Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Robert Helenius poserar efter sin seger över Kownacki

Nyrkkeilijä Robert Helenius haluaa seuraavaksi MM-otteluun – "Olisin valmis kolmen kuukauden sisällä"

Robert Helenius oli taloudellisesti tiukilla, mutta lauantain ottelu toi tilille puoli miljoonaa dollaria. Helenius sanoo olevansa elämänsä kunnossa.

MITEN SAAN omaa RAHAA? ft. Tixtuu

Katso uusin Yle Mix: Taskurahaa voi tienata jo nuorena

Omia säästöjä voi kartuttaa vaikka naapuria auttamalla.

Petter Northug

Norjalaislehti: Northug teki miljoonatulot heikosta kaudesta huolimatta

Vaikka viime sesonki oli urheilullisesti vaisu, Petter Northugin oikeuksia hallinnoiva yhtiö teki oivan tuloksen. Tulevalla kaudella riittää paineita.

Uutisvideot: Kiina laukaisi huippusalaisen kvanttisatelliitin

Kiina taistelee hakkereita vastaan maailman ensimmäisellä kvanttisatelliitilla

Kiinalaistutkijat aikovat lähettää satelliitin kautta koeviestejä Pekingistä Luoteis-Kiinaan. Satelliitti pitää kuitenkin saada täsmälleen oikeaan asentoon, jotta viestintä onnistuu. "Kuin heittäisi 100 kilometrissä lentävästä lentokoneesta kolikon täsmälleen pyörivän säästöpossun reikään", projektin johtaja kuvailee.

Ylitornion kunnanvirasto räntäsateessa.

Ylitornio nipistää henkilöstömenoista – "säästöpossuun" ei kosketa

Ylitornio tähtää ensi vuoden budjetissaan nollatulokseen. Tuloksen saavuttamiseksi kunnan on tehtävä menosäästöjä, koska sen verotulot ovat pienentymässä kuluvaan vuoteen verrattuna.

Euron kolikoita peltipurkin pohjalla

Miten opettaa rahankäyttöä? Lapsi voi olla ymmällään korttimaailmassa

Lapsen tutustuttaminen rahan maailmaan on korttien ja virtuaalirahan aikana hankalaa. Raha ei kuitenkaan tule automaattisesti seinästä, eivätkä vanhemmat maksa enää aikuistuvan nuoren kuluja. Pankkialan ammattilaisen mielestä rahan käyttöä kannattaisi opettaa jo pikkulapselle.

Talletusautomaatteja käyttävät nykyisin niin yrittäjät kuin kolikonsäästäjätkin.

Käteisen talletusautomaatit ovat suosittuja – siellä missä niitä on

Suomeen on nopealla aikataululla asennettu toista sataa rahan tallettamisen mahdollistavaa automaattia. Asiakkaat ovat ne myös löytäneet, mutta edelleenkin niitä asennetaan vain kyllin suuriin taajamiin. Nekään eivät siis ratkaise käteispalvelujen katoamista suurimmasta osasta Suomea.

Lapsi laittaa rahaa possuun

Polkupyörä tai älypuhelin – nykylapsi säästää tavoitteeseen

Usein lapsen ensimmäinen kosketus raha-asioihin on tullut säästöpossun myötä ja niitä syöttävät myös nykylapset. Talletusautomaatit mahdollistavat possun tyhjentämisen vaikka kauppareissun yhteydessä.

Kaksi tyttöä istuu portailla.

Malttamattomuus pilaa kanssakäymisen: "Ei kai sitä nykyään enää korosteta missään"

Ihmiset puhuvat paljon toistensa kanssa, mutta ilmaisutaitoa opettavan mielestä kanssakäymisistä puuttuu tänä päivänä usein todellinen kontakti. Tähän on pitkälti syynä malttamattomuus, esimerkiksi toisen ei anneta lopettaa lausetta rauhassa.

Poika laittaa rahaa säästöpossuun. Kuva 60-luvulta.

Tilisiirto on yhä useammin lapsen säästöpossu

Lasten tavat säästää ovat muuttuneet. Säästöpossut ovat vakavasti uhanalaisia. Entistä useamman lapsen tili karttuu kuukausittaisilla tilisiirroilla, joista huolehtivat vanhemmat ja isovanhemmat. Yle Pohjanmaan verkkokeskustelussa pidetään kuitenkin tärkeänä, että lapset itsekin oppivat säästämään.

Sininen ja punainen säästöpossu

Vieläkö lapset säästävät kolikoita vai onko säästöpossujen aika ohi?

Yhä harvempi lapsi säästää kolikoita lippaaseen. Pankeista kuitenkin vakuutetaan, että säästöpossunsa kanssa pankin konttoriin tuleva lapsi otetaan ilolla vastaan. Miten teidän perheessänne lapset säästävät? Opetatteko lapsia säästämään? Onnistuuko kolikoiden tallettaminen pankissa vaivatta?

Kultadukaatti.

Kirkon lattianraoista löydetyt kolikot nähtävissä digitaalisesti

Suomen kansallismuseon rahakammion kokoelmissa on yli 10 000 rahaa, jotka ovat löytyneet kirkoissa tehtyjen arkeologisten tutkimusten yhteydessä. Niiden joukossa on kaikenlaisia keskiajalta 1900-luvulle Suomessa käytössä olleita rahoja. Kokoelmien tammikuussa alkanut digitointiprojekti päättyy syyskuun lopulla. Samalla on digitoitu myös rahakammion säästölipaskokoelma.

Professori Urpo Kangas Kangasalan mökin pihapiirissä

Professori kannustaa ikääntyneitä käyttämään säästönsä: ”Jokaisen sukupolven pitäisi voida syödä säästöporsaansa tyhjäksi”

Helsingin yliopiston siviilioikeuden professorin Urpo Kankaan mielestä kenenkään ei pitäisi yrittää jättää perintöä, jos joutuu itse kärsimään puutetta. Kangas kehottaa elämänsä ehtoopuolelle ehtineitä käyttämään säästönsä oman elämänlaatunsa parantamiseen.

Rahaa säästöpossussa

Talletusautomaatteja Turun keskustaan

Ensimmäinen kone otetaan käyttöön keskiviikkona, toinen perjantaina. Alkuvaiheessa talletuksia voi tehdä vain Danske Bankin, Nordean ja OP-Pohjolan debit-korteilla.

Henkilö laittaa kolikoita säästöpossuun.

Maaningan talous parani lähes kaikilla mittareilla – säästöönkin jää rahaa

Maaningan kunnan viime vuoden tilinpäätös nousi lähes kaksi miljoonaa euroa voitolliseksi. Kunnan verotulot kasvoivat lähes miljoona euroa ja säästöpossuun jää yli puolentoista miljoonan euron ylijäämäpuskuri.

Yle Areena logo.

Kolikkojemmassa muhii usein yllätys

Lähes joka huushollissa on kippoja ja kuppeja, joihin tuppaa kertymään kolikoita. Kun pikkurahajemmat sitten lasketaan saattaa loppusumma hämmästyttää. Suurenkin potin on voinut säästää ikään kuin vahingossa.

Vanhoja säästölippaita Säästöpankkimuseossa

Kuinka köyhä kansa opetettiin säästeliääksi

Säästöpankit syntyivät yli 190 vuotta sitten vähävaraista väkeä varten. Kun he voivat säästää hiukan ylimääräistä pahan päivän varalle, yhteiskunnan ei tarvitse maksaa niin paljon köyhäinapua. Säätöpankkimuseo Hämeenlinnassa kuvaa menneen ajan rahankäyttöä.

Joulukoristeita.

Kajaanin Kauppapuisto muuttuu tänä vuonna Joulupuistoksi

Joulupuiston ohjelmassa on muun muassa suuri kirpputoritapahtuma sekä perinteistä markkinaohjelmaa. Tapahtumalla kerätään rahaa myös kainuulaisten lasten hyväksi.

Perhonjokilaaksossa liikkuu varkaita

Poliisi varoittaa Perhonjokilaaksossa autolla liikkuvista seurueista, jotka tunkeutuvat taloihin ja vievät omaisuutta. Ainakin Vetelissä ja Kaustisella oli maanantaina viety rahaa ja murtauduttu asuntoon.

Henkilö laittaa kolikoita säästöpossuun.

Säästöpossun suosio säilyy

Pankit vastaanottavat edelleen säännöllisesti kolikkotalletuksia. Moni haluaa rahat suoraan tililleen sen sijaan, että sijoittaisi ne.

Eurokolikoita ja -seteleitä lompakossa.

”Köyhien pitäisi tehdä enemmän töitä”

Totuus tulee lapsen suusta. Vanhaan sanontaan pitää suhtautua rahasta keskusteltaessa pienellä varauksella. Lasten mietteissä on silti usein vinha perä.

Neljä norsun muotoista säästölipasta ikkunalaudalla.

Säästölippaat lihovat maksukorttien aikakaudellakin

Vaikka suomalaiset maksavat ostoksiaan pankkikortilla, on kolikoiden säästäminen joidenkin arvioiden mukaan jopa suositumpaa kuin markka-aikana. Aikuiset säästävät rahaa säästölippaisiin lapsiakin enemmän.

Gotlannista löytyi viikingin säästöpossu

Gotlannin saarelta Ruotsin rannikolta on löytynyt viikinkiaikainen pronssiruukku, jossa on tuhansia hopeakolikoita. Aarre on ikäisekseen poikkeuksellisen suuri. Arkeologit pohtivat, oliko ruukku jonkun kassakaappi vai kenties matkakassa tuonpuoleiseen.

Kansankodissa kännykkä käy kokeissakin

Ruotsissa on syntynyt erikoinen kiista matkapuhelinten käytöstä kouluissa. Kiista sai alkunsa, kun kävi ilmi, että monissa kouluissa puhelinta saa pitää mukana ja jopa päällä kokeiden aikana. Käytännön puolustajat ovat vastanneet vilppepäilyihin sanomalla, että matkapuhelin on nykyisin perusoikeus. Ruotsalaiskoululaiset tietävätkin, että modernilla kännykällä voi harrastaa vilppiä vaikkapa hakemalla netistä apua kielikokeissa.

säästöpossu, jonka kyljessä lukee Ultra Fairy

Maailman ainoa fairypossu löytyy Turengista

Turenkilainen Erkki Niemi on matkustellut ympäri maailmaa ja tuliaisostos kartuttaa aina komeaa säästövälinekokoelmaa. Ensimmäinen mehiläisaiheinen säästölipas tarttui mukaan Itävallasta 10. heinäkuuta 1987 - ja siitä se ajatus sitten lähti...

"Ottaa sydämeen"

Oulun kaupunginteatterinjohtaja Ahti Ahonen huokaa syvään. Talouden tasapainottaminen pakottaa Oulun karsimaan kulttuurimenoja, muun muassa teatterin näytäntömääriä karsitaan.

Tuhannet norsut vaeltaneet Nastolaan

Norsuesineiden on sanottu tuottavan onnea. Nastolalaisella norsumammalla on mahdollisuudet taivaalliseen onneen, sillä Auli Jyllinvuori-Mäkiselle on kertynyt matkan varrella tuhansia norsuesineitä, jotka tarvitsevat lisätilaa erillisissä norsutaloissa.

Säästöpossu.

Lasten säästöt yhä useammin rahastoon tai säästötilille

Lasten suosimat säästöpossut ovat enenevissä määrin vaihtumassa erilaisiin rahasto-osuuksiin ja sijoitusvakuutuksiin. Silti perinteisiä possujakin jaetaan pankeista lapsille vietäväksi vielä päivittäin.

pelleasuinen nainen ja nenäpäivän ilmapallo

Nenäpäivää 2009 Kiipulassa: nenäbingoa ja hupijumppaa

Kiipulan kuntoutuskeskus Janakkalan Turengissa on tänään nenähuuman vallassa. Kuntoutusasiakkaat pelaavat nenäbingoa ja hauskaa piisaa!

Raimo Kainulainen ja teos Hyökkäys

Aitoa antiikkia vai rihkamaa

Suosittua Antiikkia, antiikkia -televisio-ohjelmaa kuvattiin lokakuussa Kuopiossa. Arviointitilaisuudessa Peräniemen kasinolla oli salintäydeltä esillä menneisyyden aarteita.

Erkki Niemi myhäilee säästöpossu kädessään. Hyllyillä keräilyöpossuja.

Erkki Niemi elää elämää isolla kauhalla

Turenkilainen eläkkeellä oleva konepajayrittäjä Erkki Niemi matkustaa, dokumentoi, runoilee, urheilee ja taiteilee. Säästölippaita hän on kerännyt jo puolisentuhatta.

Veikko Ahoniemi asettelee kolmen vuosisadan kelloja pöydälle. Suurin kello on Turussa kehitelty säästökello.

Säästökello oli turkulainen keksintö

Tiedätkö mikä on säästökello? Vekotin keksittiin Turussa, ja se oli käytössä 1920-luvulta alkaen nelisenkymmentä vuotta. Säästökello ja paljon muuta on esillä Luostarinmäen Käsityötaidon päivillä nyt loppuviikolla.

Nainen maksaa kassalla sirukortilla.

Säästöjä kertyy nyt senttejä pyöristämällä

Kuluttajille tarjotaan uusia keinoja saada rahaa säästöön lamasta ja ylivelkaantumisesta huolimatta. Yksi ehdotus on pyöristää kauppalaskun loppusumma seuraavaan euroon ja siirtää pyöristys jemmaan.

Nordealta sähköinen säästöpossupalvelu

Pankkikonserni Nordea kauppaa korttiasiakkailleen sähköistä säästöpossupalvelua. Palvelussa asiakkaan korttimaksujen loppusummaan lisätään sovittu summa, joka tilitetään asiakkaan määrittelemälle toiselle tilille.

Säästöpossun ryöstöstä vuosien vankeustuomio

Yhdysvaltalainen mies on tuomittu kuudeksi vuodeksi vankeuteen säästöpossun ryöstöstä.

Lasten taskuihin 300 miljoonaa euroa vuodessa

Suomalaislapset saavat taskurahaa yhteensä yli 300 miljoonaa euroa vuodessa, selviää Nordean teettämästä kyselystä.