Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Maitojauheen tuotantomäärät kasvavat Valion Seinäjoen tehtaalla

Maitojauhetta on valmistettu Seinäjoella tehtaan perustamisesta eli vuodesta 1965 lähtien.

Valion tehdaslaajennus on harjakorkeudessa Lapinlahdella

Uusi kuluttajapakkaamo valmistuu loppuvuoden aikana.

Ihmiset ostavat varastoihinsa nyt wc-paperia, puuroa ja säilykkeitä – Paniikkia ei ole, sanoo S-ryhmän päällikkö

Keskon ja S-ryhmän kaupoissa pitkään säilyvien elintarvikkeiden kysynnässä on nähtävissä lievää kasvua koronavirustilanteen takia.

Herätys: USA:n muurikiistassa alustava sopu, lumi tukkii pelastustiet, aurinko näyttäytyy

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Jos britit lähtevät EU:sta äkkirysäyksellä, maitomarkkinoilla koittaa uusjako – kuluttajalle voi koittaa juustojuhlat

Suomalaiset maidon- ja lihantuottajat joutuvat entistä kovempaan kilpailutilanteeseen, jos britit eroavat EU:sta äkkilähdöllä eli ilman erosopimusta.

Suomen ruokaviennille selkävoitto – Kiinasta vihdoin vientiluvat äidinmaidonkorvikkeelle ja kalatuotteille

Valion ja Kalaneuvoksen saamat vientiluvat ovat Suomen ruokaviennin kannalta merkittävä asia, mutta kovin suuria vientimääriä ei vielä aluksi odoteta.

Valion kasvu kotimaassa jäi vähäiseksi – Ruotsi, Baltia ja Venäjä nousussa

Maitojauheen ja teollisuusvoin hinta näkyy Valion kannattavuudessa.

Kun Kainuusta lähti viimeinen meijeri: Meijerinmäki muistetaan jäätelöjuhlista, maitojauhevuorista ja imukeräilyautoista

Viimeiset maitolitrat lähtivät kauppoihin Sotkamon meijeriltä 15 vuotta sitten. Kainuun Osuusmeijerin tuotantolaitoksessa valmistettiin lähes 50 eri tuotetta.

Ranskalaisen meijerijätin äidinmaidonkorviketta pois myynnistä yli 80 maassa – salmonellariski miljoonissa pakkauksissa

Salmonellabakteeria sisältäneestä maitojauheesta on nostettu Ranskassa satoja kanteita Lactalis-yhtiötä vastaan.

Pelastaako kasvisruoka lihatalot? "Viimeinen virhe olisi lähteä taistelemaan sitä vastaan"

Asiantuntijan mukaan kulutustottumusten muutoksiin reagoiminen ja tuotekehitykseen panostaminen ovat suomalaiselle elintarvikealalle kohtalon kysymys.

EU-maanviljelijät eivät saa lisää tukirahaa – MTK pettyi ministerikokouksen tulokseen

Maanviljelijöille ei ole luvassa pikaista apua talousongelmiin. Ministereiden EU-kokouksessa helpotusta luvattiin hallinnolliseen taakkaan. MTK:ssa petyttiin ratkaisuun.

"Lapinlahdelle vyöryy maitoa" – Valio rakentaa tehtaalle uuden linjaston

Lapinlahden tehtaalla voidaan ensi huhtikuusta alkaen tuottaa kahdeksan miljoonaa kiloa nykyistä enemmän erilaisia jauheita. Maitojauheen markkinat ovat ympäri maailmaa, tehtaanjohtaja Kari Lappi sanoo.

EU:n ruoka-apukassin sisällöstä syntyy monenlaista sapuskaa

Monille suomalaisille lokakuu on tarkoittanut  Maatalousviraston kautta kanavoitua EU:n ruoka-apukassia. Muovipussista löytyy jauhoja, hiutaleita, makaronia, lihasäilykettä, hapankorppuja, mysliä, valmisateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta. Kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen Martoista kokosi kassin sisällölle muutaman kokkausvinkin.

Proteiinibuumi on ollut lottovoitto maidonjalostustehtaalle

Raejuusto on kuulunut suomalaiseen ruokapöytään jo 50 vuotta ja erilaisten rahkojen kysyntä on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi. Jopa niin, että kysyntään ei ole aina kyetty vastaamaan. Voin kirnuamiskeskuksena aloittanut Valion Seinäjoen tehdas valmistaa maitojauheen ja voin lisäksi kaikki rahka- ja raejuustovalmisteet.

EU:n elintarvikeavun jakaminen käynnistyy lokakuussa – kallista maitojauhetta odotetaan jo

Työttömyyden lisääntyminen lisää ruoka-avun tarvitsijoiden määrää, mutta viipeellä. Apuun turvaudutaan yleensä siinä vaiheessa, kun pudotaan ansiosidoinnaiselta peruspäivärahalle.

15 ihmisen työt loppuvat Valion tehtaalla Joensuussa

Valion Joensuun tehtaan yt-neuvotteluissa on päädytty kuuden ihmisen irtisanomiseen. Lisäksi yhdeksän määräaikaisen työsuhdetta ei jatketa. Alkujaan vähentämistarve oli Joensuun tehtaan osalta 18 henkilötyövuotta.

Valio uskoo Haapaveden tehtaan tulevaisuuteen vaikka Venäjän vienti sakkaa

Haapavedellä on keskiviikkona vihitty käyttöön kahdeksan miljoonan arvosta uutta tuotantilaa, myymälä ja maitoautojen huoltoyksikkö.

Osuuskunta Maitosuomi: Syksyllä menekki paranee

Maidon tuottajahinta laskee rajusti helmikuun alussa. Valtaosan Keski-Suomen maidosta keräävässä Osuuskunta Maitosuomessa uskotaan, että pientä vihreää valoa on jo näkyvissä.

Maidontuottaja hinnanlaskusta: "Nyt voi sanoa, että on kriisi päällä"

Valion osuuskuntien maidontuottajille maksaman tuottajahinnan lasku kiristää maitotilallisten taloutta. Maitotilalliset pelkäävät hinnanlaskun vaikutuksia.

"Meidänkin tilalla se merkitsee vain muutamia satoja euroja"

Maidontuottajat ovat tyytyväisiä EU:n lupaamasta maitotuesta. Tosin tuki ei kata kokonaan niitä viljelijöiden menetyksiä, joita Venäjän viennin pysähtyminen aiheuttaa. Esimerkiksi nurmolaisella Katilan tilalla tuki korvaa menetykset noin kuukauden ajalta.

Ministeri Orpo Kiinassa: Sianlihan ja maitojauheen vienti pyritään aloittamaan ensi vuonna

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo tapasi Pekingissä mm. Suomen Eviraa vastaavan laadunvaltonta- ja karanteeriviranomaisen (AQSIQ) ministeritasoa edustavan johtajan.

Valio EU:n varastointituesta: Lähes samantekevää

Tuotteita ei aleta varastoida tuen saamiseksi. Venäjälle tarkoitettujen ns. Putin-juustojen myyntiin tuella ei ole vaikutusta.

EU aikoo antaa varastointitukea voille, maitojauheelle ja tietyille juustoille

"Euroopan maitomarkkinoiden hintasignaalit näyttävät, että Venäjän asettama kielto alkaa vaikuttaa", sanoo EU:n maatalouskomissaari.

Valko-Venäjä lisää roimasti juuston ja muiden elintarvikkeiden vientiä Venäjälle

Valko-Venäjältä viedään vuoden loppuun mennessä Venäjälle 70 prosenttia enemmän juustoa kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Tuontirajoitukset iskevät myös Venäjän omiin jatkojalostajiin

Muun muassa Pietarin lähellä Hatsinassa toimiva Galaktika-ryhmä käyttää Valion maitoraaka-aineita jalostuslaitoksessaan.

Kiinassa takavarikoitiin 12 tonnia makeisia melamiinin vuoksi

Viime viikolla uutisoitiin vanhentuneesta kiinalaisesta kananlihasta, jonka vuoksi Japanissa rajoitettiin kiinalaisen kanan myyntiä.

Kiinalaisjoesta löytyi taas kuolleita sikoja

157 sianruhoa löytyi Ganjoesta, joka antaa juomaveden muun muassa Nanchangin kaupunkiin. Vuosi sitten Shanghain lähellä joesta nostettiin tuhansia kuolleita sikoja.

EU:n ruoka-apu jatkuu - jakelukatkos saattaa tulla

Ruokakassijonossa avuntarvitsijoiden joukko on laajentunut.

EU:n ruoka-apu meni Forssassa kuin kuumille kiville

Forssassa EU-ruoka-apukassit menivät vauhdilla. Forssan diakoniatoimistossa on vielä jonkin verran EU-apua jäljellä sitä tarvitseville. Joillekin vastaanottajille apupaketti on elinehto.

Taas uusi ruokaskandaali - äidinmaidonkorviketta tehtiin vanhentuneesta jauheesta

Kiinan viranomaiset ovat takavarikoineet lähes 25 tonnia sveitsiläisen Hero Groupin kiinalaisen yhteistyökumppanin valmistamaa äidinmaidonkorviketta.

Eu-elintarvikejakelu järjestyy Kuopiossa myös tänä vuonna

Elintarvikkeiden varastointiin sopivat tilat on löydetty Kelloniemestä kaupungin varastosta. Ruokajakelu uhkasi aiemmin peruuntua säilytystilojen puutteen vuoksi.

Mannerkiinalaiset tyhjentävät Hongkongia äidinmaidonkorvikkeesta

Hongkongin asukkaat ovat vedonneet jopa presidentti Barack Obamaan saadakseen kansainvälistä apua maitojauhepulaan. Vauraan finanssikeskuksen äidinmaidonkorvikkeet katoavat mannerkiinalaisten kasseihin.

EU:n ruoka-avulle lisäaikaa

Vähävaraisille EU-kansalaisille suunnattu ruoka-apu jatkuu ainakin toistaiseksi nykyisellä tasollaan. Apuun oli suunniteltu rajuja leikkauksia, jotka olisivat vaikuttaneet myös Suomeen tulevaan apuun.

Intiassa maidosta löytyy usein ikävä yllätys

Jopa kaksi kolmasosaa Intiassa juotavasta maidosta sisältää siihen kuulumattomia aineita, ilmenee Intian elintarvikkeiden turvallisuutta valvovan viraston selvityksestä. Ylimääräisten aineiden kirjo yltää suolasta puhdistusaineisiin.

Kaivosten kasvua varastoidaan Keminmaahan

Logistiikkakeskus Kalotti Ykkösen toimitusjohtaja Timo Hiukka uskoo, että 5000 neliön suuruiset lämpimät varastotilat ja 1500 neliön kylmävarastot täyttyvät muun muassa Lapin suurten kaivoshankkeiden nytkähtäessä liikkeelle. Ykkösen alueella on myös viiden hehtaarin suuruinen ulkokenttä varastointia varten.

Vähävaraisten ateria kuihtumassa maitojauheeksi

EU:n ruokatuki jäsenmailleen uhkaa supistua pelkäksi maitojauheeksi. EY-tuomioistuin kielsi viime kesänä ruokatuen ostamisen vapailta markkinoilta. Päätöksen mukaan tukea saa antaa vain EU-maiden maataloustuotteiden interventiovarastosta, jonne EU on ostanut aiempina vuosina maataloustuotteita.

Pattitilanne EU-ruokatuessa - Suomeen tulossa vain maitojauhetta?

Komission ehdotusta EU:n ruoka-avun laajentamisesta ei hyväksytty Euroopan maatalousministerien kokouksessa Luxemburgissa. Ehdotusta vastustaa kuusi jäsenmaata. Jos päätöstä asiasta ei saada ennen vuoden loppua, jää EU:n ruoka-apu Suomen kohdalta pelkäksi maitojauheeksi.

EU:n ruoka-apu uhkaa hyytyä maitojauheeseen

Euroopan Unionin ruoka-avun kohtalo ratkeaa torstaina tai perjantaina. Euroopan neuvoston päätöksestä riippuu tuleeko Suomeen ensi vuonna EU:n ruokapaketteihin kymmenen ruokatarviketta, kuten nyt, vai typistyykö apu pelkkään maitojauheeseen. Pelkän maitojauheen varassa koko ruoka-avun jakaminen uhkaa hyytyä monella paikkakunnalla.

Köyhät maksavat talouskriisistä, varoittaa Sirpa Pietikäinen

Köyhyys on lisääntynyt Euroopan talouskriisin seurauksena. Tämä näkyy esimerkiksi ruoka-avun kasvaneena kysyntänä ja kassien laihtumisena.

Ateistien ruokajakelu Helsingissä loppuu

Pääkaupunkiseudun ateistien Helsingin Kalliossa järjestämä ruokajakelu päättyy tänä syksynä. Viimeisen EU:n elintarvike-erän jakelu alkaa tänään perjantaina Elokolossa Toisella linjalla.

Suuri pakoretki -sotaelokuvan ikuistama vankien pakotunneli löytyi

Saganin läheltä nykyisestä Puolasta on löytynyt natsien vangeiksi jääneiden brittisotilaiden pakotunneli, jonka tarina ikuistettiin Suuri pakoretki -klassikkoelokuvaksi 1960-luvulla. Tunnelista löytyi kaivamisessa käytettyjä työkaluja ja muita tavaroita.

EU-ruokakassit viedään käsistä

Turun Seudun Työttömien ruokakassijonossa riittää pituutta myös kesäaikaan. Keskiviikkona EU-ruokakasseja jaetaan taas TST:n toimipisteessä Sepänkatu viidessä. Avun tarpeessa on yhä useammin lapsiperhe.

Suomelle EU:n ruoka-apuna pelkkää maitojauhetta

Suomen EU:lta saama ruoka-apu saattaa ensi vuonna typistyä pelkkään maitojauheeseen. Monipuolisimmat EU-ruokakassit matkaavat näillä näkymin muihin jäsenmaihin. Koska monet suomalaisjärjestöt ovat täysin riippuvaisia EU-ruoasta, avun jakaminen pienemmillä paikkakunnilla saattaakin keskeytyä kokonaan.

SS: Ruoka-avuksi pelkkää maitojauhetta

EU aikoo ensi vuonna antaa Suomelle ruoka-apuna ainoastaan 741 tonnia maitojauhetta, kertoo Savon Sanomat. EU-komission jakelusuunnitelman mukaan Suomi ei saisi ollenkaan viljaa, jota se voisi vaihtaa pastaan, mysliin, jauhoihin ja näkkileipään. Tämän vuoksi ruoka-avun jakaminen uhkaa loppua.

Kiinassa tuomioita melamiinimaitojutussa

Kiinassa on tuomittu neljä ihmistä vankeuteen melamiinin sekoittamisesta maitojauheeseen. Maitojauheen proteiinipitoisuuden nostaminen melamiinin avulla johti ainakin kuuden lapsen kuolemaan 2008. Maitojauheesta sairastuneita lapsia oli lähes 300 000.

Makkara jakaa mielipiteet

Yksi pitää lihaisesta, sattumia sisältävästä grilliherkusta, toinen kannattaa jauhoisempaa, vaatimattomampaa versiota. Asiantuntija liputtaa makkarassa rapean pinnan ja mehukkuuden puolesta.

Valion vanhan tehtaan purkutyöt alkavat Lapinlahdella

Lapinlahden vanhan Valion tehtaan purkutyöt aloitetaan huomenna. Varastona toiminut vanha ykköstehdas puretaan uuden rakennuksen alta.

Kiinassa tuomioita melamiinimaitojutussa

Kiinassa on tuomittu 14 ihmistä vankeuteen melamiinin sekoittamisesta maitojauheeseen. Maitojauheen proteiinipitoisuuden nostaminen melamiinilla johti ainakin kuuden lapsen kuolemaan ja lähes 300 000 lapsen sairastumiseen Kiinassa vuonna 2008.

Kiina teki pidätyksiä maitomyrkytyksistä

Kiinan viranomaiset ovat pidättäneet useita ihmisiä epäiltyinä maassa viime viikolla sattuneista maitomyrkytyksistä. Virallisen uutistoimisto Xinhuan mukaan nitriitin joutumista maitoon tutkitaan tahallisen myrkyttämisenä. Myrkylliseen maitoon on kuollut kolme lasta ja lähes 40 on joutunut sairaalaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle