Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Oletko aina ihmetellyt miksi pussilakana ahmii sisäänsä pikkupyykin? Syy löytyy fysiikan laeista

Puoli seitsemän -ohjelma on selvittänyt katsojien lähettämiä kysymyksiä. Tällä kertaa selvitellään pyykkäykseen liittyvää ikuisuusongelmaa.

Onko universumimme ainoa vai riittääkö niitä loputtomiin? Elämmekö sittenkin multiversumissa?

Suomalaistutkija Tommi Tenkanen uskoo, että oman horisonttimme ulkopuolella on todella paljon alueita, joita emme pysty havainnoimaan.

Hyvä kysymys: Miksi lasi särkyy, mutta metalli ei?

Metalli on elastista, lasi ei.

Hyvä kysymys: Kuinka pitkä on nykyhetki?

Ajan perimmäinen luonne on vielä tuntematon.

Ilmastonmuutos nostaa merenpintaa, mutta Suomi on fysiikan lakien takia melko turvassa

Grönlannin sulaminen ei vaikuta Suomeen juuri lainkaan. Etelämantereen sulaminen tuo tänne paljon enemmän vettä.

Kaasunhaju yliopistolla aiheutti suurhälytyksen Jyväskylässä - syyksi osoittautui ilmanvaihtolaitteen rikkoutuminen

Yliopiston kemian laitoksella aamulla havaittu kaasunhaju aiheutti suurhälytyksen Jyväskylän Ylistönrinteellä tänä aamuna.

Onko antiuniversumi ihan höpöhöpöä? Syksy Räsänen vastaa jatkokysymyksiin

Nuorrutaanko antiuniversumissa? Asuuko siellä anti-ihmisiä? Onko tämä teoria sen uskottavampi kuin luomisteoria?

Rovanperältä taas jättivoitto, riittääkö vauhti uskomattoman nousuun? Asiantuntija hämmästelee superteinin vetoa: ”Fysiikan lait tulevat vastaan”

Kalle Rovanperä veti niin kovat pohja-ajat WRC2-luokkaan Laukaassa, että ei ollut edes kaukana WRC-kuljettajista Andreas Mikkelsenistä ja Thiery Neuvillesta.

Räyhänhenki on mellastanut suomalaisissa kodeissa – selityksiä yliluonnolliselle keksitään nykyäänkin

Perinteentutkija Pasi Klemettinen kuvaa “Karjalan räyhänhenget” -kirjassaan suomalaisia pahoja henkiä ja niistä tehtyjä kertomuksia.

Tutkijat etsivät merkkejä naapuriuniversumeista – Onko "pimeä virtaus" sellainen?

Galakseja näyttää virtaavan suurin joukoin kohti yhtä ja samaa aluetta maailmankaikkeudessamme.

Suomen käsipallomiehet hävisivät Itävallalle

Suomi on hävinnyt käsipallon miesten EM-jatkokarsinnassa Itävallalle. Tappio tiesi Suomen EM-haaveille loppua.

Vanha sorsa ei opi uusia temppuja – pesi jo neljättä kertaa yliopiston pihaan – ”Mahdoton yhtälö”

Tilanne vaati jälleen ihmispelastuspartion, sillä muuten poikaset olisivat nääntyneet nälkään.

Fysiikan Nobel-voittaja Ylelle: "Enimmäkseen vain istun ja yritän selvittää onko missään mitään järkeä"

Kuvaavaa Nobel-palkitun teoreettisen fysiikan tutkimukselle on, että Suomesta löytyy suunnilleen neljä ihmistä, jotka ymmärtävät, mistä on kyse.

Sekopäisen hieno osuma skottiliigassa - lähes puolesta kentästä yläkulmaan

Souleymane Coulibaly pommitti viikonvaihteessa fysiikan lakeja uhmaavan maalin. Kilmarnockin hyökkääjä yllätti Celticin täysin.

Cern joutui myöntämään: Vallankumouksellista uutta hiukkasta ei sittenkään löytynyt

Suomalaistutkijan mukaan ehti jo näyttää siltä, että oli löytynyt jotain sellaista, mitä hiukkasfysiikan standardimalli ei ennusta. Tänä vuonna tehdyissä kokeissa havainnot kuitenkin laimenivat niin, ettei uuden hiukkasen löytymisestä voi enää puhua.

Lapin runsas myyräkanta yllätti ennustajat

Lapin myyräkanta ei romahtanutkaan toisin kuin viime kesänä ennustettiin. Viime vuonna saavutettua myyrähuippua piti seurata romahdus, mutta kanta romahti vain muutamissa paikoissa, kuten Kilpisjärvellä.

Uuden ukkosen ensimmäinen salama voi yllättää

Kun astuu ulos harmaaseen pilvisäähän, on teoriassa mahdollista saada salamasta. Mistä siis tunnistaa, että pilvinen sää on muuttunut alkavaksi ukkoseksi, jos vielä ei ole jyrähtänyt?

Kalasääskikamera näyttää todellista perhedraamaa: Linnunpesässä toimii raaka luonnonlaki – emo pitää huolen vahvimmista poikasista

Norppa live-kamera on saanut seuraajan kalasääskikamerasta. Kamera sijaitsee lintujen kiven päälle 15 vuotta sitten rakentamassa pesässä Linnansaaren kansallispuistossa. Nyt kameran avulla voi seurata lähietäisyydeltä sääksi-perheen elämää, jossa luonnonlait toimivat kaikessa karmeudessaan.

Sananen – Mallia P-pisteen kaarelta

Ennen työpäivän alkua kannattaa luukuttaa pukuhuoneessa täysillä ysärihittejä. Mitä muita kannustavia asioita voisi siirtää jääkiekosta muualle työelämään?

Tietokone takapenkillä voi olla kohtalokas – älä kuormaa autostasi tappolaitetta

Fysiikan lait tekevät kevyestäkin laitteesta tappavan raskaan, jos vauhti pysähtyy nopeasti. Jopa kauppakassin paikka kannattaa miettiä autossa tarkkaan.

Matemaattinen malli paljastaa kameleontin kielen salaisuuden

Huippunopeudella auki kiertyvän kielen toimintaa selittävää mallia voidaan hyödyntää muun muassa kehitettäessä robotteja. Tämä ei kuitenkaan ollut tutkijoiden tärkein motiivi.

Fysiikan professori uskoo järkeen: "Tiede vapauttaa peloista"

Fysiikan professori Jukka Maalampi tunnetaan paitsi tieteentekijänä, myös ahkerana tieteen popularisoijana ja tieteellisen maailmankuvan puolestapuhujana. Hän uskoo, että maailma olisi parempi paikka, jos ihmiset tietäisivät enemmän.

Yliperän kaamospilkkijät kalastavat pimeässä

Dokumentti Lapin ankarasta luonnosta elävistä ihmisistä.

Vasta syksy näyttää, helpottuuko maidontuottajien ahdinko

Maanviljelijöiden traktorimarssi toi runsaasti sympatiaa, mutta mitään konkreettista ei haaviin ole vielä jäänyt. Sotkamolainen maidontuottaja toivoo, että kuluttajat osoittaisivat tukensa ostoskäyttäytymisellään. Uhkana on maidontuotannon keskittyminen jättiläismäisiin yksiköihin.

Suksikauppa käy mukavasti etelän surkeasta alkutalvesta huolimatta

Viime vuosien kehnot talvet näkyvät urheiluvälinekauppojen hyllyillä. Esimerkiksi monoja saattaa olla tarjolla vain muutama pari per koko. Myymälöissä on kuitenkin jo totuttu siihen, että lunta saadaan vasta joulun jälkeen.

Video: Ikinuori Jagr tekee tuhojaan

Floridan ikinuori Jaromir Jagr uhmaa 43-vuotiaana fysiikan lakeja NHL:ssä. Yle Urheilu tapasi tshekkitähden Anaheimissa.

Tutkija uskoo löytäneensä merkkejä naapuriuniversumeista

Caltechin professori Ranga-Ram Chary löysi kosmisen taustasäteilyn kartan pohjalta tehdystä mallista kohtia, jossa mikroaaltosäteily oli voimakkaampaa kuin sen olisi teorian mukaan kuulunut olla.

"Taululle kirjoittaminen on ajanhaaskausta" – luennoista luopuminen moninkertaisti läpäisijöiden määrän

Itä-Suomen yliopiston lehtori Markku Saarelainen ryhtyi kyseenalaistamaan opettamistapoja kun huomasi, että vain joka viides opiskelija pääsi tentistä läpi ensiyrittämällä. Muutoksen jälkeen tulokset ovat olleet huimia.

Uusi pettymys vierasta älyä etsiville – lähiavaruudessa ei merkkiäkään kehittyneestä sivilisaatiosta

Yksi mahdollinen selitys havaintojen puutteelle on, että kehittyneet sivilisaatiot kykenevät hyödyntämään energiaa niin, että ne tuottavat hyvin vähän hukkalämpöä.

Ikinuori, abstrakti, eksakti ja formaali – ja sinunkin elämässäsi joka päivä

Kajaanissa lisätään matematiikan opetusta yläkoulussa lähinnä ohjelmoinnin osalta. Matematiikan opettaja muistuttaa, että matematiikka on läsnä lähes kaikkialla: niin maanviljelyssä kuin pesäpallon lentokaaressakin.

Meteoriitti vai ei? Takapihalta löytynyt kappale päätyi hiukkaskiihdyttimeen – video

Omakotitalon takapihalla piippasi miinaharava. Maasta löytyi outo metallimöykky, joka päätettiin tutkia Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella: onko kyseessä kappale ulkoavaruudesta?

Sananen – Kaikelle on paikkansa

Uusissa energiatehokkaissa taloissa pystyy soittamaan puhelimella vain ikkunan raosta. Tämä on odotettua paluuta vanhaan ja hyvään. Kaikelle on paikkansa. Niin kuin taulullakin on kehikkonsa.

Näkökulma: Miksi aikuinen ennemmin potkii kuin jonottaa?

Suomalainen osaa jonottaa ilmaisia ämpäreitä. Silti suuresta väkijoukosta löytyy aina joku, jonka pitää päästä jonon ohi keinolla millä hyvänsä – vaikka potkimalla, kirjoittaa toimittaja Sarita Blomqvist.

Pariakrobatia on kovaa fysiikkaa ja suuria tunteita – video

Pariakrobatiassa vallitsee fysiikan lakien mukanaan tuoma raaka perusjako: toinen heittelee, toista heitellään. Sirkustemppuilu vaatii tiukkaa yhteistyötä ja toimivaa vuorovaikutusta, sekä sitä kuuluisaa kemiaa. Joskus kemia ryöpsähtää parin välillä niin, että yhtä köyttä vedetään myös harjoitussalin ulkopuolella.

Poromiehet kuulivat uutisista, että Käsivarteen suunnitellaan tutkaa

Karesuvantoon, Suomen Käsivarteen ollaan suunnittelemassa EISCAT 3D -tutkan sijoittamista osana kansainvälistä hanketta. Alueella porojaan hoitava poromies Nils-Jonas Ketola kertoo, että poromiehet kuulivat tutkahankkeesta ensimmäistä kertaa uutisista.

"Jos joku keksii keinon, niin tervetuloa kertomaan" – liikenteen vihreä aalto on lähes mahdoton ajatus

Sujuvan liikenteen turvaaminen kaupunkialueella on vaativa tehtävä. Yhteen suuntaan vihreän aallon saa liikennevaloilla toimimaan helpostikin, mutta kun vihreä aalto pitäisi antaa 10 000 autolle, jotka tulevat eri suunnista, tilanne on jo kimurantimpi.

Moottoritie on kuuma – koska bitumia on siellä paksummin

Miten paksu tien pitää olla? Kulkeeko moottoritie aina suoraan? Ja miksi valtatiellä ei saa ajaa sataa edes kesäisin?

Anopin ja miniän hyvä suhde vaatii tekoja kaikilta kolmelta

Anopin ja miniän suhde voi olla ladattu täyteen kilpailua, vertailua, omia kokemuksia ja puhumattomia tunteita. Parhaimmillaan se taas voi olla valtava voima. Anopin täytyy osata luopua pojastaan, pojan eriytyä äidistään ja miniän ymmärtää, ettei napanuoraa silti voi kokonaan katkaista, neuvoo perheneuvoja.

Centre party support drops in latest Yle poll

Support for the Centre party has dipped below 25 percent in Yle’s monthly tracking poll for the first time since last October. The party’s lead over the second-placed SDP is still 8.1 percent.

Raivostuttava ja ihastuttava kanssa-autoilija, mikä liikenteessä ärsyttää? Ota osaa keskusteluun!

Liikenteessä kuskin taidot arvioivat muut liikenteessä liikkujat. Kaikkien tiellä liikkuvien olisi syytä katsoa peiliin, sanoo liikenneturvan Marko Nieminen. Yle Tampere kerää kokemuksia autoilijoilta, pyöräilijöiltä ja kävelijöiltä.

Jyväskylässä tehdään avaruustutkimusta betoniluolassa

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on vajaat kymmenen vuotta tehty yhteistyötä Euroopan avaruusjärjestö ESAn kanssa. Yliopiston hiukkaskiihdyttimellä testataan avaruusluotaimen osien kestävyyttä avaruuden olosuhteissa.

Kuura liukastaa tiet, pakkanen ja avovesi petollinen yhdistelmä

Pakastuva sää tekee ajokelin usein erityisen liukkaaksi avovesien äärellä. Vesistöisessä Etelä-Savossa monet rantatien, pengertiet ja sillat ovat alttiina pakkasusvalle tai aaltojen pärskeille.

Rykimäaika alkaa - metsässä oltava valppaana

Paliskuntain yhdistys muistuttaa, että rykimäaikaan eli porojen kiima-aikaan on syytä pysyä poissa hirvaiden tieltä ja erityisesti hirvaan ja naarasporojen välistä. Poroja havaitessa on viisainta kiertää ne rauhallisesti mahdollisimman kaukaa.

Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle kaksi vararehtoria

Lappeenrannan teknillinen yliopisto vähentää kolmesta vararehtorista kahteen. Tehtäviin valitut Jari Hämäläinen ja Jaana Sandstöm huolehtivat kansainvälisyydestä osana omaa tehtävää.

Näkökulma: Miksi pienimmät kengät ovat ylähyllyillä?

Kuinkahan paljon arjessamme oikeastaan onkaan asioita, jotka “ovat vain pruukanheet olla”? Ilman että kukaan on vaivautunut miettimään, onko siinä mitään järkeä tai olisiko jokin muu tapa nykyistä parempi. Asiasta kirjoittaa "syysmotkottaja" Pirkko Kukko-Liedes.

Tv-katsoja ihmeissään – MM-lentiksessä pilli viheltää liian aikaisin

Tarkka lentopallon MM-kisakatsoja on huomannut, että tuomarin pillin vihellys tuntuu tulevan televisosta ennen kuin kentällä tapahtuu mitään vihellyksen arvoista. Katsoja on ihmeissään, kun ensin kuuluu vislaus ja vasta sitten pallo ehtii rajan yli ja maahan. Vastausta etsittiin Ylen Tuotannosta.

Professori vahvistaa: käännä pullea puoli kohti aurinkoa

Helteen torjunnassa ei ole yhdentekevää, miten päin sälekaihtimen säleitä kääntää. Fysiikan professori Ilari Maasilta vahvistaa kaihdinmyyjien väitteen siitä, että kupera puoli torjuu lämpöä koveraa paremmin.

Nasan testaama "mahdoton moottori" hämmentää tiedepiirejä

Koeympäristössä testattu tulevaisuuden avaruusmoottoriksi suunniteltu Cannae-laite tuotti työntöä, vaikka sen ei pitäisi fysiikan lakien mukaan olla mahdollista. Nasa vetoaa jatkotutkimusten tarpeisiin, ja monien mielestä kyseessä onkin mittausvirhe.

Sauri: Kaljakellunta on fysiikan lakien vastaista – video

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.) kaipaa Vantaanjoen perinteiselle kaljakellunnalle vastuunkantajia. Madventures-matkailusarjasta tunnettu toimittaja Riku Rantala kuitenkin uskoo, että törkyisyydestään huolimatta kaljakellunta tuo Suomelle hyvää mainetta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle