Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ompele kalanruotokuvioinen tyyny tilkkutekniikalla käyttäen ramia, kangasta, jolla on historia

Perinteinen kalanruotokuvio on taas suosittu sisustuksessa.

Käsityökoulu laajenee Keski-Pohjanmaalla

Pienten lasten ryhmät täyttyivät hetkessä.

Hyvää syntymäpäivää, hakaneula! Nolojen tilanteiden pelastaja ja ompelurasian arkisankari täyttää 170 vuotta

Walter Hunt myi hakaneulan patentin miehelle, jolle hän oli velkaa. Hunt ei ymmärtänyt, mitä nerokasta hän oli mennyt keksimään.

Tehtaat tekivät vuodessa uskomattomat 1,3 miljardia puista lankarullaa – pennin arvoinen puupala teki Suomesta maailman johtavan puunjalostusvaltion

Suomalaiset lankarullatehtaat olivat aikansa rahasampoja ja kannustivat omistajiaan rakentamaan sellu- ja paperitehtaita. Tämä on tarina siitä, miten rullatehtaat synnyttivät Suomeen tuhansien työpaikkojen maailmanlaajuisen jättiteollisuuden.

Sukankutomisen kansainväliset nopeuskilpailut leviävät somessa – "Suomalaiset ovat niin hurjia, että kesken kisan ei nukuta eikä syödä"

Kansainväliset käsityöyhteisöt keräävät massoittain harrastajia ottamaan mittaa toisistaan.

Puiston puut saivat Mikkelissä ylleen sinivalkeat neuleasut – tilkkuja Espoosta saakka

Talkootöinä syntyneiden neulegraffitien ajatus on lisätä yhteisöllisyyttä, mutta jotkut ovat myös kritisoineet lankojen käyttämistä koristeeksi, kertoo tempauksen järjestäjä.

Ompelujamit elvyttävät kadotetut ompelutaidot

Ompelujamit pyrkivät nostamaan tekstiiliarvostusta ja samalla vähentämään jätettä.

Maksaisitko 1000 euroa kengistä, joita voisi käyttää vielä 50 vuoden päästä? – Sini tekee sellaisia

Mittatilauskengät maksavat kymmeniä kertoja enemmän kuin halpistennarit. Sulokas on savonlinnalainen kenkä- ja laukkumerkki, jonka jokainen pisto tehdään yrittäjän verstaassa.

Kätevä tekee itse: "Kansallispuvut ovat usein vuosien projekteja"

Kansallispuku kiinnostaa taas. 1980-luvulla alkanut buumi notkahti 2000-luvun alkupuolella, mutta nyt perinteinen asu houkuttelee jälleen käsistään käteviä.

Virkatut mustekalat tuovat turvaa myös Kymenlaakson vauvoille

Käsityöharrastajat ympäri maan ovat innostuneet virkkaamaan keskosille niin kutsuttuja turvalonkeroita. Tarttuessaan lonkeroihin vauvat kokevat olonsa turvallisiksi. Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastolle niitä on toimitettu jo kymmeniä.

Punttipöksyt valmistuvat langasta asti saman katon alla – alushousujen malli sama kuin 30-luvulla

Valkoisen langan matka vaaleanpunaiseksi punttipöksyksi taittuu yhden ja saman katon alla Kangasalla. Yli 90-vuotias TamSilk valmistaa lahkeellisia alushousuja yhä samalla mallilla kuin vuosikymmeniä sitten.

Ompelu vei miehen mennessään – lapinlahtelaisrehtori tuunaa farkuista uusia vaatteita

Lapinlahtelainen Marko Komulainen ompelee harrastuksenaan käytetyistä farkuista hameita. Harrastus sai innostuksen yhdestä kansalaisopiston kurssista, mutta nyt eri näköisiä ja -värisiä hameita syntyy nopealla tahdilla.

Strömsö: Nojatuolin verhoileminen vanhoilla pitsiliinoilla

Tuoli pukeutuu uuteen väriin kirpparihinnoin.

Tilkkutaiteilijan teoksissa näkyvät elämän kriisit ja risteyskohdat

Vuokko Isakssonin 50-vuotisjuhlanäyttely kertoo tilkuin taiteilijan elämäntarinan avioeroineen ja kriiseineen. Käyttöesineet eivät tekstiilitaiteilijaa innosta, mutta tilkkutaidetta on syntynyt vuosien varrella niin että kaikkia ei edes muista.

Villasukalle uusi elämä – parsiminen ei ole vaikeaa, mutta siihen kannattaa varata aikaa

Suosikkivillasukkiin on tullut kantapäähän reikä. Harmittaa, mutta reiän korjaaminen kuulostaa liian monimutkaiselta. Todellisuudessa reiän parsiminen ei ole vaikeaa, sillä sopivalla langalla, parsinneulalla ja vaikkapa muovipullolla pääsee korjauksessa jo pitkälle.

"Karstaan, kampaan ja kehrään" – keskiaikavaatturi osti omat lampaat villalankaa varten

Keskiaika kiinnostaa yhä useampaa suomalaista. Aikakausi kiehtoo esimerkiksi käsityöläisiä, joista innokkaimmat tekevät pukunsa omin käsin alusta loppuun. Käsityömestari valmistaa langatkin itse omien lampaidensa villasta ja pyrkii jäljittelemään ajan asuja pienimpiä yksityiskohtia myöten.

Ompelukoneet ja saumurit surisevat nyt kirjastossa

Oulussa Karjasillan kirjastossa voi pian käyttää ompelukonetta ja saumuria. Tarkoituksena on edistää kädentaitoja ja kestävää kehitystä.

Kun pakkanen paukkuu, puikot viuhuvat

Neulominen ja virkkaaminen on nykyään kaiken ikäisten harrastus, joka sopii hyvin pimeiden talvi-iltojen ratoksi. Marketeista saa edullisesti peruslankoja, käsityöliikkeet kilpailevat erikoisuuksilla.

Tekstiilitaiteilija Helena Vaari maalaa kirkkosalin kankaisiin värit ja merkitykset ompelukoneella

Hollolalainen tekstiilitaiteilija Helena Vaari käyttää kirkkotekstiileissä tekniikkaa, joka pohjautuu vanhaan perinteeseen tämän päivän menetelmillä. Vaarin töissä lanka ja kangas ovat väri ja neula sivellin.

Kirkas heijastin heijastaa parhaiten

Pehmeään heijastimeen tulee viisi kerrosta. Paras heijastustulos syntyy, kun heijastimen pohja on vaalea ja heijastinkalvot kirkkaat.

Teatteriasut kävivät kaupaksi - palohälytys toi lisämausteen

Jyväskylän kaupunginteatterin käytöstä poistetut roolivaatteet myytiin nopeasti, jo puolen tunnin myynnin jälkeen myyntirekit olivat lähes tyhjiä.

Politiikan Jehovan todistajat

Omahyväisyyden SM-skabat nähtiin, kun omahyväiset politiikan toimittajat kokoontuivat vihreiden puolueristeilylle pohtimaan, kummat ovat omahyväisempiä: vihreät vai toimittajat, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Etruskihaudan yllätykset eivät lopu: Prinsessan aarteina oli keihään lisäksi kirjailuneuloja

Mies osoittautui naiseksi ja korurasia ompelurasiaksi etruskihaudan tutkimusten jatkuessa Italiassa.

Lanka parsii yhteen kaksitoista eurooppalaista taiteilijaa

Vaasassa Kuntsin modernin taiteen museossa avautuu museon oma voimainponnistus. Thread and Paper on Kuntsin itse kokoama kansainvälinen näyttely, jossa esillä on kahdentoista eurooppalaisen taiteilijan teoksia. Kaikkien taidetta yhdistää yksi asia: lanka.

Neulominen voi pelastaa henkesi

Heijastinvalikoima on jo pitkään monipuolistunut niin, että heijastaja voi olla koru tai asuste. Turvallisuuttaan voi lisätä vaikka itsetehdyllä, pimeässä kiiluvalla pipon tupsulla. Suomalaisista joka toinen käyttää heijastinta. Silti lähes neljä autoilijaa kymmenestä kertoo ongelmista jalankulkijoiden havaitsemisessa.

Kosketusnäyttöhanska: hyödyllinen vai humpuukia?

Kosketusnäyttöpuhelimen käyttö kylmällä ilmalla on osoittautunut hankalaksi käyttää. Ratkaisuksi keksitty kosketusnäyttöhanskat.

Martti Koljonen ja hänen tuhannet supikkaansa

Suutari Martti Koljonen hallitsee perinnekenkien teon. Hänen käsiensä kautta on Joensuun Tuupovaarasta lähtenyt maailmalle yli 10 000 supikasta. Käsityönä syntyy myös varsisaappaita, kuten tallukkaita.

Ompelukoneet veivät miehen sydämen

Hämeenkyröläinen Matti Järvenpää on onnellinen mies, sillä sellaisia keräilijät kuulemma tuppaavat olemaan. Järvenpään onni kumpuaa lähes puolensadan eri ikäisen pikkuompelukoneen kokoelmasta.

Fredrikan Kesässä tehdään muodonmuutoksia

Matonkuteen matka kassiksi vaatii tekijältä tarkkuutta, mutta antaa tilalle tarinoita. Hämeenlinnan Wetterhoffilla järjestettävä Fredrikan Kesä 2012 tarjoaa kävijöille kädentaitoja ja kulttuuria.

Tekstiilitaiteilija Vaari Putkassa Oopperajuhlilla

Hollolalaisen tekstiilitaiteilijan Helena Vaarin töitä on esillä Savonlinnan Oopperajuhlien 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Ideoiden lähteenä ovat olleet oopperan tunnelma, puvut ja musiikki.

Tuhansista vuokravaatteista uusia brändituotteita

Tuhannet vuokravaatteet löytävät uuden elämän uusiokäytössä. Kun Särkänniemen huvipuisto vaihtoi työntekijöidensä sadevaatteet uusiin, vanhoista teetettiin laukkuja, ruokalappuja, askarteluessuja ja hattuja. Kierrätyskäyttö voi näin jopa nostaa alkuperäisen tuotteen arvoa.

Parsintataidot halutaan herättää henkiin

Villasukan elämä ei suinkaan ole ohi, vaikka kantapäässä on ammottava aukko. Parsinneulalla, langalla ja taitavilla sormilla sukalle voi loihtia rutkasti lisää käyttöikää. Jyväskylässä parsintataitoja on elvytetty Suomen käsityön museon sukkapiirissä.

Korjausompelemisen taito on katoamassa

Yhä harvempi osaa korjata vaatteensa itse, väittävät ammattiompelijat. Esimerkiksi nappien ompeluttaminen ja lahkeiden lyhennyttäminen alan ammattilaisella on lisääntynyt viime vuosina. Ompelijat puhuvat jopa uusavuttomuudesta.

Nurmo ikuistettiin ryijyyn

Kahden vuosikymmenen pohdinta, kuukausien suunnittelu ja koko alkuvuoden jatkunut ompelu synnyttivät ryijyn "Joki on Nurmon äiti". Lankoja solmittiin monesti kellon ympäri.

Kemin syömälakkolainen sairaalahoitoon

Kemin vastaanottokeskuksessa syömälakkoon alkanut kurdipakolainen joudutaan toimittamaan sairaalahoitoon. Vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Pirkko Rytkösen mukaan mies toimitetaan lääkäriin, sillä hänen vointinsa on huonontunut.

Nurmon kirjastossa pääsee ompelemaan

Kirjastot lainaavat nykyisin paljon muutakin kuin kirjoja. Kirjat ovat edelleen pääasia, mutta oheistuotteilla täydennetään palvelua. Nurmon kirjastossa on mahdollisuus käyttää ompelukonetta.

Pääsiäismunakoristeet valmistuvat snuuraamalla

Näppärä askartelija valmistaa kauniita ja kestäviä pääsiäismunia snuuraamalla. Slovakialainen käsityötekniikka vaatii sorminäppäryyttä, mutta askartelu on myös hyvä pääsiäisajan rentoutumiskeino.

Myssyjä syöpäpotilaille

Etelä-Karjalassa kampanjan aloittanut Eija Pönni neuvoo, että myssy tulee valmistaa hiostamattomasta ja kutittamattomasta langasta.

Hempeää ja tyttömäisen hilpeää

Kankaasta ommeltujen nukkien tekemisestä on tullut villitys. Sonkajärvellä äidit ja tyttäret, tädit ja mummot polkevat kilvan singereitä. Lanka rullaa ja romanttiset vaaleanpunaiset ruutukankaat muotoutuvat viehkeiden hahmojen asuiksi.

Marttanukke elää harrastajien käsissä

Marttanukke kuului tunnetuimpiin suomalaisiin nukkeihin 1900-luvulla. Sen teollinen tuotanto loppui vuonna 1974. Tänä päivänä nuken perintö elää harrastajien keskuudessa.

Janne Ahosen hyppypuvut kunnossa

Hyppypuvuista on puhuttu paljon mäkihypyssä viime vuosina. Janne Ahonen on tunnettu siitä, että hän rakentelee omia pukujaan itse. Viimeisissä kilpailuissa Ahonen on käyttänyt itse tekemiään pukuja.

Käsillä tekeminen koukuttaa

Käsityöt elävät selkeää nousukauttaan. Sukupolvenvaihdos ja internetin yhteisöllisyys ovat tuoneet käsillä tekemiseen uusia tuulia.

Villasukat lämmittävät jalkoja ja mieltä

Villasukkia tarvitsevat kaikki, mutta jokainen meistä ei osaa neuloa villasukkia. Villasukan, tai sen kantapään, neulominen ei kuitenkaan ole niin vaikeaa ja pitkällistä kuin voisi kuvitella.

Ompelukonetta ei voi ajaa kuin ralliautoa

Lahkeiden lyhentäminen kuulostaa helpommalta kuin se onkaan. Kun ensimmäisestä ompelukonekokemuksesta on aikaa vuosia, voi käydä huonosti. Seppo Lehtonen sen tietää.

Marttapuku kestää aikaa

Monilla on sellainen kuva, ettei ole mitään, mitä martat eivät osaisi tehdä. Ja niin se melkein onkin! Martat ovat kodinhoidon, kokkaamisen, kierrätyksen, kädentaitojen ja ylipäänsäkin kestävän elämäntavan arkipäivän toteuttajia. Mutta jotkin perinteiset käsityömenetelmät ovat uhanalaisia. Esimerkiksi aikaavievä valkokirjontataito on painumassa unholaan.

Taantuma saa puikot heilumaan

Suomalaiset ovat alkaneet tehdä entistä enemmän käsitöitä. Erityisesti villalangan myynti on kasvanut ennätyslukuihin. Syynä on taloustaantuman lisäksi myös halu saada edullisesti persoonallisia ja trendikkäitä vaatteita.

YLE Etelä-Savo koeajaa ompelukoneen

Eelä-Savon radion koeajossa on tällä viikolla ompelukone. Mikko Moilanen yrittää lyhentää farkkujen lahjetta ensimmäistä kertaa.

Jokisalolle pitkä taiteilija-apuraha

Valokuvataiteilija, taiteilijaprofessori Ulla Jokisalo on saanut valtion 5-vuotisen taiteilija-apurahan. Kannuksessa vuonna 1955 syntynyt valokuvataiteilija tunnetaan omaelämänkerrallisista teoksistaan.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle