Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Ylen kolumnisti Shadia Rask studiomuotokuvassa.

Shadia Raskin kolumni: Lähijohtaja, tiiminvetäjä, päällikkö, ryhmänjohtaja, ryhmänvetäjä, työnjohtaja, johtaja vai esihenkilö?

Pienenä kansakuntana meillä ei ole varaa viestiä, että johtotehtävät kuuluvat sananmukaisesti vain puolelle potentiaalisista johtajista, kirjoittaa Rask.

Ihmisiä seisoo rivissä; jalkoja kuvattuna, yksissä niistä korkokengät ja muissa kolmissa puvunkengät.

Finland ranks 4th in EU gender equality index

The index is meant to track gender equality measures in order to shape effective policy-making.

Britannialainen poliitikko Rishi Sunak.

Maanantai 24.10.2022 (radio)

Britannian pääministerikilpa ratkesi. Ruotsin uusi puolustusministeri vieraili Suomessa. Suomi sijoittui hyvin EU-maiden tasa-arvovertailussa. Laulukilpailusta suljettiin pois ihmisiä Venäjän kansalaisuuden takia. Säätiedot.

Anni Vuohijoki Tampereen G-Livelabillä Perjantai lähetyksessä Tasa-arvoton urheilu

Vaikka Anni Vuohijoen häirintäsyyte kumottiin, häpeä siitä elää yhä: "Minua pelotti mennä yksin salille tai kohdata omia pelaajia"

EM-mitalisti Anni Vuohijoki maksaa edelleen henkistä velkaa seksuaalisen häirinnän syytöksistä. Vuohijoki elää yhä epätietoisuudessa kenen rajat hän ylitti ja miten, mutta haluaa pyytää anteeksi.

Metsurit raivaavat kevyen liikenteen väylille kaatuneita puita.

Naisten määrää yritetään lisätä metsäalalla – sukupuoli vaikuttaa Suomessa voimakkaasti ammatinvalintaan

Savon ammattiopiston viime kevään yhteishaussa metsäalan koulutukseen valittiin vain yksi nainen.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Jina Amini kuoli, koska miehet haluavat määrätä mitä naiset tekevät

Iranilaiset naiset eivät taistele hijabia vastaan, vaan demokratian ja itsemääräämisoikeutensa puolesta. Siksi myös Suomessa pitäisi kiinnostua siitä taistelusta, kirjoittaa Nuorgam.

Idun Söderlund poseeraa Itä-Suomen koulun käytävällä lokerikon edessä.

15-vuotias Idun Söderlund pääsi päiväksi valtiovarainministeriksi

Plan Internationalin lastenhallituksessa vaikuttava 15-vuotias lappeenrantalainen Idun haluaa nähdä lisää tyttöjä ja naisia vallankahvassa.

Juhla-asuiset hymyilevät tutkijat ojentavat kättä toisilleen lavalla. Taustalla kruunukoriste ja valkoisia liljoja.

Nobel-viikko alkaa, taasko palkitaan vain miehiä? Tiedemaailmassa tihkuttava putki vähentää naisten mahdollisuuksia

Luonnontieteiden nobelistit ovat enimmäkseen valkoihoisia amerikkalaismiehiä. Naisia joukossa on alle kolme prosenttia. Tutkijan mukaan se heijastelee vääristymää akateemisen maailman jokaisella askelmalla.

palkkatasa-arvo kuvitus

Samanarvoinen työ ei takaa samaa palkkaa – nämä viisi asiaa muuttuisivat, jos nainen tienaisi yhtä paljon kuin mies

Naisten tulot luultavasti kasvaisivat merkittävästi samapalkkaisuuden myötä. Se näkyisi niin kansantaloudessa kuin hyvinvoinnissakin. Hoitajapulakin saattaisi helpottaa.

Ylen kolumnisti Emmi Nuorgam studiokuvassa.

Emmi Nuorgamin kolumni: Sanna Marinin feministihallitus on ollut pettymys monille vähemmistöille

Feministinen politiikka ei ole vain poseeraamista ja yleviä julistuksia. Se on rohkeaa päätöksentekoa, myös silloin, kun sillä ei voiteta seuraavia vaaleja, kirjoittaa Nuorgam.

Kohtaus Suruttomat-musikaalista.

Rakkautta, petturuutta ja tasa-arvottomuutta – Suruttomat-musikaalissa naisen markka on vielä miehen

Jyväskylän kaupunginteatterin syksyn pääteos, Suruttomat-musikaali, vie katsojat 1800-luvun lopun synkeään Suomeen. Mies hallitsi vaimon omaisuutta, vähemmistöjä syrjittiin ja viinanjuonti oli enemmän hyve kuin nolo pahe.

Toimittaja Satu Kivelä, Havaintoja ihmisestä -ohjelmasta.

Maskuliininen kulttuuri estää tasa-arvon toteutumista

Tekniikan alat ovat edelleen hyvin miesvaltaisia.

Henkilökuvassa, Thomas Blomqvist, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri.

Sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa tavoitellut lakimuutos pysähtyi hallituksen erimielisyyksiin – ministeri: "Olen todella pettynyt"

Hallituksen tavoitteena oli muuttaa lainsäädäntöä siten, että se lisäisi palkka-avoimuutta ja vähentäisi sukupuoleen perustuvaa palkkasyrjintää. Hallituspuolueiden erimielisyydet liittyivät ennen kaikkea yksittäisen työntekijän tiedonsaantioikeuksiin.

Naisjohtaja toimistossa.

Keskiviikko 13.7.2022

Hoitajien sairauspoissaolot. Tasa-arvoinen Suomi. Naisten EM-jalkapallo. Melanooma eli ihosyöpä. Sää.

Kolumnisti Ronja Salmi.

Ronja Salmen kolumni: Haluan oman huoneen, jonka saa lukkoon

Koronakriisi teki näkyväksi, ketä työelämän valtarakenteet suosivat. Naiset työskentelivät etätyöaikaan ruokapöydän äärestä, miehet sen sijaan työhuoneestaan. Nyt korona helpottaa, mutta oman rauhan merkitys ei ole kadonnut minnekään.

Fatim Winshett El Habib Diarra on suomalainen poliitikko. Hän on vihreiden entinen varapuheenjohtaja ja Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja sekä Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja.

Keskustelu häirinnästä politiikassa roihahti – naisjärjestöjen Fatim Diarra: Ongelma pitäisi korjata eikä opettaa ihmisiä pelkäämään ja väistelemään

Tasa-arvovaltuutetun mukaan puhe Suomesta tasa-arvon mallimaana saattaa estää näkemästä epäkohtia. Hän varoittaa puolueita lakaisemasta ongelmia maton alle.

Nainen rahtilaivan kannella.

Varustamoyhtiö Maersk on alkanut selvittää häirintää aluksillaan – entinen työntekijä Ylelle: ”Laitoin tuolin hytin oven eteen yöksi suojaamaan”

Yksi maailman suurimmista varustamoyhtiöistä on irtisanonut esihenkilöitä ja pyytänyt työntekijöitä kertomaan kokemuksistaan. Yhtiön laivoilla on ollut seksuaalista ahdistelua ja jopa raiskaustapauksia.

Naisia yösuunnistamassa.

"Varmaan 200 miestä ja ne pelkää yhtä pientä tyttöä" – naiset hyväksyttiin virallisesti Jukolan viestiin vasta vuonna 2012, nyt suosio kasvaa

Yhä useampi nainen haluaa juosta Jukolan viestissä. Arvion mukaan Jukolassa juoksee jo 400–600 naissuunnistajaa.

Päiväkodin oleskeluhuone jossa ei ole yhtään henkilöä.

Koronakriisi vähensi sukupuolten välistä tasa-arvoa, eikä päätöksissä huomioitu tarpeeksi tasa-arvonäkökulmia, kertoo THL:n tuore selvitys

Kriisi kuormitti erityisesti naisenemmistöisiä aloja. Jo kriisin alkuaikoina ennakoitiin, että sukupuolten tasa-arvo ottaa takapakkia.

Golfpelaaja, kuvituskuva

"Sukupuolikiintiöt nopein tapa vahvistaa urheilun tasa-arvoa" – ministeri Honkonen väläytti tasa-arvon korostamista järjestöjen avustusten jakoperusteena

EU:n tuoreet suositukset urheilulle edellyttävät 50 prosentin kiintiötä naisille päättäviin elimiin. Kiintiöiden käyttö antaisi myös tavan mitata edistystä, sillä kehitys on junnannut paikallaan.

Jenni Hipsi pukee 1-vuotiaalle Milo-pojalleen ulkohaalaria. Milo katsoo kameraan ja nauraa.

40 maan vertailututkimuksen yllättävä tulos: äidit ovat uupuneempia maissa, joissa on vahva sukupuolten välinen tasa-arvo

Tutkimuksen mukaan vaikuttaa siltä, että huolimatta korkeasta tasa-arvosta koulutuksessa, työelämässä ja poliittisessa päätöksenteossa, vanhemmuudessa äidit eivät välttämättä koe tasa-arvoa.

Anonyymejä henkilöitä epätarkkoina sisätilassa.

Seksuaalisen häirinnän ilmiantoja tulee paljon – "Tämä on vain jäävuoren huippu"

Etenkin urheilun maailmaan vaaditaan nykyistä tehokkaampaa häirinnän ennaltaehkäisyä. Asiantuntija kyseenalaistaa Suomen aseman tasa-arvon mallimaana.

Blond leende kvinna i halvbild mot en pink vägg.

Pohjanmaan tasa-arvoryhmän jäsenistö tulevalle kaudelle on nimetty

Ryhmää johtaa Anna Bertills, joka edustaa maakuntahallitusta. Tasa-arvoryhmä on toiminut jo vuodesta 1999 lähtien.

Mika Lehtimäki seisoo vakavana Olympiakomitean tiedotustilaisuudessa.

Valta-asemaan liittyvään häirintään on erityisen vaikea puuttua, sanoo kokenut tasa-arvovaikuttaja – Lehtimäen tapaus vain jäävuoren huippu

Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteerin Terhi Heinilän mielestä urheilujohtajien valinnassa on otettava tarkemmin huomioon heidän tasa-arvo-osaamisensa. Heinilä sanoo, että Mika Lehtimäen tapaus ei ole vain yksittäistapaus.

Volodymyr Zelenskyj sitter vid ett skrivbord. Han tittar framåt. I bakgrunden Ukrainas flagga.

Lauantai 19.3.2022 (radio)

Ukraina rauhanneuvotteluista. Virolaistutkija sodan kestosta. Musiikki. Minna Canth. Sää.

Minna Canthin patsaalla on kukkaseppele päässä Jyväskylässä Kirkkopuistossa.

Milloin naiset pääsivät yksin ravintolaan ja 11 muuta kysymystä tasa-arvon historiasta ja nykypäivästä – testaa tietosi

Mikä tuleva uudistus edistää kaikkien sukupuolten tasa-arvoa, entä mitä on rakenteellinen syrjintä? Tämän visan kautta voit oppia myös uutta.

Kuvituskuva

Uudet EU:n urheilun tasa-arvosuositukset vaativat lisää naisia johtotehtäviin – "Suomessa on helpompi saavuttaa olympiakulta kuin urheilun tasa-arvo"

Euroopan komission urheilun korkean tason työryhmä on saanut valmiiksi ensimmäiset tasa-arvosuosituksensa ja toimintaohjelmansa. Tavoitteena on saada lisää naisia päätöksentekoon ja puuttua häirintään.

Jessica Lubrano

Seksuaalista häirintää kokenut työntekijä haastaa Swappien oikeuteen – vaatii yritykseltä kymmenientuhansien korvauksia laittomista potkuista

Työntekijä kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi ensimmäisestä työpäivästä lähtien. Työsuhde purettiin koeajalla samaan aikaan, kun hän oli vaatinut työnantajaa puuttumaan häirintään.

Nizum Thahratul Jannatin, Minna Komulaisen ja Natali Tarelkinan kuvat vierekkäin.

Kansainvälistä naistenpäivää varjostaa Venäjän sota Ukrainassa – UN Women Suomi: sodalla on aina erityisvaikutuksia naisiin

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään tiistaina 8.3.2022 vaikeassa tilanteessa. Tasa-arvojärjestö UN Women Suomen mukaan naiset kärsivät sodan vaikutuksista myös sukupuolensa vuoksi. Kainuussa asuvat naiset peräänkuuluttavat rauhaa tasa-arvon ylläpitämiseksi.

Matti Mörttinen

Matti Mörttisen kolumni: Tasa-arvo etenee, mutta miljoonat kuuluvat miehille

Sukupuolikiintiöt eivät ole taikasauva, mutta vinon tilanteen korjaamisessa ne voivat auttaa samaan tapaan kuin tupakointirajoitukset, kirjoittaa Mörttinen

Jouko Jokisen potretti

Vastaavalta päätoimittajalta: Moniäänisyys ei ole kovaäänisyyttä

Jokaisen on tunnistettava oma elämänsä Ylen journalismista, kirjoittaa Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen. 

 Helsingin pörssi sisäänkäynti.

Suomi neljäs sukupuolten välistä tasa-arvoa pörssiyritysten johdossa mittaavassa listauksessa

Viime vuonna alle kolmannes kaikista eurooppalaisten pörssiyhtiöiden johtotehtävissä olleista oli naisia.

amerikkalainen jalkapallo

Ammattilaisurheilun kriteerejä tulkitaan Helsingissä muuta maata tiukemmin – etenkin naisten palloilujoukkueet kärsivät, kun harjoittelua ei sallita

Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkasen mukaan Olympiakomitean kriteerit ammattilaisuuden suhteen ovat olleet liian väljiä pääkaupunkiseudulla.

Afrah Al Bayaty asettelee valkoista hijabiaan lähikuvassa.

”Naisen itsetunnon on oltava niin vahva, ettei hän pyri miehen yläpuolelle” – Afrah Al Bayaty kokee, että naisen asema islamissa ymmärretään usein väärin

Vaikka mies tekee muslimiperheessä päätökset, naisella kuuluu olla myös oma tahto, sanoo turkulainen perheenäiti Afrah Al Bayaty. “Jos mies mielivaltaisesti kieltää asioita naiselta, se ei ole oikein.”

Keskustelukulttuuri salibandyssa on parantunut

Salibandyvaikuttajat kannustavat puuttumaan asiattomuuksiin ja huuteluun – ex-maalivahti Toni Lötjönen: “Sovitaan, että homottelua ei enää kuulu”

Salibandyvaikuttajat ja -pelaajat pitävät lajin puhekulttuuria pääosin kunnioittavana. Kova kielenkäyttö on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä loukkaavalle kielenkäytölle ja naisten vähättelylle halutaan loppu.

Anton Vanha-Majamaa

Anton Vanha-Majamaa: Miksi heteromiehen on yhä niin vaikea koskea toista miestä?

1800-luvun valokuvissa miehet pitivät toisiaan kädestä ja istuivat toistensa sylissä. Vuosien myötä miesten välisestä kosketuksesta tuli kuitenkin tabu, jonka murtaminen vaatii työtä, kirjoittaa Vanha-Majamaa. Blogin voi myös kuunnella.

Heikki Valkama

Heikki Valkama: Sikailu työpaikoilla ei ole enää ok, mutta työpaikkojen #metoo ei ole vielä ohi

Jotkut ovat kysyneet, miksi näitä #metoo-tapauksia pitää käsitellä julkisesti. Mikään ei muutu, jos ongelmat hyssytellään hiljaiseksi omissa porukoissa, Valkama kirjoittaa blogissaan.

Tekoäly robotti Pepper katsoo kameraan

Tekoäly voi lisätä miesten ja naisten epätasa-arvoa, sillä kehitystyötä tehdään miesten ehdoilla

Jos rekrytointisovellukset tai luottosovellukset suosivat miehiä naisten sijaan, koska aineistossa on enemmän miehiä, tämä on ongelma, tutkija Anna-Mari Rusanen sanoo.

Emmi Nuorgam

Emmi Nuorgamin kolumni: Jos tekoäly on rasistinen naisvihaaja, heijasteleeko tekoäly yhteiskuntaa vai yhteiskunta tekoälyä?

Teknologia ja data heijastaa muun yhteiskunnan valtarakenteita. Teknologiassa ihminen on oletusarvoisesti normaalipainoinen, valkoinen heteromies, kirjoittaa Nuorgam.

Ritva Viljanen istuu sohvalla.

Vantaan kaupunginjohtajalle kansainvälisen naisverkoston tunnustus – Viljanen: "Naisten aseman vahvistuminen yhteiskunnassa lisää yhteiskunnan tasa-arvoisuutta"

Palkintoperusteiden mukaan Ritva Viljanen on osoittanut aitoa johtajuutta urallaan, tasa-arvon edistäjänä ja verkoston jäsenenä. Erityiskiitosta hänelle annetaan myös korona-ajan johtajuudesta.

Ylen kolumnisti Emilia Uljas henkilökuvassa.

Emilia Uljaan kolumni: Mikä yhdistää Karenia ja Pick-me -tyttöä? Normalisoitu naisviha 

Netin parodiahahmot kuten Karen ja Pick-me-tyttö vastaavat tarpeeseen uusista, salonkikelpoisista naisvihan muodoista – onhan kyseessä kuitenkin “vain vitsi”, kirjoittaa Uljas.

Paavolan pelastusaseman ulkoseinä Lahdessa autotien takaa kuvattuna.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen konkari: "Palomieskulttuuri muuttuu hiljalleen"

Pelastuslaitoksen hallintopäällikkö Merja Saasmo sanoo, että ilmoituskynnystä häirintätapauksista on pyritty madaltamaan. Hänestä suurin ongelma on, ettei lievemmistä tapauksista tehdä ilmoituksia.

Kansanedustaja Peter Östman.

Luodon kunta ei allekirjoita eurooppalaista tasa-arvokirjaa – allekirjoitus kaatui kunnanvaltuustossa Kristillisdemokraattien äänin

Luodon kunnanvaltuusto äänesti eurooppalaisen tasa-arvokirjan allekirjoittamista vastaan. Kristillisdemokraatien äänestyslinja ratkaisi tuloksen. Heidän mielestään erilliselle tasa-arvojulistukselle ei ole Luodossa tarvetta.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle