Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Heidi pitää tyttärensä kännykkää kädessään

Trigger Warning: 17-vuotias Andrine vietti elämänsä viimeiset hetket Instagramissa – "Istun autossa ja itken, koska elokuva on ohi ja niin on elämänikin"

Norjan yleisradioyhtiö tutki itsemurhaa harkitsevien tyttöjen Instagram-verkostoa viime vuonna. Ainakin 15 siihen kuulunutta norjalaista tyttöä on tappanut itsensä.

kaksi kättä nyrkissä, joihin on kirjoitettu: auta mua

“Mitä kuuluu? Niinku oikeesti.” – Mitä voit tehdä, jos kaverisi viiltelee?

Viiltely on vakava asia, johon pitää aina puuttua.

Hanna Ranta katselee käsiään

Paha olo ja masennus saivat Hannan ja Emman viiltelemään itseään teini-ikäisinä – nyt he uskaltavat puhua ja näyttävät arpensa

Itsensä vahingoittaminen alkaa tavallisesti 12–15 -vuotiaana. Tässä jutussa kolme naista kertoo, miten pääsi yli viiltelystä.

Svartvit bild på flicka som sitter och håller i huvudet för att symbolisera ångestkänslor.

Yhä nuoremmat viiltelevät itseään – alakoululaisille aiempaa tutumpaa

Asiantuntijoiden arvioiden mukaan viiltely on yleinen ilmiö suomalaisnuorten keskuudessa, mutta siitä ei ole kuitenkaan paljon tutkittua tietoa.

Huppariin kääriytynyt anonyymi nuori istuu koulun käytävällä.

"Aggressiivisia kohtauksia, joissa särkyy tavaroita ja ihmisiäkin" – Ahdistuneiden lasten ja nuorten joukko kasvaa erikoissairaanhoidossa, vahingollista käytöstä voi ilmetä jo alle kouluikäisenä

Lasten ja nuorten erikoissairaanhoidon avohoitokäynnit ovat kasvussa. Esimerkiksi Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian lähetteiden määrä on lähes kaksinkertaistunut viime vuosina.

kannabiksen käyttö

Joku tarjosi Anulle pilveä keskellä kaupunkia ja kierre oli valmis alkamaan – "Siitä tulee hyvä olo, mutta saman tien kadut sitä"

Nuorisotyötä tekevän yhdistyksen mielestä Iisalmessa ei puhuta nuorten hyvinvoinnista riittävän avoimesti. Haastattelemamme nuori kertoo käytön johtavan totaaliseen helvettiin.

Tyttö nojaa tiiliseinään ja pitelee itseään käsivarresta.

Viiltelyä ja itsetuhoisuutta: Nuorten tyttöjen pahoinvointi huolestuttaa asiantuntijoita – "On paljon, mistä lasten vanhemmat eivät tiedä"

Suomen Mielenterveysseuran chattiin tuli keväällä yli 45 000 yhteydenoton yritystä nuorilta ja erityisesti tytöiltä. Lastenpsykiatrian lähetteiden määrä kasvaa.

Ambulanssin vilkkuvalo

Turvapaikanhakija viilsi ranteensa, hoitajat apuun vasta poliisin saavuttua – "työturvallisuus menee potilaan edelle"

Ensihoitajat eivät tulleet vastaanottokeskuksen sisälle henkilökunnan pyynnöistä huolimatta. Itsemurhaa yrittänyt sai hoitoammattilaisten apua vasta kun poliisia oli odotettu paikalle 20 minuutin ajan.

Hoitaja pitelee vanhuksen kättä.

Hoitajaopiskelijoita koulutetaan näyttelijöiden avulla – ainutlaatuista Suomessa

Lapin ammattikorkeakoulussa koulutetaan simulaationäyttelijöitä hoitotilanteiden harjoittelua varten. Näyttelijöillä on takanaan puolen vuoden koulutus tehtävään.

naisen ranteet

“Aikuiset ihmiset eivät viiltele itseään. Se on säälittävää.”

“Aikuiset ihmiset eivät viiltele itseään. Se on säälittävää.

J. K. Rowling Potter-kirja käsissään

J. K. Rowling yllätti masennuksesta kärsivän faninsa Twitterissä – Lähetti Expecto Patronum -loitsun

Fani oli kertonut Rowlingille haluavansa tatuoida itseensä Harry Potter -kirjojen suojelusloitsun, koska arveli sen voivan estää häntä viiltelemästä itseään.

Anne Kivinen.

Annella on 40 sivupersoonaa: "Ei tarvitse olla koskaan yksin"

Päivällä Anne saa hahmot vaimenemaan, mutta iltaisin ne ottavat vallan. Anne kuvailee elämäänsä välillä pelottavaksi. Ainoa hoito on terapia – synkimpinä hetkinään Anne toivoo, että sairauden aiheuttajaksi paljastuisi aivokasvain, jonka voisi vain leikata pois.

masennus

Väitös: Itsensä viiltely lisää nuorten itsemurhayritysten riskiä

Itsensä vahingoittamiseen on suhtauduttava yhtä vakavasti kuin itsemurhayrityksiin. Näin toteaa tutkija, joka on perehtynyt nuorten itsetuhoisuuteen.

Nuoret kävelevät ostoskeskuksessa.

MLL: Alaikäisten soitoissa usein syynä fyysinen tai seksuaalinen väkivalta aikuisten taholta

Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan edes lasten ja nuorten lähellä työskentelevät ammattilaiset eivät välttämättä huomaa ongelmia, jos nämä oirehtivat sisäänpäin. Hälytyskellojen pitäisi soida, jos nuori viiltelee itseään säännöllisesti.

Viiltely on avunhuuto, ei itsetuhoa

Nuorista tytöistä yli 11 prosenttia ja pojista noin kuusi prosenttia viiltelee itseään. Tutkijan mukaan syinä ovat usein ahdistus, yksinäisyys ja avuntarve. Nuori viiltelijä toivoo, että asiasta puhuttaisiin nykyistä avoimemmin.

Tyttö nojaa tiiliseinään ja pitelee itseään käsivarresta.

Viiltely addiktoi mutta ei vie välttämättä itsemurhaan

Nuorista tytöistä yli 11 prosenttia ja pojista noin kuusi prosenttia viiltelee itseään. Tutkijan mukaan syinä ovat usein ahdistus, yksinäisyys ja avuntarve. Nuori viiltelijä toivoo, että asiasta puhuttaisiin nykyistä avoimemmin.

Anneli Auer

Supreme Court to re-open Ulvila murder case

The high court agreed on Wednesday to reconsider a notorious six-year-old murder case following bizarre new allegations.

Varjokuva tytöstä, joka näyttää keskisormea toiselle ihmiselle.

Tyttöjen tekemät pahoinpitelyt lähes tuplaantuneet

Tyttöjen tekemät pahoinpitelyt ovat lähes tuplaantuneet reilussa kymmenessä vuodessa. Pojat ovat kuitenkin poliisin tilastoissa edelleen huomattavasti tyttöjä fyysisesti väkivaltaisempia, sillä viime vuonna poliisin tietoon tulleista pahoinpitelyepäilyistä tyttöjen piikkiin meni alle neljäsosa.

Hymyilevä tyttö

Nykytytöt ovat ihania ja itsevarmoja

Masentunut ja itseään viiltelevä anorektikkonuori on kaukana todellisuudesta. Valtaosa teini-ikäisistä neidoista voi hyvin, on touhukkaita, ajattelevia ja aktiivisia.

Poliisi ampui veitsellä uhkaillutta opiskelijaa jalkaan Ruotsissa

Ljungskilen kansanopistossa Länsi-Ruotsissa poliisi ampui aamulla veitsellä aseistautunutta opiskelijaa. Parikymppinen miesopiskelija haavoittui jalkaan eikä hänellä ole tiettävästi hengenvaaraa.

Mies juoksee pakoon putkitunnelissa.

Väitös: Itseään viiltävä nuori kokee olevansa yksin

Itsensä vahingoittaminen viiltelemällä on nuorilla yleisempää kuin ajatellaan. Jotkut kokeilevat kerran, mutta joillakin nuorilla vuosia kestäneestä viiltelystä voi jäädä jopa satoja arpia eri puolille kehoa.

Klamydia yleistyy nuorten keskuudessa

Klamydia yleistyy nuorilla, vaikka muiden sukupuolitautien leviäminen on rauhoittunut, kertoo Helsingin Sanomat. Tartuntojen määrä on lisääntynyt kaikilla nuorilla, tytöillä kuitenkin huomattavasti poikia voimakkaammin.