Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Uusi menetelmä metsän kasvun ennustamiseen

Itä-Suomen yliopiston väitöstutkimuksessa onnistuttiin tarkentamaan kasvuennustetta hyödyntämällä uudella tavalla lentokone- ja kaukokartoituksista saatavaa tietoa. 

Mustan aukon kaasukertymästä saatiin entistä tarkempi kuva

Tutkijat ovat saaneet kuvattua supermassiivista mustaa aukkoa ympäröivän kaasukertymän entistä tarkemmin. Tutkimusten aikana saatiin sattumalta tallennettua myös suuren materiamäärän ajautuminen mustan aukon suihkuun ja siitä aiheutunut gammapurkaus.

Ennätyksellinen ryöppy gammasäteilyä purkautui avaruudessa

Vastaavaa säteilyryöppyä ei ole havaittu koskaan aiemmin. Erittäin voimakkaan gammasäteilyn havaitsi Kanariansaarilla sijaitseva MAGIC-teleskooppi, jonka operoinnissa on mukana suomalaisia tutkijoita Turun yliopistosta.

Maapallolle on osunut valtava gammasädepurkaus - Mistä se tuli?

Ihmiskunta on onnekas, ettei gammasädepommitus tullut hieman lähempää. Tähtitieteilijöiden mielestä se tuli silti aivan naapurista.

Satelliittihavainto: Maapalloa ympäröi antimateriavyö

Maapalloa ympäröi ohut vyöhyke, jolle on kertynyt runsaasti antimateriahiukkasia. Löydön teki antimateriaa tutkiva satelliitti. Löydön myötä avautuu mahdollisuus käyttää valtavasti energiaa sisältävää antimateriaa tulevaisuuden avaruusmatkailussa.

Tutkijat seuraavat mustan aukon syntyä reaaliajassa

Supernovasta SN1979C on tullut todennäköisesti musta aukko, päättelevät kolme yhdysvaltalaista tähtitieteilijää. Jos päätelmä pitää paikkansa, kyseessä on nuorin suhteellisen lähellä oleva musta aukko jota on seurattu alusta lähtien.

Suuri kosminen räjähdys havaittu

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan satelliitti Swift on havainnut kaikkien aikojen kirkkaimman kosmisen räjähdyksen. Ilmiö oli havaittavissa Nasan mukaan myös paljaalla silmällä. Kyseessä oli ilmeisesti 7,5 miljardia vuotta sitten tapahtunut valtava gammasädepurkaus.

Turkulaistutkijat löysivät ennätyksellisen vanhan gammasäteilyn lähteen

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet avaruudesta vanhimman tunnetun gammasäteilyn lähteen. Voimakkaasti gammasäteilevä kohde sijaitsee ennätyksellisen kaukana, kolmen miljardin valovuoden päässä maasta.