Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Suolistoloinen voi saada vatsan sekaisin ja elämän raiteiltaan – kaikki lääkäritkään eivät tunne Dientamoeba fragilis -alkueläintä

Turvotusta, vatsakipua ja vessakiirettä aiheuttava loinen on hoidettavissa antibiooteilla.

Vasikat levittävät vakavaa ripulitautia ihmisiin – tartunta-alue laajentunut

Alkueläimen aiheuttamia tartuntoja on havaittu Etelä-Pohjanmaan, Vaasan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan alueella.

KP: Pohjois-Pohjanmaalla leviää alkueläimen aiheuttamaa vatsatautia

Alkueläintartunta voi levitä nautaeläimistä ihmisiin. Sairastuneiden joukossa on maatilayrittäjiä ja lomittajia.

Keskipohjanmaa: Ripulia aiheuttava alkueläintartunta leviää Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla

THL:n mukaan viime vuonna kryptosporidioosia oli tavattu Pohjanmaan rannikolla aiempaa enemmän.

Selvitys: Äänekosken vesikriisin viestintä pieleen heti alusta – valmiussuunnitelmaa ei noudatettu

Äänekosken Energian viestintätoimistolta tilaama selvitys Äänekosken vesikriisin viestinnästä on valmistunut. Selvityksen mukaan viestinnässä tehtiin lukuisia virheitä.

Äänekosken vesikriisistä kymmeniä korvaushakemuksia

Vesikriisi ravisteli osaa Äänekoskesta toista kuukautta. Vedestä löytyi ensin koliformisia bakteereja, sen jälkeen sapovirusta, ja viimeiseksi epäiltiin alkueläintä.

Yli 70 saanut parasiittitartunnan Äänekoskella

Äänekoskella 73 ihmistä on antanut positiivisen näytteen dientamoeba fragilis -parasiitista. Tartuntojen epäillään liittyvän kaupungin puolitoista kuukautta jatkuneisiin vesiongelmiin.

Äänekosken loinen ei ole ameeba – "Se ei ole tappaja, eikä aiheuta vakavia sairastumisia"

Äänekosken pitkittyneestä vesikriisistä järjestetyn tiedotustilaisuuden ensimmäinen uutinen on, ettei löydetty loinen ole ameeba. Infektioylilääkäri Maija Rummukaisen mukaan on virheellistä nimittää dientamoeba fragilis -alkueläintä ameebaksi.

Lehti: Vesikriisin koettelemille huudeltu Äänekosken uimahallilla

Sisä-Suomen Lehti kertoo, että pelko alkueläimen leviämisestä ja tarttumisesta on johtanut jopa huuteluun Äänekosken vesikriisin koettelemilta alueilta tuleville uimahallikävijöille.

Äänekoskella alkueläin löydetty jo 55:ltä

Yli puolet Äänekosken vesiepidemian yhteydessä diantamoeba fragilis -alkueläimen saaneista on lapsia. Määrä voi vielä nousta, sillä tutkimuslähete on annettu noin 400:lle ihmiselle.

Tuntematon parasiitti piinaa Äänekoskella – löydetty sata vuotta sitten, mutta tutkittu vähän

Äänekoskella jo kuukausi sitten alkanut vesikriisi näyttää muuttuvan koko ajan ainutlaatuisemmaksi. Sairastuneiden näytteistä löydettyä alkueläintä ei ole aikaisemmin yhdistetty vesiepidemoihin.

Liki joka kolmannelta tutkitulta löytynyt parasiitti Äänekoskella

Äänekoskella jo 30 ihmistä on antanut positiivisen ameebanäytteen. Ameeban arvellaan olevan peräisin saastuneesta vesijohtoverkosta.

Piileksiikö Äänekosken parasiitti vesijohdoissa? – "Suomessa ei ole laboratoriota, joka voisi sen todeta"

Äänekoskella on jo kuukauden ajan kamppailtu vesikriisin kanssa. Vesijohtoverkosto osassa kaupunkia on päässyt saastumaan, ja ongelma on seurannut toistaan.

Yli 20:llä parasiitti Äänekoskella – vesikriisi jatkunut jo kuukauden

Äänekoskella jo 23:lta on löydetty vastatautia aiheuttava ameeba. Alkueläimiin kuuluva ameeba aiheuttaa sitkeitä suolisto-oireita.

Veden klooraus jatkuu Äänekoskella – ei pure alkueläimiin

Veden riittävyys on muodostumassa ongelmaksi Äänekosken vedenklooraukselle. Asukkaita pyydetään välttämään veden juoksutusta nykyisen klooraustason tehon varmistamiseksi.

Äänekoskella otetaan kiivaasti parasiittinäytteitä

Äänekoskella on otettu kymmeniä parasiittinäytteitä. Muutamilta ihmisiltä alueella on löytynyt ameeboihin kuuluva, vatsatautia aiheuttava loiseliö.

Äänekosken vesikriisin uusin käänne – loiseliöitä

Viime kuun puolivälistä saakka jatkunut Äänekosken vesikriisi saa yhä uusia muotoja. Muutamasta sairastuneesta on nyt löydetty vatsatautia aiheuttava ameeba.

Tunturipuro sammuttaa janon, mutta siitä saattaa seurata raju tauti

Kokenut eränkävijä, joka tuntee vesistön, voi melko turvallisin mielin juoda raikasta purovettä. Pintavesissä on kuitenkin usein taudinaiheuttajia.

Kehoon pesiytynyt alkueläin voi laittaa elämän ripuliksi pitkäksi aikaa – Matti kertoo, miltä se tuntuu

Alkueläimen aiheuttama infektio on pirullinen vaiva, ja siitä kärsivät useat sadat Suomessa joka vuosi. Matti Ridanpää taisteli seitsemän kuukautta Giardia lambliaa vastaan.

Unohda mindfulness, detox ja seksuaalinen parantaminen - täältä tulee tiederetriitti!

Prisma Studion retriitillä hiljennytään tieteen äärelle.

Tutkimus: Raivokohtauksien taustalla voi piillä elimistön tulehdus

Chicagon yliopiston tutkijat totesivat verikokeissa, että toistuvat raivokohtaukset ja toksoplasmoosi esiintyvät usein käsi kädessä. Lisätutkimuksilla aletaan selvittää, onko syy-seuraus-suhde todellinen.

Rauman talviuimapaikan uimakielto purettu

Rauman Kisarannan uimakielto asetettiin lähes kaksi viikkoa sitten. Syynä oli se, että uimavedestä löytyi kohonneita määriä suolistoperäisiä bakteereja.

Tutkija: Perussuomalaiset käyvät vaalitaistoon jytkyn raunioilta kuin ameebat

Perussuomalaiset saivat viime eduskuntavaaleissa kuuluisan jytkynsä: 19 prosenttia äänistä. Ylen viimeisimmässä kannatusmittauksessa perussuomalaisia äänestäisi 14,6 % vastaajista. SMP:n perillisen kohtalon hetket ovat käsillä, mutta auttaako puolueen "ameebamaisuus" äänestäjiä kosiskeltaessa?

Virus nukkui ikijäässä 30 000 vuotta, elpyi toimintakykyiseksi

Virusmaailman jättiläinen on vaaraksi vain ameballe, mutta aivan uusien elämänmuotojen löytyminen herättää kysymyksen, mitä muuta ikiroudasta voi ilmastonmuutoksen edetessä sulaa ihmisten ilmoille.

Evira kartoittaa lintuloista sorsista

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira haluaa metsästäjät mukaan keräämään tietoa sorsalintujen lihasloisen esiintymisestä. Sorsien Sarcocystis-alkueläinloisen tarkempaa elämänkiertoa ja pääisäntälajia Suomen luonnossa ei vielä tunneta.

Aivoja syövä ameba sulki suositun vesipuiston

Yhdysvaltain Arkansasissa sijaitseva vesipuisto laittoi porttinsa kiinni sen jälkeen, kun 12-vuotias tyttö sai loistartunnan uituaan puiston vesialtaassa.

Ruokamyrkytys kasviksista kaatoi helsinkiläisiä vuoteeseen

Alkueläimen aiheuttamaa ripulointia selvitettiin samaan aikaan useilla paikkakunnilla. Kaikissa tapauksissa kasviksia oli toimittanut sama yritys.

Petri Kejonen: Lisää ruokaa hallituksen ameeballe!

Hallituksella on henki päällä. Vaikeita asioita ratkotaan sateenkaaren alla ameebamaisilla työryhmillä, kirjoittaa Petri Kejonen blogissaan.

Aivoja syövä ameba tappaa Pakistanissa

Kymmenen ihmistä on kuollut loiseen, joka tarttuu likaisesta uimavedestä ja kaivertaa tiensä nenästä aivoihin.

BBC: Lisääntynyt UVB-säteily aiheuttanut piikin merieliöiden kuolleisuudessa

UVB-säteilyn vaikutusta merieliöihin ei ole aiemmin laajalti tutkittu. Säteily vaikuttaa erityisen haitallisesti muun muassa koralleihin ja äyriäisiin.

Siilinjärvellä tutkitaan nyt vatsataudin uusimisen syytä

Siilinjärven terveyskeskukseen on tullut potilaita, joilla vesijohtovedestä aiheutunut vatsatauti on uusiutunut. Sairastuneista etsitään mahdollista uutta taudinaiheuttajaa,

Design on vuonna 2012 suksia, metro-opasteita ja palveluverkkoja

Helsingin Designpääkaupunkivuoden ohjelma on julkistettu. Mukana on kaikkiaan 250 hanketta. Perinteisen muotoilun lisäksi mukana on hankkeita suomalaisesta suksisuunnittelusta joukkoliikenteen opasteisiin.

Loviisassa Tavastbyn vesijohtoverkostoa desinfioidaan

Voimakas kloorikäsittely tehdään ennen kuin veden keittokehotus voidaan purkaa. Loviisan Tavastbyn vedenottamon verkosta löytyi vajaa kuukausi sitten alkueläimiä.

Loviisan Tavastbyn juomavedessä ui alkueläimiä

Loviisan Tavastbyn vedenottamon vesijohtoverkosta otetusta näytteestä on löytynyt cryptosporidium-alkueläimiä. Ruoka- ja juomavesi on vedenottamon alueella keitettävä. Myös käsihygieniaan tulee kiinnittää huomiota.

CatWalk - tanssiteos, jossa saa nauraa itselle

Arja Raatikaisen teoksessa CatWalk kuljetaan alkueläimestä korskeaksi pintamuodin asiantuntijaksi. Turkulaisen tanssiteatteri Aurinkobaletin uutuudessa heijastellaan ihmisyyttä eläimellisen historiamme kautta ja joudutaan uudenlaiseen selviytymistaisteluun, jossa pinnallisuus määrittelee pelisäännöt.

Loinen tappaa peippoja

ilmoituksia viherpeippojen joukkokuolemista on tullut esimerkiksi Kalajoelta. Tutkijan mukaan lintujen kesäruokinta on lopetettava tartunta-alueella.

Malarialääkkeen tehon epäillään laskevan

Malarialoiset ovat kehittämässä vastustuskyvyn maailman tehokkaimmalle malarialääkkeelle.

Hometaloissa lymyää myös ameboja

Yksisoluiset alkueläimet, amebat, saattavat tehdä hometalojen bakteereista entistä myrkyllisempiä. Tämä on havaittu perjantaina Kuopion yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassa. Ameboja löytyi useammasta kuin joka viidennestä kosteusvauriorakennuksesta .

Alkueläinten aiheuttamat vatsataudit yleistynevät

Viimeviikkoisessa ruokamyrkytysepidemiassa Helsingissä ei ole sairastunut lisää ihmisiä. Suomen ensimmäisessä Cryptosporidium-alkueläimen aiheuttamaksi todetussa epidemiassa sairastui 65 työpaikkaravintolassa ruokaillutta. Asiantuntija ei kuitenkaan usko, että tartunnat jäävät tähän.

Alkueläin aiheutti ruokamyrkytysepidemian Helsingissä

Epidemia on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Sairastuneita 65.

Alkueläin aiheutti ruokamyrkytysten epidemian Helsingissä

Helsingissä on todettu Suomen ensimmäinen Cryptosporidium-alkueläimen aiheuttama ruokamyrkytysepidemia. Epidemia tuli ilmi Helsingin kaupungin rakennusviraston pääkonttorin henkilöstöravintolassa.

Nokian alkueläinlöydöt hämmentävät

Fyysisten oireiden lisäksi Nokian vesikriisistä kärsineitä potilaita uuvuttaa tiedon puute. Erityistä huolta herättävät ulostenäytteistä löytyneet parasiitit eli alkueläimet.

Nokian kriisistä jäi opittavaa

Nokialaisella jätevedenpuhdistamolla marraskuun 28. päivänä avattu laiton hana sysäsi liikkeelle onnettomuuden, joka on laajuudessaan poikkeuksellinen koko Suomen ja myös Euroopan mittakaavassa.

Nokian uudet vesinäytteet puhtaita

Nokialla tehoklooraus näyttää nitistäneen vesijohtoverkoston giardia-alkueläimet.

Nokian vesikriisin suorat kulut 1,5 miljoonaa

Nokian vesikriisin lasku on tähän mennessä noussut noin 1,5 miljoonaan euroon, selviää kaupunginvaltuuston saamasta tilannekatsauksesta. Suorien kulujen lisäksi summaan pitää lisätä tulevat vahingonkorvaukset ja vesilaskujen hyvitykset.

Nokian vesinäytteestä löytyi giardiaa

Nokian vesijohtovedestä otetusta näytteestä on löytynyt giardia-alkueläintä. Giardiaa oli yhdessä Haaviston alueelta puhdistuksen yhteydessä otetussa näytteessä. Näytteitä tutkittiin yhteensä seitsemän.

Nokian alkueläintartunnat yhteydessä vesikriisiin?

Nokialla tutkitaan vatsatautipotilaista löytyneiden alkueläinten yhteyttä vesikriisiin. Veden saastumisen jälkeen Nokialla on ilmennyt kymmenkunta giardia-alkueläintartuntaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle