Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Sunnuntai 27.9.2020 (radio)

Työsuhdepolkupyörä. Ennätysmäärä munasolujen ja siittiöiden luovuttajia. Tanskan koronasovellus.. Kuurojen päivä. Aurinkosää.

Tutkimus: Nopein uimari ei hedelmöitäkään munasolua – naisen elimistö suosii geneettisesti yhteensopivan miehen siittiöitä

Aiemmin ajateltiin, että on sattumanvaraista, mikä siittiö hedelmöittää munasolun.

Sadat ulkomaalaiset haluavat hedelmöityshoitoihin Suomessa – yksi syy kiinnostukseen suomalaisten ulkonäkö

Tutkijan mukaan monet ruotsalaiset ja norjalaiset ovat kiinnostuneita suomalaisten naisten lahjoittamista munasoluista.

Hyvä kysymys: Miksi vadelmissa on karvoja?

Vadelman karvoilla on tärkeä tarkoitus.

Lahjoittajaryntäys yllätti julkiset sairaalat – Hedelmöityshoitoihin on saatu paljon sukusoluja

Lahjoitussoluilla tehtäviä hedelmöityshoitoja annetaan tällä hetkellä Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Myöhemmin mukaan ovat tulossa Oulu ja Kuopio.

Minna Minkkinen on luovuttanut ainakin 40 munasolua, mutta hän ei halua tulla raskaaksi: "En ajattele, että minulla on lapsia maailmalla"

Kaksi naista kertoo, miltä tuntuu saada ja antaa sukusoluja. HUS ja TAYS aloittavat hedelmöityshoidot lahjoitetuilla munasoluilla ja siittiöillä.

HUS ja Tays aloittavat hedelmöityshoidot lahjoitetuilla munasoluilla ja siittiöillä – lahjasoluja voivat nyt saada myös naisparit ja itselliset naiset

Hoitojen tahti määräytyy lahjoittajien mukaan. Munasolujen ja siittiöiden luovuttajia kaivataan nyt kipeästi.

"Naisen on valittava ura tai perhe" – Ylen toimittaja Maija Salmi vastaa kysymyksiin ja kertoo miksi kolmekymppiset espanjalaisnaiset pakastavat munasolujaan

Pätkätyöt, sinkkuelämä vai biologia – mikä on munasolujen pakastustrendin taustalla? Maija Salmi vastaa yleisön kysymyksiin.

Kolme kokemusta hedelmöityshoidoista: Perheenisästä tuli spermanluovuttaja, Moilaset saivat kaksi tytärtä ja pariskunta hyväksyi lapsettomuutensa

Kallis yksityisklinikalla tehty lapsettomuushoito on monelle edelleen ainoa tapa saada lapsi – ensi vuonna tilanne voi olla toinen.

Domenic Tordaysta voi tulla Suomen ensimmäinen transmies, jolta kerätään munasoluja julkisessa sairaalassa

Aiemmin transmiehillä ei ole ollut samanlaista oikeutta biologiseen lapseen kuin transnaisilla. Syynä tähän on translain tulkinnanvaraisuus.

Näyttelijä Brigitte Nielsen synnytti 54-vuotiaana – "Jos Hollywood-tähti on 54-vuotiaana raskaana, on hyvin todennäköistä, että hän on saanut luovutettuja sukusoluja"

Nielsen ei ole paljastanut, miten raskaus sai alkunsa. Asiantuntijan mukaan omilla sukusoluilla raskaaksi tuleminen viisikymppisenä on harvinaista.

Moni herää lapsitoiveeseen liian myöhään – 35 vuotta on naisen hedelmällisyyden valomerkki

Yhä useampi nainen kävelee kuin unissaan lapsihaaveen ohi.

180 astetta: "Miksi keräisin valokuvia, joita kukaan ei minun jälkeeni katsele?" kysyy lapsettomuuden kokenut Satu Rautakallio-Hokkanen

Presidentillinen vauvauutinen on ilahduttanut suomalaisia. Kaikki tarinat eivät kuitenkaan noudata vaikeuksien kautta voittoon -kaavaa.

Suomalaisasiantuntijat ihmisalkion onnistuneesta geenimuokkauksesta: ”Erittäin hyvin tehty” ja ”Pitääkö lapsia lähteä muokkaamaan?”

Ihmiset tulevat hyväksymään geenien muokkaamisen ajan kanssa, uskoo Suomen johtava asiantuntija. Myös koeputkihedelmöityksiä vastustettiin aikoinaan ankarasti.

Keskiviikko 26.7.2017 (radio)

Olkiluodon uusi ydinreaktori tuottaa sähköä ehkä vuoden 2018 lopulla. Venäjän presidentti vierailee torstaina Suomessa. Ruotsissa monet naiset pakastavat omia munasoluja, että he voivat tulla raskaaksi, sitten kun itse haluavat. Ranuan eläinpuistot jääkarhut saivat lunta keskellä kesää.

Keskiviikko 26.7.2017 (tv)

Venäjän ja Suomen presidentit keskustelevat torstaina Punkaharjulla. Ruotsissa monet naiset pakastavat omia munasoluja, että he voivat tulla raskaaksi, sitten kun itse haluavat. Rullalautailu eli skeittaus on monen nuoren harrastus. Sää on lämmin.

Ruotsissa munasolujen pakastaminen voi kuulua työpaikan henkilöstöetuihin

Keskustelua on syntynyt siitä, luoko työnantajan tarjoama etu paineita siirtää lapsen hankintaa.

Lukemista viikonlopuksi: Töissä Filippiineillä, tuntemattomat biologiset lapset ja Trumpin Venäjä-sotkut

Tämä on Ylen uusi lukupaketti, josta löydät ajankohtaista luettavaa joka lauantai ja sunnuntai.

Miialla voi olla jopa seitsemän biologista lasta, mutta hän tuntee niistä vain kaksi: "Ei pidä ajatella, että siellä jossain olisi minun lapsiani"

Muutaman vuoden kuluttua Miia Raikon ovelle saattaa saapua hänen sukusoluistaan alkunsa saanut lapsi. Kahden lapsen äitiä mahdollinen tapaaminen ei jännitä.

Identtiset kolmoset herkästi samalle alalle – Sairaanhoitaja, fysioterapeutti ja lastentarhanopettaja

Ekmarkin jalkapalloilevat identtiset kolmoset aloittivat jalkapallon pelaamisen seurassa, kun joukkue tarvitsi kolme poikaa.

Mikä oli vuoden 2016 tiedeuutinen? Äänestä!

Mikä oli vuoden 2016 tiedeuutinen? Äänestä!

Hollannissa hedelmöitysvirheen mahdollisuus – 26 naista saattanut saada väärää spermaa

Hollannissa on aloitettu tutkinta siitä, onko 26 naista saanut hedelmöitysklinikalla väärää spermaa.

Unohtuiko todellisuus? Hedelmällisyys ei ole ikuista, mutta siihen voi vaikuttaa elämäntavoilla

Jos haaveilet lapsesta, lopeta tupakointi, syö kohtuudella ja lopeta humalahakuinen juominen. Ohjeet koskevat sekä tulevaa äitiä että isää.

Uutisia idästä ja lännestä ja vähän toisen maailmansodan vakoojahistoriastakin – Tässä kertaus viikon ulkomaanuutisista

Tällä viikolla on äimistelty Yhdysvaltain presidenttiväittelyn kiihkeyttä ja Ukrainassa ammutun malesialaisen matkustajakoneen viimeisiä vaiheita. Mutta viikkoon mahtuu paljon muutakin, lue tästä listasta ehdotuksemme viikon mielenkiintoisista ulkomaanuutisista.

Viikko tieteessä: Ensimmäinen kolmen vanhemman lapsi syntyi ja vuoristorata-ajelu poistaa virtsakivet

Myös Rosetta-luotaimen historiallinen matka päättyi törmäykseen ja selvitettiin miksi linnut eivät törmäile lentäessään toisiinsa.

Ensimmäinen kolmen vanhemman poika on viiden kuukauden ikäinen – uusi menetelmä

Poikavauvalla kaksi biologista äitiä ja yksi isä. Tosin vain 0,1 prosenttia perimästä on peräisin mitokondrion lahjoittajalta.

Miksi naaraat huolehtivat jälkeläisistä uroksia enemmän?

Tutkijoiden mukaan yksi selittävä tekijä on se, että urokset eivät voi olla varmoja isyydestään.

Latvia ei huolisi lapsettomien munasoluja – Naiset vastaavat yllätysmunilla

Naisaktivistit ovat tuohtuneita hallituksen suunnitelmista kieltää lapsettomilta naisilta munasolujen luovutus. Parlamentti äänestää lakimuutoksesta tänään torstaina.

70-vuotias intialaisnainen synnytti ensimmäisen lapsensa

Vaikka Daljinder Kaur ei tiedä täsmällistä ikäänsä, hän on melko varmasti yksi maailman vanhimmista synnyttäjistä.

Vietnamilaisilla kaksosilla eri isät – mahdollista myös Suomessa

Sukulaiset panivat merkille, että toinen kaksosista oli selvästi erinäköinen kuin sisaruksensa tai vanhempansa.

Erikoinen tapaus Vietnamissa: Kaksosilla eri isät

Vietnamissa aviomiehen sukulaiset vaativat kaksosten syntyperän tutkimista, sillä lapset olivat aivan eri näköisiä.

Läpimurto: Laboratoriossa valmistetulla spermalla hedelmöitettiin hiiren munasolu

Kiinassa kehitetyn menetelmän toivotaan tuovan tulevaisuudessa helpotusta miesten hedelmättömyysongelmiin.

NYT: Pentagon valmistelee sperman ja munasolujen pakastusta sotilaiden houkuttelemiseksi

Pentagonin tavoite on lisätä armeijauran houkuttelevuutta, mutta siemennesteen ja munasolujen pakastamiseen liittyy useita laillisia ja eettisiä ongelmia.

Video: Ensimmäiset koiranpennut koeputkesta – "Kun se alkoi kiemurrella ja parkua, tiesin, että olimme onnistuneet"

Yhdysvalloissa syntyi seitsemän koeputkessa hedelmöitetyn koiran pentue. Keinohedelmöitys voi auttaa harvinaisten koiraeläinten suojelussa.

Ihmeellinen luonto – hiiren siittiöt ovat paljon isompia kuin ihmisen

Pikkuisen hiiren siemensyöksy lähettää liikkeelle jopa kolme kertaa kookkaampia siittiöitä kuin norsun, hevosen tai ihmisen. Pienellä voi hyvinkin olla suuret siittiöt, jos niiden on helppo uida munasolun luo. Ihmisellä hävikkiä tulee paljon, jonka vuoksi siittiöt ovat pieniä. 

Tiina tiesi jo varhain että ei halua biologisia lapsia – munasolut lähtevät parempaan käyttöön

Perheessä on aina luovutettu aktiivisesti verta, ja huonon hemoglobiinin omaava Tiina päätti luovuttaa jotain muuta. Tiinan mielestä jokainen lapsi ansaitsee hyvän perheen ympärilleen ja munasolun luovutus on tapa tehdä se toisten eteen.

Vaikuta itse hedelmällisyyteesi, jos lapsen saanti kiinnostaa

Nuoruuden kiireessä ja ehkäisyvalistuksen keskellä elävän nuoren naisen kannattaa muistaa, että kaukaisiakin perhehaaveita kannattaa vaalia – huolehtimalla omasta terveydestä.

Hedelmöityshoidot läpikäynyt äiti: ”Raskainta olivat jatkuvat pettymykset”

Maria Kelter haluaa rohkaista naisia hankkiutumaan aiemmin hedelmöityshoitoihin. Mikäli äidiksi haluava lykkää hoitoja, todennäköisyys raskaaksi tulemisesta pienenee. Kelter tuli raskaaksi 44-vuotiaana, eikä se käynyt helposti.

"Kipeimmiltä tuntuivat kysymykset, milloin teille tulee lapsia"

Näyttelijä Liisu Aurasmaa puhuu avoimesti lapsettomuudestaan. Nykyään. Aiemmin, kun asia oli tuoreempi ja lapsettomuushoidot päällä, Aurasmaa piti sen itsellään. Liisu Aurasmaan tarinalla on onnellinen loppu, mutta hän tietää olevansa onnekas. Aina vanhemmaksi ei pääse.

Munasolujen pakastuttaminen saanut kalsean vastaanoton

Väestöliiton Turun klinikalla on voinut pakastuttaa omia munasoluja myöhempää käyttöä varten toukokuusta lähtien. Klinikalla ei ole kuitenkaan tehty vielä ensimmäistäkään munasolupakastusta.

Ensimmäinen kolmen biologisen vanhemman lapsi voi syntyä parin vuoden päästä Britanniassa

Pääosa lapsen dna:sta tulisi äidiltä ja isältä, mutta mitokondrio-dna munasolun lahjoittajalta. Britannian hallitus haluaa laillistaa menetelmän, jonka tarkoituksena on estää vakavien sairauksien periytymistä. Asiantuntijan mukaan Suomessa ei olisi teknistä osaamista tai rahaa kolmen vanhemman koeputkihedelmöityksen toteuttamiseen.

Hedelmöitetty munasolu pantiin väärän naisen kohtuun – oikeus päättää kenelle kaksoset kuuluvat

Sekaannus sattui roomalaisessa sairaalassa, jossa kaksi lähes samannimistä pariskuntaa sai hedelmöityshoitoa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle