Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Anders Norrback står och ser på ett tjugotal får.

Sudenkaatolupia ei myönnetty Pohjanmaalle – kansanedustajaa huolettaa luottamuksen horjuminen demokratiaan ja viranomaisiin

Närpiössä oli toiveita kannanhoidollisten sudenkaatolupien saamisesta alueelle, mutta tälle vuodelle niitä ei tullut. Ympäristöjärjestö vastustaa metsästystä.

Susi hiipii lumihangessa.

Lapissa pyydetty jo 9 sutta – viimeisin poikkeuslupasusi kaatui Posiolla ennen loppiaista

Lapin riistakeskuksen mukaan viimeksi näin paljon susia on kaadettu Lapissa kuusi vuotta sitten.

Susi Ähtärin eläinpuistossa

Pohjois-Karjalaan ei yhtään sudenkaatolupaa – koko maassa voi metsästää 18 sutta

Riistakeskus tiedotti keskiviikkona antaneensa poikkeusluvat yhteensä 18 suden kannanhoidolliseen metsästykseen. Luvat annettiin neljälle suuralueelle.

Susi metsässä.

Metsästyslupa myönnettiin vain kolmelle sudelle Varsinais-Suomessa – poikkeuslupaa haettiin 43 sudelle

Sudenkaatolupia haettiin paljon enemmän Varsinais-Suomessa, kaikkiaan kahdeksan lupahakemusta yhteensä 43 suden metsästämiseen.

Susi ja lintuja hangella.

Riistakeskus antoi poikkeusluvat yhteensä 18 suden kannanhoidolliseen metsästykseen

Kannanhoidollinen susien metsästys on mahdollista aloittaa helmikuussa, Suomen riistakeskus tiedottaa. Luvat annetaan neljälle suuralueelle.

Susi

Kannanhoidollinen susijahti alkaa vuoden alussa – Satakunnasta on jätetty neljä hakemusta yhteensä 17 suden metsästämiseen

Koko maassa poikkeuslupia voidaan antaa 20 suden kaatamiseen. Luvat myöntää Suomen riistakeskus.

Ahman raatelema ja tappama poronvasa.

Tänä talvena saa pyytää korkeintaan kahdeksan ahmaa

Ahmakiintiö asettaa ylärajan ahmojen pyyntiin. Poikkeusluvat myöntää Suomen riistakeskus. Viime vuonna metsästettiin neljä ahmaa.

Susi seisoo hirvenvasan jalka suussaan.

Pohjalaismaakuntiin on haettu poikkeuslupia 31 suden kaatamiseen ensi vuonna – eniten hakemuksia Etelä-Pohjanmaalta

Suomen Riistakeskus myöntää kannanhoidolliset poikkeusluvat vuoden loppuun mennessä.

Susia Ähtärineläinpuistossa

Sudet tekevät tuhojaan Pohjois-Pohjanmaalla – riistakeskus on myöntänyt alueelle pelkästään joulukuun aikana seitsemän kaatolupaa

Rantsilassa susi on tappanut kymmeniä nautoja. Pudasjärvellä sudet hävittävät poroja niin, että teuraita saatiin tänä syksynä ennätyksellisen vähän.

Susi pihatiellä riistakameran kuvassa,

Mynämäellä ammuttiin pihoissa liikkunut susi

Mynämäen aluella on tehty kesän ja syksyn aikana lukuisia havaintoja yhdestä tai useammasta sudesta.

Lammas, jolla on kaulassa gps-panta.

Lampaiden GPS-pannoista ja kameravalvonnasta on saatu hyviä kokemuksia susialueilla – työkalupakkiin kootaan keinoja ennaltaehkäistä petotuhoja

Kotieläintiloilla parhaimmaksi suojaksi petohyökkäyksiä vastaan on havaittu suurpetoaita, mutta sen rinnalle kehitellään parhaillaan uusiakin keinoja. Osa niistä on osoittautunut jo alkumetreillä hyviksi.

Ahma Ähtärin eläinpuistossa

Metsästyskauden ahmakiintiöksi esitetään enintään kahdeksan ahmaa

Tarkoituksena on suojata poroelinkeinoa, jolle ahmat aiheuttavat merkittävää vahinkoa.

Vargar i djurparken i Ranua.

Myös eteläisessä Lapissa alkaa sudenpyynti poikkeusluvalla – koskee Posion, Ranuan, Rovaniemen ja Kemijärven alueita

Suden tappamana on löytynyt poroja Posiolta, Rovaniemeltä ja Kemijärveltä. Poikkeusluvalla sudenpyyntiin saa käyttää mönkijöitä ja moottorikelkkoja.

Susi hiipii lumihangessa.

Toinen susi kaadettu Sodankylässä poikkeusluvalla – susia pyydetään suurten porovahinkojen vuoksi

Lapissa on havaittu tänä syksynä enemmän susia kuin aikoihin ja sudet ovat tappaneet satoja poroja paliskunnilta.

Villisika seisoo korkeassa ruohikossa

Riistakeskus kannustaa villisikojen metsästykseen pohjalaiskunnissa – Etelä-Pohjanmaalla elelee jo vakiintunut lauma

Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla tehdään säännöllisesti havaintoja villisiasta, vaikka eläimiä tavataan Suomessa eniten Etelä- ja Kakkois-Suomessa. Etelä-Pohjanmaalla villisiat tuottavat jo jälkeläisiä.

Susi hiipii lumihangessa.

Susilupia haettu Pohjois-Pohjanmaalla selvästi enemmän kuin vuosi sitten syksyllä

Sudet ovat aiheuttaneet tänä syksynä ongelmia ja eläinvahinkoja Koillismaalla ja Siikalatvalla. Riistakeskus on myöntänyt useita kaatolupia poronhoitoalueelle ja kaksi karkotuslupaa Siikalatvan seudulle.

Supikoiran pyytämiseen käytetty loukku aamuhämärässä

Minkkejä ja supikoiria pyydetään pois Keski-Suomen lintuvesiltä – metsästäjät liikkuvat petojen perässä myös pimeään aikaan

Petojen poistoilla turvataan vesilintujen pesintää. Minkkien ja supikoirien pyynnit alkavat Keski-Suomessa ensimmäisenä Toivakan ja Laukaan rajalla sijaitsevalla Lapinjärvellä.

Miehen selässä on metsästysase, joka on avattu, jotta nähdään että aseessa ei ole patruunoita.

Keski-Suomessa riittää metsästettävää, mutta malttia pitää olla – riistapäällikkö: "Jos näyttää, ettei hirviä ole, silloin pannaan pyssyt naulaan"

Maakunnan matalimmat hirvikannat ovat pohjoisosissa ja Multian ja Pylkönmäen seuduilla. Metsästäjien vastuulla on arvioida oman alueen hirvikantaa.

Jalasjärven riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Hannu Raja katsoo pöydällä olevaa karttaa.

Metsästysseura otti käyttöön ylimääräisetkin hirvenkaatoluvat Jalasjärvellä – vaikka osa seuroista lopetti jahdin kesken, paikoitellen hirviä riittää

Riistakeskuksen Rannikko-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hirvitalousaluesuunnittelija pitää harvinaisena sitä, että nimenomaan rannikolla on jouduttu jättämään metsästys tauolle tänä syksynä. Asetetut kantatavoitteet on alueella arvioiden mukaan saavutettu.

Susi seisoo hirvenvasan jalka suussaan.

Kannanhoidollinen poikkeuslupa toisi uusia työkaluja susivahinkojen torjuntaan – ei tarvitsisi etsiä juuri tuhoa aiheuttanutta yksilöä

Susi on rauhoitettu eläin, jota saa Suomessa metsästää vain vahinkoperusteisella poikkeusluvalla. Jatkossa tilanne saattaa muuttua, sillä ministeriö esittää kannanhoidollisen metsästyksen sallimista.

