Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

THL: Pikkulapsia on rokotettu viime vuotta vähemmän – koronapandemia vaikuttanut rokotusohjelmaan

Erityisasiantuntija huomauttaa, että rokotusohjelmasta huolehtiminen on tärkeää myös poikkeusaikoina.

Lasten rokotuskattavuus erittäin hyvä

Pohjois-Karjalassa esimerkiksi rotavirusrokotteen kattavuus on yli 93 prosenttia.

Alkuvuoden tuttu vieras norovirus jyllää jälleen – Suomessa on kehitetty virukselle rokotetta vuosia, mutta tie on kivinen

THL:n erikoistutkijan mukaan huolellinen käsienpesu ehkäisee norovirukseen sairastumista tehokkaammin kuin käsidesin käyttö.

Lapin lasten rokotuksista huolehdittu hyvin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen raportti kertoo, että Lappi on pikkulasten rokotuskattavuudessa Suomen kärjessä.

Vauvat rokotetaan tunnollisesti Kainuussa – tuhkarokon rokotekattavuus yli 95 prosenttia

Muun muassa tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus on Kainuussa hyvällä tasolla, mutta raja ylittyi juuri ja juuri. 

Rotavirusrokotteet ehkäisseet jo 30 000 lapsen kuoleman

Suomessa rotavirusrokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2009.

Rotavirusrokotukset tehokkaita myös heti syntymän jälkeen aloitettuna

Maailmassa kuolee vuosittain lähes 2 miljoonaa lasta ripuliin, heistä yli 500 000 rotaviruksen aiheuttamaan tautiin.

Lauantai 7.10.2017 (radio)

Rotavirusrokote on tehonnut hyvin. Isoja alkoholilasteja jää tullin haaviin vähemmän kuin ennen. Ahvenanmaalle muutti viime vuonna paljon ihmisiä.

Rokotusohjelma tehosi viidessä vuodessa: Aniharva suomalaislapsi joutuu sairaalaan rotaviruksen vuoksi

THL:n mukaan rotavirus oli tavallinen pikkulasten sairaalahoidon syy ennen rokotusohjelmaa.

Ripulireissaajat esittäytyvät – miksi lähdin Beniniin rokotetutkimukseen?

Ripulirokotetutkimuksen koehenkilöt ovat nyt Beninissä.

THL ja Fimea rauhoittelevat rotarokotteesta virinnyttä keskustelua – ”Turvallista ottaa”

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä pyörinyt huhu, jonka mukaan kaksi vauvaa olisi lyhyen ajan sisään kuollut rotarokotteen ottamisen jälkeen. THL:n ylilääkärin mukaan syy-yhteyttä ei ole.

Nokian vesikriisi: jäteveden sairastuttamilta lapsilta löytyi pahimmillaan seitsemän taudinaiheuttajaa

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan Nokialla vuonna 2007 jäteveden saastuttama juomavesi aiheutti poikkeuksellisen vaikeaoireisia ja pitkäkestoisia tauteja. Yli sata lasta joutui sairaalahoitoon.

Meksiko keskeytti vauvojen rokotukset – kaksi vauvaa kuollut ja kymmeniä sairastunut rokotuksen jälkeen

Vauvat oli rokotettu Chiapasin osavaltiossa tuberkuloosia, rotavirusta ja B-hepatiittia vastaan. Hallitus on luvannut tutkia perinpohjaisesti, mikä lasten kuolemat ja sairastumiset aiheutti.

Nämä virukset tappavat eniten

Ebola tappaa suuren osan taudin saaneista, mutta vielä tappavampi on esimerkiksi kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain surmaava rabies. Eniten kuolemia vaatii kuitenkin aids ja historian kuluessa maailmalla on riehunut vielä tuhoisempia virusepidemioita.

Rokote estää neljä viidestä rotavirusripulista

Rotavirusrokote on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi pienten lasten kovaa ripulia vastaan. Jo kaksi vuotta rokotteen yleisen käyttöönoton jälkeen sairaalahoitoa vaativat tautitapaukset olivat vähentyneet 80 prosenttia. Asiaa on selvittänyt Tampereen yliopistossa tohtoriksi väittelevä lääketieteen opiskelija Maria Hemming.

Rotavirusrokote rauhoitti lasten infektio-osaston

Pienten lasten osastohoito on merkittävästi vähentynyt sen jälkeen, kun rotavirusrokote otettiin kansalliseen rokoteohjelmaan vuonna 2009.

Rokotusvastaisuus ei näy neuvoloissa – lähes kaikki lapset rokotetaan Pirkanmaalla

Rokotusaktiivisuutta ei loppujen lopuksi heilauttanut edes sikainfluenssakohu. Kovimmat kielteiset kannat elävät netissä, mutta eivät juuri näy neuvoloiden arjessa.

Suomessa kehitetään rotavirusrokotetta kehitysmaihin

Kehitysmaissa rotavirus johtaa vuosittain lähes puolen miljoonan lapsen kuolemaan. Tutkimukseen voi osallistua Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla.

Pietarsaaren seudulla sallitaan taas rokotukset

Aiemmin esimerkiksi Ähtävällä joka seitsemäs vauva jäi ilman rokotuksia vanhempien vastustuksen takia. Lääkäri arvelee, että uskonnolliset syyt kieltäytymisille eivät vaikuta enää samalla tavoin kuin ennen.

Lasten rotavirusrokotukset vähentävät myös aikuisten sairastumisia

Suomessa rotavirusrokote on kuulunut pikkulasten rokotusohjelmaan vuodesta 2009.

Rokotustutkimuksiin löytyy taas halukkaita

Vuoden 2009 sikainfluenssarokotuksista seurannut narkolepsiakohu sai ihmiset varovaisiksi rokotusten suhteen. Tämän kokivat ikävästi suomalaiset rokotetutkimukset. Myös tavallisia influenssapiikkejä vierastettiin. Tänä vuonna pelko näyttäisi hälvenneen.

Rotavirusrokotteen halpeneminen pelastaa miljoonia lapsia

Maailmanlaajuinen rokotusliittouma on solminut sopimuksen rotavirusrokotteen hankkimisesta selvästi nykyistä halvemmalla hinnalla. Näin myös köyhät maat pystyvät rokottamaan lapsia tappavaa ripulia vastaan.

Influenssaepidemia ei piinaa vielä Pohjois-Pohjanmaata

Oulun yliopistollisen sairaalan yhteispäivystyksessä on hoidettu aavistuksen verran enemmän flunssapotilaita kuin normaalisti. Epidemiasta ei kuitenkaan ole vielä havaintoa, eikä poikkeusjärjestelyjä ole tarvinnut tehdä.

Influenssa on levinnyt Pohjois-Savoon

Talven ensimmäiset influenssatapaukset on diagnosoitu Pohjois-Savossa. Kausi-influenssan odotetaan leviävän maakuntaan laajemmin lähiviikkoina. Sen sijaan mykoplasmainfektiot ovat vähentyneet.

Influenssa alkaa levitä Pohjois-Savoon

Talven ensimmäiset influenssatapaukset on diagnosoitu Pohjois-Savossa. Kausi-influenssan odotetaan leviävän maakuntaan laajemmin lähiviikkoina. Sen sijaan mykoplasmainfektiot ovat vähentyneet.

Rokotuskielteisyys kasvanut Pietarsaaren seudulla

Pikkulasten rokotukset huolestuttavat entistä useampia vanhempia. Pietarsaaren seudulla on alueita, joissa osa vanhemmista jättää kokonaan lapsensa rokottamatta tai luopuu uusimmista rotavirus- ja pneumokokkirokotteista.

Ruotsissa keksittiin lääke oksennustautiin

Ruotsalaistutkijat ovat keksineet keinon estää vatsatautisten oksentelua, ruotsalaiset lehdet kertovat. Oksentamisen ja ripuloinnin aiheuttama kuivuminen tappaa vuosittain noin 800 000 lasta kehitysmaissa.

Rotavirusrokote osoittautui tehokkaaksi

Rotavirusrokote on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi ehkäistä viruksen aiheuttamia sairauksia, kertoo yhdysvaltalainen raportti. Tilastotiedot osoittavat rokotusten vähentäneen muun muassa viruksen aiheuttamaa ripulia.

Rokotevastaisuus hirvittää epidemiologia

Tampereen kaupungin tuore epidemiologi Sirpa Räsänen on huolissaan suomalaisten lisääntyneestä rokotevastaisuudesta. Hänen mukaansa ihmiset kuittaavat rokotteilla vastustettavat taudit liian usein vain tavallista pahemmiksi räkätaudeiksi.

STM kilpailuttaa jatkossa rokotteet – THL saattaa olla jäävi

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) hoitaa kansallisen rokotusohjelman kilpailutukset ensi vuoden alusta eteenpäin. Aiemmin kilpailutuksista on vastannut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), mutta sen kolmoisroolia kohtaan on esitetty kritiikkiä, kirjoittaa Turun Sanomat.

Rotavirukseen menehtyminen erittäin harvinaista

Rotaviruksen aiheuttamat kuolemat ovat harvinaisia, sanoo iInfektiolääkäri Markku Broas Lapin keskussairaalasta. Sen sijaan virus voi aiheuttaa pikkulapsilla vakavaa kuivumista.

Länsi-Pohjassa ei ole rotavirusepidemiaa

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella ei ole merkkejä rotavirusepidemiasta. Keskussairaalan lastenosastolla on hoidettu alkuvuoden aikana viikottain yhdestä kolmeen lasta ripuli- ja oksennustaudin takia, mutta kaikissa tapauksissa kyse ei ole ollut rotaviruksesta, sanoo lastenosaston apulaisylilääkäri Panu-Pekka Pohjola.

Lehti: Rotavirus osasyynä vauvan kuolemaan Muoniossa

Rotavirus johti osaltaan alle kaksivuotiaan muonialaislapsen menehtymiseen myöhään tiistai-iltana. Lapin Kansan mukaan lapsi sairasti yhtäaikaisesti vaikeaa rotavirusta sekä pneumokokkibakteerin aiheuttamaan infektiota.

Rotavirusrokote vähentäisi merkittävästi lapsikuolleisuutta köyhissä maissa

Tuoreiden tutkimusten mukaan rotavirusrokote pelastaisi köyhissä maissa miljoonia lapsia. Maailmassa kuolee vuosittain yli puoli miljoona alle 5-vuotiasta lasta rotaviruksen aiheuttamaan pahaan ripuliin.

Rotavirusrokotteen läpimurto lähellä

Läpimurto rokotetutkimuksessa

Lasten rotavirusrokote loppui apteekeista

Lasten rotavirusrokote Rotarix on paikoitellen loppu apteekeista. Apteekeista arvioidaan, että rokotteen ottaminen yleiseen rokotusohjelmaan tänä syksynä on vaikeuttanut sen toimitusta apteekkeihin.

Ilmaista rotavirusrokotetta annetaan myös Meri-Lapissa

Ensimmäiset ilmaiset rotavirusrokotteet on annettu Meri-Lapissa tällä viikolla. Aiemmin maksullinen rotavirusrokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan syyskuun alussa.

Ilmaista rotavirusrokotetta annetaan myös Lapissa

Ensimmäiset ilmaiset rotavirusrokotteet on annettu Lapissa tällä viikolla. Aiemmin maksullinen rotavirusrokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan syyskuun alussa eli viime tiistaina.

Rokoteohjelmaan kuuluvat rotavirusrokotukset alkavat

Rotavirusrokote kuuluu syyskuun alusta lähtien yleiseseen rokoteohjelmaan. Jokainen yli kahden kuukauden ikäinen vauva saa suun kautta annettavan rokotteen neuvolasta ilmaiseksi.

Rokoteohjelman laajennus saa hyvän vastaanoton

Etelä-Karjalassa ollaan tyytyväisiä lasten kansallisen rokotusohjelman laajenemiseen. Pikkulasten vaikeaa ripulia ehkäisevän rotavirusrokotteen antaminen alkaa tiistaina koko Suomessa.

Rotavirus on pysynyt kurissa Kanta-Hämeessä

Viime vuosina pienille lapsille ripulia aiheuttavaan rotavirukseen on sairastunut maakunnassa enimmillään nelisenkymmentä lasta.

Vauvojen rotavirusrokotukset alkavat

Ilmaiset vauvoille tarkoitetut rotavirusrokotukset alkavat neuvoloissa tästä päivästä lähtien. Rokote annetaan vauvoille suun kautta kolmena rokoteannoksena. Ensimmäinen annetaan kaksikuukautisille vauvoille ja viimeinen annos viiden kuukauden ikäisenä.

Rotavirusrokotukset alkavat neuvoloissa

Rotavirusrokotukset alkavat neuvoloissa tänään tiistaina, kun rotavirusrokote tulee kansalliseen rokoteohjelmaan. Rokotuksen saavat ilmaiseksi kaikki tämän vuoden heinäkuussa ja sen jälkeen syntyneet lapset.

Rotavirusrokotetta saa syyskuussa

Rotavirusrokote tulee kansalliseen rokoteohjelmaan syyskuun alussa. Rokottaminen neuvoloissa alkaa heti kuun alusta.

Rotarokotetta saa neuvolasta syyskuussa

Rotavirusrokote tulee kansalliseen rokoteohjelmaan syyskuun alussa, ja tuolloin rokottaminen neuvoloissa alkaa. Kaikki 1.7.2009 ja sen jälkeen syntyneet saavat rokotteen ilmaiseksi.

Rotavirusrokote on ollut menestys

Rokote rotavirusta vastaan on osoittautunut hyvin tehokkaaksi. Kainuussa kaikki vastasyntyneet ovat saaneet rokotteen rotavirusta vastaan viime vuoden alusta lähtien.

Rotavirusrokotteen vaikutukset puhuttavat Tampereella

Pienten lasten rotavirusrokotteen vaikutuksia tarkastellaan Tampereella järjestettävässä asiantuntijakokouksessa. Tampereen yliopiston rokotetukimuskeskuksen järjestämään tilaisuuteen osallistuu noin 250 rotavirusrokotteiden asiantuntijaa muun muassa Euroopasta ja Yhdysvalloista. Suomessa pienten lasten rotavirusrokotus on tarkoitus ottaa yleiseen rokotusohjelmaan syksyllä.

Kirstilä: Rotavirusrokote kuuluisi kaikille

Rotavirusrokote on tarpeellinen ja se tulisi ottaa mukaan yleiseen rokotusohjelmaan. Tätä mieltä on tartuntatautien vastaava lääkäri Pekka Kirstilä Turusta.

Rotavirus kaataa petiin Satakunnassa

Satakunnassa on parhaillaan liikkeellä rankka rotavirus-epidemia. Rotaviruksen lisäksi hiihtoloman viettäjien kiusana on norovirusta ja flunssaa.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle