Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sunnuntai 3.5.2020 (radio)

Koronarajoituksia vähennetään Euroopassa. USA:ssa koronavirus leviää vankiloissa. Suomessa leivotaan nyt paljon. Sääennusteet ovat epätarkempia.

Mikä ihme on hiivagrammi? Biotaiteessa mikrobit maalaavat tauluja ja porkkanalle tarjotaan mahdollisuus seksielämään

Viimeaikainen teknologinen kehitys on vienyt eteenpäin myös biotaidetta. Taidemuodon keskiössä on tieteen ja taiteen kokeellinen vuorovaikutus.

Johanna Rotko rakastaa hiivaa ja tutkii työkseen homehtuvia kasvoja: "En tiedä Suomesta ketään toista"

Visuaalinen taiteilija Johanna Rotko tutkii työssään mikrotason elämää ja rikkoo tieteen ja taiteen välistä muuria.

Hiivaton, sitruunaton ja vähäsokerinen – 3 vappusimaa Marttojen vinkeillä ja twisteillä

Sitrusallerginen vaputtaa raparperilla, keventäjä vähemmällä sokerilla. Unohtajan pelastaa pikasima.

Onko taikinajuurella tehty leipä parempaa kuin hiivalla nostatettu? – Tutkimustulokset terveysvaikutuksista vielä vähäisiä

Ennen juurileipä oli suosiossa, koska se paransi säilyvyyttä. Nyt taikinajuuri symboloi hitaita arvoja.

Nyt tehdään siideriä kotipihan omenoista – bloggaaja paljastaa helpon reseptinsä

Bloggaaja Mika Laitisen kokemuksen mukaan suomalaisista omenoista syntyy ainutlaatuisen makuista siideriä jo kolmessa viikossa.

Voita, rommirusinoita ja leipurin salaisuus – näin syntyy tuhti saksalainen joulupulla, jonka leivontaa katsellessa on vaara saada ähky

Joulun aikaan on normaalia syödä vähän tavallista raskaammin, sanoo saksalainen leipuri.

Hyviä, ja hankalia

Huomatt. isoa appelsiinia ja 4D-kenkiä Kajo miettiipi.

Nosterieska on Keski-Suomen tuntematon perinneleipä

Sattuuko olemaan ylijääneenä litra kaljansakkaa? Pyöräytä siitä Keski-Suomen perinneleipä nosterieska.

Oluen paneminen kotona lisääntyy – laadussa tavoitellaan persoonallista ja hienoa juomaa

Yhä usempi hurahtaa kotioluen valmistukseen. Oluen paneminen kotona on helpottunut huomattavasti viime vuosina. Tuloksena on usein pienpanimoiden veroista olutta.

Sima pitää valmistaa nyt – ravintolakoulun ohjeilla ensikertalainenkin onnistuu

Kotitekoinen sima valmistuu vapuksi, kun sen tekee nyt. Ravintolakoulu Perhon neuvoilla perinteinen sima onnistuu aloittelijankin keittiössä. Kokeneemmat simanvalmistajat voivat kokeilla uusia mausteita.

Käynyttä Felix-ketsuppia vedetään pois kaupoista

Käyminen voi aiheuttaa makuvirheen ja pakkauksen pullistumisen, Evira sanoo.

Lakeuden kotipanijat tietää: Olutta pannaan jälleen keittiöissä

Täysmallasoluiden valmistus käsityönä ja kodeissa on yleistymässä. Etelä-Pohjanmaalla alan harrastajat perustivat juuri oman seurankin. Lakeuden kotipanijat sai alkunsa – mistäpä muualta kuin – Facebook-ryhmästä.

Luonnon kummajainen: Eläin joka muuttuu lasiksi – ja takaisin

Mikroskooppisen kokoinen karhukainen suojaa elintärkeät osansa lasimaisella aineella, jota se kehittää täydellisen kuivumisen uhatessa.

Perhekahvilassa käyminen vaikuttaa myönteisesti mielialaan

Mannerheimin Lastensuojeluliiton perhekahviloiden merkitystä on tutkittu Varsinais-Suomessa. Yli puolet kävijöistä kertoo saavansa uutta virtaa vanhemmuuteen.

Perinteinen oluenpano kuolemassa Belgiassa – Syynä ilmastonmuutos

Lambic-oluen valmistus ei onnistu, jos sää on liian lämmin. Cantillonin panimon oluenvalmistusaika on lyhentynyt sadassa vuodessa useita viikkoja, mikä uhkaa jo yhtiön kannattavuutta.

Oluttehtaalla vain hiiva teki töitä – kaikki työntekijät jäivät pois

Sinebrychoffin panimolla Keravalla tehdashalli ammottaa tyhjyyttään. Kaikki tehtaan noin neljäsataa työntekijää osallistuvat mielenilmaukseen. Pelloksen vaneritehtaalla Ristiinassa koneet ajettiin alas yön aikana.

Suuri ruoka-ansa – lankesitko sinä?

Ruokatrendien kirjo on ollut viime vuosina valtava. Milloin on vähennetty rasvaa, milloin hiilihydraatteja, milloin näitä yhdessä. Nyt elintarvikkeisiin lisätään innokkaasti proteiinia ja D-vitamiinia.

Taikinajuuressa on vuosisatoja vanhaa mystiikkaa, jossa kuunkierrollakin on merkitystä

Taikinajuureen leipominen oli ennen ainoa tapa saada taikina kohoamaan, koska hiivaa ei vielä tunnettu. Samalla leivästä tuli aina saman makuista. Hiivojen ja bakteerien merkitys selvisi vasta paljon myöhemmin. Satoja vuosia vanhoja ja perinteikkäitä taikinajuuria varjellaan tiukasti, mutta samalla myös jaetaan eteenpäin.

Hyökkäilevä varis suojelee poikasiaan – viisainta on poistua paikalta

Muutamat ihmiset ovat tänä kesänä saaneet variksen nokkaisun päähänsä. Lintuharrastajan mukaan ihmisen kimppuun käyminen on varikselle hyvin harvinaista.

Tee itse juhannussahtisi kotikeittiössä – näillä helpoilla ohjeilla onnistut

Sahti pienelle porukalle syntyy omassa kotikeittiössä kuudessa tunnissa ja tekeytyy jääkaapissa muutaman viikon. Tärkeintä on pitää työvälineet puhtaina ja seos oikean lämpöisenä.

Simatesti: Annoimme vapaat kädet simantekoon, täysin erilaiset tulokset

Perinteinen simaresepti on yksinkertainen ja helposti seurattava. Pienillä kikoilla simaan saa persoonallisuutta ja väriä. Yle Etelä-Karjalan maistelutilaisuudessa perinteet osoittivat vahvuutensa ja kaupan sima sai murska-arvion.

Itseleivottuakin pullaa voi pakastaa ennen paistamista - kun vaan tietää miten

Kiireinen kotileipuri loihtii pullantuoksua kotiin kaupan raakapakasteilla. Jos omassa pakastimessa on tilaa, voi itseleivottuakin pullaa pakastaa raakana ja nostaa sitten uunin kautta kahvipöytään. Tuorehiivalla ja kuivahiivalla on kannattajansa, mutta molempien käytössä oikea nesteen lämpötila on tärkeä.

Onnistunut leipä vaatii ahkeraa leipomista: viisi vinkkiä maistuvaan leipään – video

Leivällä on herkkä sielu. Hosuen ei leipomisessa pääse maistuvaan lopputulokseen eikä oikotietä lämpimäisiin ole olemassa. Viime vuosien erilaiset leivättömät dieetit ovat menettäneet suosiotaan ja leipä on taas nousussa, iloitsee aktiivimartta Terttu Karinkanta.

Huippuleipureiden tulkinnat pohjoismaisesta luonnosta hämmästyttivät Tampereella

Pohjoismaiden parhaat leipurit loihtivat taikinasta muun muassa joutsenia, metson ja poron.

Parhaat korvapuustit syntyvät näppituntumalla

Tänään lauantaina vietetään kansallista korvapuustipäivää. Kanelbullens dag on ruotsalainen perinne, joka on rantautunut Suomeen. Ylen aikainen selvitti täydellisten korvapuustien salaisuuden. Mitat ja kellon voi unohtaa. Sen sijaan tarvitaan jauhopeukalo.

Tutkija: Sienet pelastavat maailman

Sieniä on jo pitkään käytetty esimerkiksi antibioottien ja alkoholin valmistuksessa. Nyt tutkitaan kuumeisesti, miten sienistä saisi tehtyä bioenergiaa tai biomuoveja. Tavoitteena on korvata öljy raaka-aineena. Tutkijoiden villeimmissä visioissa sienet pelastavat maailman.

Punajuurileipä aloittaa joulun leivontaputken - katso ohje

Jouluun on aikaa enää reilu kuukausi. Vanhojen tuttujen reseptien lisäksi sisään pitää ajaa uusia ohjeita. Punajuurileivän maussa ja värissä on joulun tunnelmaa. Jouluun mennessä saat hiottua reseptiin sinulle sopivassa suhteessa siirappia, inkivääriä ja punajuurta.

Skottilaiset panivat maailman vahvimman oluen - 67,5 %

Brewmeister-panimossa ryhdyttiin kehittämään uutta maailman vahvinta olutta sen jälkeen, kun asiakkaat kertoivat, että 65-prosenttinen Armageddon-olut ei maistunut tarpeeksi voimakkaalta.

Kuvagalleria: Näin syntyy pettuleipä

Paras petun irrotusaika on vielä hetken käsillä. Kuivatuista pettuliinoista voi jauhaa jauhoja ja leipoa vaikkapa hunajan ja maltaiden maustamaa pettuleipää.

Hyttyset kiersivät someansan kaukaa

Vettä, siirappia ja hiivaa pullossa - siinä sosiaalisessa mediassa levinneen hyttysansan ainekset. Syntyvä hiilidioksidi houkuttelee hyttyset paikalle ja hyvästit ininälle. Näinhän sen piti mennä, mutta toisin kävi. Yle Keski-Pohjanmaan testiansoissa oli aamulla kaksi pienen pientä öttimönkiäistä ja oksanpalanen.

Vihannespöytien laadussa parannettavaa Porin seudun lounaspaikoissa

Pilkottujen vihannesten mikrobiologinen laatu on monissa ruokapaikoissa kehno. Asia selvisi Porin seudun ympäristöterveydenhuollon pistokokeissa.

Simaa ja volgansieniteetä - virkistäviä juomia kotikonstein

Kauppojen juomahyllyt notkuvat erilaisia juomia, niin hapollisia kuin hapottomiakin. Alkoholipitoisia, tai alkoholittomia juomia. Mutta myös kotona voi valmistaa juomia, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaankin, tai vaikkapa vain ihan harrastukseksi.

Mämmi ja martat ne yhteen soppii

Muhevanmakuinen mämmi oli marttojen valtti Mikkelin torilla. Takataskusta Otavan iloinen marttaryhmä kaiveli mämmileipää, rahkapullia ja reseptejä.

Kansallisruoka herää tiinuistaan

Juureva ruisleipämme on valtaamassa takaisin sille kuuluvaa paikkaa suomalaisesta ruokapöydästä. Taikinajuuria vaihdetaan jo työpaikoillakin, tiinukauppa käy jälleen vilkkaana ja ruisleipäkurssit täyttyvät sypäkästi. Oikea ruisleipä ei hiivaa huoli, se kohoaa sukupuunsa voimin.

Miksei kyläkauppa kannata?

Toimittaja Johanna Talasterä myöntää itsekin usein käyvänsä ostoksilla isossa kaupassa. Teetkö sinä samoin?

Hyvä pulla leivotaan ajan kanssa

Pullataikinan perusohje löytyy jokaisen jauhopussin kyljestä, mutta erinomaisen pullan salaisuus on leipojan hyppysissä. Kärsivällisyys ja näppituntuma yhdistettynä hyviin aineksiin takaavat kuohkean pehmeän lopputuloksen.

Norsunlannasta kuoriutuu yksi maailman kalleimmista kahvikupillisista

Uusi kahvilaji on vastaava kuin sivettikissan jätöksistä tehty huippukallis kahvi. Käymisprosessi norsun elimistössä saa aikaan maanläheisen ja hedelmäisen aromin, kertoo Black Ivory -kahvin kehittänyt Blake Dinkin.

Vaaliruokaa sormin syötäväksi

Sunnuntai-iltana jännitetään kuntavaalien tuloksia. Ruuan pitää vaali-iltana olla helppoa ja nopeaa. Juustogrissinit eli juustoiset leipätikut on helppo tehdä ja nopea syödä. Teet vain juustoisen taikinan, rullaat tangot, käytät uunissa ja pistät ne suuhun.

Liian terveellisiä sämpylöitä

Metsästä löytää leipomiseen erinomaisia aineksia. Nokkosta voi laittaa sämpylöihin, lettuihin ja keittoihin. Nokkonen kannattaa ennen käyttöä keittää ja pilkkoa. Nokkosella terästetyt siemensämpylät ovat todellista superfoodia

Lapin Martat urakoi melkein tuhat munkkia

Munkkisavotta alkoi aamulla viideltä taikinan valmistamisella. Munkkien tekemiseen kului kolmekymmentä kiloa jauhoja, kaksikymmentä litraa öljyä, kaksikymmentäneljä palaa hiivaa, kuusi kiloa margariinia, kahdeksan kiloa sokeria ja hyvää mieltä roppakaupalla.

Vappu tulkoon - sima on käymässä

Ämpäri, hiivaa, fariinisokeria ja netistä hätäseen tulostettu ohje. Kyllä niillä pitäisi annos vappusimaa valmistua. Yle Kymenlaakson toimituksessa päätettiin kokeilla, miten juhlajuoman teko onnistuu.

Simasuu nauttii sitruunajuomaa ympäri vuoden

Sima on totuttu yhdistämään vapun janojuomaksi, mutta poreilevan sitruunajuoman ystävät nauttivat juomasta kesät talvet. Siman makua voi terästää esimerkiksi aniksella, raparperilla ja inkiväärillä.

Ulkomainen lihakääryle lämmittää suomalaista

Fataer on perinteinen jordanialainen pääruoka. Jordaniassa fataer on myös matkaruoka, jota he ottavat mukaansa matkustaessaan maalle tai sukulaistensa luokse. Keväällä ja kesällä ruoka on suosittua, koska silloin jordanialaiset saavat vihannekset ja yrtit tuoreena luonnosta.

"Leipätaikinaa pitää kunnioittaa"

Ylensyöntiä Varsinais-Suomessa -sarjan viimeisessä osassa matkataan Loimaan vilja-aittaan. Mellilän oma herkkumaakari Kaarina Heikkilä leipoo piimälimppua ja pohtii samalla, että mistähän jauhot ovat peräisin. Ennen ne tulivat omasta maasta.

Blinit lisukkeineen

Kevättalvi on blinien aikaa ja siksipä Olli valmistaakin tätä hyvin pakkaspäivänä maistuvaa ruokaa. Blinit eli tattariletut nautitaan yleensä, mädin, smetanan ja punasipulin kanssa. Lisukkeeksi sopii moni muukin vaihtoehto. Olli valitsi lisukkeeksi sienisalaatin.

Turhaan virtsaaminen voi pahentaa vaivaa

Moni totuttaa lapsensa ja käy itsekin vessassa tyhjentämässä rakkoaan varmuuden vuoksi. Kaikille tavasta ei ole haittaa, mutta joillekin se voi aiheuttaa vessassa ramppaamisen kierteen. Rakkoa voi myös kouluttaa, muistuttaa lääkäri.

Ahvenanmaan hylkyolut ehkä tuotantoon

Oluen ystävät saattavat päästä pian maistamaan uudelleentuotantoon päätynyttä juomaa, mikäli VTT onnistuu selvittämään Ahvenanmaan edustalta hylystä sukelletun oluen reseptin. Hylystä sukellettiin kesällä 2010 samppanjapulloja ja viisi olutpulloa. Olut on todennäköisesti peräisin 1800-luvun alkupuoliskolta.

Uutistoimisto AP:n toimittaja maistoi Ahvenanmaan samppanjassa hiivaa ja hunajaa

Suuren mediahuomion saanutta Ahvenmaan samppanjaa maistellut uutistoimisto AP:n toimittaja kuvailee 200 vuotta meren pohjassa maanneen juoman makua hiivan ja hunajan sekoitukseksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle