Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

temppelin pylväs

Finland's sole Latin radio news programme dodges the axe – until 2019

National broadcaster Yle announced in late November that it planned to discontinue the nearly 30-year old Latin news programme.

temppelin pylväs

Maailman ainoa latinankielinen uutisohjelma Nuntii Latini sai jatkoaikaa

Yleisradio on päättänyt jatkaa Ylen latinankielisen viikkokatsauksen Nuntii Latinin tekemistä ainakin vuoden 2019 kevääseen asti.

Kuvassa Nuntii Latinin, Yle Radio 1:n latinankielisen viikkokatsauksen tekijät Tuomo Pekkanen, Virpi Seppälä-Pekkanen ja Reijo Pitkäranta.

Ylen Nuntii Latini jatkaa keväälle 2019

Nuntii Latini saa jatkoa Yle Radio 1:ssä.

Yle Asian vastaava tuottaja Timo Järvi istuu tuolissa.

Timo Järvi: Nuntii Latini ja ohjelman päättymisen murhe

Ohjelmistoa on uudistettava ja sitä tehdään Ylessä koko ajan

Pertti Kurikan Nimipäivät.

Aina mun pitää on latinaksi Semper debeo

Latinisti Tea Pelkonen käänsi Pertti Kurikan Nimipäivien euroviisubiisin latinaksi. Pelkonen kertoo haluavansa jakaa hyvää mieltä, jota PKN:n voitto tuotti.

Kimmo Tuppurainen nylkee madetta

Ostatko Lota lotaa vai matikkaa?

Tuoreen EU-asetuksen mukaan kalastus- ja vesiviljelytuotteissa täytyy näkyä tuotteen tieteellinen nimi ja tuotantomenetelmä. Kalasta täytyy olla siis esillä myös latinankielinen nimi ja pyyntipaikka.

kalojen päitä

Älytöntä, tuumii kauppahallin kalakauppias ja tyrmää säädöksen kertoa kalojen latinankieliset nimet

Lappeenrannnan kauppahallin kalakauppias Saara Häkkinen tyrmää uuden EU-asetuksen, jonka mukaan kaloista pitäisi kertoa myös latinankieliset tieteelliset nimet.

Kalatiskin tuotetaulu.

Uusi EU-asetus huvittaa kaupoissa: kalatiskiltä on löydyttävä nyt myös latinankieliset nimet

Asetuksen jälkeen kalatuotteista pitää mainita pyyntitapa ja tieteellinen nimi. Viime vuoden lopulla voimaan tullut asetus on ehtinyt herättää kummastuneisuutta asiakkaissa, mutta kalakauppiaille siitä ei ole juuri aiheutunut vaivaa.

Kolme sivua kasviosta, jotka esittelevät haavan, pihlajan ja kuusen.

Kasvio ei ole enää kesäläksy

Sotkamossa Salmelan koulussa oppilaita kiinnostaa kerätä perinteinen kasvio digitaalisen sijaan. Perinteistäkään kasviota ei silti tarvitse kerätä kesällä, sillä viidesluokkalaiset tekevät sen kouluajalla syyslukukauden alettua.

Kävelevä hai

Uusi hailaji "kävelee" merenpohjassa - video

Ruskeatäpläinen bambuhai paitsi ui, myös liikkuu merenpohjassa neljän vatsapuolen evänsä avulla.

Suomen latinankielinen kulttuuriaarre huomattiin Yhdysvalloissa

Valtalehti The New York Times kertoo uutisista, joissa ei raportoida tuoretta liikennetilannetta Via Appialta.

Italian uutistoimiston ANSA:n Vatikaanin toimittaja Giovanna Chirri työpöytänsä ääressä.

Toimittaja, joka kertoi ensimmäisenä paavin erosta

Hyvä latinan kielen taito antoi italialaisen uutistoimiston toimittajalle etulyöntiaseman uutiskilpailussa, kun paavi ilmoitti yllättäen erostaan.

Dosentti Antti Jääskeläinen.

Rakkaus latinaan vei paavin pakeille

Turkulainen dosentti Antti Jääskeläinen on käynyt kirjeenvaihtoa nyt eroilmoituksensa jättäneen paavi Benedictus XVI:n kanssa. Kirjeiden ja tapaamisen myötä paavista on jäänyt Jääskeläiselle herkkä ja viisas mielikuva.

Paavi yrittää vauhdittaa latinan käyttöä

Paavi Benedictus XVI:n perustaman akatemian tarkoituksena on edistää niin kirjoitettua kuin puhuttua latinaa.

Kuva tuhatvuotiaan lääketieteen kirjan sivulta.

Tuhatvuotias lääketieteen opus julkaistaan verkossa

Kansalliskirjasto julkaisee lähes tuhatvuotiaan kirjaharvinaisuuden verkossa. Keskiaikainen latinankielinen lääketieteen oppi- ja käsikirja Theorica Pantegni on Suomen vanhin sidottu käsikirjoitus. 420-sivuinen varhaisgoottilaisin kirjaimin tehty käsikirjoitus on nyt digitoitu ja kirjoitettu modernein kirjaimin latinaksi.

Tiellä ken vaeltaa: Usko, toivo ja rakkaus

Sana adventti tulee latinan kielestä ja merkitsee saapumista. Adventti on valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen odottamisen ja rauhallisen valmistautumisen kautta.

Charleis Andreia ja Lahja Pyykönen

Tiellä ken vaeltaa: Oikeudenmukaisuus

Sana adventti tulee latinan kielestä ja merkitsee saapumista. Adventti on valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen odottamisen ja rauhallisen valmistautumisen kautta.

Hannele Nykänen ja Ilkka Raninen

Tiellä ken vaeltaa: Urhoollisuus

Sana adventti tulee latinan kielestä ja merkitsee saapumista. Adventti on valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen odottamisen ja rauhallisen valmistautumisen kautta.

Risto Voutilainen ja eläkkeellä oleva opettaja Martta Ahonen.

Tiellä ken vaeltaa: Viisaus

Sana adventti tulee latinan kielestä ja merkitsee saapumista. Adventti on valmistautumista joulunajan kirkolliseen juhlakauteen odottamisen ja rauhallisen valmistautumisen kautta.

500 tarinaa lintujen nimistä. Pekka Käärin urakka oli iso.

Kehrääjä on aika kehno vuohenlypsäjä

Lintujen latinankielinen nimi kertoo otuksesta usein enemmän kuin tuttu suomalainen nimi. Nimissä heijastuvat myös nimenantajan arvot ja vanhat uskomukset. Kehrääjä ei ihan oikeasti osaa lypsää vuohta, vaikka vanha nimi niin väittää.

Latinan kieli elää edelleen

Suomen Ateenassa Jyväskylän yliopisto järjestää Athensis Finlandiae-tapahtuman nyt toista kertaa. Tapahtuman tarkoituksena on tehdä antiikin kielestä ja kulttuurista kansan huvia.

Kielletty kielilävistys surmasi israelilaissotilaan

Israelilaissotilas on kuollut kielilävistyksestä johtuvaan komplikaatioon, kertoo uutistoimisto AP. Israelilaisen Rambamin sairaalan tiedottajan David Ratnerin mukaan sotilas pyörtyi muutama päivä lävistyksen ottamisen jälkeen.

Vatikaani avasi internetsivunsa myös latinaksi

Vatikaani on avannut internetsivuistaan latinankielisen version. Sancta Sedes ( Pyhä istuin tai paavintuoli) -osasto tarjoaa tosin toistaiseksi vain suppean version roomalaiskatolisen kirkon asiakirjoista. Näihin sisältyvät mm. Raamattu, katekismus, toisen Vatikaanin konsiilin tekstit ja paavien puheita aina 1950-luvulle saakka.

Roomalaiskaleeri vesille Saksassa

Saksassa on laskettu Moseljokeen roomalaisen kaleerin täysikokoinen kopio.

Uusi Nykylatinan sanakirja päivittää latinan sanastoa 2000-luvulle

Reijo Pitkärannan ja Tuomo Pekkasen toimittaman Nykylatinan sanakirjan suomalais-latinalaisesta hakemistosta löytyy yli 10 000 sanaa. Siihen on kirjattu latinankieliset vastineet esimerkiksi sanoille etätyö, etävanhempi, isyysloma, ilmastonmuutos ja lintuinfluenssa.