Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Jopa parisataatuhatta merimiestä on jumissa maailman merillä koronan takia – suomalaiskapteeni kertoo satamien jyrkistä käytännöistä

Laivat ovat kuin kelluvia vankiloita alusten työntekijöille, joita varustamot ja valtiot pallottelevat sekavien koronasäännösten keskellä.

Persianlahden maissa miljoonat siirtotyöläiset miettivät nyt, pitäisikö lähteä vai jäädä – koronakriisi voi leikata alueen asukaslukua

Persianlahden maissa iso osa kotitalouksista ja teollisuudesta on pyörinyt vierastyöläisten voimin, mutta nyt on edessä ennennäkemättömän raju muutos.

Korona-aika voi tehdä nuoristakin innokkaita kesämökkeilijöitä

Maaseudun merkitys kasvaa pysyvämminkin, ennustaa tutkija

ILO: Qatar luopuu kiistanalaisesta siirtotyöläisten lähtöviisumista lopullisesti

YK:n työjärjestön mukaan Qatar lupaa lopettaa käytännön vuoden loppuun mennessä.

Saamelaiskäräjät esittää ILO 169 -sopimuksen käsittelyn siirtämistä seuraavalle eduskuntakaudelle – Mitä hyötyä sopimuksen vahvistamisesta olisi?

Alkuperäiskansojen oikeuksia vahvistavan ILO 169 -sopimuksen voimaansaattamisesta on keskusteltu noin 30 vuotta.

Nuorten työtilanne muuttuu nopeasti Euroopassa – jo kolmasosa brittinuorista elää keikkatyöllä

Työmarkkinoiden joustavuus ei välttämättä hyödytä nuorten työllistymistä, sanoo kansainvälisen työjärjestö ILO:n asiantuntija.

Sorto pukeutuu toivon kaapuun – alkuperäiskansat ovat nykypäivän siirtomaita

Lapin yliopiston tutkimushanke selvittää, millaista on tämän päivän kolonialismi. Yksi vallankäytön muoto on turha odotuttaminen.

Uusi arvio: Yli 40 miljoonaa työskentelee orjuuden kaltaisissa oloissa

Joka neljäs nykyaikaisen orjuuden uhri on lapsi. Tahdonvastainen työ keskittyy Aasiaan, pakkoavioliitot Afrikkaan.

Suomen ihmisoikeustilanne on ollut esillä Genevessä

Suomen ihmisoikeustilanne oli viime viikolla esillä Genevessä. Suomen delegaatiossa oli mukana myös riippumattomat tarkkailijat Ihmisoikeusliitosta ja Kuurojen Liitosta. Suomelta kysyttiin mm. naisiin ja lapsiin kohdistuvasta väkivallasta. Suomea kehotettiin myös ratifoimaan alkuperäiskansojen ILO-sopimus.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen perustuslaki turvaa saamelaisten oikeudet, mutta se ei näy alemmassa lainsäädännössä

Valtioneuvoston tilaama kansainvälisen tutkimusryhmän raportti saamelaisten oikeuksista on valmistunut. Raportti korostaa, että Suomen perustuslaki ja kansainvälinen oikeus edellyttävät jo nyt saamelaisten oikeuksien vahvempaa huomioimista lainsäädännössä.

Raportti: Saamelaisten asema perustuslain vastainen

Uusi kansainvälinen tutkimusraportti sanoo, että Suomen perustuslaki ja kansainvälinen oikeus edellyttävät saamelaisten oikeuksien vahvempaa huomioimista lainsäädännössä.

"Saamelaisille oma kansanedustaja" – Entinen pääministeri Lipponen korkean tason seminaarissa

Entinen pääministeri Paavo Lipponen kuunteli Norjan Saamelaiskäräjien presidentin Aili Keskitalon puheenvuoroa NordArc-seminaarissa Helsingissä maanantaina ja arveli, että saamelaisilla pitäisi olla oma kansanedustajansa.

Saamelaiskäräjät pääsi kuulemaan missä vaiheessa hallituksen ILO-selvitys on

Saamelaiskäräjien hallituksen jäsen Pentti Pieski suhtautuu varovaisen positiivisesti hallituksen uusimpaan ILO- ja maaoikeusselvitykseen. Pieski toivoo kansainvälisen lähestymistavan tuovan ratkaisuja Suomen kipeään tilanteeseen. ILO 169 on alkuperäiskansojen oikeuksien sopimus, jonka ratifioiminen on vireiilä eduskunnassa.

Lehti: Norjan Saamelaiskäräjät avuksi pysäyttämään Tenon kalastussäädöksiä

Norjalainen Samisk Næringsforbund-yhdistys on pyytänyt Norjan Saamelaiskäräjiä apuun pysäyttämään Tenon uuden kalastussopimuksen. Alueen ihmiset, joilla on oikeudet Tenon vesistöön ja elinkeinoyhdistykset ovat laatineet yhteisen vastalauseen Norjan ja Suomen komissioiden Tenon kalastussäädösehdotukseen maanrajojen osalta. Odd Iver Solbakk Samisk Næringsforbund-yhdistyksestä kertoo Ávvirille, että uusi säädös rajaa paljon alueen pyyntiä.

Saamelaiset pelkäävät porojensa laidunmaiden puolesta – ryntäys arktisille alueille koetaan uhkana

Metsähallituslain uudistus on herättänyt saamelaisten pelot siitä, että heidän maitansa kärkkyvät kaivos- ja energiayhtiöt pääsevät niihin käsiksi. Muddusjärven poromiehesten lailla monet maailman alkuperäiskansat joutuvat taistelemaan oikeudestaan ikiaikaisiin maihinsa.

Polttamasi tupakka voi olla kahdeksanvuotiaan lapsityöläisen poimimaa

Indonesia on maailman viidenneksi suurin tupakantuottaja. Tupakkatiloilla työskentelee paljon alaikäisiä, jotka altistuvat nikotiinille, hyönteismyrkyille ja vammoille, kertoo ihmisoikeusjärjestö HRW:n raportti.

Kysynnän ja tarjonnan laki toimivat ihmiskaupassa: Euroopasta voi ostaa lapsia, seksiä ja puuttuvia elimiä

EU-komissio selvitti ensi kerran ihmiskauppaa. Valtaosa Euroopan kauppatavarasta on naisia ja tyttöjä. Useimmat uhreista ovat eurooppalaisia.

Tämän takia saamelaiset eivät saa ILO-sopimusta ratifioiduksi

Jos nämä saataisiin ratkottua, saamelaiset pääsisivät sopuun

Näin sovittelija ratkaisisi saamelaiskiistan

Tämän takia ILO-sopimus jää vuosi vuodelta ratifioimatta

Lapintie ei ruvennut tuomariksi Inarin saamelaiskeskustelussa – Koko tilaisuus katsottavissa internetissä

Perustuslakivaliokunta oli tullut Inariin kuulemaan näkemyksiä kansainvälisistä sopimuksista, mutta sai yleisotilaisuudessa kuunnella monta tuntia väittelyä siitä kuka on saamelainen. Puheenjohtaja Annika Lapintie (vas) sanoi loppupuheenvuorossaan, ettei aio ryhtyä tuomariksi asiassa. Koko tilaisuus on nyt katsottavissa internetissä.

Lapin yliopisto toteuttaa valtioneuvoston saamelaisselvityksen

Lapin yliopiston Arktinen keskus on valittu toteuttamaan valtioneuvoston tilaaman saamelaisselvityksen. Kyseessä on kansainvälinen oikeusvertaileva tutkimus, josta oikeus- ja työministeri Jari Lindström ilmoitti viime syystalvella ja se liittyy alkuperäiskansojen oikeuksia käsittelevän ILO 169 -sopimuksen ratifiointihankkeeseen.

Leppä Saamelaisneuvostolle: "Kyse on metsähallituslaista, ei saamelaislaista"

Maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä kiistää Saamelaisneuvoston presidentin Áile Javon väittämät siitä, että Suomi ei haluaisi parantaa saamelaisten asemaa. Leppä muistuttaa, että nyt ollaan uudistamassa metsähallituslakia, ei saamelaislakia. Hänen mielestään valiokunta on tehnyt oikein linjatessaan, että maaoikeuskysymysten ratkaiseminen kuuluu ILO-sopimuksen yhteyteen.

Saamelaisneuvoston presidentti metsähallituslaista: Suomessa trendinä, ettei saamelaisten oikeuksia oteta huomioon

Pohjoismaisen Saamelaisneuvoston presidentti Áile Javo ei osta maa- ja metsätalousvaliokunnan perusteluita saamelaispykälien jättämisestä pois uudesta metsähallituslakiesityksestä. Javo ei usko alkuperäiskansojen oikeuksien ILO 169 -sopimuksen pikaiseen ratifiointiin vaan päinvastoin arvioi, että Suomessa on trendinä se, ettei saamelaisten oikeuksia oteta huomioon.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei usko Suomen olevan valmis saamelaisten totuuskomissiolle

Ruotsiin kaavaillaan parhaillaan totuuskomissiota, joka selvittäisi ja toisi julkisuuteen saamelaisten historiassa kokemat vääryydet. Saamelaisten samankaltaisen historian vuoksi komissiolle nähdään tarvetta myös Suomessa ja Norjassa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ei kuitenkaan usko Suomen olevan vielä valmis totuuskomissioajattelulle.

Näkökulma: Odotettavissa perustuslakikonfliktien kevät

Maahanmuuttopolitiikasta ovat koitumassa ensimmäiset vaikeudet, kirjoittaa politiikan toimittaja Kimmo Henriksson.

Eniten hiertää saamelaismääritelmä – Oikeusministeri haluaa pureskella asiaa perusteellisesti

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström vieraili maanantaina ensimmäisen kerran saamelaiskäräjien luona Inarissa. Suuria, konkreettisia lupauksia ministeri ei tuonut tuliaisiksi, mutta lupasi, että hänellä on vilpitön halu ratkaista saamelaispolitiikan ongelmat. Vaikein asia on ministerin mielestä saamelaismääritelmä.

Saamelaisaktivisti kommentoi poliittista kannanottoaan Linnan juhlissa: "Olemme pakotettuja olemaan ikäviä"

Iholle kirjoitettu luku "169" ei viitannut vain samannimisen sopimuksen ratifioimiseen, vaan symboloi saamelaisten rakenteellista pakkosulauttamista suomalaiseen valtaväestöön, kommentoi Pauliina Feodoroff mielenilmaustaan Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla sunnuntaina.

Saamelaisaktivisti teki poliittisen mielenilmauksen Linnan juhlissa – Tätä numero 169 tarkoittaa

Presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla sunnuntaina nähtiin poliittinen mielenilmaus niin kutsutun ILO 169 -sopimuksen puolesta. Kyse on sopimuksesta, josta Suomessa on väännetty kättä jo 25 vuotta – ilman tuloksia.

Hallitus haluaa kehittää saamelaisten asemaa – ILO-sopimuksen ratifiointi edelleen vireillä

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström on Saamelaiskäräjille lähettämässään kirjeessä esittänyt toimenpiteitä saamelaisten aseman kehittämiseksi. Oikeusministeriöstä tulleen tiedon mukaan muun muassa edellisen hallituksen esitys ILO:n alkuperäiskansaoikeuksia koskevan sopimuksen nro 169 ratifioimisesta on tarkoitus pitää vireillä eduskunnassa ensi vuoden ajan.

Tutkimus havaitsi Bangladeshin tekstiilitehtaat yhä paloloukuiksi

Hallitus on tyytyväinen tarkastuksiin, kansainvälisen työjärjestön mukaan parannukset ovat vasta alussa. Niihin ryhdyttiin yli 1 100 ihmisen hengen vaatineen tehdasromahduksen vuoksi.

Citysaamelaiset jyrähtivät – "Saamelaispykälien poistaminen metsähallituslaista on vihamielinen ele"

City-Sámit-yhdistyksen puheenjohtaja Pentti Pieski kritisoi metsähallituslain kuulemistilaisuudessa maanantaina Helsingissä kovin sanoin maa- ja metsätalousministeriön päätöstä poistaa lakiluonnoksesta saamelaisten kotiseutualueen erityissäädökset, kuten saamelaiskulttuurin heikentämiskielto.

Metsähallituksen uudistuksesta viimeinen kuulemistilaisuus Rovaniemellä

Metsähallitusuudistuksesta järjestetään viime hetken kuulemistilaisuudet ensi viikolla Helsingissä, Oulussa ja Rovaniemellä. Epäilyjä ovat herättäneet valtion puukaupan yhtiöittäminen, valtion vesialueiden kaupallinen hyödyntäminen, ministeriöiden sekava vallanjako ja työllistämisvelvoitteen poistaminen. Kuulmisten loppusuora päättyy Rovaniemllä ensi viikon perjantaina.

Oikeustieteilijöiden sanailu saamelaisasioista jatkuu – Joona vastaa Korpijaakko-Labballe

Oikeustieteilijöiden sanailu saamelaisten oikeuksista jatkuu. Tutkija Juha Joona vastaa uudessa blogikirjoituksessaan dosentti Kaisa Korpijaakko-Labban väittämiin, jotka julkaistiin saamelaiskäräjävaalien alla. Tulkintaerot koskevat etenkin sitä, ketä alkuperäiskansojen ILO 169 -sopimus Suomessa koskee.

Tsipras pisti ministerinsä ruotuun – tv-esiintymiset kielletty

Kreikan hallituksella on palava kiire vaadittujen uudistusten läpiviemiseksi, sillä lainaohjelmaa valvova troikka on tulossa ensi visiitille. Lisäksi pääministeri Alexis Tsipraksen murheena on, että oikeusoppineiden mukaan talouden oikaisemisessa on unohdettu kreikkalaisten perusoikeudet.

Suomalaiset saamelaisuutta valtaamassa

"Kyllä tässä on tilinpäätöksen aika. 25 vuotta tässä on kinasteltu", kirjailija, professori Veli-Pekka Lehtola tiivistää saamelaiskriisin.

Metsähallitusta uudistetaan "sinisen biotalouden" suuntaan – valtion puukaupasta tehdään konkurssikelpoista

Valtion puukauppoja alkaa hoitaa ensi maaliskuun alusta Metsähallituksen tytäryhtiö. Sillä olisi yksinoikeus myydä puuta valtion metsistä. Valtion maiden ja vesien vuokraamisesta tai myynnistä päättäisi poliittisesti ohjattu Metsähallitus. Hallituksen on määrä viedä Metsähallituksen uudistus eduskuntaan ensi kuussa.

Stubb: Lomarahojen puolittaminen tuskin riittäisi

Valtiovarainministerin mukaan esillä ollut lomarahojen puolittaminen tuskin piisaisi korvaamaan kaikki ne toimet, joita hallitus on esittänyt yhteiskuntasopimuksen korvaajaksi.

Saamen vaalikone: Vahva tuki ILO-sopimukselle ja saamelaiskäräjälain avaamiselle

Saamen vaalikone antaa tarkkoja tietoja Suomen Saamelaiskäräjävaalien ehdokkaiden näkemyksistä suurissa asioissa. Nyt tiedämme mistä tuuli puhaltaa esimerkiksi ILO 169 –sopimuksen suhteen.

"Oikoo virheellisiä väitteitä" – Saamelaisnuorten yhdistys julkaisee vaalien alla tohtorin kirjoituksen saamelaisten oikeuksista

Suomen saamelaisnuorten yhdistys SSN on saamelaiskäräjävaalien alla julkaissut oikeustieteen tohtori Kaisa Korpijaakko-Labban kirjoituksen. Neeta Jääskö SSN:stä sanoo, että aikaisemmin julkaisemattomassa kirjoituksessaan Korpijaakko-Labba oikoo virheellisiä väitteitä saamelaisten oikeuksista.

SAK:n lakimies: Sipilän pakkolait ovat outo lintu Euroopassa

Missään muualla Euroopassa ei ole uskallettu syrjäyttää sopimusmenettelyä, kun sunnuntai- ja ylityökorvauksista tai vuosilomasta on päätetty, oikeustieteen tohtori Jari Hellsten SAK:n ja ammattiliittojen EU-edunvalvontaprojektista sanoo.

Qatar Airways höllensi naistyöntekijöidensä työehtoja – raskaaksi tuleminen ei enää tarkoita potkuja

Naistyöntekijät eivät enää ole vaarassa menettä työtään, jos he tulevat raskaiksi. Jo aiemmin lentoyhtiö oli luopunut käytännöstä, jonka mukaan naistyöntekijöiden oli pyydettävä yhtiöltä lupaa mennä naimisiin.

Oikeusministeri Lindström: ILO-sopimuksessa on tarkoitus edetä syksyn aikana

Uusi oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) antoi sähköpostihaastattelun tavattuaan saamelaiskäräjien kanssa ensimmäistä kertaa. Lindström kertoo, että tulevan syksyn aikana on tarkoitus edetä myös ILO-sopimuksen käsittelyssä.

Tämän parempaa tarjousta Kreikka ei saa: Troikan lainaehdot julki

EU:n komissio julkaisi viikonloppuna 10-sivuisen vaatimuslistan, jonka Kreikan pääministeri hylkäsi. Komissio ei aio enää tehdä uutta tarjousta Kreikalle. Niinpä kreikkalaisten pitäisi äänestää kansanäänestyksessä tästä listasta.

Lapin kansanedustajien puheenjohtaja kertoo miksi saamelaisasiat eivät ole hallitusohjelmassa

Juha Sipilän (kesk) hallitusohjelmaan ei mahtunut erillisiä saamelaisasioita koskevia kirjauksia. Lapin kansanedustajien puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) kertoo, että syynä on se, että hallitusohjelma rakennettiin tällä kertaa eri tavalla kuin ennen. Lohen mielestä tiukasta taloustilanteesta huolimatta keskeiset saamelaisuuteen ja kulttuurin ja saamen kielen säilymiseen liittyvät asiat pitää turvata.

Henriksson ainoa, joka nosti saamelaisasiat esille eduskunnan keskustelussa hallitusohjelmasta

Ruotsalaisen kansanpuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson oli ainoa, joka mainitsi saamelaiset isossa salissa tiistaina. Hän vaati ILO-sopimuksen ratifiointia. Eduskunta aloitti tiistaina Juha Sipilän hallitusohjelman käsittelyn.

Saamelaiskäräjät ei ollut mukana hallitusneuvotteluissa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) rakensi hallitusohjelman kuulematta saamelaiskäräjiä. Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio on pettynyt, kun saamelaiskäräjät ei päässyt lainkaan mukaan hallitusohjelmakeskusteluihin.

Professori: Tässä tilanteessa ei kannata kuluttaa resursseja ILO-sopimukseen ja saamelaiskäräjälain avaamiseen

Toronton yliopiston professori Rauna Kuokkanen ei usko, että saamelaisasiat etenevät tällä hallituskaudella. Hän mukaansa tässä tilanteessa ei kannata edes yrittää avata saamelaiskäräjälakia tai ratifioida ILO-sopimusta.

Saamelaisasiat eivät välttämättä ole mukana hallitusohjelmassa

Saamelaisasiat eivät välttämättä ole mukana uudessa hallitusohjelmassa. Lapin kansanedustajien puheenjohtaja ja hallitusneuvotteluiden sisäisen turvallisuuden työryhmän jäsen Markus Lohi (kesk) kertoo, että tällä kertaa hallitusneuvotteluissa myös kuullaan suppeammin eri järjestöjä ja muita ulkopuolisia tahoja.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja: Hallituspohja haastava saamelaisasioiden näkökulmasta

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio myöntää, että Sipilän mahdollinen hallituspohja vaikuttaa haastavalta. Hän näkee kuitenkin myös hyviä puolia Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen saamelaisnäkemyksissä.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle