Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Yli 2 000 lammasta myytiin salateuraaksi ennen kuin asia paljastui – valvonta painottuu riskitiloihin, mutta ei silti aina osu oikeaan kohtaan

Otantavalvonta kattaa vain pienen osan tiloista vuosittain. Härskeimmät tapaukset tulevat esiin yleensä epäilyn kautta.

Teurastus tiukkenemassa Suomessa entisestään: eläin on tainnutettava ennen verenlaskua – niin halal-teurastukset nykyäänkin pääosin tehdään

Nykylain mukaan eläimen voi uskonnollisista syistä teurastaa niin, että tainnutus ja verenlasku tehdään yhtä aikaa eläinlääkärin paikalla ollessa.

Oulun moskeijamurrossa ei rasistista motiivia – humalaisella murtomiehellä hatarat kuvat tapahtumista

Moskeijaan murtauduttiin viime itsenäisyyspäivän aikaan yöllä. Tiloja oli sotkettu ja pakastimessa ollutta halal-lihaa oli heitelty sieltä pois.

Vandals hurl smoke bomb at window of Oulu mosque

It was the ninth time that the mosque had been targeted by vandals, according to Imam Abdul Mannan.

Valmistaja muutti Toblerone-suklaan halal-tuotteeksi – boikottikampanja on jo vireillä

Valtaosa Sveitsissä valmistettavasta Tobleronesta viedään ulkomaille.

Jukka Relanderin kolumni: Kaiken lihan pitäisi olla rituaaliteurastettua

Ilmastonmuutos pakottaa meidät muuttamaan myös ruokailutottumuksiamme. Lihansyöjien on syytä palata perinteisten yhteiskuntien käytöntöihin. Lihansyönnin pitäisi olla poikkeus, eikä sääntö, kirjoittaa Jukka Relander.

Puhos: Take a look around a corner of multicultural Finland under threat

Puhos in eastern Helsinki is one of the oldest shopping centres in Finland. It's now up for redevelopment, with several migrant-run businesses fearing for their future. Take a look around the centre to see what kind of a community is involved.

Lihakauppa on kauppaa luottamuksella – kuluttaja ei voi olla täysin varma teurastusmenetelmästä

EU-lainsäädäntö ei velvoita teurastamoita tai kauppiaita ilmoittamaan, millä menetelmällä liha on teurastettu. Tieto teurastustavasta on tärkeä esimerkiksi muslimeille.

Teurastamot: Halal-lihan kysyntä kasvussa – tuotantomäärät silti vielä pieniä

Ainakin viisi teurastamoa tekee suomalaisen halalin mukaisia teurastuksia. S-ryhmä ei usko tuore-halalin markkinoihin.

Näkökulma: Kauppakeskuksen Id-juhla osoitti, kuinka kipeästi Suomen muslimit kaipaavat hyväksyntää

Juttelin eilen iloisen muslimin kanssa. Hän tunsi olevansa himpun verran hyväksytympi osa suomalaista yhteiskuntaa. Kaikki, mitä siihen tarvittiin, oli kasa vihreitä ilmapalloja ja lapsia varten vuokrattu pomppulinna.

Helsinki mall welcomes Muslim consumers with Eid festivities

Finland's largest shopping mall has apparently become the first in the Nordic region to focus on attracting consumers of Muslim background. On Wednesday the Itis centre in eastern Helsinki is hosting a major family event celebrating the end of Ramadan. Thousands of Muslims are expected – along with anti-immigration protesters and police.

Itis haistoi markkinaraon – muslimit juhlivat paaston loppumista kauppakeskuksessa

Kauppakeskus Itis on lähtenyt ensimmäisenä isona tekijänä Suomessa houkuttelemaan muslimitaustaisia kuluttajia: Itiksessä järjestetään tänään iso perhetapahtuma ramadanin päättymisen kunniaksi. Paikalle odotetaan tuhansia muslimeja. Samalla on muotoutumassa uusi perinne, miten suomalaismuslimien tavat näkyvät yhteiskunnassamme.

Porin kouluissa ei tarjoilla pyynnöistä huolimatta halal-lihaa maahanmuuttajille

Maahanmuuttajat ovat pakottaneet kouluja miettimään myös ruokatarjontaansa. Esimerkiksi Porissa ei kuitenkaan aiota myöntyä pyyntöihin halal-lihan tarjoamisesta kouluruokailussa.

Kauko Juhantalo toivottaa halal-teurastamon tervetulleeksi

Kankaanpäähän suunnitellaan Suomen ensimmäistä halal-lihaan erikoistunutta teurastamoa. Kankaanpään valtuuston puheenjohtaja Kauko Juhantalo (kesk.) pitää suunnitelmaa positiivisena eikä näe siinä mitään ongelmaa.

Orimattilassa halal-teurastuksia tehty jo 10 vuoden ajan: "Odotamme kysynnän kasvavan"

Islamilaisten oppien mukaan teurastettua halal-lihaa on tuotettu Suomessa jo kauan. Kysyntä on pysynyt pitkään vakiona, mutta nyt sen odotetaan kasvavan.

First halal abattoir set for Finland

Finland is soon to have its first halal abattoir, which will be constructed in the Satakunta town of Kankaanpää. The initial goal is to slaughter some 10,000 lambs per year.

Kankaanpäässä yllätyttiin halal-teurastamosta: "Miksi juuri tänne?"

Kankaanpään kaupunginhallituksen puheenjohtaja Anssi Joutsenlahti (ps.) on yllättynyt kuultuaan Yleltä, että Kankaanpäähän on suunnitteilla Suomen ensimmäinen halal-teurastamo. Joutsenlahti hämmästelee, että teurastamon puuhamiehet eivät ole olleet yhteydessä kaupunkiin.

Suomeen suunnitellaan halal-teurastamoa – nylkisi 10 000 lammasta vuodessa

Teurastamolle on syntynyt tarvetta, koska halal-lihan kysyntä on kasvanut Suomessa muslimien maahanmuuton vuoksi. Halal-teurastukset tehtäisiin Suomen lakien mukaan, tainnuttamalla eläimet ennen veren laskua.

Halal-lihan kysyntä kasvaa Suomessa – suurin osa tulee vielä ulkomailta

Lisääntyvä muslimien määrä Suomessa on kasvattanut halal-lihan kysyntää. Uskonnollisesti sallittua halal-lihaa tuotetaan Suomessa muutamassa teurastamossa, mutta pääosin sitä tuodaan ulkomailta. Halal-liha teurastetaan Suomen lakien mukaan, mutta islamilaisilla lisäyksillä.

Leskirouva Linnéa palkkasi irakilaisen turvapaikanhakijan – "Ostin Alille halal-lihaa ja toppapöksyt, hän kärrää minua mieheni haudalle"

Ei paratiisissakaan ketään voi jättää yksin, perustelee Ali, miksi ryhtyi 80-vuotiaan kirkkonummelaisrouvan avustajaksi. Kun Ali rukoilee, Linnéa pitää tupakkatauon.

Tanskalaiskaupunki päätti: Päiväkotilapsille pitää tarjota sianlihaa

Kaupunginvaltuutetut hyväksyivät niukalla enemmistöllä esityksen, jonka mukaan tanskalainen ruokakulttuuri – siis myös sianliha – on osa kunnan ylläpitämiä laitoksia.

Eläinrääkkäysepäily pizzeriassa Ruotsissa: Lampailta viillettiin kaulat auki halal-menetelmällä

Eläinrääkkäyksestä epäillyt miehet ovat kiistäneet teurastaneensa lampaat. He väittävät ostaneensa lampaat teurastettuina Halmstadista.

Etniset ruokaherkut houkuttavat asiakkaita Kuopiossa

Erilaisten etnisten ruokien suosio on noussut Kuopiossa. Itämaisia elintarvikkeita saa kaupungissa jo useasta liikkeestä. Myös kantaväestön kiinnostus etnisiin ruokiin on lisääntynyt jatkuvasti.

Porin halal-lihakaupan uusi omistaja: Pakolaiset muuttivat tilanteen

Mohamed Batisha ryhtyi Satakunnassa lihakauppiaaksi juuri ennen pakolaiskriisin alkua. Nyt kaupan asiakkaista iso osa on turvapaikanhakijoita.

Halal-liha hiipii kauppoihin hiljalleen

Turvapaikanhakijoiden tuntuva lisääntyminen näkyy ruokakaupoissa viiveellä. Osa kauppiaista kertoo, että esimerkiksi muslimien käyttämän halal-teurastetun lihan kysyntä on niin vähäistä, ettei sitä ole kauppoihin otettu. S-ryhmällä on kuitenkin ollut jo vuosikausia valikoimassa halal-lihan tunnusmerkistöt täyttävää lammasta.

"Ruotsidemokraatit puhuvat paskaa Ruotsista" – Mainoskampanja kuohuttaa taas

Puolue on aiemmin ilmoittanut, että se käyttää kampanjaan noin 10–12 miljoonaa kruunua eli korkeintaan 1,3 miljoonaa euroa.

Suomen muslimit kokoontuvat ensimmäistä kertaa yhteen

Suomen Islamilaisen Neuvoston ensimmäisessä yleiskokouksessa keskustellaan muun muassa islamin opetuksesta kouluissa, poikien ympärileikkauksesta ja halal-teurastuksesta.

Isis-soturi Jonin taustat: Yksinäinen nettieläjä, joka vihasi armeijaa ja haki yliopistoon

Suomalaisen Isis-taistelijan taustalta löytyy epävarma ja epäsosiaalinen poika, jolla on vihanhallintaongelmia. Tosielämässä hän on puhunut tuskin koskaan muslimille. Näin Ylen haastattelema Joni avaa elämäänsä netissä.

Satakunnan ensimmäinen halal-kauppias: "Myös suomalaiset kiinnostuneita"

Koraanin säännöstön mukaan teurastettua naudan tai esimerkiksi lampaan lihaa kutsutaan halal-lihaksi. Kauppias uskoo, että myös suomalainen asiakaskunta on kiinnostunut halal-kulttuurista.

Taantuma ei pelota uusia yrittäjiä – halal-liha ja jenkkivaatteet käyvät kaupaksi

Kaksi tuoretta yrittäjää on uhmannut talouden taantumaa ja perustanut kivijalkaliikkeen Lappeenrantaan. Intohimolla, rohkeudella ja yrittäjähengellä pääsee pitkälle.

Vasunnalle tunnustuspalkinto kainuulaisten luonnonantimien jalostamisesta

Kajaanin kauppakamariosaston Vuoden Teko -palkinto on myönnetty Kiantama Oy:n toimitusjohtajalle Vernu Vasunnalle. Palkintoraadin mukaan Vasunnan johtama yritys käyttää positiivisella tavalla kainuulaisia luonnonantimia.

Halal-lihakauppias tuomittiin törkeistä talousrikoksista

Halal-lihaa Harjavallassa ja Hämeenlinnassa myynyt mies jätti veroja maksamatta ja tositteita kirjaamatta kirjanpitoon. Tuomio on vuosi ehdollista vankeutta.

Oikeus määräsi vankilan tarjoamaan halal-ruokaa muslimivangeille Ranskassa

Asiaa käsitelleen vetoomustuomioistuimen mukaan vankila voi järjestää ulkopuolisen ateriapalvelun toimittamaan halal-aterioita vangeille.

Koululaisille saa tarjoilla halal-lihaa Ruotsissa

Skånelaiset vanhemmat olivat valittaneet halal-lihan tarjoilemisesta kouluissa, koska kouluateriat eivät lain mukaan olla saa olla tunnustuksellisia.

Dubai haluaa luoda halal-standardit

Puhdasta ja sallittua tarkoittavan halal-termin käyttö on laajentunut ruoasta muihin tuotteisiin ja palveluihin. Dubai haluaa yhtenäistää nykyään halal-tuotteiden määrittelyyn käytetyn hajanaisen järjestelmän.

Paavi on huolissaan Puolan kiellettyä rituaaliteurastukset

Uskonnolliset yhteisöt pelkäävät uskonnon harjoittamista rajoittavien kieltojen yleistyvän.

Anything new in the government's 'new' immigration strategy?

Finland must be able to attract skilled young foreign workers to move to country on a permanent basis. That’s the basis of the government’s new immigration strategy -- which the main employers’ group has already criticised as a toothless repetition of previous statements.

Roimat sakot hevosenlihan myynnistä Hollannissa

Hollantilaismies oli myynyt naapurimaahan satoja tuhansia kiloja Brasiliasta ja Meksikosta tuotua hevosenlihaa halal-teurastettuna nautana.

Ruotsissa löydettiin halal-salamista sianlihaa

Muslimeille "puhtaana" markkinoidusta lihavalmisteesta löytyi kymmenen prosenttia sianlihaa. Ruotsalaisviranomaisten mukaan tapausta on mahdotonta hyväksyä. He eivät usko sianlihan päätyneet salamiin sattumalta.

Hevosenlihaskandaali koskettaa jo Britannian hovia

Britannian kuningattaren korkea-arvoinen hovimies johtaa yritystä, jonka kautta suurkeittiöihin on päätynyt hevosenlihaa sisältäviä lihaeriä.

Ääribuddhalaiset vaativat halal-boikottia Sri Lankassa

Uskonnolliset jännitteet ovat kasvaneet maassa viime aikoina. Noin kymmenes maan asukkaista on muslimeja.

Possu pitää eristää – uskonto haastaa suomalaiset kauppiaat ja lihamestarit

Suomalainen kauppa ei ole vielä valmis maahanmuuttajien edustamien eri uskontojen tuomiin haasteisiin. Porsaanlihaa ei saisi käsitellä samoilla välineillä kuin nautaa, siipikarjaa tai lammasta. Possu pitää olla myös esillä mieluiten ihan eri paikassa kuin muu liha.

Muslimien on vaikea saada halal-lihaa

Pohjoiskarjalaisten muslimien on vaikea hankkia haluamallaan tavalla teurastettua lihaa. Esimerkiksi islamilaisten sääntöjen mukaisesti teurastettua lammasta myy maakunnassa vain yksi maatila.

Lappeenrannan ravintoloille hygieniasta hymynaamoja ja mutruhuulia

Lappeenrannassa tarkastajat ovat kiertäneet pikaruokaloita ja kahviloita kesän aikana. Hyvin pärjännyt kebabyrittäjä pitää tulosten julkistamista netissä hyvänä sekä ravintoloitsijan että kuluttajan kannalta.

Rituaaliteurastus punnittavaksi Suomessa

Suomen on pian otettava uudelleen kantaa rituaaliteurastuksen sallimiseen, sillä EU:ssa kaavaillaan asetusta, joka sallii eläimen teurastamisen ilman tainnutusta. Asetus on tulossa voimaan vuoden 2013 alussa.

Hollanti saattaa kieltää rituaaliteurastukset

Hollannin parlamentin alahuone on hyväksynyt eläinten rituaaliteurastukset kieltävän lain. Pienen eläinoikeuspuolueen ajama laki kieltäisi juutalaisten ja muslimien perinteiset teurastustavat. Voimaantullakseen laki vaatii vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän.

Sielukutinaa ranskalaisittain

Palkittu kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen miettii remonttia, myös unissaan. Pariisissa asuva Väisänen menetti kymmenisen vuotta sitten sielunsa lounais-Ranskan Dordognessa sijaitsevalle vanhalle pappilalle.

Nuori kokelas vei Malesian imaamikisan voiton

Malesiassa tosi-tv -ohjelmassa haettiin maan parasta imaamia. Voittajaa haettiin alle kolmekymppisten uskonoppineiden joukosta. Idols-hengessä käytävässä kilpailussa voittajaksi nousi 26-vuotias Muhammad Asyraf Mohamad Ridzuan.

McDonaldsin hampurilaisissa halal-lihaa

Pikaruokaketju McDonalds myy Suomessa hampurilaisia, joiden kananlihan teurastukseen liittyy islamilaisia perinteitä. Asia herättää ihmetystä, koska asiakkaille ei kerrota, että lihan käsittely noudattaa uskonnollisia määräyksiä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle