Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lasten ja nuorten työmuistin vaikeudet löytyvät usein vasta kouluiässä – hiihtolomat tarjoavat mahdollisuuden lepuuttaa aivoja

Työmuistin ongelmiin kiinnitetään usein huomiota muun neuropsykiatrisen oireen tai esimerkiksi kielellisten oppimisvaikeuksien yhteydessä.

Älä usko itseäsi! Hyviä päätöksiä on vaikea tehdä, koska ajattelumme on täynnä virheitä – näin tunnistat yleisimmät ajatusvirheet

Ajattelemme mitä mieleen tulee. Ajatusvirheistä voi olla harmia, mutta ne tekevät elämästä paljon kiinnostavamman.

Muistipeli – testaa miten hyvin muistisi toimii!

Opi tekniikka, jonka avulla muistat paremmin.

Apinakin osaa käyttää Instagramia – jopa paremmin kuin ihminen

Ihmisen muisti ei ole eläimiin nähden suinkaan ylivertainen.

Voiko ihminen lukea jopa 25 000 sanaa minuutissa? Asiantuntija purkaa neljä myyttiä pikalukemisesta

Ihminen lukee keskimäärin pari sataa sanaa minuutissa, mutta hurjimpien väitteiden mukaan lukunopeus voisi olla jopa 25 000 sanaa.

Oppimisvaikeus on hidaste muttei este

Neljä eri oppimisvaikeutta ja miten niitä voi kuntouttaa.

"Meillä kaikilla on huono muisti" – Miten varmistat, että muistat elämän kohokohdat?

Muistiin jää ainutkertaisia ja toisaalta usein toistuvia asioita. Paitsi jos huomio on muualla.

Onko työkaverisi muuttunut joustamattomaksi kyynikoksi? Hän voi olla ylirasittunut

Työntekijän ylikuormitus ei ole pikku juttu. Se vaikuttaa erityisesti nykyisin työssä tärkeänä pidettyyn luovuuteen. Näistä oireista tunnistat ylirasittuneen työkaverin.

Tutkimus: Suklaan syönti yhteydessä parempiin tuloksiin kognitiivisissa testeissä?

Säännöllisesti suklaata syövien havaittiin toisaalta nauttivan huomattavasti vähemmän alkoholia kuin suklaata harvoin syövien.

Tutkija: Ihmisen poliittinen muisti on lyhyt, mutta myös pitkä

Nykyinen politiikka ei aiheuta suomalaisille tunnekokemuksia, joista jäisi pysyviä muistijälkiä. Suuret yhteiset koko kansakuntaa koskeneet tapahtumat sen sijaan ovat jättäneet pitkälle ulottuvia tunteita ja muistikuvia niin hyvässä kuin pahassa. Nykyajan erityispiirteenä politiikassa on äänestää pikemmin jotain vastaan kuin erityisesti jonkun puolesta.

Löydä panda lumiukkojen seasta ja muita kuva-arvoituksia – onnistumisen takana moni asia työmuistista persoonaan

Somessa on viime aikoina etsitty pandaa lumiukkojen keskeltä. Välillä verkossa kiertävät puolestaan tehtävät, joissa sahalaitakuvion keskeltä pitäisi pompata esiin kuvio. Asiantuntijan mukaan ensimmäisen ratkaisuun vaikuttaa muun muassa työmuisti ja toisen selvittämiseen kontrastiherkkyys.

Varhain kävelevä on vanhanakin vireä

Tekeillä olevan väitöstutkimuksen mukaan ikä, jolloin vauva lähtee liikkeelle, ennustaa vanhuuden kognitiivista suorituskykyä, kuten muistia, tarkkaavaisuutta ja ajattelua.

Unohditko palaverin, jätitkö vastaamatta sähköpostiin tai tekstariin? – Muistin työtilassa on ruuhkaa

Tulevien asioiden painaminen pysyvämmin muistiin on mahdotonta, jos työmuisti kuormittuu liikaa tai mieleen painaminen keskeytetään jatkuvasti.

Mikä auttaa muistamaan?

Niin se vaan on, että toiset muistavat asioita paremmin kuin toiset. Psykologin mielestä ihmisten väliset muistierot ovat normaaleja ja että kaikenlaiset muistia parantavat apuvälineet kannattaa jokaisen ottaa käyttöön.

Näkökulma: Kun menetin keskittymiseni

Ihmiset odottavat aiempaa enemmän elämältään merkityksellisyyttä. Samalla keskittymiskykymme on mennyt rikki, toteaa Yle Uutisten kulttuuritoimituksen päällikkö Janne Mällinen.

Jätä kauppalista kotiin ja muistele, mitä pitää ostaa

Ihmisen muisti toimii monivaiheisesti ja paranee kun sitä käytetään. Muistihuollosta ja elämäntavoista puhutaan paljon, mutta parannettavaa riittää.

Muistiakin voi harjoittaa

Nimien unohtelu on ihan normaalia vanhenemista, sanoo neurologi Anna-Maija Saukkonen. Unen puute ja stressi heikentävät muistia, muistia voi kuitenkin kehittää erilaisilla muistitekniikoilla.

Tutkimus: Sokeilla enemmän painajaisia kuin näkevillä

Syntymästään sokeilla oli painajaisia joka neljäs yö, sokeutuneilla kerran kahdessa viikossa ja näkevillä vielä harvemmin.

Hyvä muisti on unohtamista

Ihmisen muisti on tyystin toisenlainen säilykepurkki kuin vaikkapa tietokoneen kovalevy. Muistiin kuuluu olennaisena osana unohtaminen ja muun muassa seitsemän on muistin kannalta aivan erityinen luku.

Kaakao hyväksi vanhusten aivoille

Pari kupillista kaakaota päivittäin nautittuna saattaa parantaa joidenkin vanhusten aivoverenkiertoa ja muistia. Suotuisat vaikutukset havaitaan vanhuksilla, joiden aivoverenkierto on heikentynyt.

Ruotsalaistutkimus: Kuitupitoinen aamiainen terästää muistia

Aamiaisella nautittu kuitupitoinen leipä pitää lähimuistin terävämpänä ja suorituskyvyn parempana kuin vaalea leipä, sanoo ruotsalainen tutkimus. Lundin yliopistossa tehdyt kokeet osoittivat, että ero oli huomattava.

Muistiongelmainen nuori ei ole tyhmä

Itä-Suomen aluehallintoviraston tilaisuudessa Joensuussa on keskusteltu muistiongelmien yhteydestä oppimisvaikeuksiin. Tilaisuudessa oli puhumassa ohjaava opettaja Johanna Kiiski Mikael-koulusta Mikkelistä. Nuorten muistiongelmat liittyvät useimmiten lyhytkestoisen työmuistin häiriöihin.

Internet sotkee pitkäkestoisen muistin

Amerikkalaiseen internet-kritiikkiin perehtynyt kääntäjä Antti Pietiläinen arvostelee verkon tyhmentävän ja heikentävän luovaa ajattelua. Hän pohjaa mielipiteensä yhdysvaltalaisten tietokirjailijoiden teoksiin, joita on suomentanut. - Sosiaaliset mediat ohentavat sekä ihmistä että sosiaalisuuden käsitettä, hän myös väittää.

Muistitreeni näkyy aivoissa

Harjoittelun tiedetään parantavan työmuistia. Ruotsalaisten ja suomalaisten tutkijoiden ryhmä on nyt ensimmäistä kertaa osoittanut, että muistin harjoittelu muistisuoritusten paranemisen lisäksi muokkaa myös aivokemiaa. PET-kameran kuvissa näkyy hermovälittäjäaine dopamiinin erityksen lisääntyminen työmuistin harjoittelun aikana.

Internet muokkaa aivojamme, ajatteluamme ja muistiamme

Aivojen kehitys ei lakkaa teini-iässä, vaikka näin meille on vuosikymmeniä uskoteltu. Ihmisen aivoissa tapahtuu merkittäviä rakenteellisia muutoksia koko eliniän. Suurin muuttaja viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana on ollut informaatioteknologia ja media. Internet etunenässä.

Tunnekokemus siirtää muiston säilöön

Välillä tuntuu, että ihminen muistaa vanhoja asioita paljon paremmin kuin tuoreita tapahtumia. Moni muistaa vuosikymmenten jälkeenkin esimerkiksi lapsuudenaikaisen kotipuhelinnumeronsa, mutta ei omaa kännykkänumeroaan. Mutta mistä johtuu, että osa asioista jää muistiin ja osa ei?

Aamun lehdet

Keskiviikon lehdissä kirjoitetaan muuan muassa seuraavista aiheista: draamaa ja etiikkaa ei haluta oppiaineiksi, karenssiaika saatava ministerin hyppäämiselle lobbariksi, Suomen moninaiset suurvaltahaaveet, työmuisti pätkii nuorillakin ja baskijärjestö ETAn hiipuminen vie aikaa.

Muistinmenetys vie mukanaan persoonallisuuden

Muisti on meille hyvin tärkeä ominaisuus. Se tekee meistä persoonia, antaa meille menneisyyden ja tulevaisuuden eli tekee meistä ihmisiä. Ihminen, joka menettää muistin, menettää persoonansa, sanoo muistikuntoutusohjaaja Kaisa Karhu.

Sotapelit ja Facebook hyväksi muistille - YouTube ei

Brittiläisen tutkijan mukaan sotapelien ja sudokun pelaaminen sekä Facebookin käyttö ovat hyväksi lähimuistille ja älykkyyden kehittämiselle. Sen sijaan tekstaaminen, Twitterin käyttö ja YouTuben katselu eivät kehitä muistia.

Sikiö muistaa asioita 30 viikon ikäisenä

Kyky muistaa asioita alkaa jo ennen syntymää, mutta tarkkaa alkuhetkeä tai muistin pituutta ei ole tiedetty. Nyt Maastrichtin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että jo 30 viikon ikäisillä sikiöillä on lyhytkestoinen muisti.

Tutkimus: Lapsen uniapnea voi vaurioittaa aivoja

Hoitamatta jäänyt lapsen uniapnea saattaa tuoreiden tutkimustulosten mukaan aiheuttaa pahimmillaan jopa hermosoluihin liittyvän aivovaurion.