Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Onko universumimme ainoa vai riittääkö niitä loputtomiin? Elämmekö sittenkin multiversumissa?

Suomalaistutkija Tommi Tenkanen uskoo, että oman horisonttimme ulkopuolella on todella paljon alueita, joita emme pysty havainnoimaan.

Kiinnostaako tiede? Testaa, jäikö alkuvuoden tiedeuutisista mitään mieleen

Artikkelin lopussa on linkkejä kysymyksiä koskeviin uutisiin ja edellisiin tiedevisoihin, joiden parissa kesäinen päivä vierähtää mukavasti.

Onko antiuniversumi ihan höpöhöpöä? Syksy Räsänen vastaa jatkokysymyksiin

Nuorrutaanko antiuniversumissa? Asuuko siellä anti-ihmisiä? Onko tämä teoria sen uskottavampi kuin luomisteoria?

Viisi huippujuttua sunnuntai-iltaan: Kiinalaispariskunnan matka Pekingistä Rovaniemelle ja hurja teoria alkuräjähdyksestä

Luitko jo nämä? Kokosimme sinulle viikon parhaita juttuja, jotka saatoit arjen kiireessä ohittaa.

Onko puolet maailmankaikkeudesta kadonnut? Hiukkastutkimuskeskus Cern mittasi antimateriaa uudella tavalla

Cernin tutkimusryhmä haastaa myös hiukkasfysiikan niin sanotun standardimallin, joka selittää hiukkasia ja niiden vuorovaikutuksia.

Tutkimus selittää, miksi ainetta on olemassa ja missä pimeä aine piileksii

Tutkimuksen mukaan hiukkasfysiikan standardimallin laajentaminen voisi selittää nykyfysiikan kaksi suurta ratkaisematonta ongelmaa: antiaineen katoamisen ja pimeän aineen.

Ennätyksiä rikkova astronautti viimeistelee ISS:ää kaupallisia lentoja varten – video

Keskiviikkoinen avaruuskävely oli ensimmäinen kahdelle yhdysvaltalaiselle astronauteille. Operaation aikana kaksikko muun muassa valmisteli avaruusasemaa tulevia kaupallisia lentoja varten sekä asetti suojan aseman antimateriailmaisimelle. Vähän avaruuskävelyn jälkeen Scott Kelly rikkoo myös erään yhdysvaltalaisten astronauttien ennätyksen.

Uusi metodi kehitetty antimaterian tutkimiseen

Cernissä tutkitaan antimaterian ominaisuuksia ja verrataan näitä materian ominaisuuksiin.

Antimateria alkaa paljastaa salojaan Cernin suomalaistutkijoille

Tiedemiehet ovat onnistuneet tutkimaan antiatomin rakennetta Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa Cernissä tehdyssä Alpha-kokeessa. Tutkimus voi antaa viitteitä esimerkiksi siitä, minne antimateria on kadonnut maailmankaikkeudesta. Tutkimusta on tekemässä myös suomalaisia tiedemiehiä.

Kohuteos poistettiin - näyttely avataan uudestaan Tampereella

Pispalan nykytaiteen keskuksen Hirvitalon Antimateria-taidenäyttely saa sittenkin olla avoinna Tullintorin kauppakeskuksessa Tampereella. Kauppakeskuksen johto sulki kuvataiteilijoiden yhteisnäyttelyn keskiviikkona yhden teoksen kuluttajakriittisyyden takia. Nyt Teemu Takatalon teos poistetaan ja muu näyttely avataan uudestaan.

Satelliittihavainto: Maapalloa ympäröi antimateriavyö

Maapalloa ympäröi ohut vyöhyke, jolle on kertynyt runsaasti antimateriahiukkasia. Löydön teki antimateriaa tutkiva satelliitti. Löydön myötä avautuu mahdollisuus käyttää valtavasti energiaa sisältävää antimateriaa tulevaisuuden avaruusmatkailussa.

Cernissä vangittiin antimateriaa - suomalaiset mukana tutkimassa

Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa Cernissä tehdyssä kokeessa on onnistuttu vangitsemaan antimateriaa. Tutkijat saivat vangituksi antimateriasta koostuvia hiukkasia yli 16 minuutin ajan, kertoo sunnuntaina julkaistu Nature Physics-lehti. Tutkimusta on tekemässä myös suomalaisia tiedemiehiä.

Turkulaislaite lähtee pyydystämään pimeää ainetta

Yhdysvallat laukaisee viikon päästä perjantaina sukkulan, jossa on mukana myös turkulaisosaamista. Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorio on ollut mukana kehittämässä laitetta, joka pyrkii löytämään avaruudesta mm. pimeää ainetta ja antimateriaa.

Antimateriaa saatiin vangituksi ensimmäistä kertaa

Tutkijat ovat onnistuneet vangitsemaan antimateriaa ensimmäistä kertaa tutkimuksia varten. Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa (CERN) antivetyatomeita on saatu säilymään leijuttamalla niitä tyhjiössä monimutkaisen magneettikentän avulla.

Aamun lehdet

Aamun lehdet kirjoittavat muun muassa EU:n talouskurin tiukkenemisesta ja lehmänkaupoista siitä sopimisesta. Myös kansalaisten kulutustottumukset ja uusi antimateriaalinen hurmahenki puhuttavat.