Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Lapsia ja yksi aikuinen ulkona, Launeen perhepuiston ulkoalueella. pöydän ääressä. Pöydällä hyönteishotelleja, vieressä iso, radiomastoa muistuttava rakennelma.

Hyönteisille järjestetään Lahdessa asuntoesittelyt: Olivia, 5, sisusti pesän, jonne ötökät pääsevät tekemään poikasia

Esikoululaiset rakensivat pölyttäjähyönteisille keinopesiä. Ötököiden asuntoja esitellään myös yleisölle. Ihmisten tekemiä hyönteisasumuksia tarvitaan, koska pölyttäjien pesimispaikat ovat vähentyneet.

Hyönteiset ajavat poroja autoteille Lapissa

Helle moninkertaisti Lapin verenimijöiden määrän hetkessä – purevat hyönteiset ajavat nyt porot laumoina teille

Viime kesän kaltainen sakea räkkä piinaa paitsi ihmisiä myös poroja ja erityisesti vasoja, joille helle ja hyönteiset voivat olla jopa kohtalokas yhdistelmä.

Puutiainen

Vuoden toinen punkkihuippu voi olla vielä edessä – punkki voi tarttua käytännössä missä vain

Punkin voi saada kiinni ihoonsa lähes koko Suomen alueella, eikä tänä vuonna lanseerattu Punkkilivekään kerro kaikkea punkkien esiintymisestä. Punkkien määrää on vaikea ennustaa, mutta Turun yliopiston lehtori Tero Klemolan mukaan uusi punkkihuippu voi olla edessä loppukesän sateiden jälkeen.

paarma ihmisen iholla, taustalla kesäistä nurmikkoa

Paarmoja on nyt ilmassa hurjasti, muttei silti välttämättä tavallista enempää – asiantuntija vastaa neljään kysymykseen hellekesän viiltäjistä

Lapissa on tavallista, että ilmassa surraa samaan aikaan suuri määrä sekä hyttysiä että paarmoja. Tänä kesänä ilmiö on näkynyt myös muualla Suomessa. Hyönteistutkija Reima Leinosen mukaan paarmat ovat helteiden vuoksi kuoriutuneet aiemmin kuin yleensä.

Mäkärät purevat alkukesästä niin että veri virtaa.

Tänä kesänä kaikki ötökät tuntuvat olevan ilmassa ja iholla yhtä aikaa

Itä-Suomen yliopiston tutkija Jaakko Pohjoismäki kertoo, että esimerkiksi paarmat ovat olleet liikkeellä jopa pari viikkoa normaalia aiemmin.

Uusi paarmalaji suomessa, Löydetty laji, Hybomitra expollicata

Suomesta löytyi juhannusviikolla uusi paarmalaji – kookas juovapaarma puree hanakasti ihmistä

Hangosta löydetty laji kuuluu hevospaarmoihin, mutta se on helppo erottaa sukutovereistaan esimerkiksi vaaleutensa ja raitojensa ansiosta. Juovapaarma on uhanalainen suurimmassa osassa Länsi-Eurooppaa. Suomessa on nyt tiettävästi 39 paarmalajia.

Poro seisoo luisessa maisemassa Jakutskissa.

NRK: Paarmat piinaavat poroja verille Jakutiassa – biologin mukaan se on seurausta ilmastonmuutoksesta

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n nettisivuilla on video, jossa paarmat ovat syöneet poron verille.

Lähikuva hyttysestä imemässä verta.

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä

Etelässä hyttysiä voi olla keskimääräistä vähemmän talven ja kevään kuivuuden takia.

porot, vuotso, kyläkauppa

Sinnikäs porojengi piinaa kauppiasta Lapissa – katso videolta, kuinka ne kokoontuvat aina uudestaan kaupan pihaan ja pyrkivät sisään

Äkkijarrutus ja kamera esiin! Turistit innostuvat nelostien varrella Vuotsossa usein viihtyvistä poroista, mutta tien vieressä sijaitsevalle kaupalle se tuottaa monenlaisia haasteita.

itikoita lentää ilmassa.

Suopotkupallon MM-kisoissa pelataan ilman ininää – Miksi hyttyset kaikkoavat isoissa tapahtumissa?

Tutkijan mukaan ihmisiä kuhisevalla suolla ei näy hyttysiä, koska ne jakautuvat usean pelaajan kesken. Lisäksi ihmisjoukon lämmittämä ilma nostaa hiilidioksidin ylemmäs.

hyttynen imee sormesta verta

Hyttysmäärät vaihtelevat nyt runsaasti – jopa aivan lähekkäin sijaitsevilla alueilla voi olla täysin päinvastainen tilanne

Toukokuun lämmin jakso vauhditti hyttysten kehityskaarta munasta aikuiseksi ja kuoriutuminen ajoittui monessa paikassa hyvin lyhyelle aikavälille.

Amanuenssi Jukka Salmela Lapin Maakuntamuseosta koepyydysti hyönteisiä Rovaniemellä Kirkkolammen rannalta 20.7.2017

Tutkija: Hillan pölytys onnistui erinomaisesti

Hyönteistutkijan mukaan pölyttäjiä kuten kukkakärpäsiä oli hyvin hillan kukkiessa runsaasti ainakin Etelä- ja Itä-Lapissa. Lapin räkkä eli hyönteisten joukkoesiintyminen on ollut melko vaisu. Paarmat ovat jahdanneet poroja lämpiminä päivinä.

Kuvassa ampiainen paistattelee päivää puutarhatuolin kyljessä.

Ampiaisen pisto aiheuttaa aina myrkkyreaktion – allergia ilmenee aikaisintaan toisella pistolla

Ampiaisten lisäksi eniten hyönteisten aiheuttamia allergisia reaktioita saavat kesällä aikaan hyttyset ja mehiläiset.

Sääski iholla

Väärin valittu hyttysenkarkoitin voi myös houkutella sääskiä

Hyttyset, mäkärät ja paarmat laittavat ihmiset huitomaan, joka houkuttelee hyönteisiä iholle entistä enemmän. Ihmisen hyvä pintaverenkierto vetää muun muassa sääskiä puoleensa.

Räkkä eli hyönteisten joukkoesiintyminen ajaa porot tielle

Tuhannet porot pakenevat nyt räkkää teille ja tuntureille Lapissa – katso video

Lapissa autoilijoiden on syytä olla tarkkana, sillä lämmin toukokuu aikaisti hyönteisten joukkoesiintymää, räkkää, joka on nyt ajanut porot liikkeelle.

Kärpänen

Säästäisitkö nämä 5 viheliäistä kesäkaveria? Biologi ei tekisi pahaa kärpäsellekään

Kesä toi taas kärpäset korvan juureen ja paarmat iholle. Käden heilahdus ja siivekäs on hetkessä märkä läiskä. Kannattiko? Luontoasiantuntija Kimmo Saarinen löytää monta syytä, miksi erilaiset ötökät kannattaa jättää listimättä. Yle kysyi inhokeista: kärpäsestä, paarmasta, punkista, huonehämähäkistä ja hirvikärpäsestä.

Hyttynen.

Ampiainen, hyttynen, muurahainen, paarma vai punkki – mikä on kesäinhokkisi?

Hyttyset eivät ole ainoa ihmistä kiusaava kesäriesa. Ilmassakin liitelee jos jonkinlaista purijaa ja pistäjää. Mikä on sinun kesäinhotuksesi?

Hyttynen kukassa.

Kesä tuntuu kohta iholla – Tutkija: Hyttysiä on tulossa reilusti joka puolelle Suomea

Hyttyskesästä on tiedossa vähintäänkin normaali, hyönteistutkija Reima Leinonen sanoo. Hänen mukaansa hyttysiä on ollut parina edellisenä kesänä tavallista vähemmän.

Digitaiteilija Veikka Somerma.

Ulkoilmamaalaus loikkasi nettiin

Virtual plein air eli virtuaalinen ulkoilmamaalaus on viime aikoina niittänyt suosiota digitaiteilijoiden keskuudessa. Taidevirtauksessa hyödynnetään netin katu- ja maisemanäkymiä. Virtuaalisella ulkoilmamaalauksella on vahvat siteet maalaustaiteen historiaan.

Mustikka.

Konkarikerääjä: Näin löydämme marja-apajat

Konkaripoimijat jaksavat tehdä pitkiäkin reissuja metsämarjojen perässä. Kangasniemeläiset Eira ja Veikko Valkonen kertovat, että luonnon antimien kerääminen on heille elämäntapa, joka tarjoaa tulojen ja syötävän lisäksi myös unohtumattomia elämyksiä.

Kesällä pistää aurinko ja hyönteiset – milloin mennä lääkäriin?

Hyttysten ja paarmojen puremat sekä ampiaisten pistot ovat arkipäivää sään lämmettyä. Toisinaan niistä voi tulla suurikin ongelma, jos pistoja on useita tai niistä lauennut allerginen reaktio on holtiton. Lääkäriin menoa ei kannata pelätä.

Hyttynen.

Ärsyttävä ininä onkin lemmenkutsu

Kesään kuuluvat monet äänet, joita talvella kaiholla muistellaan: linnunlaulu, laineen liplatus ja tuulen humina lehtipuussa. Hyttysen ininää tai itsepintaisen paarman pörinää ei kaipaa kukaan. Ihmisiä ärsyttävillä hyönteismaailman äänillä on kuitenkin oma, tärkeä tarkoituksensa.

Kuva metsäpeuran vasasta ja taustalla Ulla Poukkanen ripustaa kuvaa paikalleen.

Metsäpeurakuvaaja on todistanut valtataistelun ja lempipeuransa kuoleman

Kun valokuvakärpänen kunnolla puraisee, sille ei mahda mitään. Harrastus vie kuhmolaista Ulla Poukkasta luontoon ja on opettanut etenkin metsäpeuran elämästä. Hän ei usko, että olisi innostunut luontokuvaamisesta Etelä-Suomen metropoleissa. Poukkasen peurakuvien taakse kätkeytyy monia tarinoita.

Hevonen

Orimattila ottaa käyttöön pinta-alamääräykset hevostiloille

Vastaisuudessa esimerkiksi yhden hehtaarin tilalla voi olla yksi hevonen ja kahden hehtaarin tilalla neljä. Orimattilassa on koettu ongelmalliseksi, kun hevosia on pidetty tätä pienemmillä tonteilla.

Kuvassa Mikko Virtanen, joka näyttelee pääosaa Jumalan rakastaja -näytelmää.

Jumalan rakastajan treenirääkki koukutti rautaan

Hauis noin 38 cm, rasvaprosentti kymmenkunta. Näyttelijä Mikko Virtanen on treenihimossaan jo melkein saavuttanut sen, mitä roolihahmonsakin tavoittelee - muokannut itsestään Michelangelon Daavid –patsaan. Miten muuten voisi olla uskottava Juska Paarma Kokkolan kaupunginteatterissa.

Punkki

Kuiva kesä vähensi borrelioositartuntoja

THL:n tartuntatautirekisteriin on tullut syyskuuhun mennessä noin 800 borrelioosi-ilmoitusta, jotka on tehty veren vasta-ainelöydöksen perusteella. Selityksenä normaalia parempaan tilanteeseen voi olla kuiva kesä.

Hyttysmäärien arviointi on arpapeliä

Keväiset hyttysennusteet ovat tiedotusvälineiden vakiosisältöä. Todellisuudessa laajojen ennusteiden teko on suurelta osin arvailua, sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Jukka Salmela. Kuluneena kesänä hyttysiä on ollut verrattain vähän.

Porokolarissa kuollut poro.

Porokolareissa kesäsesonki

Kesällä porokolareita sattuu kaikkein eniten heinä-elokuussa. Porot tulevat tielle paarmojen ja sääskien ahdistamana ja liikenteessä on lomakaudella poroihin tottumattomia kuljettajia. Vuosittain Lapissa sattuu lähes 4000 porokolaria.

Paarma

Paarma on Viiltäjä-Jackin sukulainen

Otollinen sää sai aikaan Suomessa runsaan paarmakesän.

Kypsä hilla.

Onko hilla sinun intohimosi?

Hillako soiden kultaa, jonka perään kannattaa ehdottomasti lähteä, vaikka sääsket syövät, paarmat purevat ja kumisaappaat uppoavat suohon joka toisella askeleella?

Keskellä Leroy Jones pasuunaa soittaa Katja Toivola.

New Orleans vei Katja Toivolan mukanaan

Teini-iän kiinnostus New Orleans -jazziin ajoi nuoren naisen vetopasuunan soittajaksi. Myöhemmin New Orleansista tuli myös koti. Mökkimatka Etelä-Karjalaan on vain hieman pitkä.

Hyttynen Sääski

Kaikki verenimijät lentävät jo

Alkukesän lämpö sai aikaan sen, että erilaiset verta imevät hyönteiset ovat liikkeellä normaalia aikaisemmin. Vähäsääskiseen kesään ei Oulun yliopiston hyönteistutkija usko.

Punkki

Suomen vaarallisimmat ötökät

Hyttynen ja puutiainen levittävät vaarallisiakin tauteja. Ampiainen, paarma ja hirvikärpänen aiheuttavat lähinnä allergisia oireita.

Sääski on Kaakamon kansalliseläin

Häädä hyttyset pihaltasi

Hyttysiä näyttää tulevan tänä kesänä runsaasti. Muutamalla pienellä keinolla voit helposti vähentää hyttysten mielenkiintoa omaan pihaasi.

Voikukanhaituvia, joissa pieni koppakuoriainen

Näkökulma: Hyvää kesää, kaikesta huolimatta!

Kesä tulee – ihanaa. Paitsi, että kannattaa ottaa huomioon jo etukäteen, että kaikki ei välttämättä mene niin kuin talvella suunnittelit, varoittaa toimittaja Elina Nieminen kolumnissaan.

Kuvassa torimyyjä Hilkka Typpi myyntikojussaan

Jänisrutto oli viedä hengen

Hilkka Typpi oli menettää henkensä jänisruttoa sairastaessaan. Tautia luultiin ensin flunssaksi, sitten lääkkeet eivät pysyneet sisällä ja kunto huononi. Ensiavussa turhaan ravatessa kului useampikin tovi. Lopulta päättäväinen tytär järjesti äidilleen oikeaa hoitoa ja tauti saatiin talttumaan.

Pehmeällä porstalla pesu sujuu.

Mattopyykin ihanuus - ja etenkin kurjuus

Auringonpaiste ja lämmin kesäsää keräävät ihmiset nauttimaan kesäsäästä matonpesun merkeissä. Pesuhetki saattaa kuitenkin sisältää myös tuskaa ja hikeä, tietää Anne Kotokorpi.

Vesilammikko

28 kivaa asiaa rankkasateessa

Kesän soundtrack, eli ääniraita, on yllätykselliset rankkasateet. Moni meistä on kastunut likomäräksi, kun taivas on yhtäkkiä revennyt ja niskaan on ryöpsähtänyt kaatosade. Sade voi olla myös iloinen asia! Johanna Talasterä listaa kaiken ihanan mitä sateisiin liittyy.

Paarma sormessa

Paljas iho houkuttelee paarmaa

Ihmisverta janoava paarma kiertää väsymättä uhrinsa pään ympärillä. Kasvoissa ja niskassa hyönteistä kiinnostaa paljas iho.

Neidonkorento Sami Karjalaisen valokuvaamana Siuntiossa.

Kamera korvasi haavin sudenkorentojahdissa

Sudenkorentojen määrä on kasvanut Suomessa. Kymmenen vuotta sitten tavattiin 52 lajia, mutta nyt havaintoja on jo 57 lajista. Havainnot lisääntyvät harrastajamäärien kasvaessa. Harrastuksen suosiota on vauhdittanut Sami Karjalaisen sudenkorentokuvista kokoama kirja.

Kukkakärpäset kiusaavat lomalaisia

Kukkakärpäsiä on poikkeuksellisen paljon. Turun biologisen museon tutkijan Pekka Käärin mukaan kukkakärpäspopulaatio on monikymmenkertainen normaalikesään verrattuna. Runsaat kukkakärpäsmäärät ajavat lomanviettäjiä sisätiloihin.

Paarma sormessa

Paarmoilla on patterit lopussa

Jaakko on heittänyt kylmän kiven veteen, mutta Jaakolla on myös toinen tehtävä, nimittäin paarmojen kokoaminen pussiin. Tänä kesänä kokoamisessa riittää hommaa, sillä paarmoja on ollut tavallista enemmän. Paarmojen patterit alkavat kuitenkin olla lopussa.

Sääski on Kaakamon kansalliseläin

Ötökät tulevat taas

Useimmat pistävät tai purevat kotimaiset hyönteiset eivät aiheuta kiusaa suurempaa vahinkoa. Ikävään kutinaankin löytyy monenlaista helpotusta niin apteekista kuin kotikonsteillakin.

Niittokone vedessä.

Vesikasvien niitto on urakkahommaa

Vesikasvien niittoa urakoidaan parhaillaan. Kysyntää riittää enemmän kuin mihin yrittäjät ennättävät vastata. Työtä tehdään parin kuukauden sesonkina yötä päivää.

Paarma

Paarma pistää stiletillä

Hyttysiä on tänä vuonna paljon. Paarmoja ei ole juurikaan tavallista enempää, mutta ne ovat poikkeuksellisen ärhäköitä. Helteiset säät ovat saaneet ne aktiivisiksi. Paarmasta sanotaan yleensä että se "puree", mutta hyttysen tavoin paarmakin pistää. Tosin kunnon "stiletillä".

Hirvi

Nenäsaivartaja kiusaa hirveä kesällä

Kuumuus kiusaa kesällä eniten suuria metsän eläimiä. Karhut vetäytyvät makuulle päivän lämpimimmäksi ajaksi kosteaan tiheikköön tai ojanvarteen. Hirvet säntäväät hyönteisiä pakoon maanteille.

Suppupaarma

Äkäiset suppupaarmat kiusaavat

Helteiden ansiosta perhosia ja muita hyönteisiä on nyt runsaasti liikkeellä. Valitettavasti helle suosii myös paarmoja, joita on runsaasti. Nyt kiusana ovat eityisesti tavallista äkäisemmät suppupaarmat.

Paarma

Paarman paraatiaika koitti nyt

Viime viikot ovat olleet lämpöä rakastavien paarmojen paraatiaikaa. Tavallisesti keskipäivällä liikkuva kiusankappale on piinannut lomailijoita vielä iltamyöhään.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle