Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Hietsu is Happening! -tiimi, saksofonit Mikko Innanen, kitara Petri Kumela, kontrabasso Antti Lötjönen ja sello Kati Raitinen, esiintyy Pekilon Tapionsalissa Mäntässä.

Järjestäjät ovat tyytyväisiä Mäntän kuvataideviikkojen kävijämäärään

Väkeä kävi hieman vähemmän kuin kesällä 2021, mutta silloin vauhtia antoi koronarajoitusten purkaminen.

Pauliina Turakka Purhosen teos.

Mäntän kuvataideviikot tarjoaa makaabereja kangasveistoksia ja surullisia jukebokseja

Mäntän kuvataideviikot tarjoaa tänä vuonna etenkin äänen ja musiikin ympärille kietoutuvia teoksia. Mukana on myös installaatio, joka tarkastelee vessapaperin käyttöä länsimaisessa kulttuurissa.

Markus Kåhre

Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi valittu Markus Kåhre haluaa yllättää ja innostaa näyttelyssä kävijän

Nykytaidetta esittelevä tapahtuma on järjestetty Mäntässä vuodesta 1993 lähtien.

Mäntän kuvataideviikot, tekoäly, Roope Mokka, Sami Lukkarinen

Mäntän kuvataideviikoilla voi antaa itsensä tekoälyn käyttöön – "Ihmisellä on samanlainen suhde tekoälyyn kuin jumalaan"

Mäntän kuvataideviikot tarjoaa tänäkin vuonna monipuolisen katsauksen nykytaiteen kuumiin trendeihin. Nähtävillä on esimerkiksi somessa lentoon lähtenyt makkaraa syövä Mona Lisa.

Taiteilija Landys Roimola viimeisimmän Floor is lava-teoksensa kanssa Pekilo-rakennuksen katolla 18. toukokuuta 2021.

Taiteilija Landys Roimolan kantaaottava teos valmistuu vastaanottamaan Mäntän kuvataideviikkojen kävijät – "Ihmiskunnan suurin erhe on luonnon kunnioituksen puute"

Mäntän kuvataideviikot on Suomen laajin nykytaiteen kesänäyttely. Viime kesän näyttely jouduttiin pandemian takia perumaan, mutta teema haluttiin tänä vuonna pitää samana. Erehtyminen – To Err is Human -näyttelyn kuraattori on taiteilija Anna Ruth.

Taiteilija Anna Ruth katsoo kameraan

Mäntän kuvataideviikot siirretään vuodelle 2021: Teemana pysyy Erehtyminen – To Err is Human

Pandemia antaa mahdollisuuden tarkastella syvällisesti elämää ja ihmisyyden ydintä, sanoo kuraattori Anna Ruth.

Kalevi Helvetti Petin Valinnassa.

Kalevi Helvetti on erittäin kiireinen kummitus – Suomalainen outsider-taide puskee marginaalista valtavirtaan

Erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taide kiinnostaa. Marginaalista on kuitenkin vaikea päästä valtavirtaan ilman lisärahaa.

Marja Helander

Saamelaistaiteilija Marja Helander Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi

Kuvataideviikkojen ensi vuoden kuraattorin ominta alaa ovat valokuvat, videot ja elokuva.

seniori käyttää tablettia

Tiistai 19.6.2018 (tv)

Ikäihmiset joutuvat yhä useammin petoksen uhreiksi. Ranska kieltää kännykät kouluissa. Helsingin metro kouluttaa lisää kuljettajia. Mäntän kuvataideviikot alkoivat.

Henrik Härkönen

Kritiikin merkitys on vähentynyt, ja siksi nuoren kuvataiteilijan täytyy pitää itse ääntä itsestään – "Sukupolveni jaksaa katsoa ehkä 10 sekunnin videon, siinä on vähän tilaa taidekritiikille"

Mäntän kuvataideviikot on lottovoitto nuoren polven taiteilijalle. Sitä täytyy itse rummuttaa sosiaalisessa mediassa, sillä taidekritiikistä ei ole enää samanlaista vetoapua kuin ennen.

Veikko Halmetoja avaa galleriansa oven

Kuraattori Veikko Halmetojalle taiteen katsominen on tärkeämpää kuin sen tekeminen

Taiteen katsominen on tärkeämpää kuin sen tekeminen.

Sauli Niinistö ja Jenni Haukio

Torstai 8.6.2017 (tv)

Kokoomus on edelleen Suomen suosituin puolue. Suomalaiset eivät pelkää terrorismia. Mäntässä alkavat viikonloppuna Kuvataideviikot. Presidenttipari on muuttanut kesäksi Naantaliin. Säätiedot.

mänttä3.jpg

Kun tehdaskaupungista tuli nykytaiteen mekka – Mäntässä taideturismi on miljoonabisnes

Kesän keskeisin nykytaidekatselmus Mäntän Kuvataideviikot avautuu viikonloppuna. Kuvataideviikot ja Serlachius-museot tuovat Mänttä-Vilppulaan yli 100 000 kävijää ja miljoonia euroja.

Pirjitta Brander

Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi Pirjetta Brander

Laaja-alainen kuvataiteilija ylistää Mänttää taidekaupunkina ja lupaa vakavan, mutta samalla hysteerisen hauskan näyttelyn.

Kalle Mustosen jättimäinen Tonttukuninkaan kuolema.

Anssi Kasitonni toi Mänttään jättiläistontun, mustelmapyllyjä ja skeittirampin: "Mää vaan tykkään tällasesta kreisistä taiteesta"

Maailman suurin puutarhatonttu, Kalevi Helvetin piirroksia, 500-kiloinen nyrkkeilysäkki ja vessatappeluita kuvaavia akvarelleja: Anssi Kasitonni on koonnut suosikkitaiteilijansa entiseen rehutehtaaseen. Mäntän kuvataideviikot ovat tänä kesänä varsinainen nykytaiteen huvipuisto.

Näyttelijä Lucy Liu lehdistötilaisuudessa

Unesta se lähti: Hollywood-tähti Lucy Liun taidetta Mänttään

Hollywood-tähti Lucy Liu – tai vähintään hänen töitään – nähdään kesällä Mäntän kuvataideviikoilla. Tähden kutsumisen taustalla on kuvataideviikkojen kuraattorin Anssi Kasitonnin uni.

Kuvataiteilija Tommi Toijan kansaa on Lapuan taidemuseossa kesällä 2015.

Tommi Toijan pikku-ukot puhuvat katsojalle

Kuvataiteilija Tommi Toija toi pikkukansansa synnyinseudulleen Lapualle. Punasavesta tehdyt veistokset muodostavat vahvan yhteisön, mutta jokainen on oma rujo ja erilainen yksilönsä. "Jokaisella on oma luonne", sanoo Tommi Toija.

Yleisnäkymä Pekilosta.

Maahanmuuttajataiteilijat valtasivat Mäntän

Kesän laajin nykytaidenäyttely, Mäntän kuvataideviikot, keskittyy tänä vuonna Suomessa asuviin ulkomaalaistaustaisiin taiteilijoihin. Kuraattoripari Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin mukaan kuvataidekenttämme on kansainvälisempi kuin koskaan, mutta näytteille maahanmuuttajataiteilijoiden teokset pääsevät vain harvoin.

Näyttelykeskus Pekilo ulkoa

Mäntän kuvataideviikot nostaa ensi vuonna esiin ulkomaalaistaustaisia taiteilijoita

Mäntän kuvataideviikot on kutsunut vuoden 2015 kuraattoreiksi Kalle Hammin ja Dzamil Kamangerin. Näyttelyn kokoaa ensimmäistä kertaa taiteilijapari.

Kahviland performanssitapahtuman T-paita

Mäntässä saa heittää kahvit rinnuksille

Mäntän kuvataideviikkojen Kahviland kutsuu viikonloppuna ihmisiä T-paitapajaan, jossa kupista kaatuva kahvi on iloinen asia.

Mari Liimataisen "Explain Yourself" -grafiikkainstallaatio

Taidetta tehdään muiden töiden ohessa

Saimaan ammattikorkeakoulusta valmistuvilla kuvataideopiskelijoilla on edessään vapaan taiteilijan tai freelancerin tulevaisuus. Muita töitä pitäisi löytyä ainakin aluksi leivässä pysymiseksi. Opiskeluala kiinnostaa nuoria edelleen.

Näyttelykeskus Pekilo ulkoa

Hetkinen, sanoo Mäntän kuvataideviikot tänä vuonna

Mäntän kuvataideviikoilla tartutaan tänä kesänä monitulkintaiseen aiheeseen, joka on hetkinen. Hetkinen voi äänenpainosta riippuen tarkoittaa havahtumista tai odottamista. Hetkinen on myös hetkeen tarttumista.

Minna Joenniemi

Minna Joenniemestä Mäntän kesän kuraattori

Minna Joenniemi on valittu Mäntän kuvataideviikkojen ensi kesän kuraattoriksi. Joenniemi tunnetaan muun muassa useista Yleisradion ohjelmista.

Henkilö tutkii vanhoja myytäviä kirjoja

Pirkanmaa käy viikonloppuna vilkkaana festivaaleista

Pirkanmaalla vietetään yhtä kesän vilkkaimmista festivaaliviikonlopuista. Tarjolla on musiikkia, kirjallisuutta ja kesäteatteria.

Iso tyttöä esittävä teos

Mäntän kuvataideviikoista tuli 20 vuodessa instituutio

Mäntän kuvataideviikot viettää tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan. Kuvataideviikoista on tullut osa suomalaista taidehistoriaa, joka esittelee vuosittain nykytaiteen läpileikkauksen. Tämän vuoden kuraattori Jyrki Siukonen oli itse mukana taiteilijana ensimmäisillä Mäntän kuvataideviikoilla vuonna 1993.

Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori Jyrki Siukonen

Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori antaa katsojalle luvan hölmistyä

Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi on kutsuttu kuvataiteen tohtori Jyrki Siukonen. Etenkin punk-musiikin ystävät tuntevat hänet myös mm. Kollaa kestää -yhtyeestä. Musiikin rooli ensi kesän näyttelyssä on vielä mietinnän alla.

Jarno Vesala.

Vieraana vuoden nuori taiteilija Jarno Vesala

Pääosin installaatioita tekevän Jarno Vesalan töitä on kuvailtu mystisiksi ja jopa painajaismaisiksi. Mitä mieltä vuoden nuoreksi taiteilijaksi hiljattain valittu Vesala itse on töistään?

Vuoden nuori taiteilija 2013 Jarno Vesala

Jarno Vesala valittiin vuoden 2013 nuoreksi taiteilijaksi

Ensi vuoden nuoreksi taiteilijaksi on valittu Jarno Vesala. Installaatioita tekevä Vesala saa 20 000 euron stipendin ja yksityisnäyttelyn Tampereen taidemuseoon.

Kalervo Palsaa esitellään Keski-Suomessa

Jyväskylässä avataan perjantaina Kalervo Palsan töitä esittelevä Minä ja Majakovski -näyttelyn ensimmäinen osa. Samaan aikaan Palsasta julkaistaan uusi kirja. Näyttelyn toinen osa avataan kuukauden päästä Mäntän kuvataideviikoilla.

Mäntän kuvataideviikot yleisöennätykseen

Mäntän 16. kertaa järjestetyt kuvataideviikot ylsi uuteen yleisöennätykseen. Kesän aikana suomalaista nykytaidetta esittelevillä taideviikoilla vieraili yli 10 000 kävijää.

Seppo Saari saapui ensimmäisenä kaupunkifilosofi Ilmari Helinin vastaanotolle.

Kaupunkifilosofi ottaa vastaan Aurajoen rannalla

Kaupunkifilosofi palauttaa filosofian keskelle arkea elokuun ensimmäisellä viikolla Turussa. Filosofi Ilmari Helin keskustelee ohikulkijoiden kanssa Aurajoen rannassa Auransillan läheisyydessä. Filosofin vastaanotto kuuluu kulttuuripääkaupungin Turku365-hankkeeseen. Filosofi on paikalla 3. - 5.8 2011 kello 13 - 15. Lauantaina 6.8. ja sunnuntaina 7.8. 2011 filosofin voi tavata teemaristeilyllä.

Jouko Lempisen seinämaalaus He tahtoivat elämiensä loppuun saakka, molemmat.

Mäntän kuvataideviikon teemana ovat isä ja äiti

Suomen suurimmat kesänäyttelyt avautuvat tällä viikolla. Yksi merkittävimmistä on Mäntän kuvataideviikot, jossa on esillä teoksia 50 taiteilijalta. Tänä vuonna näyttelyllä yritetään herättää ajatuksia, sillä kuvataide tuntuu jääneen yhteiskunnallisen keskustelun ulkopuolelle.

Turun taidemuseo kesäpäivänä.

Turun taideyhdistys jakoi kevään apurahat

Turun Taideyhdistys on jakanut vuosittaisia apurahoja turkulaisille kuvataiteilijoille. Turun Taideyhdistys myönsi Magnus ja Ellen Dahlströmin rahastosta 5 000 euroa Erkki Nampajärvelle ja Helena Bruunin rahastosta 5 000 euroa Sirpa Särkijärvelle.

Ipi Kärjelle maalaus on kuin kukka

Kasveista innoitusta maalauksiinsa ammentava taitelija Ipi Kärki on uusimmissa töissään ottanut aiheekseen kukan. Viime vuoden aikana valmistunut kokonaisuus on nyt ensi kertaa esillä taiteilijan 60-vuotisjuhlanäyttelyssä Lahdessa. Näyttelyn taustalla on ajatus, että niin kuin kukka, taideteos on aina lahja jollekin.

Pekilon Vinttigalleriassa kuraattorin (oik.) kanssa paikkoja tutkailevat Sampsa Virkajärvi, Elina Ruohonen ja Martta Tuomaala. Mukana pilkistävät myös Sampsa Virkajärven lapset.

Mäntän kuvataideviikot kunnioittaa isää ja äitiä

Mäntän kuvataideviikoilla nähdään ensi kesänä kymmenien taiteilijoiden teoksia. Keskiviikkona julkistetussa taiteilijalistassa on 39 taiteilijaa ja lista täydentyy myöhemmin arviolta viiteenkymmeneen.

Mäntän kuvataideviikoilla pohditaan ensi kesänä suhdetta vanhempiin

Mäntän kuvataideviikkojen ensi vuoden kuraattoriksi on valittu toimittaja ja kriitikko Otso Kantokorpi. Kesänäyttelyn teemana on Raamatun neljäs käsky, Kunnioita isääsi ja äitiäsi.

Taideteos Mäntän kuvataideviikoilla

Mäntän kuvataideviikot sai johtajan

Mäntän kuvataideviikkojen uudeksi toiminnanjohtaksi on valittu filosofian maisteri, toimittaja Tiina Nyrhinen. Nyrhinen aloittaa toimessaan vuodenvaihteessa, kun tehtävää kolme ja puoli vuotta hoitanut Veikko Halmetoja siirtyy muihin töihin.

Taideteos Mäntän kuvataideviikoilla

Tiina Nyrhisestä Mäntän kuvataideviikkojen johtaja

Mäntän kuvataideviikkojen uudeksi toiminnanjohtaksi on valittu filosofian maisteri, toimittaja Tiina Nyrhinen. Nyrhinen aloittaa toimessaan vuodenvaihteessa, kun tehtävää kolme ja puoli vuotta hoitanut Veikko Halmetoja siirtyy muihin töihin.

Styroksia.

Styroksissa viehättää sen haikea kauneus

Yhden roska on toisen aarre. Tämä koskee myös styroksia. Jos haluat päästä eroon tästä ehkä ärsyttävästäkin jätteestä, lahjoita se taiteelle. Viiden taiteilijan yhteenliittymä muodostaa styroksista valtavan taideteoksen Mäntän Kuvataideviikoille.

Kemin srk:n nuorten aktivointihanke jumissa

Kemin seurakunnan osallistuminen nuorten aktivoimishankkeeseen junnaa paikallaan. Kirkkoneuvosto on päätänyt hankkeeseen osallistumisesta, mutta hankkeelle ei ole nimetty vetäjää.

Kulttuuritapahtumat eivät saa luovien alojen yrityksiä muuttamaan

Pienillä paikkakunnilla ei useinkaan ole luovien alojen yrityksiä, vaikka niiden palveluille onkin kysyntää. Yksittäinen tapahtuma ei kuitenkaan tuo riittävää liikevaihtoa, jotta yritystoiminta olisi kannattavaa.

Kuvataideviikkojen uusi kuraattori on liikkeellä avoimin mielin

Mäntän kuvataideviikkojen ensi vuoden kuraattoriksi on valittu taiteilija Annu Vertanen. Vertanen on kuvataideviikkojen viidestoista kuraattori.

Harrastajataidenäyttely liikuntasalissa

Monet kesänäyttelyt jäivät tavoitteestaan

Kesätaidenäyttelyt ovat tänä vuonna vetäneet väkeä vaihtelevasti. Vaikka kotimaan matkailu on taantuman myötä lisääntynyt, ainakaan Retretti, Purnu ja Mäntän kuvataideviikot eivät aivan saavuttaneet yleisötavoitteitaan. Sen sijaan 20-vuotisjuhliaan viettäneen taidekeskus Salmelan kesänäyttelyssä kävi enemmän väkeä kuin koskaan ennen.

Taideteos Miesten talo ennen tulipaloa.

Tuhottu taide työllistää poliisia

Tampereella on viime aikoina useaan otteeseen tuhottu julkista taidetta. Tuomiokirkonkadulle kesän ajaksi hankitusta tarttolaisen kuvataiteilija Markus Kasemaanin teoksesta Hahmot on varastettu puolet.

Katutaidetta varastettiin Tampereella

Tampereen Tuomiokirkonkadun ulkotaide on kärsinyt ilkivallasta. Tarttolaisen kuvataiteilija Markus Kasemaan Hahmot -teoksista kolme on murrettu irti jalustasta ja varastettu. Vain jalustat on jätetty paikoilleen.

Kuvanveistäjä Tapani Kokko yllättyi Miesten talon kohtalosta

Kuvanveistäjä Tapani Kokko Orimattilasta ideoi lahtelaisen kollegansa Ihana Havon kanssa ulkoilmateoksen Miesten talo Mäntän kuvataideviikoille. Viime viikonloppuna teos paloi poroksi. Palon syytä selvitellään yhä.

Taideteos Miesten talo ennen tulipaloa.

Kiistelty taideteos paloi Mäntässä

Paljon tunteita herättänyt taideteos Miesten talo on palanut maan tasalle Mäntän kuvataideviikoilla. Kuvataideviikkojen toiminnanjohtaja Veikko Halmetoja pitää mahdollisena, että ulkona Pekilonrannassa sijainnut teos sytytettiin palamaan.

Taideteos Mäntän kuvataideviikoilla

Kuvataidetta ja runoja yhteistyössä

Mäntän kuvataideviikot ja Kajaanin runoviikko ryhtyvät yhteistyöhön. Mäntän tämän kesän taiteilijoista kaksi esittäytyy teoksineen myös Kajaanissa ja vastaavasti runoviikkojen yksi runoilija esiintyy Mänttässä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle