Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kaisa Hietala lähtee viemään Exxonia fossiilittomaan aikaan – nyt tuottoja hakevat sijoittajatkin haluavat öljy-yhtiöille uuden suunnan

Kaisa Hietala käänsi Nesteen uusituvien polttoaineiden tielle ja nyt jättikokoisessa Exxonissa pitäisi löytää kestävä tie tulevaisuuteen. Yhtiön johtokin pitäisi saada uskomaan että öljyriippuvuus on riski.

Metallipula saattaa energiajärjestön mukaan alkaa hidastaa ilmastotoimia – geologi jakaa huolen: "2030- ja 2040-luvut ovat jo hyvin lähellä"

Sähköautojen akkuihin, tuulivoimaloihin, aurinkopaneeleihin ja esimerkiksi uusiutuvan energian akkuvarastoihin tarvitaan metalleja. Niiden nykyinen tuotanto on Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n mukaan aivan liian pientä, jotta se riittäisi ilmaston lämpenemisen hidastamiseen.

Maailman rikkaimmat G7-maat sopivat lopettavansa hiilivoimaloiden kansainvälisen rahoituksen tänä vuonna

Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat ovat sopineet toimista, jotta kansainväliset ilmastotavoitteet voitaisiin saavuttaa. Pariisin ilmastosopimuksessa maailman maat ovat sitoutuneet rajaamaan ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Kaikista tulevista fossiilisten polttoaineiden hankkeista on luovuttava, sanoo Kansainvälinen energiajärjestö

Polttomoottoriautojen myynti tulisi lopettaa 2035, eikä uusia öljykenttiä enää pitäisi ottaa käyttöön tämän vuoden jälkeen, jos maailma mielii hiilineutraaliksi 2050.

IEA: Ilmastonmuutokseen vaikuttavien hiilidioksidipäästöjen kasvu pysähtyi energian tuotannossa

Hiilen vaihtaminen maakaasuun on vaikuttanut myönteisesti kehittyneissä talouksissa hiilidioksidipäästöjen kokonaiskuvaan maapallolla.

Katumaasturit ja elintason nousu lisäävät ilmastopäästöjä vuosikymmenien ajan – IEA: hiilivoimaa voidaan joutua sulkemaan Kiinassa ilmastosyistä

Sähkön kysyntä etenkin Aasiassa on johtamassa ilman lisätoimia siihen, että lämpötila on nousemassa noin kolme astetta.

Raportti: Maailman öljynkulutus ja ilmastopäästöt jatkavat kasvuaan – Suurena syynä kaupunkimaasturit

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan kaupunkimaastureiden yleistyminen saattaa syödä sähköautojen tuoman päästövähennyksen.

Saudi-Arabian öljykentille tehty isku voi tuntua Suomessa asti: Raakaöljyn hinta nousee varmasti, hätävarastot voidaan joutua avaamaan

Saudien öljyntuotantoa vastaan tehty isku on öljyalan dramaattisin terrori-isku vuosiin. Vahinkojen korjaaminen kestää jopa kuukausia.

Kova talous -video: Öljyn valtakausi ei ole ohi, kulutus kasvaa vielä vuosikymmeniä

Raakaöljyn hinta on noussut vuodessa lähes 40 prosenttia. Suomessa hinnannousu ei juuri tunnu kuluttajan kukkarossa.

"Hiljainen vallankumous yllätti meidät" – Yhdysvallat hakkaa öljyntuotannossa jopa Saudi-Arabian ennätykset

Yhdysvaltain liuskeöljyn ja -kaasun tuotanto kasvaa vauhdilla, jollaista ei ole aiemmin nähty öljybisneksen historiassa, Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n varapääjohtaja Laura Cozzi sanoo Ylelle.

Ilmastoaktivisti: Ilmastonmuutoksen torjunnassa uutta toivoa

Maailman hiilidioksidipäästöt ovat pysyneet samana jo kolmena vuotena peräkkäin, vaikka maailman talous on kasvanut. Tätä pidetään merkkinä isosta yhteiskunnallisesta muutoksesta.

Opec onnistui nostamaan öljyn hintaa – Tämä sai amerikkalaiset poraamaan lisää mustaa kultaa

Öljymarkkinoilla seurataan tänä vuonna Opecin ohella presidentti Donald Trumpin Venäjän-politiikkaa.

Puoli miljoonaa aurinkopaneelia päivässä – uusiutuva energia ohitti hiilivoiman

Uusiutuvan sähkön tuotantokapasiteetti on suurempi kuin hiilen. Hiilivoimaa tuotetaan silti enemmän.

Raakaöljy kallistui alkuvuoden aikana 80 prosenttia – Onko edessä kuitenkin uusi notkahdus?

Riitaisa öljyntuottajamaiden järjestö Opec kokoontuu tänään torstaina sorvaamaan uutta sopua öljyntuotannon rajoituksista. Opec haluaisi öljyn hinnan nykyistä vakaammin nousu-uralle, mutta edessä saattaa olla jälleen uusi alamäki.

STUK:in entinen johtaja Laaksonen: Terrori-isku ydinvoimalaan ei ole todellinen uhka

Säteilyturvakeskusta vuosina 1997–2012 johtanut Jukka Laaksonen pitää ydinvoimaloihin kohdistuvaa terrori-iskua epätodennäköisenä ja vaikeana toteuttaa. Myös kyberiskun varalta turvatoimet ovat riittäviä, sanoo A-studiossa vieraillut Laaksonen.

Pörssi-indeksit kipuavat Euroopassa – EKP:n lupaukset nostavat pankkeja

Edullisen rahoituksen jatkuminen piristää pankkiosakkeita. Kaivos- ja energiaosakkeita nostavat metallien ja öljyn hintojen hienoinen nousu.

Afrikan sähkö kuluu harvojen käytössä – Kenian takamailla ihmetellään, puhaltaako tuuliturbiini sateet pois

Sähkö jakaa Afrikan heihin, jotka tahtovat sitä lisää ja vihreämpänä, ja toisiin, joilla ei ole sitä lainkaan. Keniassa Afrikan suurimman tuulipuiston rakennustyömaan lähikylissä ihmetellään, miten valkoinen korkea pylväs voi tuottaa sähköä. Vai puhaltaako se sittenkin sateet pois?

Energiajärjestö: Öljyn hinta pysyy alamaissa tämän vuoden

Öljyn hinta ei lähde nopeaan nousuun, ellei jotakin geopoliittisesti hyvin merkittävää tapahdu, arvioidaan viisivuotisraportissa.

Kiinalaisia varoitetaan taas saastesumusta – "huoli vaikutti Pariisin ilmastosopimukseen"

Kiinalaisten huoli ilmansaasteista näkyi osaltaan Kiinan uudenlaisessa otteessa ilmastoneuvotteluihin, sanoo Greenpeacen Kiina-asiantuntija. Kiina lupaa, että sen kasvihuonekaasupäästöjen huippu on käsillä viimeistään vuonna 2030. Tutkija uskoo, että tavoitetta voidaan tiukentaa.

Raportti: EU:n hiilivoimaloiden päästöjä rajoitettava kolme kertaa nykyistä nopeammin

Tutkimuksen mukaan 66 prosenttia Euroopan hiilivoimaloista on toiminut 30 vuotta tai kauemmin. Vanhat voimalat ovat erityisen tehottomia, saastuttavia ja taipuvaisia käyttöhäiriöille.

IEA vastaa kritiikkiin: Uusiutuvan energian käyttöä mahdotonta ennustaa

Suomalaisprofessorit ovat kritisoineet IEA:ta liiasta pessimismistä uusiutuvan energian skenaarioissa. IEA:n mukaan valtioiden tuet ovat lisänneet uusiutuvaa energiaa niin paljon, että ennusteet ovat menneet pieleen varsinkin aurinkoenergian osalta.

Kohti vähähiilistä maailmaa – ilmastonmuutos sadassa sekunnissa

On viitteitä siitä, että kasvihuonekaasupäästöjen ja kehityksen välinen riippuvuus on murtumassa. Tämä antaa toivoa siitä, että maailma on menossa kohti vähähiilisempää energiantuotantoa. Animaatiosarjamme toisessa osassa selvitellään sitä, miten paljon voimme vielä tuprutella kasvihuonekaasuja ilmakehään.

Lehti: Kiina polttaa paljon enemmän hiiltä kuin aiemmin on kerrottu

The New York Times havaitsi, että Kiinan tilastokeskus on kaikessa hiljaisuudessa korjannut ylöspäin aiempien vuosien lukuja poltetun hiilen määrästä. Kiina tuottaa maailman eniten hiilestä johtuvia kasvihuonepäästöjä.

Ympäristöministeriö ilmastosopimuksesta: Pariisista tulee parempi kuin Kiotosta

Ilmastosopimusta väännetään jälleen joulukuussa Pariisin ilmastokokouksessa. Maailman kasvihuonepäästöjä 2020-luvulla vähentävää laajaa sopimusta valmistellaan parhaillaan Saksan Bonnissa.

Oxfordin professori: Unohtakaa arktinen poraus, tuhlaatte rahanne

Öljy- ja kaasuteollisuudesta on toivottu arktisen alueen uutta talousveturia, mutta Suomessa vieraillut asiantuntija lyö jäitä hattuun. Arktinen öljynporaus ei yksinkertaisesti ole taloudellisesti kannattavaa, sanoo Oxfordin yliopiston energiaprofessori, ekonomisti Dieter Helm.

Professors: Finland’s energy decisions made in secret – using dodgy data

Professors at the Lappeenranta University of Technology charge that Finland’s energy decisions are made based on misleading data. Officials at the Ministry of Employment and the Economy say they’re not worried.

Professorit: Suomen energiapäätökset tehdään suljettujen ovien takana väärillä laskelmilla

Suomessa käytetään IEA:n kritisoituja malleja energiapolitiikassa. Energiapolitiikan laskelmat ovat salaisia, ja vaihtoehtoisia malleja ei oteta huomioon. Laskentamallien salaisuus voi johtaa väärien energiamuotojen valintaan.

Professor: Renewable energy consistently under-estimated by IEA

A professor at a Finnish University says that the International Energy Agency has consistently under-estimated the potential and future growth of renewable energy sources in its annual World Energy Outlook report. The report is used by global policy-makers to help shape decisions that mould the future of energy policy.

Professori: Uusiutuvan energian laskelmat täysin pielessä

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on uuden tutkimuksen mukaan vuosikymmeniä aliarvioinut uusiutuvien energialähteiden potentiaalia. Aurinko- ja tuulivoimalle ei lasketa juuri mitään kasvua, vaikka viime vuosina tuotanto on kasvanut eksponentiaalisesti. IEA:n ennusteet vaikuttavat paljon maailman maiden energiapoliittisiin päätöksiin.

Iran-neuvottelujen eteneminen laskee öljyn hintaa

Öljyn tynnyrihinta on laskenut alimmilleen kolmeen kuukauteen. Kansainvälisen energiajärjestön ennusteen mukaan tynnyrihinnan alinta tasoa ei ehkä ole edes nähty.

Näkökulma: Hallitusneuvotteluissa riittää kipeitä asioita – Öljy-yhtiöiden vallasta ei hiiskuta

Elämme öljyllä pyörivässä maailmassa, mutta kuinka kauan? Onko hallitusneuvottelijoilla tahtoa ja rohkeutta puuttua ilmastonmuutokseen ja suuryritysten kuten öljy-yhtiöiden toimintaan, kysyy toimittaja Varpu Kiviranta.

Öljyvaltio Saudi-Arabia suunnittelee ryhtyvänsä aurinkoenergian suurvallaksi

Saudi-Arabian öljyministeri lupailee, että maa luopuu fossiilisista polttoaineista kenties vuosisadan puolivälissä. Saudi-Arabia aloitti muutama vuosi sitten suunnitelmat aurinkosähkönviennistä.

Huippuprofessorit näkevät energiateknologian lääkkeenä Suomen kasvuun – "ja samalla pelastetaan se maailma"

Murros energiateknologiaan on tulossa mutta onko Suomi valmis? Maamme energia -kirjan toimittanut Oskari Nokso-Koivisto on kahden vuoden aikana huomannut muutoksen keskustelukulttuurissa. Nyt kymmenen energia-alaa tutkivan huippuprofessorin tavoitteena on nostaa energiateknologia jokaisen huulille.

Iran tuo lisäpaineita öljymarkkinoille – öljymaiden ahdinko koituu kuluttajan iloksi

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n raportin mukaan öljyn hinnan laskun suurin uhri on Venäjä. Uusilla öljyalueilla Etelä- ja Keski-Amerikassa on jo lähes viidennes maailman öljyvaroista.

Maailman hiilidioksidipäästöt eivät kasvaneet 2014

Maailman energiajärjestössä uskotaan päästöjen kasvun pysähtyneen Kiinassa ja OECD-maissa toteutetun energiapolitiikan ansiosta.

Kivihiilikaivosten arvo putoaa – Nordea aikoo poistaa jopa 40 kaivosyhtiötä sijoitussalkuistaan

Kivihiilen halpeneminen on ajanut hiilikaivosyhtiöitä vaikeuksiin eri puolilla maailmaa. Monen merkittävän kaivosyhtiön arvo on romahtanut, ja samalla yhä useampi sijoittaja on alkanut karttaa ilmastonmuutosta kiihdyttävää polttoainetta. Pankkikonserni Nordea kertoo, että myös asiakkaat kyselevät entistä enemmän sijoitustuotteiden hiilijalanjäljen perään.

Amazonin suoalueen suojelu estäisi valtavien hiilipäästöjen vapautumisen ilmakehään

Tutkijat ovat kartoittaneet Amazonin sademetsän laajimman suoalueen kokonaispinta-alan ja hiilivaraston ensimmäistä kertaa. Jos alueen hiilimäärä pääsisi ilmakehään, se vastaisi arviolta 40 prosenttia kaikista hiilipäästöistä, joita fossiilisten polttoaineiden poltosta aiheutuu vuodessa.

Hiilen käyttö väheni Kiinassa – mutta onko muutos pysyvä?

Kiinan hurjien ilmansaasteiden pääaiheuttajan, hiilen, käyttö on Kiinassa laskenut ensimmäistä kertaa 10 vuoteen. Näin laskee ympäristöjärjestö Greenpeace. Uutinen on hyvä myös ilmastolle.

IEA: Aurinkosähkö voi olla tärkein sähköntuotantomuoto vuonna 2050

Riippuu poliittisista päätöksistä, laajeneeko ympäristöystävällisen energian tuotanto niin paljon kuin mahdollista. IEA toteaa. Jos politiikka on häilyvää, sähkön hinta nousee ja projektit jäävät toteuttamatta.

Lappeenrannan EU-Venäjä-innovaatiofoorumi perutaan – syynä Ukrainan kriisi

Järjestäjät uskovat, että Ukrainan tilanne on vaikuttanut foorumin suosioon. Myös seminaarin esiintyjiltä alkoi tulla peruutuksia.

IEA:n pääekonomisti varoittaa Suomea energiariippuvuudesta

Arvostettu Kansainvälisen energiajärjestön pääekonomisti Fatih Birol kehuu Suomea toimista, joilla se on pyrkinyt vähentämään riippuvuutta energian ja sähkön tuonnista. Yksi näistä toimista liittyy ydinvoiman lisäämiseen.

Jyrki Katainen tänään Vaasassa talousneuvoston kanssa

Viikonloppuna vetäytymisestään kertonut pääministeri Jyrki Katainen vierailee tänään johtamansa talousneuvoston kanssa Vaasassa. Kokous ei ole avoin, mutta Katainen on median tavattavissa iltapäivällä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle