Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Kuukkeli hakemassa ruokaa kämmeneltä.

Nuotiopaikalla kohtaa helposti rohkean linnun, joka syö mitä vain – kuukkelin ilmaantuminen tuottaa yhdelle onnea, toiselle epäonnea

Loppusyksystä talvivarastoaan keräävä kuukkeli on helppo valokuvattava, sillä se tulee rohkeasti hakemaan ruokaa ihmisiä kaihtamatta. Suosiotaan nostava retkeilykulttuuri opettaa lintuja majailemaan erityisesti nuotiopaikkojen läheisyydessä.

Lakomäen alue ilmasta.

Ely-keskus esittää, että Kannonkosken tuulivoimapuistoa rajataan luontoarvojen turvaamiseksi, myös ilmastovaikutukset on arvioitava tarkemmin

Tuulivoimapuiston vastustajat pelkäävät muutosta luonnonrauhasta teolliseksi voimalaympäristöksi.

Lumen katkomia puita metsässä.

Sotkamon Losonvaaran suojelualue laajenee 190 hehtaarilla, ja viime tipassa – "Motot olivat jo töissä alarinteillä"

Suojelualue syntyi poikkeuksellisesti yksityisen maanomistajan, valtion ja yksityisen luonnonsuojelusäätiön yhteistyönä.

Juha Kauppinen räntäsateessa pellolla.

Näiden kuuden lajin suojeleminen voisi estää Suomen luonnon köyhtymisen – "Ei luonnon monimuotoisuuden pelastaminen ole vaikeaa"

Juha Kauppisen kirja maalaa synkän kuvan luontomme köyhtymisestä. Hänen lapsuutensa metsässä näkyy koko nykyluontomme tarina.

Hakkuualue

Metsäyhtiö UPM sai vakavan varoituksen – ei olisi saanut hakata valkokankaalta tuttua kuukkelimetsää

Metsäyhtiö UPM on saanut vakavan varoituksen avohakkuusta, joka hävitti kuukkelimetsän Ruokolahdella Etelä-Karjalassa. UPM teki virheen, kun se ei uskonut paikallisten luonnonsuojelijoiden kuukkelihavaintoja.

Kuukkeli puun oksalla maisemia ihastelemassa

Luontojärjestöt: Metsän tarina -elokuvan miljöö on raiskattu – metsäjätin avohakkuut tuhosivat kuukkelimetsän

Metsän tuhoamisen myötä katoaa uhanalaisia lajeja, uskoo luontokuvaaja Hannu Siitonen.

Hannu Hautala kirjan Nokikkain kannessa.

Suomen kansallisluontovalokuvaaja Hannu Hautala rakastaa öisiä metsiä

Hannu Hautala on ennen kaikkea metsän valokuvaaja.

Kukko

Viisi luontofaktaa pääsiäisestä

Mitä luonnossa tapahtuu pääsiäisenä? Viisi faktaa.

Kuukkeli kelo-oksan päässä

Kuka lintulaudallani ruokailee: Kuukkeli

Kuukkeli vierailee syksyllä metsäseutujen pihapiireissä.

keväinen puro

Kuukkelit lentelevät Lapissa, kevätpurot solisevat etelämpänä - kevään tuloa ei voi estää!

Kevät näyttää kovin erilaiselta pohjoisessa ja etelässä.

Kuukkeli puun oksalla maisemia ihastelemassa

"Jätkän onnenlinnun" ahdinko syvenee - Kuukkeli vetäytyy pohjoiseen metsien hakkuiden alta

Kuukkeli on korpimetsien sympaattinen ja utelias asukas. Se ei kaihda istahtaa metsässä kulkijan kämmenelle. Ennen kuukkeli oli yleinen koko maassa, nyt sen eteläisimmät reviirit ovat Keski-Suomessa.

Ärjänsaaren ranta

Luontoväki Ärjänsaaresta: "Hakkuusuunnitelma hyväksyttiin hatarin perustein"

Ärjänsaaren hakkuiden vastustajien mukaan saaren puusto on vanhempaa kuin on annettu ymmärtää. Kainuun Lintutieteellinen yhdistys ihmettelee, miksi heiltä ei ole alunperinkään kysytty tietoja Ärjänsaaren linnustosta.

Kuukkeli puun oksalla maisemia ihastelemassa

Aikamieskuukkeli auttaa vierasta emoa – mutta ei välttämättä vilpittömästi

Vieraan pesän liepeillä viihtyvä vanhapoika saattaa kärkkyä pesän isännän paikkaa.

Paltamon kivesvaara

Pysähdy luonnon äärelle – saatat kuulla pöllön huutelun

Paltamon Kivesvaara on mukana Suomen luonnon päivässä, jota juhlistetaan lauantaina erilaisin tempauksin eri puolilla maata. Kivesvaarassa saataa nähdä tai kuulla esimerkiksi huuhkajan, sillä meneillään on erityisen hyvä pöllövuosi.

Hannu Hautala. Luontokuvaaja.

Hannu Hautala tuntee kuukkelit – video

Pro Finlandialla palkittu luontokuvaaja ei vieläkään perusta digikuvauksesta. Joulunajaksi kuvaaja linnottautui neljän seinän sisälle. Aurinkoinen sää kuitenkin saa miehen edelleen pikkupoikamaiseen intoon.

Puolangan Tulijoen luonnonsuojelukohde.

Luonnonperintösäätiön suojelema huippukohde laajeni Kainuussa – merkittävä koskematon alue

Puolangalla sijaitsevalla Tulijoen suojelualueella elää vanhoille metsille tyypillisiä lajeja. Rantakaistaleella täydennetty alue on maisemallisesti merkittävä.

Ihmisiä juttelemassa.

Polku opastaa luonnon arvokohteisiin

Tervolan Kätkävaaraan on perustettu uusi luontopolku. Kahden kilometrin mittainen reitti täydentää alueella jo olemassa olevaa reitistöä. Uusi luontopolku on rakennettu viime talvena vapaaehtoisesti suojellulle alueelle.

Metsäjänis saapui ruokailemaan lintulaudalle Ylläsjärvellä.

Hungry as an April hare? Lapland ski lodge attracts statuesque visitor

On a spring ski trip to north-west Finland, Olli Veijola spotted an unusually eager visitor to his cabin’s birdfeeder.

Metsäjänis saapui ruokailemaan lintulaudalle Ylläsjärvellä.

Lintulaudan pähkinät katosivat jäniksen suihin - katso kuva

Oululaisen Olli Veijolan lintulaudalle saapui Ylläsjärvellä yllättävä vieras. Siivekkäiden sijaan pähkinöitä saapuikin syömään suoraan lintulaudalta jänis.

Kuukkeli

Suo- ja metsäluontoa tarvitaan vapaaehtoiseen suojeluun

Lintutieteellinen yhdistys ja Luonnonperintösäätiö etsivät suojelukohteita ja rahaa. Keltavästäräkin, kuten monen muunkin lajin suurin uhka on elinympäristöjen tuhoutuminen.

Metsää ja vettä

Iitin Metsärannasta suojelukohde

Metsärannasta on tarkoitus tulla kuukkelin kotimetsä. Iitin Metsäranta on Luonnonperintösäätiön ensimmäinen suojelualue Kymenlaaksossa.

Metsän tarinan kuvauspaikan kohtalo surettaa

Luontojärjestöt pelkäävät UPM:n suunnitelmien pilaavan Punkaharjulla sijaitsevan Haarikon järvialueen luontoarvot ja rauhan. UPM on kaavoittanut alueen järvien rannoille liki 30 tonttia.

Metsäkeskuksen logo ja syksyinen lehtometsä.

Ja pesäpuu ei itkenytkään

Suomen metsäkeskuksen Pohjois-Karjalan alue on saanut tunnusta lintujen suojelusta. BirdLife Suomi on myöntänyt metsäkeskukselle Pro Avibus -palkinnon useista lintujen elinympäristöjen säilymiseen tähtäävistä hankkeista muun muassa pöllöjen pesien säästämisestä.

Arkistokuva hirven nylkytapahtumasta

Hirvinaisen odotus täyttyy

Syyskuun viimeinen lauantai on rengastettu metsästäjien kalenteriin yhtenä vuoden tärkeimmistä päivistä. Iso jahti alkaa. Pellon Orajärven kylän miehisen porukan mukana hirvenpyyntiin lähtee myös kaksi naista.

Kuukkelin kohtalo huolettaa

Luonnonsuojelijat ovat huolissaan kuukkelin kohtalosta Keski-Suomessa. Nykyään Keski-Suomi on varislintuihin kuuluvan kuukkelin eteläisintä esiintymisaluetta. Lajin levinneisyysalueen raja on siirtynyt muutamassa vuosikymmenessä satoja kilometrejä pohjoiseen suurin piirtein Jyväskylän korkeudelle.

Kuukkeli syyssäässä

Kuukkelin palautus Kymenlaaksoon vaikeaa

Kuukkelin palauttaminen Kymenlaaksoon käy yhä vaikeammaksi. Kymenlaakson Lintutieteellisen Yhdistyksen puheenjohtaja Jukka Rokkasen mukaan kuukkelille sopivia vanhoja metsiä ei enää juuri ole.

Kuukkeli oksalla.

Etelä-Savo on kuukkeleiden valtakuntaa

Kuukkelin elinalueita Etelä-Savossa pyritään kartoittamaan jälleen syksyn aikana. Aiemmin tehdyissä kartoituksissa on huomattu, että Pohjois-Karjalan puolelta näyttää ulottuvan Etelä-Savon puolelle eteläisen Suomen suurin kuukkelialue.

Kuukkeli puun oksalla maisemia ihastelemassa

Kuukkeli on luultua suurpiirteisempi lintu

Nopeasti harvinaistuva kuukkeli sopeutuu luultua paremmin erilaisiin elinympäristöihin. Kuukkelin suojeluhankkeessa tehdyissä kartoituksissa on paljastunut, että eteläisen Suomen parhaat kuukkelialueet sijaitsevat Pohjois-Karjalan, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon rajalla.

Ympäristöpalkinto lintuharrastajille

Lintujen suojelu, tutkimus ja tarkkailu saivat tunnustusta, kun Kymenlaakson Luonnonsuojelupiiri päätti jakaa ympäristöpalkintosa lintutieteelliselle yhdistykselle.

Lapualle saadaan uusi luonnonsuojelualue

Valtio on ottanut suojellakseen luonnonvaraisen, 26 hehtaarin metsäalan Lapuan Ruhasta. Vuosikymmeniä koskemattomana säilyneellä metsäalueella viihtyvät myös metso, kuukkeli ja pohjantikka.

Merikotkanpoikaset

Rovaniemeläinen linturengastaja palkittiin

Kaksi lappilaista lintujen rengastajaa on palkittu viikonloppuna rengastajakokouksessa Forssassa. Rovaniemeläinen Markku Pernu sai kiertopalkinnon, joka luovutetaan vuosittain ansioituneelle uudelle linturengastajalle.

Kuukkeli oksalla.

Kuukkelimetsäkeräys vauhdissa

Lintutieteellinen yhdistys ja Luonnonperintösäätiö haluavat ostaa metsäpalstan harvinaisen kuukkelin pesäalueeksi.

Kuukkeli istuu naavaisella kuusen oksalla

Kuukkelikantaa halutaan vaalia

Pohjanmaan kuukkelikantaa halutaan suojella. Esimerkiksi Suupohjan kuukkelikantaa on seurattu 35 vuodena ajan, parhaimmillaan alueella oli 100 kuukkeliparia ja heikoimmillaan vain kolme.

Vuoden 2009 luontokuvaksi valittu "Metsän emäntä". Kuukkeli ilmassa oksan päällä. Oksan päässä roikkuu kahvipannu.

Kuukkelia vaalitaan yhteisvoimin

Suomen luonnonsuojeluliitto etsii keinoja, miten kuukkeli säilyisi Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa. Mukana kuukkelihankkeessa on useita yhteistyökumppaneita.

Kuukkeli kaipaa uusia asuinpaikkoja

Kuukkeli alkaa olla harvinainen näky Keski-Suomen metsissä. Etelä-Suomesta kuukkeli on hävinnyt jo kokonaan, Keski-Suomessa pesii vielä muutamia kymmeniä kuukkelipareja.

Kuukkeli istuu naavaisella kuusen oksalla

Kuukkelin suojelua parannetaan

Uhanalaisen kuukkelin suojelua parannetaan Etelä-Savossa. Suomen luonnonsuojeluliitto käynnistää perjantaina yhteistoimintaverkoston, jonka tavoitteena on parantaa metsälajien kuten kuukkelin suojelua.

Kuukkeli oksalla.

Kuukkelit suojeluun

Etelä-Suomen metsiensuojeluohjelma Metso aloittaa valtakunnallisen hankkeen kuukkelikannan säilyttämiseksi linnun reviirialueen eteläisimmissä osissa. Suojelualue ulottuu myös Etelä-Karjalaan.

Törmäpääskyn pesimäkanta selvitetään ensi kertaa

Lintujärjestö BirdLife Suomi on valinnut törmäpääskyn Vuoden linnuksi 2009. Törmäpääskyn pesimäkannat selvittetään ensi kertaa koko maan kattavalla tutkimuksella.

Rantasalmella lintubongareiden erämaakisa

Lintubongareiden erämaakisassa Rantasalmella toivotaan varsinkin kuukkeli- ja valkoselkätikkahavaintoja. Aamuvarhaisella alkaneessa kisassa on mukana 5 joukkuetta, jotka liikkuvat maastossa ja järven jäällä koko kunnan alueella.

Kuukkeli on vuoden lintulaji 2007

Kuukkeli on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomen vuoden lintulaji 2007.

SLL palkitsi kuukkelitutkijoita ja metsävalokuvaajia

Suomen luonnonsuojeluliitto on myöntänyt tämänvuotisen ympäristöpalkintonsa Suupohjan kuukkelitutkimukselle sekä metsien kulttuuriarvoja valokuvataiteen keinoin suojelleille Ritva Kovalaisella ja Sanni Sepolle.