Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

NRK: Paarmat piinaavat poroja verille Jakutiassa – biologin mukaan se on seurausta ilmastonmuutoksesta

Norjan yleisradioyhtiö NRK:n nettisivuilla on video, jossa paarmat ovat syöneet poron verille.

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä

Etelässä hyttysiä voi olla keskimääräistä vähemmän talven ja kevään kuivuuden takia.

Few complaints as heat decimates Finland’s mosquitoes

There are unusually low numbers of mosquitoes throughout Finland this sweltering summer – and likely fewer than usual next year as well.

Sinnikäs porojengi piinaa kauppiasta Lapissa – katso videolta, kuinka ne kokoontuvat aina uudestaan kaupan pihaan ja pyrkivät sisään

Äkkijarrutus ja kamera esiin! Turistit innostuvat nelostien varrella Vuotsossa usein viihtyvistä poroista, mutta tien vieressä sijaitsevalle kaupalle se tuottaa monenlaisia haasteita.

Suopotkupallon MM-kisoissa pelataan ilman ininää – Miksi hyttyset kaikkoavat isoissa tapahtumissa?

Tutkijan mukaan ihmisiä kuhisevalla suolla ei näy hyttysiä, koska ne jakautuvat usean pelaajan kesken. Lisäksi ihmisjoukon lämmittämä ilma nostaa hiilidioksidin ylemmäs.

Hyttysmäärät vaihtelevat nyt runsaasti – jopa aivan lähekkäin sijaitsevilla alueilla voi olla täysin päinvastainen tilanne

Toukokuun lämmin jakso vauhditti hyttysten kehityskaarta munasta aikuiseksi ja kuoriutuminen ajoittui monessa paikassa hyvin lyhyelle aikavälille.

Tutkija: Hillan pölytys onnistui erinomaisesti

Hyönteistutkijan mukaan pölyttäjiä kuten kukkakärpäsiä oli hyvin hillan kukkiessa runsaasti ainakin Etelä- ja Itä-Lapissa. Lapin räkkä eli hyönteisten joukkoesiintyminen on ollut melko vaisu. Paarmat ovat jahdanneet poroja lämpiminä päivinä.

Ampiaisen pisto aiheuttaa aina myrkkyreaktion – allergia ilmenee aikaisintaan toisella pistolla

Ampiaisten lisäksi eniten hyönteisten aiheuttamia allergisia reaktioita saavat kesällä aikaan hyttyset ja mehiläiset.

Väärin valittu hyttysenkarkoitin voi myös houkutella sääskiä

Hyttyset, mäkärät ja paarmat laittavat ihmiset huitomaan, joka houkuttelee hyönteisiä iholle entistä enemmän. Ihmisen hyvä pintaverenkierto vetää muun muassa sääskiä puoleensa.

Tuhannet porot pakenevat nyt räkkää teille ja tuntureille Lapissa – katso video

Lapissa autoilijoiden on syytä olla tarkkana, sillä lämmin toukokuu aikaisti hyönteisten joukkoesiintymää, räkkää, joka on nyt ajanut porot liikkeelle.

Säästäisitkö nämä 5 viheliäistä kesäkaveria? Biologi ei tekisi pahaa kärpäsellekään

Kesä toi taas kärpäset korvan juureen ja paarmat iholle. Käden heilahdus ja siivekäs on hetkessä märkä läiskä. Kannattiko? Luontoasiantuntija Kimmo Saarinen löytää monta syytä, miksi erilaiset ötökät kannattaa jättää listimättä. Yle kysyi inhokeista: kärpäsestä, paarmasta, punkista, huonehämähäkistä ja hirvikärpäsestä.

Ampiainen, hyttynen, muurahainen, paarma vai punkki – mikä on kesäinhokkisi?

Hyttyset eivät ole ainoa ihmistä kiusaava kesäriesa. Ilmassakin liitelee jos jonkinlaista purijaa ja pistäjää. Mikä on sinun kesäinhotuksesi?

Kesä tuntuu kohta iholla – Tutkija: Hyttysiä on tulossa reilusti joka puolelle Suomea

Hyttyskesästä on tiedossa vähintäänkin normaali, hyönteistutkija Reima Leinonen sanoo. Hänen mukaansa hyttysiä on ollut parina edellisenä kesänä tavallista vähemmän.

Ulkoilmamaalaus loikkasi nettiin

Virtual plein air eli virtuaalinen ulkoilmamaalaus on viime aikoina niittänyt suosiota digitaiteilijoiden keskuudessa. Taidevirtauksessa hyödynnetään netin katu- ja maisemanäkymiä. Virtuaalisella ulkoilmamaalauksella on vahvat siteet maalaustaiteen historiaan.

Konkarikerääjä: Näin löydämme marja-apajat

Konkaripoimijat jaksavat tehdä pitkiäkin reissuja metsämarjojen perässä. Kangasniemeläiset Eira ja Veikko Valkonen kertovat, että luonnon antimien kerääminen on heille elämäntapa, joka tarjoaa tulojen ja syötävän lisäksi myös unohtumattomia elämyksiä.

Kesällä pistää aurinko ja hyönteiset – milloin mennä lääkäriin?

Hyttysten ja paarmojen puremat sekä ampiaisten pistot ovat arkipäivää sään lämmettyä. Toisinaan niistä voi tulla suurikin ongelma, jos pistoja on useita tai niistä lauennut allerginen reaktio on holtiton. Lääkäriin menoa ei kannata pelätä.

Ärsyttävä ininä onkin lemmenkutsu

Kesään kuuluvat monet äänet, joita talvella kaiholla muistellaan: linnunlaulu, laineen liplatus ja tuulen humina lehtipuussa. Hyttysen ininää tai itsepintaisen paarman pörinää ei kaipaa kukaan. Ihmisiä ärsyttävillä hyönteismaailman äänillä on kuitenkin oma, tärkeä tarkoituksensa.

Metsäpeurakuvaaja on todistanut valtataistelun ja lempipeuransa kuoleman

Kun valokuvakärpänen kunnolla puraisee, sille ei mahda mitään. Harrastus vie kuhmolaista Ulla Poukkasta luontoon ja on opettanut etenkin metsäpeuran elämästä. Hän ei usko, että olisi innostunut luontokuvaamisesta Etelä-Suomen metropoleissa. Poukkasen peurakuvien taakse kätkeytyy monia tarinoita.

Orimattila ottaa käyttöön pinta-alamääräykset hevostiloille

Vastaisuudessa esimerkiksi yhden hehtaarin tilalla voi olla yksi hevonen ja kahden hehtaarin tilalla neljä. Orimattilassa on koettu ongelmalliseksi, kun hevosia on pidetty tätä pienemmillä tonteilla.

Kuiva kesä vähensi borrelioositartuntoja

THL:n tartuntatautirekisteriin on tullut syyskuuhun mennessä noin 800 borrelioosi-ilmoitusta, jotka on tehty veren vasta-ainelöydöksen perusteella. Selityksenä normaalia parempaan tilanteeseen voi olla kuiva kesä.

Hyttysmäärien arviointi on arpapeliä

Keväiset hyttysennusteet ovat tiedotusvälineiden vakiosisältöä. Todellisuudessa laajojen ennusteiden teko on suurelta osin arvailua, sanoo Metsähallituksen suojelubiologi Jukka Salmela. Kuluneena kesänä hyttysiä on ollut verrattain vähän.

Porokolareissa kesäsesonki

Kesällä porokolareita sattuu kaikkein eniten heinä-elokuussa. Porot tulevat tielle paarmojen ja sääskien ahdistamana ja liikenteessä on lomakaudella poroihin tottumattomia kuljettajia. Vuosittain Lapissa sattuu lähes 4000 porokolaria.

Paarma on Viiltäjä-Jackin sukulainen

Otollinen sää sai aikaan Suomessa runsaan paarmakesän.

Onko hilla sinun intohimosi?

Hillako soiden kultaa, jonka perään kannattaa ehdottomasti lähteä, vaikka sääsket syövät, paarmat purevat ja kumisaappaat uppoavat suohon joka toisella askeleella?

New Orleans vei Katja Toivolan mukanaan

Teini-iän kiinnostus New Orleans -jazziin ajoi nuoren naisen vetopasuunan soittajaksi. Myöhemmin New Orleansista tuli myös koti. Mökkimatka Etelä-Karjalaan on vain hieman pitkä.

Kaikki verenimijät lentävät jo

Alkukesän lämpö sai aikaan sen, että erilaiset verta imevät hyönteiset ovat liikkeellä normaalia aikaisemmin. Vähäsääskiseen kesään ei Oulun yliopiston hyönteistutkija usko.

Suomen vaarallisimmat ötökät

Hyttynen ja puutiainen levittävät vaarallisiakin tauteja. Ampiainen, paarma ja hirvikärpänen aiheuttavat lähinnä allergisia oireita.

Häädä hyttyset pihaltasi

Hyttysiä näyttää tulevan tänä kesänä runsaasti. Muutamalla pienellä keinolla voit helposti vähentää hyttysten mielenkiintoa omaan pihaasi.

Näkökulma: Hyvää kesää, kaikesta huolimatta!

Kesä tulee – ihanaa. Paitsi, että kannattaa ottaa huomioon jo etukäteen, että kaikki ei välttämättä mene niin kuin talvella suunnittelit, varoittaa toimittaja Elina Nieminen kolumnissaan.

Jänisrutto oli viedä hengen

Hilkka Typpi oli menettää henkensä jänisruttoa sairastaessaan. Tautia luultiin ensin flunssaksi, sitten lääkkeet eivät pysyneet sisällä ja kunto huononi. Ensiavussa turhaan ravatessa kului useampikin tovi. Lopulta päättäväinen tytär järjesti äidilleen oikeaa hoitoa ja tauti saatiin talttumaan.

Mattopyykin ihanuus - ja etenkin kurjuus

Auringonpaiste ja lämmin kesäsää keräävät ihmiset nauttimaan kesäsäästä matonpesun merkeissä. Pesuhetki saattaa kuitenkin sisältää myös tuskaa ja hikeä, tietää Anne Kotokorpi.

28 kivaa asiaa rankkasateessa

Kesän soundtrack, eli ääniraita, on yllätykselliset rankkasateet. Moni meistä on kastunut likomäräksi, kun taivas on yhtäkkiä revennyt ja niskaan on ryöpsähtänyt kaatosade. Sade voi olla myös iloinen asia! Johanna Talasterä listaa kaiken ihanan mitä sateisiin liittyy.

Paljas iho houkuttelee paarmaa

Ihmisverta janoava paarma kiertää väsymättä uhrinsa pään ympärillä. Kasvoissa ja niskassa hyönteistä kiinnostaa paljas iho.

Kamera korvasi haavin sudenkorentojahdissa

Sudenkorentojen määrä on kasvanut Suomessa. Kymmenen vuotta sitten tavattiin 52 lajia, mutta nyt havaintoja on jo 57 lajista. Havainnot lisääntyvät harrastajamäärien kasvaessa. Harrastuksen suosiota on vauhdittanut Sami Karjalaisen sudenkorentokuvista kokoama kirja.

Kukkakärpäset kiusaavat lomalaisia

Kukkakärpäsiä on poikkeuksellisen paljon. Turun biologisen museon tutkijan Pekka Käärin mukaan kukkakärpäspopulaatio on monikymmenkertainen normaalikesään verrattuna. Runsaat kukkakärpäsmäärät ajavat lomanviettäjiä sisätiloihin.

Paarmoilla on patterit lopussa

Jaakko on heittänyt kylmän kiven veteen, mutta Jaakolla on myös toinen tehtävä, nimittäin paarmojen kokoaminen pussiin. Tänä kesänä kokoamisessa riittää hommaa, sillä paarmoja on ollut tavallista enemmän. Paarmojen patterit alkavat kuitenkin olla lopussa.

Ötökät tulevat taas

Useimmat pistävät tai purevat kotimaiset hyönteiset eivät aiheuta kiusaa suurempaa vahinkoa. Ikävään kutinaankin löytyy monenlaista helpotusta niin apteekista kuin kotikonsteillakin.

Vesikasvien niitto on urakkahommaa

Vesikasvien niittoa urakoidaan parhaillaan. Kysyntää riittää enemmän kuin mihin yrittäjät ennättävät vastata. Työtä tehdään parin kuukauden sesonkina yötä päivää.

Paarma pistää stiletillä

Hyttysiä on tänä vuonna paljon. Paarmoja ei ole juurikaan tavallista enempää, mutta ne ovat poikkeuksellisen ärhäköitä. Helteiset säät ovat saaneet ne aktiivisiksi. Paarmasta sanotaan yleensä että se "puree", mutta hyttysen tavoin paarmakin pistää. Tosin kunnon "stiletillä".

Nenäsaivartaja kiusaa hirveä kesällä

Kuumuus kiusaa kesällä eniten suuria metsän eläimiä. Karhut vetäytyvät makuulle päivän lämpimimmäksi ajaksi kosteaan tiheikköön tai ojanvarteen. Hirvet säntäväät hyönteisiä pakoon maanteille.

Äkäiset suppupaarmat kiusaavat

Helteiden ansiosta perhosia ja muita hyönteisiä on nyt runsaasti liikkeellä. Valitettavasti helle suosii myös paarmoja, joita on runsaasti. Nyt kiusana ovat eityisesti tavallista äkäisemmät suppupaarmat.

Paarman paraatiaika koitti nyt

Viime viikot ovat olleet lämpöä rakastavien paarmojen paraatiaikaa. Tavallisesti keskipäivällä liikkuva kiusankappale on piinannut lomailijoita vielä iltamyöhään.

Moni hyönteiskarkote on täysin tehoton

Markkinoilla on runsaasti tehottomia hyönteiskarkotteita. Ongelmana ovat erityisesti lemmikkieläimille tarkoitetut hyönteismyrkyt. Usein purkin sisältö on käytännössä pelkkää vettä.

Hyttysiä on hätistelty Etelä-Suomessa tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin

Monella on jo tälle vuodelle ilmestynyt käsivarsiin ja jalkoihin kutiavia, ikäviä paukamia. Lämpimän ilman myötä inisijöitä kuoriutui paljon yhtäaikaisesti.

Punkki on kesän inhottavin ötökkä?

Yle Savon nettisivuilla käyneet äänestivät kesän inhottavimmasta ötökästä. Eniten inhoa herättää punkki, toisena on hirvikärpänen. Kolmas kuuntelijoiden inhokkilistalla on paarma

Hevosenleikkiä pieksämäkeläisellä suolla

Pieksämäen Partaharjulla meneillään olevalla partioleirillä pelataan suohevospooloa. Pelaajat nousevat suolla hevosten selkään, ottavat mailat käteen ja sinkoavat pallon soiselle kentälle.

Porot ovat säästyneet verenimijöiltä

Porot ovat säästyneet verenimijöiltä viileitten säiden ansiosta. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Kaamasen porotutkimusaseman tutkijan Jouko Kumpulan mukaan poroja haittaavia hyönteisiä ei ole tänä kesänä ollut normaalia enempää.

Hyttysiä tavallista useampia lajeja yhtä aikaa

Hyttysiä on tällä hetkellä luonnossa tavallista useampia lajeja. Hyönteistutkija Juhani Itämiehen mukaan helleaalto kylmän ajanjakson jälkeen sai useat hyttyslajit kuoriutumaan yhtä aikaa luonnossa. Normaalisti osa lajeista olisi kuoriutunut vasta parin kolmen viikon jälkeen.

Pistä mehiläistarha pystyyn

Tällä hetkellä Keski-Suomessa on noin 150 mehiläistarhaajaa, mutta määrä on vähenemässä. Lisäksi mehiläistarhat ovat jakautuneet maakuntaan epätasaisesti. Nyt mehiläisiä ja niiden tarhaajia tarvittaisiin lisää.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle