Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Heikki Valkama: Työhön kuolemiselle on Japanissa oma terminsä: 80-tuntiset työviikot on todettu tappaviksi

Japanilaiset ihmettelevät suomalaisten lomien pituutta ja työpaikkojen vähäistä yhteisöllisyyttä, mutta moni haluaa enemmän vapaa-aikaa. Elämän täyttäminen pelkällä työllä kiinnostaa yhä harvempia, kirjoittaa Valkama blogissaan Tokiosta.

Tokion olympialaisten puhutuin urheilija on megatähti ja kiistelty aktivisti – Olympiatulen sytyttänyt Naomi Osaka ottaa kantaa tavalla, johon urheilussa ei ole totuttu

Japanilaisamerikkalainen tennispelaaja Naomi Osaka joutui Ranskan avoimissa myrskyn keskelle ja katosi julkisuudessa. Nyt hän haluaa voittaa Tokiossa olympiakultaa kahdelle maalle, joista kumpikaan ei tunnu hyväksyvän häntä täysin.

Piskuinen japanilaiskylä järjesti huikean yllätyksen olympialaisiin valmistautuville suomalaiskävelijöille – "Siinä oltiin ihan H. Moilasena"

Maailmalla uutisissa kerrotaan, kuinka japanilaiset vastustavat Tokion olympialaisia. Tästä ei ollut tietoakaan, kun suomalaiskävelijät saapuivat harjoitusleirilleen piskuiseen Sobetsuun. Katso Sobetsun kaupungin tervehdys suomalaisille oheiselta videolta.

Kommentti: En olisi koskaan uskonut, että juuri Japani opettaa, miten hyvin asiat Suomessa ovat

Pelkoa tunteva olympia-ajan Japani on vapaalle sielulle melkoinen ihmiskoe, kirjoittaa Jelena Leppänen Tokiosta.

Hans Lindqvist on matkustanut 20 kertaa Japaniin nähdäkseen kirsikkapuun, joka kukkii vain hetken: "Se on vähän kuin ihmiselämä"

Kotkalaismies on perustanut ystävilleen oman hanami-juhlan kirsikkapuiden katselua varten.

Heikki Valkama: Emojien käyttö vie kommunikoinnin luolamiesten tasolle – tai tarjoaa keinoja tunteiden kuvailuun

Kun viestintä siirtyi verkkoon, tekstareiksi ja pikaviesteiksi, tunne katosi. Emojit eli kuvamerkit palauttavat tunteet viestintään, kirjoittaa Heikki Valkama blogissaan.

Japanilais-suomalainen perhe rakentaa unelmien ekoelämää lappilaiselle pikkukylälle – tuulivoimala ja villiruoka takaavat omavaraisuuden

Katsumi ja Antti-Jussi Yliharju eivät tienneet talon rakentamisesta mitään, ennen kuin päättivät pystyttää ekotalon keskelle kairaa.

Lauantai 28.4.2018 (radio)

Presidentti Niinistön mielestä Etelä- ja Pohjois-Korean johtajien tapaaminen oli tärkeä. Venäläinen ydinvoimala on matkalla Itämerellä. Helsingissä kokeillaan uutta isoa bussia. Sauna on muotia Japanissa. Suomen Pikkuleijonat ovat päässeet MM-finaaliin.

Puhelinsoitto mäkihyppylegendalta vei Janne Väätäisen Japaniin – "Kaikki annetaan tarjottimella"

Janne Väätäinen on valmentanut 45-vuotiaan Noriaki Kasain tähdittämää japanilaista mäkihyppytallia seitsemän vuotta. Kulttuurierot Suomeen ovat valtaisat, eikä rahasta tarvitse tinkiä.

Finnish X Factor finalist's Japanese-themed performance raises eyebrows in Britain

Singer Saara Aalto, the first Finn to make it to the finals of Britain's X Factor televised talent contest, will perform live in London to an audience of millions on Sunday evening. But her performance on Saturday night -- in which she wore a Japanese Geisha outfit -- garnered some criticism from the British press and on social media.

Japanese, Mandarin and Arabic now on official school curriculum

For the first time in Finland, Asian and African languages are part of the 2016 upper secondary school curriculum, which means that students can choose to study them as foreign languages.

Lukiolainen opiskelee kieltä Japanissa: "Englanti ei enää riitä"

Japanista kieltä opiskelemasta palannut lukiolainen tietää, mitä japanin sujuva lukutaito vaatii. Japanilaislapset opettelevat päiväkodin ja peruskoulun aikana tuhatkunta kanjia eli kirjoitusmerkkiä, ja lukiolaisella pitäisi olla hallussa jo reilut 2 000 kanjia.

Aiotko opetella uuden kielen tänä kesänä? – Polyglotti Janne Saarikivi jakaa parhaat vinkkinsä kielten opetteluun

Kielitutkimus ja kielten opettelu ovat aina vetäneet puoleensa helsinkiläistä Janne Saarikiveä, joka opettelee vähän väliä uuden, vieraan kielen. Häntä voi kutsua polyglotiksi, joka puhuu useita kieliä sujuvasti.

Kirsikkapuut kukkivat jo komeasti Helsingin Kirsikkapuistossa – Luonto kiirehtii kohti kesää

Roihuvuoren japanilaistyylisessä puutarhassa ja Kirsikkapuistossa sijaitsee Suomen suurin kirsikkapuiden tihentymä.

Säästökuuri vei Helsingin yliopistosta musiikinopettajan tehtävän – rahat riittivät 400 vuotta

Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunta ilmoitti torstaina irtisanovansa molemmat musiikin teorian lehtorit sekä Japanin kielen ja kulttuurin professorin. Etenkin musiikin ammattilaiset ovat järkyttyneitä ratkaisusta: musiikinopettajan tehtävä on Turun Akatemian peruja 376 vuoden takaa. Oppituolia ovat hoitaneet säveltäjät Paciuksesta Sibeliukseen. Muitakin muutoksia voi vielä tulla.

Japanissa oleva suomalainen: Railot ovat vaarallisia pimeässä

Etelä-Japanin järistysalueen hyvin tunteva suomalaisopiskelija Juulia Järvenpää sanoo, että Kumamotoon on luvattu sadetta, joka saattaa hidastaa pelastustöitä ja kiihdyttää maanvyörymiä. Aiemmin alueella asunut Järvenpää on huolissaan ystävistään, ihmisiä on raunioissa ja evakossa.

Hei ninja, nyt olisi töitä tarjolla Japanissa

Aichin prefektuuri palkkaa ninjoja kokopäivätyöhön esiintymään turisteille. Hakijoilta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, notkeutta, esiintymiskykyä ja puhelahjoja.

Kateus on kansainvälistä – näin eri tavoin kadehditaan 4 maassa

Naapuri ostaa uuden auton. Malilainen kadehtii julkisesti, japanilainen aloittaa kilpailun, kreikkalainen on vaikka syömättä saadakseen samanlaisen, chileläinen iloitsee naapurin kanssa, suomalainen toivoo, että auto hajoaa. Onko kateudessa kulttuurieroja? Miten ja mitä kadehtivat japanilaiset, kreikkalaiset, chileläiset ja malilaiset?

Lautapeli teki suomalaisnuorukaisesta julkkiksen Japanissa – go-peli on vaikeampaa kuin shakki

Antti Törmänen on 18 vuoteen ensimmäinen länsimaalainen, jolle Japanin go-liitto on myöntänyt ammattilaisstatuksen. Törmänen asuu Tokiossa ja hankkii toimeentulonsa pelaamalla. Monimutkainen peli vaatii pelaajalta etenkin strategisia taitoja.

Japanin opiskelu kiinnostaa vuodesta toiseen – kielestä toivotaan jopa ammattia

Kirjainmerkkeihin pohjautuva japanin kieli pysyy jatkuvasti suosiossa. Kurssit täyttyvät helposti ja osa opiskelijoista haluaisi harrastuksestan jopa ammatin.

Kansalaisopiston kurssit täyttyivät – nuoret opiskelevat innolla japania

Joensuun seudun kansalaisopiston suosikkikurssit ovat jälleen täyttyneet nopeasti. Opiskelijoita on tänä syksynä kiinnostanut varsinkin pihasuunnittelu, erilaiset liikuntakurssit ja musiikki. Kielikursseista opiskelijoita vetää puoleensa espanjan opiskelu. Nuoret puolestaan ovat innostuneet japanin kielen kursseista.

Riihilahti: Japanin suurlähettiläs tulossa vierailemaan HJK:n ottelussa

HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden mukaan seuran japanilaiskaksikko on saanut huomiota kotimaassaan.

Japanilaistaiteilija Erina Matsui tekee outoja omakuvia

Japanilaistaiteilija Erina Matsuin omakuvissa kauhea yhdistyy kauniiseen. Matsuin teokset jatkavat taiteilijaomakuvien pitkää perinnettä, mutta hänen maalauksistaan löytyy yllättäviäkin elementtejä ja outoa huumoria. Matsuin kaltaisia omakuvataitelijoita on Japanissa harvassa.

Japanilainen vaihto-opettaja ihastui Suomen ilmastoon ja ihmisiin

Suomalaisessa lukiossa vaihto-opettajana toimiva Kizuku Hamashima opettaa oppilailleen japanilaista kulttuuria ja kieltä. Sopeutuminen Suomeen on sujunut ongelmitta, mutta ei kuitenkaan ilman kommelluksia.

Finland’s air guitarists out-headbanged at this year’s world champs

A 19-year-old Japanese woman rocked her way to victory at this year’s annual Air Guitar World Championships in Oulu yesterday. But despite having hosted the international tournament for 19 years, Finland's home-grown air-axe-wielders rarely make it to the finals board. Organisers blame a lack of grassroots enthusiasm - and a preference for being in the audience to going up on stage.

Haruki Murakami tuo päähenkilönsä Hämeenlinnaan

Maailmankuulu kirjailija Haruki Murakami esittelee Hämeenlinnaa tuoreimmassa kirjassaan. Värittömän miehen vaellusvuodet ilmestyy syksyllä, ensi kertaa suoraan japanin kielestä suomennettuna.

Pohjois-Korea lupaa tutkia japanilaisten katoamiset kylmän sodan aikana

Vastineeksi Japani lupaa kumota osan Pohjois-Korealle yksipuolisesti määräämistään pakotteista.

Tutkijat esittelivät ihmismäisen robottiuutisankkurin Japanissa

Robotti näyttää nuorelta tytöltä ja se omaa täydellisen kielitaidon. Lisäksi laitteen kehittäjä on ohjelmoinut sille huumorintajun.

Nimigeneraattori hullaannutti etsimään sisäistä "Ukkoa ja Mielikkiä"

Matkailun edistämiskeskuksen nimigeneraattori paukuttaa suomalaiskalevalaisia nimiä tiheään tahtiin. Keskiviikkona julkaistu englanninkielinen Finngenerator löysi heti myös suomalaisen Facebook-väen ja Ukko, Lumi, Otso, Seppo, Mielikki alkoivat vilahdella päivityksissä. Nimiä on etsitty jo yli 800 000 kertaa.

Wednesday’s papers: An eye on NATO, Finland’s Afghan campaign, after the Kouvola fire and meat-loving Finnish men

A scan of Wednesday’s newspapers invites readers to ponder Finland’s possible NATO membership, its role in crisis management operations in Afghanistan, the fate of matriculating students following a Kouvola school fire, and why meat-loving Finnish working men far outweigh their Japanese counterparts.

Janssonin japanintaja ihailee muumien yhteiskuntakritiikkiä

Porissa asuva japanilaissyntyinen Takako Servo kääntää Tove Janssonin elämänkertaa japanin kielelle. Tuula Karjalaisen kirjoittama Tee työtä ja rakasta -kirja on muumien suosiosta huolimatta ensimmäinen japaniksi ilmestyvä Jansson-elämänkerta. Servo ihailee sitä, miten Jansson piirsi yhteiskuntaan ja elämään liittyviä kannanottoja muumihahmojen sanomiksi.

Japanese hopefuls whisper wishes to Finnish Santa Claus

Markku Koskela from Hamina has 50 years of experience in the Santa business. Last week he headed beyond the bounds of Kymenlaakso, his tireless reindeers transporting him all the way to Japan, where he visited daycare centres and schools in the Fukushima area.

Japani kehottaa luopumaan Google-kartoista saarikiistojen vuoksi

Hallitus haluaa Googlen karttojen tilalle Japanissa laaditut kartat, joissa kiistellyillä saarilla on vain japanilainen nimi.

Kirobo-robotti tervehti Maan asukkaita Armstrongin tavoin

Japani valjasti puhuvan avaruusrobotin osaksi olympialaiskampanjaansa. Aiemmin elokuussa kuvattu video julkaistiin nyt, kun päätös vuoden 2020 olympialaisten järjestäjästä lähenee.

Japaniksi jutteleva robotti ja viikon muita uutiskuvia

Viikolla ihasteltiin hurjia uimahyppyjä uinnin MM-kisoissa Barcelonassa, vilvoiteltiin täpö täydessä uimalassa Kiinassa ja lähetettiin japanin kielen taitava robotti kohti Kansainvälistä avaruusasemaa astronauttien iloksi. Yle Uutisen kokosi viikon mielenkiintoisimmat uutiskuvat yhteen.

Kanne Japanin yleisradiolle: Liikaa ulkomaisia sanoja

Oikeusjutun nostaneesta Hoji Takahashista tuntuu, että Japanista on tulossa pelkkä Yhdysvaltain maakunta, kun oman kielen sanoja korvataan etenkin englannin sanoilla.

Oulun judokilpailu sai alkunsa tragediasta

Oulun Judokerhon vuotuinen kilpailu Haru-shiai täyttää lauantaina 40 vuotta. Kilpailu järjestetään aikoinaan vyökoematkalla menehtyneiden kahden judokan muistoksi. Nykyään kilpailu on erityisesti nuorten suosiossa.

Japanin-tuntija nousee Kiinan ulkoministeriksi

Wang Yi nousee Kiinan ulkoministeriksi aikana, jolloin Etelä-Kiinan meren saarikiista tulehduttaa pahoin maan suhteita Japaniin. Kiinan kansankongressi hyväksyi uuden hallituksen ministerivalinnat lauantaina.

Kuru vie tunturijazzia Japaniin

Oululainen Kuru-yhtye luonnehtii musiikkiaan tunturijazziksi. Kansanmusiikki, jazz ja suomalainen runous puree japanilaiseen mielenlaatuun, sillä yhtyeelle on luvassa useita keikkoja Tokiossa.

Japanese develop appetite for Finnish Christmas cuisine

Japanese seem to have developed a taste for Finnish Christmas fare after getting an opportunity to sample seasonal Nordic treats for the first time this year. Finnish chefs operating a restaurant in a Japanese shopping centre in Kyoto have found themselves having to explain traditional Finnish favourites such as Karelian pies.

Puhuva robotti lentää japanilaisastronautin juttuseuraksi

Pieni androidi tunnistaa isäntänsä kasvot ja puhuu hänelle japania. Projektin varsinainen suuri tavoite on ihmisten yksinäisyyden helpottaminen Maassa, tekijät kertovat.

Aasialaisturisteja houkutellaan Hämeeseen taiteen ja luonnon avulla

Itäaasialaisia matkailijoita tavoittelee Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakuntarajan ylittävä, viiden eri kulttuuritoimijan yhteishanke. Opetusministeriö on antanut yhteistyön hiomiseen avustusta 20000 euroa. Suunnitelmien mukaan taidekeskukset aloittavat Itäiseen Aasiaan ja etenkin Japaniin suuntautuvan markkinoinnin mahdollisimman nopeasti.

Kanadan rannikolta löytyi tsunamissa seilannut moottoripyörä

Harley-Davidson huuhtoutui ilmeisesti mereen Japanista vuosi sitten maaliskuussa. Aiemmin Pohjois-Amerikkaan on huuhtoutunut aavelaiva ja jalkapallo.

Japanese Disaster Victims Remembered in Helsinki Event

A memorial event to remember the victims of the Japanese earthquake disaster was held in the Töölö Church in Helsinki on Sunday.

Kaliforniassa opiskeleva japanilainen kuuli perheensä pelastumisesta YouTubesta

Kaliforniassa Yhdysvalloissa opiskeleva Akiko Kosaka oli jo luopunut toivosta, että löytäisi Minami Sanrikussa Japanin pahimmalla tuhoalueella asuneen perheensä elosta. Kalastajakylän 17 000 asukkaasta yli puolet on kateissa. Amerikkalainen televisiokanava CNN kertoi perheen tarinasta.

Help for Finnish Tsunami Survivors Criticised

Crisis psychologist Salli Saari has questioned why the crisis group has not organised an airport reception for Finns arriving back from Japan after the massive earthquake and tsunami.

Kuppinuudeleista ja leivästä pula

Japanin kieltä ja kulttuuria Tokiossa opiskelevan Mirja Männikön mukaan maanantai, kolmas päivä maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen on ollut rauhallinen. Facebook-viestissään hän kertoo saavansa viranomaisilta järistysvaroituksia puhelimeensa. Kaupoissa tavaraa riittää - vain joistakin tuotteista alkaa olla pula.

Suomalainen Japanissa: "Tuntuu epätodelliselta"

Minna Karsikkaan kahden kuukauden mittainen lumilautailureissu Japanissa on muuttunut jännittyneeksi odottamiseksi.

YLE Correspondent in Japan: Locals Very Troubled

YLE’s Asia correspondent in Japan, Kari Ahlberg, has reported that most Japanese have remained calm in the face of Friday’s massive earthquake and tsunami and its consequences. However many are concerned about friends and relatives in the crisis areas.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle