Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Asta Lepän kolumni: Entä jos aitous onkin joskus pahasta?

Ihmiskunta elää tällä hetkellä historiansa seesteisintä ja väkivallattominta aikaa. Syynä saattaa olla juuri se, että olemme oppineet kontrolloimaan "aitoja" tunteitamme, kirjoittaa tietokirjailija Asta Leppä.

Avoimessa suhteessa elävä kirjailija: Romanttinen rakkaus on ymmärretty väärin –”Polyamoria on romanttisempaa kuin sarjamonogamia”

Ehkä romantiikka ei lainkaan sovi määrittämään sitä, mitä me sinnikkäästi haluamme pitää parisuhderakkautena, pohtii kirjailija Marjo Vilkko.

Parisuhteessa saa pihdata seksiä – tutkija patistaa hyväksymään haluttomuuden

Onko parisuhteessa "oikeus" vaatia seksiä? Onko seksitön suhde tuomittu epäonnistumaan? Saako parisuhteessa oleva haluta kolmatta osapuolta?

Ihmisen ja eläimen parinvalinta ei paljon poikkea – ovulaatiota emme kuitenkaan mainosta

Tiesitkö, että jopa joka viidennen varpuslintujen jälkeläisistä on siittänyt joku muu kuin naaraan pesintäkumppani? Yksiavioinen varpusnaaras on siis uskoton puolisolleen. Naaraalla on kuitenkin selitys: se etsii naapurista parempaa geeniperimää.

Avioliittoa vahvisti valtaapitävien miesten halu turvata omaisuutensa

Nykymuotonen avioliitto syntyi, kun valtaa pitävät miehet halusivat järjestellä omaisuuttaan ja turvata asemansa, sanoo tutkija. Rakkaus liitettiin avioliittoon vasta myöhemmin. Sukupuolineutraalin avioliittolain hyväksyminen on tutkijan mukaan osa kehityskulkua kohtia tasa-arvoisempaa avioliittotraditiota.

Mormonit kieltäytyvät kahvista ja teestä

Mormonit pyrkivät terveisiin elämäntapoihin noudattamalla viisauden sanaa eli ruumiin terveyden vaalimista koskevaa lakia. Laki kieltää kahvin, teen, tupakan ja alkoholin.

Joutsenet muuttavat juuri nyt

Joutsenten massamuutto alkoi viikonvaihteessa. Suomalaiset joutsenet muuttavat enimmäkseen eteläiselle Itämerelle, Pohjanmerelle ja Saksaan.

Keuruun Kara-susi pyöräytti suurpesueen

Pantasusi Kara synnytti toukokuussa yhdeksän pentua. Susipari hoitaa jälkeläisiään yleensä yhdessä, ja vanhemmat sisarukset valjastetaan lapsenvahdeiksi.

Tervapääsky syö, nukkuu ja parittelee taivaalla

Pohjanmaan maakuntalintu tervapääsky on kaupungistunut lintu, joka pesii ihmisen tekemissä rakennelmissa tai puunkoloissa, mutta elää muuten elämänsä taivaalla. Tervapääsky ei nimestään huolimatta ole pääskylintu, vaan kuuluu kiitäjien lahkoon.

21 tapaa pilata avioliitto tarkastelee aihettaan kepeän iloluontoisesti

Mikä saa ihmiset pariutumaan ja miksi yhä useampi auvoisasti alkanut liitto päättyy eroon? Näitä kysymyksiä pyrkii tutkija Sanna Manner selvittämään väitöskirjassaan X tapaa pilata avioliitto.

Maailman lehdet

Etelä-Afrikassa puhuttaa maan presidentin Jacob Zuman moniavioisuus. Keskustelu kiihtyi, kun Zuma alkuviikolla meni naimisiin kolmannen vaimonsa kanssa perinteisessä zulu-seremoniassa. Etelä-Afrikan lisäksi moniavioisuudesta on käyty kiihkeää sananvaihtoa myös Egyptissä.

Etelä-Afrikan presidentti otti jälleen uuden vaimon

Etelä-Afrikan presidentti Jacob Zuma on ottanut rinnalleen jo kolmannen vaimon. Zuma ja Tobeka Madiba solmivat liiton maanantaina perinteisin zulu-seremonioin. Kaikkiaan Zuma on avioitunut viisi kertaa, mutta yksi puolisoista on kuollut ja yhdestä hän on eronnut.

Kommentoi: Esiaviolliset suhteet ovat lisääntyneet, parisuhteessa ollaan uskollisia

Nuoret arvostavat uskollisuutta parisuhteessa enemmän kuin vanhempansa. Myös asenteet pettämistä kohtaan ovat tiukentuneet. Ennen vakituista parisuhdetta nykynuorilla on kuitenkin aiempaa useampia kumppaneita.