Suomen riistakeskuksen suunnittelija Mari Tikkunen toivoo keksintöjä, joilla koiria ja muita kotieläimiä voitaisiin suojata sudelta.

Voiko susien aiheuttamia vahinkoja ehkäistä muuten kuin tappamalla eläimiä? Uusia keinoja etsinnässä esimerkiksi koirien suojaamiseen

Aidat ja karkottimet tuovat apua kotieläintiloille, mutta metsästyskoirien suojaaminen susilta on vaikeampaa.

Hirvenmetsästyksestä varoittava liikennenmerkin näköinen kyltti tien vieressä.

Hirvikanta alkaa olla tavoitteessaan Vaasan ja Kokkolan seuduilla

Vaasan seudulle oli jo täksi vuodeksi myönnetty kymmeniä lupia vähemmän kuin viime vuonna.  Myös Kokkolan seudulle oli jo täksi vuodeksi myönnetty parikymmentä lupaa vähemmän kuin edellisvuonna.

Kaksi villisikaa

Villisikoja on viime aikoina liikkunut lähellä asutusta Kotkassa – riistapäällikkö: "Ei ole harvinaista"

Tavallisesti liikkuvimmat laumat koostuvat nuorista villisioista ja emoista. Kaakkois-Suomen riistapäällikkö Henri Mutanen kertoo, että tavallisesti villisiat tulevat asutuksen lähelle etsiäkseen ruokaa.

En järv i ett träd.

Ahmakanta pohjalaiskunnissa on edelleen pieni

Ahmakanta on pysynyt viimeisen kymmenen vuoden ajan pohjalaiskuntien samana. Potentiaalia kannan kasvuun olisi kuitenkin pohjalaiskunnissa.

Ilves kävelee lumessa Ranuan eläinpuistossa.

Pohjois-Pohjanmaalle on myönnetty 25 poikkeuslupaa ilvesjahtiin: lupia kohdennettiin alueille, joissa kanta on kasvanut voimakkaasti

Metsästyslupien määrä kasvoi kymmenellä edellisvuodesta. Ilveksen metsästysaika alkaa joulukuun alussa.

Ilves Ranuan eläinpuistossa.

Kuusi ilveksenkaatolupaa rannikolle

Myönnetyt luvat on kohdennettu vakaan kannan alueille, joilla ilveksen pentue-esiintymät Luonnonvarakeskuksen mukaan ovat tiheimmät.

Ilves Ranuan eläinpuistossa.

Keski-Suomeen 21 ilveslupaa – eläinten kanta maakunnassa vakaa

Suomen riistakeskus myönsi ilvekselle saman verran pyyntilupia kuin viime vuonnakin.

Ilves Ranuan eläinpuistossa.

Pohjois-Savoon on myönnetty 42 poikkeuslupaa ilvesjahtiin

Kanta-arvion mukaan ilveksiä on maakunnassa nyt vuoden takaista vähemmän. Joillakin alueilla on lupa kaataa kolme ilvestä. Ilveksen metsästysaika alkaa joulukuun alussa.

Susihavainnot ovat moninkertaistuneet Lapissa – myös poroja joutuu petojen saaliiksi yhä enemmän

Susihavaintojen määrä räjähti Lapissa, porovahinkoja ilmoitettu pian 250 – "Enemmän kuin koskaan elämäni aikana", sanoo vahinkotarkastaja

Tänä vuonna Lapissa on tehty susihavaintoja elokuun alun ja lokakuun puolivälin aikana yhteensä 44. Ero viime vuoteen on huomattava. Silloin vastaavana aikana havaintoja tehtiin yhteensä kuusi.

Kariston frisbeegolfradan pääsisäänkäynti. Polkupyöriä runsaasti käyntisillan vieressä.

Kun metsästys tulee lähelle asutusta, voi syntyä ristiriitoja – frisbeegolfradan käyttäjät ja ulkoilijat ovat huolissaan turvallisuudesta

Osa lahtelaisen Kariston pientaloalueen asukkaista on huolissaan sorkkaeläinten metsästyksestä läheisellä mansikkapellolla. Frisbeegolfrata sijaitsee noin 200 metrin päässä lähimmästä ampumatornista.

Stora enson tehdas alue

Oulun villisikakolmikko on harvinainen vieras, eikä poliisikaan muista vastaavaa: eläimiä yritetään houkutella esiin ruuan avulla

Stora Enson tehdasalueella havaittiin kolme villisikaa viime viikonloppuna. Sittemmin eläimiä ei ole näkynyt, mutta tilannetta seurataan yhä, sillä villisiat voivat olla vaarallisia.

Hirvistä varoittava liikennemerkki

Olisiko älytekniikasta apua hirvikolareiden välttämiseen? Tämä lamppu hoksaa, milloin hirvet liikkuvat ja vilkkuu, kun vaara on suurin

Riistaeläinonnettomuuksia pyritään vähentämään uuden teknologian avulla. Välkky-varoitusjärjestelmä varoittaa riistaeläinten liikkeistä vilkkuvalolla ajantasaisesti.

Villisikoja villisika tarhalla Suomussalmella.

Kolme villisikaa juoksentelee tehdasalueella Oulussa – eläin voi olla vaarallinen haavoittuneena tai ahdistettuna

Kolmen villisian liikkeet tallentuivat tehtaan turvakameraan lauantaita vasten yöllä. Stora Enson tehdasalueella työskenteleviä ja liikkuvia on tiedotettu asiasta, sillä villisiat voivat olla vaarallisia.

Hirvi kävelee tiellä

Hirvi- ja peurajahti tuottanee tänäkin vuonna 10 miljoonaa kiloa lihaa – saalistiedot netissä nyt aiempaa ajantasaisempina

Saadun lihamäärän perusteella hirvi on yhä taloudellisesti merkittävin riistaeläimemme. Peuranlihan määrä on kuitenkin kasvussa.

En älg springer över vägen framför en bil.

Hirvijahti alkaa Kainuussa huomenna toden teolla – autoilijoiden on syytä olla valppaana

Syyskuun ajan hirveä on saanut metsästää paikoin pellolta vahtimalla, mutta varsinainen kausi pääsee alkamaan nyt viikkoa normaalia aikaisemmin.

Nousiaisten susi-illan osanottajia auditoriossa.

Nousiainen hakee karkotus- ja kaatolupaa susiongelman ratkaisemiseksi

Kunta perustelee lupahakemuksia yleisen turvallisuuden parantamisella. Susihavainnot ovat lisääntyneet huomattavasti kuluvan vuoden aikana.

Karhu-uros on menettänyt puolet korvastaan kiima-ajan taisteluissa alueen muiden urosten kanssa. Karhun elämä on jatkuvaa riskien hallintaa.

Etelä-Karjalassa kaadettu 23 karhua vajaassa neljässä viikossa

Eniten karhuja on ammuttu Parikkalassa ja Ruokolahdella.

Metso.

Metsäkanalinnun metsästys alkoi tänään – Kainuussa on tänä vuonna tiedossa ennätyksellisen pitkät metsästysajat

Tuleva tammikuu on järjestyksessään kolmas, kun latvalinnustus sallitaan pitkän tauon jälkeen.

Ukkometso soitimella sammalmättäällä.

Metso palaa Varsinais-Suomen riistalajiksi pitkän tauon jälkeen

Varsinais-Suomen riistakeskuksen mukaan maakunnan parhaat metsoalueet löytyvät Pöytyältä, Laitilasta ja Mynämäestä.

Pienpetoraudat puisen loukun päällä.

Tällaisia ovat karhujen tassuja runnelleet pienpetoraudat – niiden valvonta on vaikeaa, mutta ministerin mukaan niistä ei luovuta

Loukkaantuneiden karhujen tassuista tuttuja pienpetorautoja voi ostaa marketista kuka tahansa. Niiden käyttöä vaaditaan kiellettäväksi, mutta metsästysasioista vastaava ministeri ei idealle lämpene. Rautojen valvonta on vaikeaa.

majava syö puunoksaa vedessä

Porin Ahlaisiin myönnetyistä euroopanmajavien kaatoluvista on noussut oikeuskiista

Ahlaisten metsästysseura on saanut kaatoluvan 16 euroopanmajavalle. Luonnonperintösäätiö on valittanut luvasta Turun hallinto-oikeuteen. Suurin näkemysero eri osapuolilla on majavakannan suuruudesta.

Teeriä ruokailemassa koivussa

Vuosilaskenta: Teeri harvinaistui Pirkanmaalla, pyy yleistyi

Riistakolmiolaskennat antavat järjestelmällistä tietoa eri lajien tilanteesta. Pohjois-Hämeen laskijat eivät reitillään nähneet tällä kertaa ensimmäistäkään metsoa, riekoista puhumattakaan.

Naismetsästäjä ja suomenajokoira Lopella 22. syyskuuta.

Hunting groups, dog owners warned of increased wolf population

There will be an estimated 70-84 wolf territories across Finland this autumn.

Maastoasuun pukeutunut metsästäjämies katsoo kuvaajaa, taustalla metsämaastoa.

Karhujahti viime tipassa jäihin Pirkanmaalla – metsästäjä: "Kaikki kaatajat eivät halua naamaansa julkisuuteen"

Karhun metsästyskauden piti alkaa tänään perjantaina. Pirkanmaan karhunkaatoluvat on nyt laitettu jäihin, kunnes ympäristöjärjestöjen tekemät valitukset on ratkaistu.

Ammuttu karhu makaa mättäällä Lieksassa elokuussa 2020.

Karhunmetsästys alkoi – Pohjois-Savossa saa kaataa yksitoista karhua

Poikkeusluvat on myönnetty alueille, joilta on kahden viime vuoden ajalta pentuehavaintoja sekä karhun aiheuttamia vahinkoja.

Karhu-uros on menettänyt puolet korvastaan kiima-ajan taisteluissa alueen muiden urosten kanssa. Karhun elämä on jatkuvaa riskien hallintaa.

Karhujahti alkaa tänään – tähtäimessä kuusi karhua Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla

Rannikko-Pohjanmaa jäi ilman poikkeuslupaa pienen karhukannan vuoksi. Pohjanmaalla on noin 10-15 karhua. Luonnonvarakeskus on arvioinut Etelä- ja Keski-Pohjanmaan karhukannaksi 75–90 yli vuoden ikäistä karhua.

Petoaitaa karjatilalla

Kun susikannat siirtyivät länteen, siirtyi myös suojaamisen painopiste – 12 pohjalaiskuntaa on saanut Riistakeskukselta suurpetoaitaa tänä vuonna

Suurpetoaitoja pystytetään vuosittain yli sata kilometriä. Ennen petoaidat menivät pääosin Itä-Suomeen, mutta susireviirien lisääntyminen Länsi-Suomessa on johtanut siihen, että länteen menee enemmän aitaa kuin itään.

Valkohäntäpeura.

Valkohäntäpeuran runsastuminen lisäsi pyyntilupia, mutta hirviluvat vähenivät

Hirvikantaa on pienennetty voimakkaasti viime vuosina ja samaan ei ole tänä syksynä tarvetta. Sen sijaan valkohäntäpeurojen määrä on kasvanut Riistakeskus Pohjanmaan alueella. Se näkyy myös pyyntiluvien määrässä.

Saija Niemi-Erkkilä ruokkii lampaita.

Susien lampaille aiheuttamat vahingot lisääntyivät roimasti – Riistakeskus yrittää nyt suojella lampaita gps-seurannan avulla

Suomen riistakeskus on pannoittanut Länsi-Suomen alueella tällä laidunkaudella lampaita seitsemässä isossa maisemanhoitokohteessa. Pantojen avulla halutaan selvittää, voidaanko petovahinkoja ennaltaehkäistä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle