Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Työntekijä Accumotiven akkutehtaalla Kamenzissa, Saksassa toukokuussa 2017

Tammelassa halutaan tutkia lähemmin lupavaa litiumesiintymää

Aluetta on tutkinut aiemmin Geologian tutkimuskeskus, joka kairaustutkimuksissaan paikansi litiumesiintymän Kietyönmäestä.

Läheltä-juttuihin tarkoitettu grafiikka

Latitude 66 Cobalt kerää näytteitä Kolarissa

Näytteet kerätään lapiolla kahdenkymmenen sentin syvyydestä, ja kuopat peitetään näytteenoton jälkeen.

Piirros, josta selviää, miten tutkimusalus Geomarilla tutkitaan meren pohjan rakenteita.

GTK:n tutkimusalus selvittää merenpohjan rakennetta Kokkolan ja Pietarsaaren edustalla – tiedoissa on vielä paljon aukkoja

Vesilläliikkujat ovat saattaneet kohdata tutkimusalus Geomarin kaukana merellä ja myös rannan tuntumassa. Tutkimuksia tehdään heinä–elokuun ajan.

Kuusamossa etstään malmeja kairaamalla kallioperää.

Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt aloittaa kairaustutkimukset Kuusamon Säynäjävaarassa

Kaivoshtiön mukaan nyt tehtävien kairaustutkimusten tarkoitus on vahvistaa aiemmin tehtyjen kairauksien raportoidut tulokset ja selvittää esiintymän potentiaalia.

Karttakuvassa näkyvät Latitude 66 Coboltin tutkimuskohteena olevat alueet Kuusamossa ja Posiolla.

Latitude 66 Cobalt tutkii kallioperää ja lohkareita Kuusamossa ja Posiolla – työvälineinä kartta, kompassi ja kivivasara

Yhtiön mukaan tutkimuksia tehdään päiväsaikaan, ja ne toteutetaan jokamiehenoikeuden nojalla. Töitä ei tehdä pihapiireissä eikä viljelyalueilla.

Seinäjokelainen kallio, jossa erikoisia porrasmuodostelmia. Kalliosta löytynyt kultaa.

GTK jatkaa akkumineraalien kartoitusta Seinäjoen seudulla

Etelä-Pohjanmaan kallioperää tutkitaan nyt toisena kesänä peräkkäin. Tutkimuskohteena ovat akkumineraalit, mutta lisäksi haetaan laajemminkin tietoa esimerkiksi kalliolämmön hyödyntämismahdollisuuksista.

Oulu, Oijärvi ja Ranua karttagrafiikassa.

"Joku voi vielä kaivoksenkin avata", sanoo geologi, joka tutki Oijärven kultaesiintymää jo 90-luvulla

Oijärven kultaesiintymää Iin ja Ranuan rajalla on tutkittu jo yli 25 vuotta. Kuuntele alta, mitä esiintymästä ja ensimmäisistä tutkimuksista kertoo GTK:n eläkkeellä oleva geologi Heikki Juopperi.

Suomen karttaan merkitty malminesintälupa-alue.

Käsivarren porosaamelaiset valittivat malminetsintäluvasta kansainväliseen TSS-komiteaan: Lätäsenolle väliaikainen malminetsintäkielto

Turvaamistoimipyynnöllä malminetsintään liittyvät toimet alueella keskeytetään väliaikaisesti. YK:n TSS-komitean lisäksi myös lasten oikeuksien komitea tutkii asiaa.

Tumma kivi, jonka keskiosassa kimaltelee vaaleampaa kiviainesta.

Keski-Karjalassa kairataan nyt yötä päivää, koska maan uumenissa voi piillä maailman kevyintä metallia litiumia

Geologian tutkimuskeskus tekee joulukuussa kallioperätutkimusta Kiteen ja Tohmajärven alueilla. Kiinnostus kohdistuu litiumpitoisiin mineraaleihin, joita tarvitaan sähköautojen akkuihin.

Suojavarusteisiin pukeutunut GTK:n pääjohtaja Kimmo Tiilikainen puhuu Jouko Niemiselle ja heilauttaa samalla kättää Outokummun koetehtaalla.

Akkumineraalien kysyntä kasvaa voimalla – Geologian tutkimuskeskus investoi miljoonia, jotta arvokkaita aineita ei enää hukattaisi

Geologian tutkimuskeskus tahtoo olla edelläkävijä mineraalien hyödyntämisessä. Tämän takia GTK investoi miljoonia euroja Outokummun tutkimusyksikön nykyaikaistamiseen.

Mies hymyilee leveästi

Kohumiljonäärin Tuohivirta-yhtiö lupaa kaivoksen Lappiin, oman kryptovaluutan ja "vapauden tasavallan" – tarkistimme hurjat väitteet, pohjaa on vähän

Hankkeen vetäjä Kari Wahlroos väittää hankkineensa kaivokseen jo jättirahoituksen, mutta siitä ei ole mitään merkkejä. Wahlroosin puheissa vilahtelevat kansainväliset kumppanit, kryptovaluutat ja lohkoketjut, mutta totuuspohja on Ylen selvityksen perusteella hatara.

Seinäjokelainen sijoittaja Petri Ylinen ja soinilainen harrastaja Jorma Rinne kallion eli "kultasuonen" päällä.

Akkumineraalit kiinnostavat nyt kaikkia – myös Etelä-Pohjanmaalta löytyy mielenkiintoisia esiintymiä, mutta kaivostoimintaan on vielä pitkä matka

Kiinnostavia akkumineraaliesiintymiä etsitään kuumeisesti tällä hetkellä . Kaikki haluavat osuutensa kiihtyvästä akkuteollisuudesta, joka paisuu liikenteen sähköistyessä. Etelä-Pohjanmaakin saattaisi olla sopivaa kaivosaluetta.

Ranualla tutkitaan, miten soita ja turvemaita voitaisiin hyödyntää luomaan uusia työpaikkoja.

Ranualla halutaan luoda työpaikkoja soita ja turvemaita hyödyntämällä

Geologian tutkimuskeskus ja Ranuan kunta tutkivat, millaisia hyvinvointituotteita ja -palveluja sekä elintarvikkeita Ranuan soilta ja turvemaista voitaisiin saada.

GTK Mintec Outokummussa

GTK:lle rakennetaan uusi laboratorio Outokumpuun

Valtiolta on luvassa rakennusurakkaan 11 miljoonaa euroa. Geologian tutkimuskeskus investoi laboratoroiden tutkimuslaitteistoihin neljä miljoonaa euroa.

Miehet ottavat maanäytettä

Geologat kártejit eatnama suvrodaga davvin – spesialdutki: "Suvrra sulfáhtaeatnamat eai leat stuorra váttisvuohtan Sámis"

Sámeguovllus eai leat ovdal dutkan dan, ahte gávdnojitgo mange veardde suvrra sulfáhtaeatnamat. Dál geologat leat dutkan eatnama suvrodaga moatte sajis Anár márkana lahka ja Ohcejoga Buolbmatjávrris.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Vöyrillä selvitetään Kaurajärven pohjavesialueen rakennetta

Vöyrillä Kaurajärven pohjavesialueella tehdään geologisen rakenteen selvitys. Tietoa käytetään mm. maankäytön suunnitteluun, vedenhankinnan turvaamiseen sekä pohjavesien suojelun edistämiseen. 

Maisemakuva Sodankylän Lokasta, metsähakkuu, jonka takaa siintää Lokan tekojärvi.

OneCoin-huijauksella rikastunut suomalaismies houkuttelee sijoittamaan kultakaivokseen – GTK:n asiantuntija: "Toivottavasti ihmiset eivät lankea tällaiseen"

Olemattomalla virtuaalivaluutalla miljoonia tehnyt Kari Wahlroos vetää Tuohivirta-nimistä hanketta, joka kertoo tähtäävänsä miljardien eurojen kaivostoimintaan. Hanketta on Geologian tutkimuskeskuksen asiantuntijan mukaan markkinoitu kyseenalaisilla väitteillä.

Kaivosyhtiö Anglo American Sakatti Oy:n kairausreikä Viiankiaavan Natura-alueella Sodankylässä elokuussa 2021.

Uusi kaivoslaki lisää kuntien valtaa ja lyhentää etsintälupia – luonnonsuojelupiirin mukaan tavoite ympäristönsuojelusta on jo vesitetty

Kaivoslain uudistus lisää kuntien valtaa ja se voi jarruttaa hankkeita kunnissa, joissa kaivosten vastustus on suurta. Lapin luonnonsuojelupiirin mielestä hallituksen päätavoite ympäristönsuojelun parantamisesta on vesitetty työ- je elinkeinoministeriössä.

Afganistanilaiset miehet kiinnittävät suolakiviä aasin selkään.

Köyhä Afganistan sijaitsee satumaisten rikkauksien päällä – Suomi on kouluttanut paikallisia geologeja löytämään esiintymiä sodan keskellä

Geologian tutkimuskeskuksessa Espoossa oppia on saanut toistakymmentä Afganistanissa toimivaa geologia ja geofyysikkoa. Tavoitteena on ollut auttaa heitä maan mittavien mineraalivarantojen kartoittamisessa ja hyödyntämisessä. Kehitysyhteistyöprojekti rutiköyhän maan auttamiseksi on nyt jäissä.

Maanjäristyksen tuhoja Haitissa 14. elokuuta.

Haitissa tapahtui voimakas maanjäristys, ainakin 1 297 ihmistä kuollut

Haitiin on julistettu hätätila. Pääministeri Ariel Henryn mukaan maanjäristys aiheutti kuolemia ja tuhoa useissa paikoissa.

Uutsivahti-sovelluksen Läheltä-toiminnon esittelykuva

Malminetsintäyhtiö ja GTK etsivät keinoja malminetsinnän nopeuttamiseksi

Helikopterilennoilla toteutettavat tutkimukset tehdään kesän aikana Kuusamossa, Posiolla, Sallassa ja Rovaniemellä. Lentotutkimukset alkavat heinäkuussa Rovaniemellä Kemijoen eteläpuolisilla alueilla.

Iisakin kirkko Pietarissa

Iisakinkirkkoa rakennettiin Suomen punaisesta kivestä – 200 vuotta myöhemmin etsitään paikkaa uudelle louhokselle, koska Venäjä haluaa sitä lisää

Pietarin vanhaa kaupunkia aiotaan korjata tulevaisuudessa. Venäläiset ovat kiinnostuneet käyttämään restauroinnissa samaa kiveä, jota on muinoin viety Virolahden seudulta Pietarin alueelle yli miljoona kuutiometriä.

Toni Viljanmaa

Toni Viljanmaan kolumni: Hyvä henkilö -verkostot ja poliittiset virkanimitykset mädättävät Suomen työelämää

Sukulaisten suosiminen, poliittiset virkanimitykset ja hyvä henkilö -verkostot kaventavat entisestään pienen Suomen lahjakkuusvarantoa eivätkä houkuta ammattilaisia jäämään Suomeen, kirjoittaa Viljanmaa.

Tumma kivi, jonka keskiosassa kimaltelee vaaleampaa kiviainesta.

Leppävirran Pasalanmäen kallioperätutkimukset etenevät kivinäytteiden keräämiseen

Pasalanmäen tutkimuksista järjestetään verkkovälitteisesti kaikille avoin tiedotus‐ ja keskustelutilaisuus toukokuun alussa.

Kimmo Tiilikainen työ- ja elinkeinoministeriössä 4.1.2018.

Kimmo Tiilikainen on valittu Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi

Kimmo Tiilikainen on keskustapuolueen entinen, pitkäaikainen kansanedustaja.

Kimmo Tiilikainen statssekreterare vill inte stöda batteriinstallationer i egnahemshus,

Iltalehti: Kimmo Tiilikainen on ehdolla Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi

Iltalehden tietojen mukaan valtioneuvoston yleisistunnossa esitellään tänään torstaina ruokolahtelaislähtöisen Kimmo Tiilikaisen virkanimitys Geologian tutkimuskeskuksen pääjohtajaksi.

Kairausta Kuusamossa, GTK

Kuusamon syväreikäkairaus keskeytettiin – kolmen kilometrin syvyys edelleen tavoitteena

Kairausreiän pohja sortui ja kairaus jatkuu ensi vuonna.

Kivenlohkareita kalliolla.

Pasalanmäellä Leppävirralla aloitetaan kallioperätutkimukset kuun vaihteessa

Alue on osa mannertörmäyssaumaa, jossa kohtaavat pari miljardia vuotta vanhat kallioperät.

LITIUM MALMI / LITIUM MALM

Kuuntele: kivien kaivelu voi johtaa jopa kaivoksen perustamiseen

Malmin etsinnällä maastosta on pitkät perinteet.

Diket som forskarna har grävt. Det svarta är sulfatleran.

Happamien sulfaattimaiden metallikuormitus levinnyt laajalle Vaasan saaristossa

Vaasan saaristossa mitatut metallipitoisuudet ylittivät vakavaan haittaan eliöstölle viittaavat raja-arvot. 

Kuvassa on vesisade.

Keskilämpötila Mikkelissä saattaa nousta jopa 5,5 astetta

Ilmastomallien mukaan säät lämpenevät eniten talvella.

Timanttiporausta Kuusamossa.

Timanttikaira upotetaan kolmen kilometrin syvyyteen Kuusamossa – maan uumenista löytyy erikoisen painavaa kiveä, syytä siihen ei tiedetä

Geologian tutkimuskeskus on löytänyt Kuusamosta tavallista painavampaa kiviainesta, jonka asiantuntijat haluavat tutkia.

Maasta pilkistää kvartsi, josta on isketty palasia pieniin työkaluihin.

Geologian tutkimuskeskus kaivattaa tutkimuskaivannon Leppävirralle, etsinnässä ympäristöstä poikkeavia kiviä

Kaivannon avulla tutkitaan ympäristöstä poikkeavia, kvartsia sisältäviä kiviä.

Kuusentaimi metsässä.

Geologian tutkimuskeskus mittaa kallioperää räjähdyspanosten avulla Tuusniemen ja Kuopion rajamaastossa

Parin metrin syvyisissä rei'issä räjäytetään pieniä dynamiittipanoksia.

Kolme tutkijaa hakkuuaukiolla. Vasemmalla nuori nainen pitelee kädessään kivenpalasta ja katselee sitä. Keskellä nuori mies tutkii toista kivenpalasta. Oikealla nuori mies nojaa hakkuun korkeassa polviasennossa.

Akkuteollisuuden kovaan kysyntään saatu lupaavia löydöksiä: GTK:n kartoituksissa löydetty lisää hyviä viitteitä litiumista Pohjanmaalta

Suomen tunnetuimmat ja ainoat litiumesiintymät sijaitsevat Kaustisella. Alueen läheisyydestä on löydetty lisää viitteitä litiumista.

Kuvassa on pyöreitä litiumparistoja.

Keski-Karjalassa etsitään akkumineraalia

GTK etsii Kiteellä ja Tohmajärvellä litiumia.

Pyhäsalmen kaivos. Liikkuminen kaivoksen pohjalta 660 metriin sujuu kätevästi maastureilla.

Pyhäsalmen kaivoksen pohjalla piilee huikea energiamahdollisuus kalliolämmössä

Pyhäsalmella ollaan jo valmiiksi lähes 1,5 kilometrin syvyydessä, mikä helpottaa huomattavasti lämmön talteenottoa.

Latitude 66 Cobalt -yhtiön toimitusjohtaja Thomas Hoyer esittelee yhtiö tutkimussuunnitelmia

Pohjoisen kallioperästä voi vielä löytyä miljardien eurojen arvosta kobolttia ja kultaa

Geologian tutkimuskeskus arvioi, että kobolttia voisi Pohjois-Suomesta löytyä vielä 100 000 ja kultaa 85 tonnia.

Kultaharkko

GTK: Pohjois-Suomesta on löytämättä yli satatuhatta tonnia kobolttia ja sata tonnia kultaa

GTK:n mukaan Kainuusta, Koillismaalta ja Lapista voi löytyä vielä lähes sata miljoonaa tonnia kulta- ja kobolttimalmia.

Iisakin kirkko

Suomesta löytyi uusia punaisen graniitin esiintymiä – nyt kaavaillaan, että niillä alettaisiin taas rakentaa Pietaria

Geologian tutkimuskeskus on saanut valmiiksi projektin, jossa tutkittiin Kaakkois-Suomen kallioalueita.

Jäänmurtaja Iso-Pukki Saimaan kanava laiva talviliikenne Lappeenranta Mustola

Suomesta Venäjälle vievän Saimaan kanavan vettä aiotaan alkaa lämmittää, jotteivät laivat jäätyisi siihen kiinni: "Ensimmäinen maailmassa"

Geolämpöä saataisiin Saimaan kanavaan useamman kilometrin syvyydestä. Se mahdollistaisi ympärivuotisen liikennöinnin.

Mustalla rajattuna GTK Pohjois-Savon tutkimusten ydinalue. Punaisella rajattuna alueellinen painovoimamittausalue, jolla maastotyöt jatkuvat läpi vuoden.

GTK arveli, että Soisalon saaresta Leppävirralta saattaisi löytyä malmeja – tutkimukset osoittivat toisin: "Siellä ei ole mitään"

Geologian tutkimuskeskus on tutkinut kallioperää Leppävirran, Heinäveden ja Tuusniemen kuntien alueella osana valtakunnallista akkumineraaliprojektia.

Toisen GTK:n malmilöytöjen 2008 pääpalkinnon voittanut kivinäyte Ypäjältä.

GTK palkitsi kiviharrastajia

Juha Turpeinen sai 4 000 euron palkinnon Lieksasta löytämästään kahdesta uudesta kultapitoisesta kallioalueesta

Elektrumia (kulta-hopea-lejeerinki) kallionäytteessä. Elektrumin ympäristössä kalsiitti- ja prehniittirakeita. Pälkäne, Luikala.

Kuhmosta löytynyt kultapitoinen lohkare ja kallioalue johtivat palkitsemiseen – harrastajien tekemät malmilöydöt ovat tärkeitä

Geologian tutkimuskeskuksen geologin mukaan Kainuusta on mahdollista löytää hyviäkin malmiesiintymiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle