa. Perrozompopo eli Ramon Mejia herättää kotimaassaan ja Väli-Amerikassa samanlaisia tunteita kuin Bob Dylan muualla maailmassa.

Autojen entisöijä Keijo Hirvonen on vm -42

Autojen entisöinnistä ja automuseostaan tuttu Keijo Hirvonen täyttää 70 vuotta. Hirvonen pyörittää Liperissä Myllyn vanhat autot -museota ja on edelleen mukana Autoväri Hirvosen toiminnassa. Vanhojen autojen kunnostaminen jatkuu myös, ja nyt työn alla on vuosimallin 1929 Citroën.

Sundellin linja-autohallissa Porissa palo

Ruosniemen Linja-auto Oy:n bussihalli Porissa on kärsinyt mittavia vaurioita tulipalossa. Tulipalossa tuhoutui kuusi linja-autoa sekä yrityksen muuta omaisuutta. Henkilövahinkoja ei sattunut. Mikkolantie on suljettu liikenteeltä.

Maaherran arvokas heräteostos kerää katseita automuseossa

Oulun läänin entisen maaherra Kalle Määtän omistuksessa ollut Riley ”One-Point-Five” on mallinsa ainoa edustaja Suomessa. Määtän auton lisäksi Oulun automuseosta löytyy myös muita menneiden vuosikymmenten brittiautoja.

Pommituksista ja seinään törmäyksestä selvinnyt Nash kiiltää taas

Melkein 80-vuotias autokaunotar Nash saa seuraa heinäkuun lopussa, kun pohjoismaiset Nash-harrastaja kokoontuvat Kouvolaan. Kotikaupungin Nash on selvinnyt monesta seikkailusta.

Lomat hiljentävät lounasravintolat

Kesä on monille ravintoloille kiireisintä aikaa, mutta monissa lounasravintoloissa asia on päinvastoin. Useat työssäkäyvien ja opiskelijoiden lounaspaikat laittavat heinäkuuksi lapun luukulle, kun asiakkaatkin viettävät lomaa.

Bugatti palasi automuseon maamerkiksi

Syksystä 2010 lähtien huollossa ollut Bugatti on palannut takaisin Kuutostien varteen Etelä-Karjalan automuseon äärelle. Moni ehti jo huolestua, minne Bugatti hävisi.

Lauantaina tuuletetaan vanhoja ajoneuvoja

Kansainvälinen museoautopäivä aktivoi alan harrastajia. Imatralainen Jussi Veijalainen toivoisi myös muiden ihmisten tuovan varastoissa ja autotalleissa lojuvia kulkuneuvojaan päivänvaloon lauantaina.

Kantasen kokoelmissa jalkapallomuseon siemen

Kuopiolainen Pekka Kantanen on innokas keräilijä. Hän on myös jalkapallon ystävä. Kiinnostuksen kohteet yhtyvät jalkapalloiluun liittyvien tavaroiden keräämisenä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle