Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Emilia Piipponen hoitaa perhospeltojaan kaikkien pölyttäjien hyödyksi

Emilia Piipponen, 25, on ahertanut yli vuoden pölyttäjien vuoksi – katso videolta, miltä hänen perhospelloillaan näyttää nyt

Perhosten ja pölyttäjien auttaminen pörriäispeltojen avulla vaatii raakaa työtä, mutta perinnemaisemassa varttunut Emilia Piipponen on valmis siihen. Kahta erilaista perhospeltoa hoidetaan eri tavoin.

Jussi Viitala.

Jussi Viitalan kolumni: Ketokasvien hätähuuto

Teiden varsia tulisi käyttää niitty- ja ketokasvien suojeluun, kirjoittaa tietokirjailija Jussi Viitala.

leikki kuorma-auto päiväkoti Pilkeen pihalla

Kuopion Tuomikujan päiväkodin viipaleessa vesivahinko – lapset uusiin väistötiloihin ainakin pariksi kuukaudeksi

Tuomikujan päiväkodin vajaat 40 lasta on sijoitettu tällä hetkellä muihin alueen päiväkoteihin.

Lupiineja ja päivänkakkaroita

Koristeesta tuli suomalaisen luonnon salakavala uhka – hukuttaa päivänkakkarat ja kissankellot

Teiden varsille kilometrien mittaisiksi vanoiksi levinnyt lupiini valtaa itselleen joka vuosi enemmän tilaa. Sen poistaminen on erittäin vaikeaa.

Autovorot iskivät urakalla Pieksämäen yössä

Vorot iskivät useisiin autoihin Pieksämäen keskustan ja Naarajärven alueella.

Katariina ja Veera Vuori puutarhassa

Täytettyjä kurpitsankukkia ja vaniljasokeria mesiangervoista – kukat ovat kesäistä sesonkiruokaa

Kukkien makumaailma vaihtelee vihannesmaisista aromeista parfyymisiin makuihin. Katariina Vuori selvitti kukkien käyttämistä ruoanvalmistuksessa eikä vain koristamassa valmiita ruoka-annoksia.

Pikkujärvisimpukka

Väitös: Loiset saattavat levitä Pohjois-Suomeen

Simpukoiden loiset saattavat levitä Pohjois-Suomeen, kertoo tuore väitöstutkimus. Tutkimuksen mukaan pikkujärvisimpukoihin iskevä R. fennica -loinen hyötyy ilmaston lämpenemisestä ja saattaa runsastua Pohjois-Suomessa tulevaisuudessa. Toiselle tutkituista loisista, R. campanulalle ilmaston lämpenemisestä on kuitenkin enemmän haittaa kuin hyötyä.

Levitessään lupiini syö elinvoimaa muilta tienvarsien kasveilta.

Lupiinit kukkivat näyttävästi – tienvarsien kaunis kauhistus on liki mahdoton hävittää

Teiden varsilla kukkivat lupiinit saavat kasvaa alueellamme ilman pelkoa hävittämisestä. Esimerkiksi Ely-keskus ei pyri hävittämään vieraslajiksi luokiteltua lupiinia. Teiden varsilla lupiini syö tilaa perinteisiltä piennarkasvustoilta.

Tulipalo.

Yksi ihminen kuoli rajussa tulipalossa Vantaalla

Vantaan Koivuhaassa on menehtynyt yksi ihminen omakotitalon öisessä palossa.

Kuopion kaupunginorkesterin puhallinkvartetti vieraili kuopiolaisessa päiväkoti Sinikellossa.

Kuopion kaupunginorkesteri hullaannutti Peppi Pitkätossulla: "Lapset olivat haltioissaan"

Kuopion kaupunginorkesterin puhallinkvartetti vieraili kuopiolaisessa päiväkodissa ja sai osan pienestä yleisöstä hullaantumaan. Orkesteri esiintyy vuosittain kymmeniä kertoja konserttisalien ulkopuolella kouluissa, sairaaloissa, työpaikoissa ja palvelukodeissa. Tarkoituksena on sekä tuottaa iloa että tuoda musiikki saleista ihmisten luokse.

Lupiini ja pölyttäjä

Kavala vai kaunis - lupiinisota pitää aloittaa nyt

Kumpaa katselisit mieluummin: hetken kukoistavaa luonnollemme vierasta näyttävää lupiinia vai kissankellojen, mataroiden ja hanhikkien kirjomaa tuoksuvaa piennarta? Kauneudesta huolimatta lupiini on monelle punainen vaate ja sen hävittämiselle aika on otollinen juuri nyt.

Muistokynttilöitä

Kotkalainen Ville Syrjäkari kuoli veitseniskuihin

Poliisi on saanut uutta tietoa kotkalaisen Ville Syrjäkarin kuolinillan tapahtumista. Murhasta epäilty mies on kertonut lyöneensä Syrjäkaria veitsellä sen jälkeen, kun miehet olivat riitautuneet. Poliisi epäilee teon motiiviksi mustasukkaisuutta.

Kotkassa kadonnut nuorukainen löytyi surmattuna

Kotkalainen mies on vangittu epäiltynä taposta. Nuorukaista etsittiin viikon ajan.

Päiväkoti Minna

Kuopion päiväkodit tiukoilla joulunaikaan

Kuopion päiväkodit ovat poikkeuksellisen tiukoilla tulevana jouluna. Joulun ja uudenvuoden aikaan kaupungissa päivystää vain kolme päiväkotia. Poikkeusjärjestelyt johtuvat joulupyhien sijoittumisesta.

Harmio

Harmio on loppukesän hurmio

Kun kukkaloisto kesän loppupuolella vähenee, harmio jaksaa kukkia vanhoilla varuskuntapaikkakunnilla. Valkokukkainen kasvi on tulokas Venäjän eteläosista. Se on kulttuurijäänne niillä paikkakunnilla, jonne emämaa toimitti autonomian aikana viljaa venäläisille varuskunnille ja rehua niiden hevosille.

Suomen suurin viherkaton ensisijainen tehtävä on ehkäistä eroosiota

Suomen suurin viherkatto kiinnostaa tutkijoita

Viherkatto on ihmisen pystyttämä yllättävän monimuotoinen ekosysteemi, joka koostuu parhaimmillaan rikkaasta lajistosta ja erittäin runsaasta joukosta selkärangattomia pieniä eläimiä.

Viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen

Luonnonvalinta muovaa myös kylvettyä niittyä

Niityn ilme vaihtuu paitsi vuodenaikojen myös vuoden mukaan. Sateiset kesät nostavat kukkaan eri lajit kuin kuivat ja aurinkoiset paahdevuodet. Luonto kätkee tiedon tietämättömältä, joten on osattava katsoa.

Huopaohdakkeen violetti kukka.

Niityt kukoistavat kesän lämmössä ja valossa

Kesän lämpö ja kosteus on saanut lukemattomat kukat kukkimaan niityillä. Vähänkin luonnonvaraisia kukkia tunteva kulkija saattaa pieneltäkin alueelta löytää koko kasvistomme kukkakirjon, tai ainakin sen yleisimmät lajit.

lupiineja

Lupiini syrjäyttää kissankellot

Aggressiivisiin vieraslajeihin lukeutuvalla lupiinilla on komean ulkonäkönsä lisäksi ikäviä haittavaikutuksia. Maa- ja metsätalousministeriöllä on useita vinkkejä kasvin hävittämiseen. Lupiinin hallittu kasvattaminen on vaikeaa.

Kärsitkö sisäilmaongelmista?

Lukuisat koulut, päiväkodit ja sairaalat kärvistelevät Suomessa huonon sisäilman kourissa. Kuopiossa yliopistosairaala on laskenut, että jopa 500 sen työntekijää oirehtii sisäilmasta johtuvien ongelmien vuoksi.

Sinikellon päiväkoti sinnittelee kesään remontin keskellä

Kuopion Puijonlaaksossa sijaitsevan Sinikellon päiväkodin käynnissä olevia korjaustöitä pidetään riittävinä sisäilmaongelmien poistamiseksi. Päiväkodissa alkoi tammikuussa laaja remontti; sisäilmaongelmia on neljässä ryhmätilassa ja toimistossa.

Mies tarkastelee kuvaa monitorilta.

Kosteus- ja homevaurioiden määrä ryöpsähti lämpimän syksyn aikana

Asunnoissa ja julkisissa tiloissa on todettu tänä vuonna ennätysmäärä sisäilmaongelmia sekä kosteus- ja homevaurioita. Kuopiossa asuntojen terveyshaittaepäilyt ovat kaksinkertaistuneet viime vuodesta.

Muurahainen päivänkakkarassa

Luonto tekee ihmisen onnelliseksi

- Luonto tuottaa iloa, onnea ja lohtua, mutta luonnon muuttuminen aiheuttaa surua ja haikeutta, summaa Kaarina Davis Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin kyselyn tuloksia. Luontokokemusten keruun tarkoituksena oli kannustaa ihmisiä kiinnostumaan lähiluonnosta.

Kukkakaupan työntekijät kukkien keskellä.

Kissankelloja ja suopursua ruusun rinnalle

Mikkelin Puistokukan yrittäjä Kaisa Rantalainen ja floristi-hortonomi Eeva-Liisa Löppönen käyttävät luonnonmateriaaleja kukkakimpuissa ja asetelmissa lähes päivittäin. Nyt työstettävää löytyy runsaasti sekä luontopolulta että puutarhasta.

mäkitervakko

Kukkien kauneuskilpailussa yllätysvoittaja

Hämeenlinnan Rengon Rautavuoren niittytapahtuman yleisö äänesti ykköseksi kuivien ketojen kaunistajan mäkitervakon. Ennakkosuosikit ketokaunokki ja kissankello jäivät tämän vaatimattoman kaunottaren varjoon. Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin mielestä tienvarret niitetään aivan liian aikaisin - harvinaistuneet ketokasvit eivät ehdi siementää.

Ravintola tuhoutui palossa Keiteleellä

Keiteleen taajamassa tuhoutui ravintola Sinikello lauantai-iltaisessa tulipalossa. Ravintolassa oli tapahtumahetkellä 10 asiakasta, mutta heidät saatiin evakuoitua kiinteistöstä välittömästi turvaan ja kukaan ei loukkaantunut palossa.

Kuvassa Tuija Isopahkalan askartelema paperikukka.

Paperikukka ilahduttaa ystävää

Läheistä voi muistaa japanilaiseen tapaan vaivihkaisesti jättämällä tämän pöydälle origamin. Ystävänpäivämuistaminen syntyy näppärästi vaikka aikakauslehdestä tai kopiopaperista.

Poliisi pyytää tietoja kuvassa esiintyvästä miehestä.

Poliisi etsii yhä Kontulan Siwan ryöstäjää

Poliisi on saanut haltuunsa toisen liikkeen valvontakameran kuvaa, jossa esiintyvällä miehellä arvioidaan olevan tietoja sunnuntaina Kontulan Siwassa tapahtuneesta ryöstöstä. Poliisi kaipaa tietoja kuvan miehestä.

Poliisi kaipaa havaintoja Kontulan Siwan ryöstöstä

Kontulan Kurjenkellontien Siwa ryöstettiin teräaseella uhaten sunnuntaina hieman kuuden jälkeen illalla. Poliisi kaipaa yleisöltä vihjeitä ryöstöstä ja ryöstäjästä.

Fanny Nykvist esittelee keräilemiään kukkia.

Läksy teki Fannysta Hemulin

Kesän aikana kokoon 50 eri kasvia - tämä vanha tuttu kasviotehtävä ei heti innostanut kokkolalaista Fanny Nykvistiä. Nyt koossa on kasveja jo kasin edestä ja plakkarissa myös Hemulin lempinimi. Kasvien keräämisellä on Donnerskan koulussa Kokkolassa pitkät perinteet, joita on viime vuosina elvytetty.

Kuvassa Kivelän puutarhan huvimaja on rakennettu kiven päälle.

Perinnekasvit ja suunnittelu puutarhan kulmakivenä

Reijo ja Marja-Liisa Kivelän puutarhaan Kokkolassa saavutaan komeasti kukkakaytävää pitkin. Käytävää reunustavat perinnekasvit. Tulijaa tervehtivät muun muassa tarha-alpit, palavarakkaus, rohtoraivio ja eriväriset ukonkellot.

päivänkakkara

Rengon kukkamissikisan voitti ...

Kukkamissikisa on Rautavuoren vuotuisen niittytapahtuman yleisösuosikki. Rautavuori Hämeenlinnassa on Rengon komein niittymaisema. Matalakasvuisella osin kuivalla niityllä loistavat perinteiset niittykukat, korkealta laelta avautuu maalaismaisema. Mutta ei avautuisi ilman hoitoa.

Niittykukkia.

Kansallispuistossa hehkuvat perinteiset kukkakedot

Kolin kansallispuistossa vaalitaan perinteisiä kukkaketoja. Valtakunnallisesti harvinaisia ketoja Itä-Suomessa on vähän. Kolilta niitä löytyy neljä. Vuosittaisella hoidolla monet vanhat tutut lajikkeet on saatu uuteen kukoistukseen.

Neidonkieliä ja taustall Hämeen linna

Hämeenlinnan ratavarren kukkaloisto ei kuihdu heinäkuun helteelläkään

Hämeenlinnassa aseman ja Aulangon välillä rantareitin kulkijoita on koko kesän ihastuttanut näyttävien kukkien paljous. Kukinta jatkuu, kukkiva lajisto vain on vaihtunut. Jo useamman vuoden ajan kasvien ystävät ovat tienneet ratavarren erikoisten ja harvoin nähtävien kukkien kasvupaikkana.

Pitkospuut

Simpsiön Natura-alueelle käyttösuunnitelma

Suunnitelmaan halutaan näkökulmia ja mielipiteitä jo sitä laadittaessa. Metsähallitus on jo omassa suunnitelmassaan lisännyt Simpsiön alueelle mm. pitkospuita ja opastetauluja.

Keltaisia narsisseja.

Kotipuutarhat kukkaan ennätysvauhdissa

Kevätistutukset ovat jo hyvässä vauhdissa loviisalaisen Anneli Sjöholmin Villa Ilennalla. Varjoisassa ja lehtevässä puutarhassa kasvavat muun muassa vuohenjuuret, arovuokot ja kärhöt.

Puutarhuri tutkii kiiviheldelmäpuuta

Kukkiiko ilmastonmuutos tienpielillä ja kotipihoilla?

Kun lupiinit, sireenit, kullerot ja omenapuut alkavat harvakseltaan kukkia uudelleen lokakuun lähestyessä, tulee jotenkin outo olo. Eikös näiden kukkasten pitäisi aukoa ihania kasvojaan katsojaa kohti keväällä ja keskempänä kesää, eikä suinkaan talven lähestyessä? Miten asiaan suhtautuu puutarhuri Juha Forsblom, onko syytä hämminkiin?

Rekka toi rallitoimiston Jyväskylään

AKK Sports Oy:n konttori sijaitsee Vantaalla, Kellokukantiellä. Nyt koko konttori väkineen on kuitenkin muuttanut "kakkoskotiin" Jyväskylä Paviljonkiin, sillä seuraavan parin viikon ajan suomalainen autourheilu elää ja hengittää MM-rallin tahtiin.

Turvonneet jalat tarvitsevat ison kengän.

Blogi: Pohjoiskarjalaiset maailman suurimmassa marssitapahtumassa

Nijmegenin marssissa patikoidaan neljässä päivässä 168 kilometriä. Marssijoita on 50 000 ja tapahtuman aikaan kaupungissa on noin miljoona turistia. Sotien aiheuttamaa katkoa lukuunottamatta marssi on järjestetty joka vuosi vuodesta 1909 asti. . Tälle perinteikkäälle marssille osallistuu ensimmäistä kertaa pohjoiskarjalainen joukkue, joka on koottu reserviläisistä. Suomesta pohjoiskarjalaisten lisäksi osallistuu Kadettikoulun, Maanpuolustuskorkeakoulun ja rauhanturvaajien joukkueet. Pohjois-Karjalan joukkue välittää tunnelmat ja kuvat tässä blogissa. .  

Kielo kukkii jo etelässä ja käki kukkuu kesän merkiksi

Luonto-Liiton järjestämään Kevätseurantaan on tänä vuonna osallistuttu ahkerasti ja siihen on kertynyt runsaasti tietoa eri eliöryhmistä. Kaikista Kevätseurannan 40:stä eläin- ja kasvilajista on ilmoitettu ensihavaintoja.