Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Rahoitus- ja energiayhtiö aikovat yhdessä rakentaa biohiilitehtaan Joensuuhun

Yritysrahoittaja Taalerin ja Savon Voiman yhteishanke maksaa arviolta 15 miljoonaa euroa. Toteutuminen riippuu tukipäätöksistä.

Kuopion Energia ostaa Stora Ensolta hakkuutähteitä energiantuotantoon

Puupolttoaineella korvataan energiantuotannossa vähenevää turvetta.

Kokkolan Energialle hakelasti Latviasta – yhtiö etsii korvaajaa turpeelle ja testaa merireittiä

Haketta joudutaan tulevaisuudessa ostamaan paljon ulkomailta, uskoo yhtiön polttoainepäällikkö.

Energia-ala torppaa ehdotuksen puupolttoaineiden verosta: Ei vähentäisi puun energiakäyttöä, mutta nostaisi kaupunkilaisten lämpölaskua

Veron sijaan valtiovallan tulisi tukea uusien lämmöntuotantomuotojen käyttöönottoa, sanoo Energiateollisuus ry.

Ilmastopaneelin puheenjohtaja ehdottaa puun poltolle veroa – Isot kaupungit rynnivät kivihiilestä ja turpeesta metsäenergiaan

Suomesta voi loppua ilmaston kannalta kestävästi tuotettu metsäbiomassa, sanoo professori Markku Ollikainen.

Pori Energian uusi biopolttolaitos käyttöön

Aittaluodon voimalaitokseen valmistunut laitos vähentää huomattavasti Porin hiilidioksidipäästöjä.

Sampo Tukiainen ehti saada kylähullun maineen, nyt hänen johtamansa biohiilitehtaan tuotanto viedään käsistä: "En ole ikinä epäilijöitä säikähtänyt"

Sampo Tukiainen perusti lukioikäisenä grillihiilitehtaan, nelikymppisenä hän on maailmanparantaja, jonka johtamaa yritystä tullaan ihmettelemään ympäri maailmaa.

Savon Voima on purkanut öljyä käyttävät lämpökeskukset Juankoskelta ja Tahkolta

Öljyn tilalle polttoaineeksi on hankittu puupolttoainetta.

Henrietta Kekäläinen kehittää kokkareita, jotka voivat niellä huomattavia päästöjä – Biohiili "ei ole ihmelääke", mutta siitä innostuttiin jo

Espoolaisen Henrietta Kekäläisen yritys pyrkii biohiilen valmistuksella rajoittamaan ilmakehään pääsevän hiilidioksidin määrää ja upottamaan sitä maaperään.

Aittaluodon biopolttolaitokselle peruskivi Porissa – laitos valmistuu vuonna 2020

Laitoksen perustuksen uumeniin pantiin muun muassa päivän sanomalehti.

Patolan biolämpölaitoksen suunnitelmia esitellään asukkaille

Puupellettiä polttavaa voimalaa kaavaillaan olemassa olevan lämpölaitoksen viereen Patolaan.

Uusi höyryntuotantolaitos vihitään Turussa käyttöön

Höyryntuotantolaitos vähentää merkittävästi raskaan polttoöljyn käyttöä.

Soiniin ollaan perustamassa biohiilipellettitehdasta

Soinin kunta aikoo myöntää yrittäjille 640 000 euron investointiavun.

Porin Aittaluotoon 50 miljoonan euron voimalaitosinvestointi

Pori Energia uusii Aittaluodossa sijaitsevan voimalaitoksensa vuoteen 2020 mennessä.

Kauha maahan syyskuussa – uuden lämpölaitoksen rakentaminen alkaa Lahdessa

Uuden biopolttolaitoksen rakentaminen pääsee käyntiin nyt, kun Lahti Energia on päättänyt investoinnista. Jos rakennustyöt sujuvat suunnitellusti, lahtelaisille tuotetaan uudessa voimalassa lämpöä puuhakkeesta vuonna 2020.

EU sorvaa metsädirektiiviä – Putoaako Suomen biotaloudelta pohja?

Suomessa on tarkoitus lisätä roimasti puuenergian käyttöä vuosikymmenen loppuun mennessä. Lasketaanko se päästövähennykseksi, riippuu EU:n tämän vuoden päätöksistä. Tiedeyhteisön mielestä Suomen linjavalinta on riskaabeli, koska puun polttaminen ei ole aina ilmastoteko.

Puu lämmittää Lappia yhä enemmän ja tehokkaammin

Energiayhtiö Napapiirin Energia ja Vesi Oy tuottaa nykyisin yli puolet energiastaan puulla. NEVE on voinut vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä myös siksi, että Rovaniemellä Suosiolan voimalan hyötysuhde on saatu nousemaan yli 90 prosenttiin hukkalämmön talteenottojärjestelmällä.

Tuhkasta kasvudynamiittia metsälle: "Edullinen ja tehokas tapa tuottaa lisää puuta"

Metsien tuhkalannoitukset pyritään moninkertaistamaan. Tähän asti tuhkaa on levitetty lähinnä suometsiin, mutta myös kangasmetsät kaipaavat hakkuiden jälkeen lisää ravinteita uuden kasvun turvaamiseksi. Metsälannoitteiden valmistukseen sopivaa tuhkaa syntyy turvetta ja puuta polttavissa lämpölaitoksissa.

Raisio-konserni investoi kahdeksan miljoonaa hakevoimalaan

Bionergialaitos vamistuu ensi vuoden alkupuolella Raision tehdasalueelle. Sen välillinen työllistämisvaikutus on noin 40 työpaikkaa.

Puuenergia vei miehen mennessään – keksi biosammon

Kouvolassa on valmisteilla uudenlainen biosampo. Yrittäjä Taisto Raussi on kehittänyt hidaspyrolyysiyksikön, joka kuumentaa puuaineksen ja jaottelee sen lämmöksi, kaasuksi, tisleeksi ja hiileksi. Koneelle haetaan parhaillaan patenttia, ja ensimmäiset kokeet laitteella tehdään kevään aikana.

Kivihiilen korvaaja ei pääse markkinoille – biohiilipelletiltä uupuu riihikuivaa ja rohkeutta

Kivihiilen yhdeksi korvaajaksi kaavailtu biohiilipelletti olisi tutkijoiden mukaan valmis tuotantoon. Raaka-ainettakin metsien maassa piisaisi, mutta rahaa ei löydy.

Autoilijan ekoteko? Tankkaamaan 350 kilometrin päähän

Kainuussa taitelijaresidenssi Mustarinda on tehnyt onnistuneita ja rohkeita tekoja puhtaiden energiamuotojen eteen. Järjen vastainen byrokratia ja verotus ovat osoittautuneet lähellä tuotettujen energiamuotojen isoimmiksi esteiksi.

Lupaavia tuloksia vesistönsuojelussa: biohiili imee ravinteita ojavesistä

Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden mukaan biohiiltä voidaan muokata imemään vesistöihin päätyviä ravinteita kuten fosfaattia ja nitraattia. Biohiili sopii mahdollisesti myös kaivosvesien puhdistamiseen.

Vapo direktiiviehdotuksesta: Nostaisi toteutuessaan kaukolämmön hintaa 10–15 prosenttia

Euroopan parlamentti neuvottelee parhaillaan päästörajoituksia muun muassa pienille polttolaitoksille. Direktiiviehdotuksella olisi nykymuodossaan vaikutusta esimerkiksi pieniin biopolttolaitoksiin Suomessa. Ympäristöministeriön mukaan edessä olisi jopa satojen tuhansien eurojen pakkoinvestoinnit lähes 300 pienessä polttolaitoksessa.

Paikallinen energiayhtiö huolissaan biopolttoaineiden saatavuudesta – "Moni siirtyy hiilen käyttöön Suomessa"

Puupolttoaineiden saatavuuskysymykset, hintakehitys ja lauhat talvet laittavat biopolttoaineisiin panostaneet yhtiöt koville.

Byrokraattinen tukipolitiikka ja tiukat turveluvat sapettavat bioenergiaväkeä

Puuenergian käytön lisäämisen on laskettu voivan tuoda tuhansia uusia työpaikkoja, mutta bioenergia-alan toimijoiden mukaan murroksen tiellä on turhan paljon esteitä. Energiapolitiikkaan peräänkuulutetaan etenkin pitkäjänteisyyttä.

Lähilämpöä Janakkalaan – uusi biolämpölaitos ei kasvata kaukolämpölaskua

Janakkalan uusi biolämpölaitos ei kasvata kaukolämmön hintaa Turengissa, lupaa Elenia Lämpö. Juuri valmistunut biolämpölaitos käyttää raaka-aineena puupohjaista polttoainetta, mikä hankitaan lähialueen metsistä. Aiemmin Turengin lämpötuotannon polttoaineena käytettiin pääasiassa Venäjältä tuotettua maakaasua.

Energiayhtiöt ihmeissään lämpimien säiden kanssa – puupolttoaine pilaantumassa Mikkelissä

Monien itäsuomalaisten kaukolämpökotien lämmityskustannukset nousivat vuoden vaihteessa. Esimerkiksi Mikkelissä, Kuopiossa ja Joensuussa kaukolämmön energian tai perusmaksujen hinta nousi.

Tässäkö kivihiilelle korvaaja? Mikkeliin halutaan Suomen ensimmäinen biohiilitehdas

Mikkelissä käynnisti maanantaina virallisesti toimintansa Suomen ensimmäinen biohiilen koetehdas. Tehdas aloitti toimintansa kuitenkin jo kesällä ja ensimmäiset kokemukset toiminnasta ovat positiivisia. Toimintaa haluttaisiin laajentaa teolliseen tuotantoon tulevaisuudessa.

Lappeenrannan biojalostamon tuotanto käynnistyy syksyn kuluessa

Maailman ensimmäisen puupohjaista polttoainetta valmistavan jalostamon testaus ja käyttöönotto ovat parhaillaan käynnissä.

Kaupunkilaisen mielikuvat maaseudusta voivat olla huuhaa-pohjalla

Kaupungissa asuvalla on usein vääriä mielikuvia maaseudun elämästä. Yhtä hyvin maaseudun asukkaalla voi olla väärä käsitys kaupungeista. Kesät Ylöjärven Kurussa ja talvet Helsingissä asuva Jarkko Lehtopelto tuntee asian molemmat puolet.

Virrat haluaa hakekaupungiksi – öljylämmitteiset kiinteistöt syynätään

Virroilla hakkeella lämpiää kaupungin kaukolämpölaitos ja Nuorisokeskus Marttinen, mutta tämä ei riitä. Yhdessä Suomen metsäkeskuksen kanssa Virrat kartoittaa parhaillaan kaupungin muita suuria öljylämmitteisiä kiinteistöjä ja tutkii niiden mahdollisuuksia siirtyä puuenergiaan.

Uusiutuvan energian käyttö lisääntyi Pirkanmaalla

Puupolttoaineiden käyttökohteiden määrä kasvoi Pirkanmaalla. Niiden käyttöä lisäsivät myös viimeaikaiset hankaluudet turvetuotannossa.

"Puulla ne lämmittävät päättäjätkin saunansa"

Pakkasten saapuminen näkyy myös polttopuun kulutuksessa. Kajaanilainen polttopuukauppias kuitenkin toivoo, etteivät päättäjät keksi laittaa ekologiselle vaihtoehdolle päästöveroa.

Kivihiilen käyttö kasvoi rajusti

Kivihiilen käyttö kasvoi tammi-syyskuussa yli kolmanneksen, kertoo Tilastokeskus. Samalla turpeen kulutus laski lähes kolmanneksen.

Puu on suurin energianlähde

Tilastokeskuksen mukaan puupolttoaine nousi viime vuonna Suomen suurimmaksi energialähteeksi. Puu ohitti ensimmäistä kertaa öljyn energiantuotannossa.

BMH:lle iso tilaus – merkittävä työllistävä vaikutus Rauman seudulle

Raumalainen BMH Technology solmi ison kauppasopimuksen Helsingin Energian kanssa. BMH toimittaa Helsingin Energian Salmisaaren voimalaitokselle puupellettien käsittelyjärjestelmän.

Hakelämpö lämmittää myös asiakkaan kukkaroa

Puuenergiasta on kehitettävä entistä enemmän elinkeinotoimintaa, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Esa Härmälä. Härmälä vihki perjantaina Savonlinnassa käyttöön uuden haketta polttavan biolämpökeskuksen.

Suomen ensimmäinen biohiilen koetehdas nousee Mikkeliin

Koetehdas on askel kohti ensimmäistä biohiilen kaupallista tuotantolaitosta. Tällä hetkellä biohiiltä tuotetaan pienimuotoisesti Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Satojen miljoonien eurojen biokaasulaitoshanke etsii investoijaa

Kanta-Hämeeseen Hattulan Merveen suunnitellaan Etelä-Suomen suurinta, puuenergiaa hyödyntävää biokaasulaitosta. Puuttuu enää investori, jolta löytyisi satoja miljoonia euroja hankkeen toteuttamiseen.

Metsätähteestä pian autojen menovettä

Kehitystyötä ovat rahoittaneet Tekes ja Yhdysvaltain energiaministeriö.

Puukaasu tunkee teollisuuden öljylämmitysten korvaajaksi

Puun kaasuttamista tarjotaan vaihtoehdoksi teollisuuden öljykattiloihin. Kaasutettu puu soveltuu myös vanhoihin kattiloihin. Vaikka kaasupoltin ja kaasutusyksikkö ovat öljypoltinta kalliimpia hankkia, säästöä luvataan käyttökustannuksissa.

Puukauppa käy kuumana Pohjois-Savossa

Pohjois-Savossa tehtiin viime keväänä ennätyksellisen paljon puukauppoja. Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon toiminnanjohtajan mukaan erityisesti Kuopion alueella puuenergian käyttö on lisääntynyt.

JE:n Kantola arvostelee tempoilevaa bioenergiapolitiikkaa

Jyväskylän Energian toimitusjohtajan Tuomo Kantolan mukaan valtion jatkuvat muutokset bioenergiapolitiikassa uhkaavat erityisesti puupolttoaineen korjuuta metsissä, kun koneurakoitsijoiden on hankalaa laskea investointejaan tai uusien yrittäjien tulla alalle

Jätepuupolttoainetta Suosiolaan

Rovaniemellä Suosiolan voimalaitos alkaa saada puupolttoainetta jätehuoltoyhtiö Napapiirin Residuumilta. Napapiirin Residuum ja Rovaniemen Energia ovat solmineet sopimuksen puuperäisen materiaalin toimittamisesta voimalaitoksen polttoaineeksi.

Helsingin Mylly siirtyy Vaasassa bioenergiaan

Helsingin Mylly rakentaa Vaasan tuotantolaitokselleen biopolttolaitoksen. Laitoksessa poltetaan kauran kuorinnassa syntynyttä kaurankuorta. Tuotettu energia käytetään kaurahiutaleiden valmistukseen.

JE: Hiilellä ei korvata puuta vaan turvetta

Jyväskylän Energia vastaa Suomen Luonnonsuojeluliiton kritiikkiin kivihiilen käytöstä. SLL totesi aamulla, että kivihiilellä korvataan puupolttoainetta, JE:n mukaan taas turvetta.

Liitot: Suomessa poltetaan kivihiiltä, vaikka polttopuuta saisi halvemmalla

Kotimaisissa energialaitoksissa voitaisiin korvata kivihiiltä kotimaisella puulla, jos laitokset tekisivät oikeista päätöksiä, sanovat Suomen luonnonsuojeluliitto ja Koneyrittäjät. Puuta riittää ja se on kivihiiltä halvempaa.

Vattenfall haluaa ostaa pienvoimaloiden tuulimyllysähköä

Vattenfall avaa pienille sähköntuottajille markkinoita. Energiayhtiö lupaa ostaa ylijäämäsähköä ja maksaa siitä liki pörssihinnan suuruisen korvauksen.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle