Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

kultainen patsas

Kulta säihkyy ja kattokruunut välkkyvät – presidentti avasi ovet Linnaan tänä vuonna virtuaalisesti

Presidentinlinnaan pääsee vierailemaan harvoin, mutta nyt sen loistoa voi ihastella verkossa.

Läheltä

Remontin loppusilaus sulkee Pyhän Laurin kirkon

Kirkossa tehdään maaliskuun loppuun saakka muun muassa kattoholvien ja kattokruunujen konservointia ja puhdistusta.

Ylivieskan palaneen kirkon kellot.

Ylivieskan kirkon raunioita tutkitaan tarkkaan – tuhoutuneillakin esineillä on muistoarvoa

Pääsiäisenä rajussa tulipalossa tuhoutuneen Ylivieskan kirkon raunioita on nyt dokumentoitu kahden viikon ajan. Raunioiden seasta on löytynyt muun muassa kirkon esineistöä, kuten kattokruunuja, kynttilänjalkoja ja ehtoollispikareita.

hopealusikasta tehty koru

Hopealusikka ei enää kelpaa kaikkien ruokapöytään – perintökalut muutetaan koruiksi

Hopealusikat kuuluivat vuosikausia juhlakattauksiin. Niitä annettiin pitkään myös lahjoiksi nuoremmille sukupolville. Nämä lusikat eivät välttämättä koskaan päätyneet pöytään asti. Nykyaikaisessa kattauksessa hopealusikoita harvoin arvostetaan, mutta niille on löytynyt paljon uusiokäyttöä.

Reikäinen kypärä.

Isä katosi sodassa, kattokruunu jäi – kokosimme kuvia suomalaiskodeista löytyvistä muistoesineistä

Pyysimme yleisöä lähettämään kuvia kodeistaan löytyvistä esineistä, jotka muistuttavat Suomen sodista. Rintamalla askaroidut puhdetyöt, venäläisten sotavankien esineet, ja muut sota-ajoista ja edesmenneistä sukulaisista muistuttavat tavarat koristavat useita suomalaiskoteja.

Kuvassa vanhus on kampaajalla.

Video: Yhteensä 600 vuotta kauneutta kisaa Lucia-mummon tittelistä – "Fantastista, että meitä muistetaan"

Lucia tuo valkoisine vaatteineen ja kynttiläkruunuineen valoa talven pimeyteen. Lucia-mummotempaus puolestaan tuo iloa ja piristystä vanhusten arkeen. Videolla 80- ja 90-vuotiaat Lucia-kandidaatit kertovat ajatuksiaan.

Vierailijat kuvasivat Presidentinlinnaa avointen ovien päivänä 19. syyskuuta.

"Täällä on kaikkia kattokruunuja ja vaikka mitä" – Remontoitu Presidentinlinna houkutteli tuhansia kävijöitä – video

Kansalaiset pääsivät tänään vierailemaan Presidentinlinnassa ensimmäisen kerran viime vuonna valmistuneen peruskorjauksen jälkeen. Linnan avoimien ovien päivässä vieraili 2 500 kävijää. Monet olivat jonottaneet tutustumiskäynnille aamuvarhaisesta asti.

spalife.fi nettisivu.

Kylpyhuoneesta kotispa – kuohuviini, kynttilä ja kristallikruunu

Kylpyhuoneneliöt ovat kodin kalleimpia neliöitä. Aasian markkinoilta vyöryy seinäwc, jossa ei tarvita enää wc-paperia. Tuoksusuihkuista iho saa markkinamiesten mukaan c-vitamiinia.

Jari Korkki.

Jari Korkki: Sata päivää ilman päätöksiä

Päätöksenteko on joillekin kuin huumetta, mutta siitäkin on mahdollista pyristellä eroon – tai ainakin yrittää, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

lisää kupari ja kristallia

Valoa kansalle! Kupari, kristalli ja led valaisevat trenditietoisen kodin

Syksy ja pimeys vievät monen valaisinkauppaan. Lamput ovat välttämätön valonlähde, mutta ne ovat myös osa sisustusta. Nyt koteihin ostetaan kupari- ja kristallivalaisimia. Polttimoista led porskuttaa.

Matias Liimataisen teos Robot Potrait.

Roboteista kattokruunuihin – Designmuseo esittelee keramiikkataidetta

Designmuseossa avautuu perjantaina laaja keramiikkataiteen näyttely. Keramiikka on esillä yllättävissä muodoissa. Muotoilijoiden ja taiteilijoiden teokset vaihtelevat huoneen kokoisesta hullusta laboratoriosta veikeisiin pikku robotteihin.

Nainen istuu sohvalla ja soittaa kitaraa.

Helsinki houseboat owners frustrated by bureaucratic seawall

Despite years of discussion and studies, the Finnish capital is still one of the few world cities that forbids permanent residence on boats.

Lucia-kulkue esiintyy päiväkotilapsille.

Perinteinen Lucia-kulkue toi valon myrskyn jälkeen

Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta sokeiden ja näkövammaisten pyhimyksen Lucian muistoksi. Lucian päivää on vietetty Suomessa pitkään erityisesti ruotsinkielissä piireissä. Nykyään päivää vietetään myös suomenkielisissä kouluissa ja päiväkodeissa. Tänä vuonna Lucia-neidot saivat pitää kynttiläkruunuistaan kiinni Seija-myrskyssä.

Narsissi, jonka takana näkyy kellertäviä hyasintteja

Narsissi ja hyasintti sopivat koriin ja kattokruunuun

Suomessa hyasintti on joulukukka, mutta Keski-Euroopassa tuoksuva sipulikasvi on myös pääsiäisasetelmien itseoikeutettu kaunotar. Hyasintti ja muut kukat koristavat pääsiäisenä niin kuisteja kuin kattojakin.

Julia Hanhikoski

Suomen Lucia haluaa tuoda iloa

Julia Hanhikoski on valittu Suomen Lucia-neidoksi. Vuonna 2010 Kokkolan Lucian kynttiläkruunua kantanut 18-vuotias abiturientti on huomannut ilon, jota Lucia-neito välittää ympärilleen.

lapset taide taidemuseo

Lapsilta totuus muotoilusta

Lahden taidemuseo tarjoaa Päijät-Hämeen päiväkotiryhmille ilmaisen sisäänpääsyn ja opastuksen Ekolandia-näyttelyyn. Lapset ovat antaneet näyttelystä positiivista palautetta ja ilmaisseet uusia ideoita.

Kajaanin uusi tsasouna

Uusi tsasouna kunnioittaa perinteitä

Kajaaniin rakentuu perinteitä kunnioittava, uusi pyhäkkö. Ortodoksisen seurakunnan kymmenvuotinen tavoite on täyttymässä, kun käsinveistetty hirsikirkko pystytetään hautausmaan kupeeseen. Täysin valmiina tsasouna on talvella ja metropoliitta Panteleimon vihkii sen käyttöön ensi kesänä. Pyhäkkö on suunniteltu ja rakennettu perinteitä kunnioittaen.

Valaisin, kohde6

Suomalaissisustaja pitää lämpimästä valosta

Kodin tunnelmavalaisu on monenkirjavien energiansäästölamppujen kanssa monesti haasteellista. Ammattisisustaja Tiina Ruotsi lohduttaa kuitenkin, että oikeanlaista valoa on löydettävissä hehkulamppujenkin jälkeen, kun malttaa vain tutustua hieman aiheeseen. Ensimmäinen erä hehkulampuista jää historiaan ensi kuun alusta, kun 60 watin hehkulamppujen valmistus ja maahantuonti loppuu.

Paola Suhosen suunnittelema valaisin myrskylyhdyistä.

Paola Suhonen teki myrskylyhdyistä kattokruunun

Meri, kierrätys ja itse tekeminen nousevat teemoiksi suunnittelija Paola Suhosen kerrostalosisustuksessa Kokkolan asuntomessuilla. Suhonen riipii nuoren puun oksia kaapiston ovien peitteeksi, kokoaa huoltiksen myrskylyhdyistä merellisen kattokruunun ja ideoi rantahietikkoon särkyneistä lasissiruista pannunalustoja ja keittiökaakeleita. Löhöilysohva virkataan nauhoiksi leikatuista teepaidoista. - Sopisi sinkkutytölle ja vähän muillekin, Suhonen summaa.

Lucia tuo valoa jouluun

Maanantaina vietetään Lucian päivää. Lucia-neito tuo kynttiläkruunuineen valoa joulunalusaikaan. Tämän vuoden Lucia-neito on 23-vuotias Mirella Uddström.

Himangan kirkko kuvattuna sisältä.

Kirkkoremontti etenee Himangalla

Himangan kirkko oli suurimman osan elokuuta pois käytöstä, syynä sähköjen uusiminen. Nyt kirkko palvelee lähes normaaliin tapaan, vaikka kirkon remontti askeleittain eteneekin ja tulee näkymään kirkossa käyville esimerkiksi ikkunaremonttina.

Vanha kristallivalaisin

Vanha valaisin voi viedä hengen

Vanhat valaisimet kannattaa viedä ammattilaisen tarkastettavaksi ennen kattoon kiinnittämistä. Valaisinten korjaus pitää sähkömiehet kiireisinä Joensuussa, sillä retrotyylin suosion myötä yhä useampi haluaa valaista kotinsa vanhanajan malliin.

Hehkulamput valaisevat yhä

Hehkulamppujen valmistuksen ja maahantuonnin loppuminen muutaman vuoden päästä on saanut kainuulaiset lamppuostoksille.

Ellen Husberg

Lucia-neito tuo valoa vuoden pimeimpään aikaan

Sunnuntaina on vietetty perinteistä Lucian päivää. Kynttiläkruunua päässään kantava ja valkoiseen pukeutunut Lucia-neito tuo valoa pimeään joulunalusaikaan.

Tanja Paksunen ja Lu Ying pääsevät Pori Jazzin kolmikerroksisen vip-teltan loungeen työnantajan tarjoamilla hittipasseilla.

"Vip-lippu tuo etuoikeutetun olon"

Vip-lippujen kysyntä on yllättänyt Pori Jazz-festivaalin järjestäjät. Vip-teltoissa viihtyy tänä vuonna 3500 yrityslippulaista. Määrä on korkeampi kuin 2000-luvulla järjestetyillä Pori Jazzeilla keskimäärin. Jazzeilla on käytössä, ensi kertaa Pohjoismaissa, kolmikerroksinen vip-teltta.

Michael Martin

Britannian parlamentin alahuoneen puhemies erosi

Brittiparlamentin alahuoneen puhemies Michael Martin ilmoitti parlamentissa, että hän jättää paikkansa ensi kuun 21. päivänä. Eron taustalla on parlamentin varojen väärinkäyttöskandaali.

Lucian päivä tuo valoa pimeyteen

Perinteistä Lucian päivää vietetään lauantaina. Turussa perinteinen Lucia-neidon johdattama kulkue lähtee Tuomiokirkossa järjestetyn hartaustilaisuuden jälkeen kohti Yliopistonkatua noin kello 16.00.

Lucia-neito laskeutuu alas portaita

Lucia-neito toi valoa pimeään

Lauantaina on vietetty Lucian päivää. Perinteen mukaan kynttiläkruunua päässään kantava ja valkoiseen pukeutunut Lucia-neito tuo valoa synkkään vuodenaikaan. Päivää vietetään noin vuonna 304 jKr. kuolleen Pyhän Lucian muistoksi, joskin päivä osuu yksiin myös esikristillisen valon juhlan kanssa.

Lucia-neito toi jälleen valoa pimeyteen - Katso video

Torstaina on vietetty Lucian päivää. Perinteen mukaan kynttiläkruunua päässään kantava ja valkoiseen pukeutunut Lucia-neito tuo valoa synkkään vuodenaikaan. Päivää vietetään noin vuonna 304 jKr. kuolleen Pyhän Lucian muistoksi, joskin päivä osuu yksiin myös esikristillisen valon juhlan kanssa.