Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Dipper-patukat herättivät huolta vanhemmissa – 7 vastausta kysymyksiin karkkien lisäaineista

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen haluaa muistuttaa, etteivät kaikki kaupassa olevat tuotteet ole välttämättä turvallisia.

Suosittu sriracha-kastike katosi kaupoista, mutta syy ei ole hamstraamisessa

Kastikkeessa on havaittu sulfiitteja. Tullin mukaan ei ole tietoa, ovatko ne aina kuuluneet reseptiin vai tulleet vasta hiljan.

Kauran kuoresta valmistetaan pian ksylitolia – Lahden tehtaalle rahoitusta Euroopan investointipankilta

Fazerin myllyn viereen nouseva tehdas tuottaa vuodessa 4 000 tonnia ksylitolia.

Tiistai 15.10.2019 (tv)

USA asetti pakotteita Turkille. Sähkötupakan makuaineiden kielto ei toimi. Koodarikoulu aloitti toiminnan. Säätiedot.

Yhdysvalloissa ksylitolia lisätään yllättäviinkin tuotteisiin – Terveysviranomainen varoittaa koiranomistajia

Ihmisille ksylitolilla uskotaan olevan positiivisia terveysvaikutuksia, mutta koirille se voi olla jopa kohtalokasta.

Elintarvikkeiden lisäaineissa piilee riskejä – Evira kaipaa lisätutkimuksia

Suomalaiset syövät päivittäin ruoassaan runsaasti erilaisia lisä- ja aromiaineita.

Onko margariini lisäainepommi ja miten sitä tehdään? 7 väitettä, asiantuntijat vastaavat

Margariini on arkinen tuote, mutta se herättää paljon tunteita ja mielipiteitä. Keräsimme yleisiä väitteitä rasvasta, ja pyysimme vastaukset ravitsemuksen asiantuntijoilta.

"Pelastimme kebabisi, ole hyvä" – Euroopan parlamentin fosfaattikielto ei mennyt läpi

Parlamentin ehdotus olisi kieltänyt fosfaatin käytön pakastetussa kebab-lihassa.

THL varoittaa hopeaveden käytöstä – Jo muutama ruokalusikallinen voi johtaa myrkytykseen

Hopeavettä ei ole tarkoitettu otettavaksi suun kautta eikä sitä saa käyttää lääkinnällisiin tarkoituksiin eikä elintarvikkeiden lisäaineena, THL painottaa.

Onko lohessa lääkkeitä tai väriaineita? Kuluttaja tenttaa kalatiskin myyjiä – näin vastaavat asiantuntijat

Lohikalat ovat terveellinen valinta ruokapöytään, mutta kalaan liittyy myös huolenaiheita. Pyysimme asiantuntijoita vastaamaan yleisimpiin väittämiin.

Leipomoissa uusia keksintöjä – juureen leivottu leipä vetää artesaanileipomoon, marketeissa kasvaa kauraleivän suosio

Ruisleivän paikka ykkössuosikkina on uhattuna, mutta ei pidä säikähtää. Leipomoissa syntyy uusia, terveellisiä innovaatioita. Hyvinvointiin tähtäävät myös hapanjuureen leivottua artesaanileipää myyvät pientuottajat.

Ksylitolitablettiin makua ja vientiapua mustikasta – autotalliin syntyi minitehdas

Kiteeläinen ksylitolitabletti pyrkii Suomen- ja maailmanmarkkinoille marjojen avulla. Yrittäjä Pekka Hoppu luottaa etenkin mustikkajauheella maustetun täysksylitolitabletin kiinnostavan Euroopassa.

Jouluomenan valkoiseksi muuttuva pinta hämmentää

Kun punaisen jouluomenan pesee kuumalla vedellä, se muuttuu valkoiseksi.

Ovatko aromivahventeet ja hiivauute sama asia?

Pakkauksen teksti "ei arominvahventeita" ihmetyttää.

Xylitol’s role in preventing cavities might be exaggerated, new research suggests

A new doctoral thesis questions the role of xylitol, a sugar alcohol, in preventing cavities. The product is popular in Finland and widely used as a post-meal sweet or chewing gum.

Hampurilaisiin ei pysty aika eikä edes sula kupari – ovatko ne ikuisia?

Prisma Studion hampurilainen täyttää 3 vuotta!

Aluekeittiön joka seitsemäs ateria on allergia-annos

Lappeenrannan Kesämäen aluekeittiössä valmistuu päivittäin 2600 annosta ruokaa. Alueen päiväkoteihin ja kouluihin tehtävistä annoksista noin 400 noudattaa jonkinlaista erityisruokavaliota.

Suklaa ja xylitol ovat koiranomistajan ikävät yllätykset

Suklaata ja xylitolia syöneitä koiria tulee säännöllisesti eläinlääkärin vastaanotolle. Xylitol-myrkytyksen saaneella koiralla verensokeri laskee nopeasti.

Professori: Lisäaineista vain kaksi on huolestuttavia

Luonnollisuus ja lisäaineettomuus ovat tämän päivän ruokatrendejä. Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm tyrmää kuitenkin kauhukuvat lisäaineiden vaarallisista yhteisvaikutuksista. Hänen mukaansa ainoastaan kaksi ruuissa ja juomissamme käytetyistä lisäaineista herättää huolta.

"Ei lisättyä fosfaattia" – mureuttavan lisäaineen liikakäyttö voi lisätä luun hajoamista

Raakoihin lihatuotteisiin fosfaattia ei saa lisätä, mutta kypsiin lihavalmisteisiin fosfaatin lisääminen on täysin sallittua. Lisäfosfaattia löytyy paitsi monista leikkeleistä, myös esimerkiksi nakeista ja sulatejuustoista. Fosfaatin käyttöä arvioidaan EU:ssa uudelleen parhaillaan.

Yhden miehen ksylitolipastillitehdas päätti haastaa makeisjätit päiväkodeissa

Viisikymppinen mies ei helpolla löydä Suomessa uutta työtä. Itsensä työllistäminen on usein ainoa vaihtoehto. Pertti Könkö päätti perustaa kavereiden kanssa pastillitehtaan ja haastaa makeisjätit täysksylitolipastilleilla.

Sähkösavukkeet tulevat kauppoihin – terveysjärjestö jatkaa silti taistelua nikotiinia vastaan

Suomen on pakko alkaa myydä nikotiinipitoisia sähkösavukkeita kaupoissa EU-direktiivin takia. Suomen ASH ry pelkää, että markettimyynnin myötä Suomeen syntyy uusi nikotiiniriippuvainen sukupolvi.

Valmisruualle on vaihtoehtoja – "Emme saa sitä mitä keho luulee saavansa"

Valmisruoka maistuu hyvälle, mutta se on ravinnetyhjää mössöä. Ravinneköyhän ruuan kruunaa mikrovalmistaminen, sanoo superfoodin puolesta puhuva Olli Posti.

Elintarviketeollisuus kikkailee luonnollisuudella

Melkein mitä vain voi väittää elintarvikkeissa.

Vanhemmat: valvokaa mitä lapsenne syö

Joidenkin ruokien lisäaineet voimistavat toisensa vaikutukset moninkertaiseksi. Jos esimerkiksi lapsi syö paljon sipsejä, karkkeja ja juo limsoja, niissä olevat lisäaineet vahvistavat toisiaan niin, että sallittu päivittäinen turvallisuusraja ylittyy. Näin sanoo toimittaja ja Kemikaalicocktail-bloggari Noora Shingler vedoten englantilaisiin tutkimuksiin.

Tarkasta purkkapussisi tuoteseloste – ksylitolimäärissä huomattavia eroja

Näyttävä xylitol-teksti purkkapussin tai pastillipurkin etiketissä voi käytännössä viitata hyvinkin erilaisiin ksylitolimääriin. Vertailu kannattaa, sillä suunterveyden kannalta korkea ksylitolipitoisuus on aina parempi.

Suomalainen puree maissista tehtyä ksylitolipurkkaa? Koivu kävi liian kalliiksi

Maissi, olki ja pyökkipuu ovat peitonneet koivun ksylitolin raaka-aineena saatavuuden ja hinnan puolesta. Keski-Euroopassa ksylitolia valmistetaan myös sokeriruo'on jätteistä ja pähkinänkuorista.

Värikkyys houkuttelee herkuttelemaan – "Jos karkkeja ostetaan montaa eri väriä, niitä myös syödään enemmän"

Moniin ruokiin lisätään lisäaineita, joiden ainoa merkitys on parantaa tuotteen ulkomuotoa. Elintarvikeasiantuntija ei näe väriaineissa suurta turvallisuusriskiä, mutta huomauttaa, että värit ovat tehokas keino saada ihmiset ostamaan lisää.

Lisäaineeton tupakka kasvattaa suosiotaan – tehoaako mielikuva puhtaammasta savukkeesta kuluttajiin?

Tupakkakaupoista kerrotaan, että lisäaineettomat savukkeet vetoavat trendikkäisiin kuluttajiin, jotka arvostavat tuotteiden luonnonmukaisuutta. Viranomaisten mukaan lisäaineettomat tupakat ovat tupakkateollisuuden vastaveto lisäaineita rajoittavalle lainsäädännölle. Lisäaineeton tupakka sisältää tappavia myrkkyjä siinä missä tavallinenkin tupakka.

Jämsän Pihlaiston vedenottamo pysyy kiinni

Jämsän Pihlaiston vedenottoman käyttökielto jatkuu. Keskiviikkona otettuissa viimeisimmissä näytteissä havaittiin yhä jäämiä bensiinin lisäaineista.

Ksylitoliprofessori paljastaa salaiset neuvottelut ja varjellut sokeritutkimukset

Ksylitolin historiaan mahtuu mielenkiintoisia käänteitä ja sokeroituja tutkimustuloksia sokerin terveyshaitoista. Maailman kuuluisimmaksi ksylitolitutkijaksi tituleerattu Kauko K. Mäkinen paljastaa tuoreessa kirjassaan muun muassa salaiset neuvottelut yhdysvaltalaisten terveysviranomaisten ja makeisjättien kanssa.

Valkoinen sokeri on pannassa – mikä korvikkeeksi?

Valkoisen sokerin epäterveellisyydestä on kohistu niin paljon, että monet ovat jo ryhtyneet sokerilakkoon. Trendikkäissä leivontakirjoissakin täysin prosessoitu sokeri korvataan luonnollisemmilla raaka-aineilla, kuten kookossokerilla tai agavesiirapilla. Toisaalta kevyttuotteissa käytetään täysin keinotekoisia makeutusaineita. Asiantuntijat kertovat, onko valkoiselle sokerille oikeasti terveellistä vaihtoehtoa.

Ultrapuhdas pakkaaminen saa maidon säilymään viikkoja

Maidon säilyvyyteen vaikuttavat useat tekijät. Esimerkiksi pakkauslinjastolla on sen kannalta erityisen suuri merkitys. Tavallinen maito säilyy yleensä noin viikon, mutta uusimpien pakkauslinjojen läpi kulkeva lisäaineeton maito säilyy kotijääkaapissa jopa kolme viikkoa.

Sokeri, keinomakeutusaine vai ei herkkuja lainkaan – miten teillä?

Ravitsemusterapeutin mukaan paljon makeaa syövän lapsen kannattaa korvata ainakin osa sokerista makeutusaineilla. Mitä mieltä sinä olet?

Pakkausmerkintöjen muutos tulee valmistajille kalliiksi: "Eivät palvele ketään"

Elintarvikkeiden tuoteselosteiden kiristyvät vaatimukset tulevat valmistajille kalliiksi. Tuotemerkintöihin tulevien muutosten takia pakkauksia täytyy jatkuvasti uusia. Hävikistä aiheutuvat kustannukset voivat nousta satoihin tuhansiin euroihin.

"Lasten suolisto-oireet katoavat viikonlopuksi ja palaavat kun palataan päiväkotiin"

"Voisodan" aloittaneet vanhemmat vaativat lisää vaihtoehtoja päiväkotiruokaan. Monipuolisempaa ravintoa vanhemmat perustelevat oireilla, joita he ovat havainneet laitosruuan lapsissa aiheuttavan. Ravitsemusasiantuntija kehottaa luottamaan tutkimustuloksiin, eikä yksittäisten vanhempien huomioihin.

Kavahdettu natriumglutamaatti maistuu myös levissä, sienissä ja kotimaisissa kasviksissa

Moni jättää koodilla E621 varustetun einespaketin kaupan hyllylle, mutta harva tietää, että natriumglutamaattia on lähes kaikessa mitä syömme. Kasvissyöjäkään ei pääse pakoon viidettä perusmakua, umamia, sillä se maistuu esimerkiksi perunassa.

Noora Shinglerin kemikaalipaasto

Näin karsit oman elämäsi kemikaalikuormaa.

Patukkabisnes löysi markkinarakonsa – "Seuraavaksi kasvaa puhtaiden patukoiden menekki"

Toholammilla yli kolme vuotta sitten patukkatehtaan avannut Leader Snack Factory laajentaa tuotantoaan ensi vuonna. Se rakentaa neljännen linjaston ja palkkaa 30 uutta työntekijää. Useiden miljoonien investointi lisää toholampilaistehtaan vuosituotannon jopa yli sadan miljoonan patukan.

Porin päiväkotilapsille jaetaan ilmaiset ksylitolit

Pori jakaa ilmaisia ksylitolipastilleja 3 500 päivähoitoikäiselle kaksi kertaa päivässä. Ilmaisia pastilleja jaetaan tämän vuoden ajan.

Valmisruoka voi olla kotiruokaa terveellisempää – jos valitset oikein

Valmisruokia on paheksuttu lisäaineiden vuoksi aivan turhaan. Asiantuntijoiden mukaan einesten lisäaineet eivät ole haitallisia, vaan ongelmia aiheuttavat kova rasva ja suola. Ravitsemusterapeutit laativat listan hyvistä ja huonoista valmisruuista.

Nastola alkaa tarjota ksylitolia päiväkodeissa – pastilliostos liki 200 kiloa vuodessa

Nastola hankkii päiväkotilasten ksylitolipastillit ensi vuodesta lähtien. Kunnassa arvioidaan, että tuotteita kuluu vuodessa noin 180 kiloa.

Terveysbuumi lisää ksylitolin myyntiä

Ksylitolipastillit ja -purkat maistuvat suomalaisille yhä paremmin. Niillä korvataan joskus myös karkin syöntiä. Ksylitolituotteiden myyntiluvut ovat nousussa S-ryhmässä ja Keskossa. Suunta on samanlainen makeistaloissa, jotka satsaavat ksylitolin tuotekehitykseen.

Tutkimus: Makeutusaineet saattavat lisätä diabeteksen riskiä

Tiedemaailmassa tutkimustulokset on otettu varovaisesti vastaan. Ravintoasiantuntijoiden mielestä tutkimustulokset eivät ole riittävän kattavat, jotta niiden perusteella voisi vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Ksylitolipastillien jako päiväkotilapsille puhuttaa – Ylivieskan seudulla jako sujuu hyvin

Sosiaali- ja terveysministeriön viimevuotinen suositus jakaa ksylitolipastilleja tai -purukumeja päiväkotilapsille on saanut vaihtelevan vastaanoton eri puolilla maata. Ylivieskan seudulla pastilleja on jaettu jo puolentoista vuoden ajan, eikä ongelmia ole esiintynyt.

Sosiaali- ja terveysministeriön virkamies: Kaikissa vesijohtoputkissa omat ongelmansa

Muoviset pex-vesijohtoputket ovat puhuttaneet haju- ja makuhaittojensa vuoksi viime keväästä lähtien. Myös muista putkimateriaaleista näyttää irtoavan joitain aineita veteen. Yhteinen eurooppalainen vesirakennustuotteiden hyväksyntä epäonnistui ja Pohjoismaissa yritetään nyt saada juomavesiputkille yhtenäinen tuotehyväksyntä.

Villiruoka kiinnostaa kotikeittiöissä ja teollisuudessa

Kaupan salaatit voi vaihtaa ilmaisiin luonnonantimiin kesän edetessä. Jo nyt sopivia ja helposti löytyviä vaihtoehtoja ovat nokkonen, voikukka, poimulehti ja piharatamo. Luonnosta saatavien yrttien käyttö vaatii mielikuvitusta ja rohkeutta.

Eettisempää ruokaa filosofian avulla

Mitkä ruokaan liittyvät ominaisuudet tekevät siitä hyvää? Eettinen tuotantotapa, herkullinen maku, ravintoarvot kohdallaan – mikä mahtaa riittää. Tutkija Helena Siipi aikoo selventää ruokakeskustelun käsiteviidakkoa.

Tuntematon aromimaailma antaa maku- ja tuoksuelämyksiä

Sallittuja aromiaineita on EU:n listalla lähes kymmenkertainen määrä lisäaineisiin verrattuna. Silti aromit, aromiaineet ja aromivalmisteet ovat jääneet kuluttajille melko tuntemattomiksi.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle