Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Myyräkanta on elpymässä monen heikon vuoden jälkeen

Myyrien määrä vaikuttaa suoraan myös monien pienpetojen kantoihin.

Metsän selviytyjät – neljä vuodenaikaa kysyy nokkeluutta ja kekseliäisyyttä

Dokumentti seuraa läheltä suomalaisen luonnon selviytyjiä.

Posti jatkaa ruohonleikkuuta ensi kesänä – pian posteljooni saattaa tarttua myös haravaan ja lumikolaan

Posti on ollut tyytyväinen ruohonleikkauspalvelun kysyntään ja aikoo jatkaa nurmikonleikkuuta ensi kesänä. Nyt harkinnassa ovat myös muut kausiluontoiset palvelut, kuten haravointi ja lumenluonti.

Merikarvialaiset kaivautuivat esiin lumikaaoksesta: "Siitä jäi todella hyvä fiilis"

Merikarvialaiset tarpovat vyötäröään myöten lumessa. Osa on urakoinut tuntikausia päästäkseen liikkeelle, toiset odottelevat vielä kotiensa suojissa aurauskaluston saapumista. Vaikka ympärillä on kaaos, ovat kuntalaiset hyvillä mielin.

Lihakset lämpimiksi ennen lumitöitä – katso miten paljon kolallinen lunta oikeasti painaa

Lihasvammat saattavat olla myös valmistautumattoman lumitöiden tekijän riesana. Kuntosaliammattilainen Juha Parkkinen kehottaa tuottamaan voimaa kolaukseen jaloista saakka. Me testasimme, miten paljon kolallinen nuoskalunta painaa.

Talvet voivat olla jatkossa pimeämpiä

Päivä pitenee noin viisi minuuttia viikossa, mutta maaliskuun kevätpäivän tasauspäivästä alkaen valon määrä lisääntyy jopa kuusi minuuttia päivässä. Pilvinen sää kuitenkin vähentää valon määrää.

Porokouluttajaksi pakon edessä

Ähtäriläinen ajoporo Lumikko joutui karhun hampaisiin keväällä 2014. Matkailuyrittäjä Altti Syrjäsen haasteena on nyt kouluttaa samana päivänä syntyneestä Visa-vasasta uusi työtoveri joulupukkikeikoille ja matkailija-ajelutuksiin.

Harva ehtii nähdä nopsajalkaisen lumikon

Lumikko pyörähti Oulun Pyykösjärvellä rivitalon pihassa. Ketterä näätäeläin ei ole epätavallinen, mutta harva on nähnyt koloissa viihtyvää otusta muuten kuin vilaukselta.

Levin maailmancup sai virallisen vahvistuksen

Alppihiihdon pujottelun maailmancupin avauskilpailut Kittilän Levillä saivat torstaina virallisen vahvistuksen. Kansainvälisen Hiihtoliiton (FIS) asettamana lumikontrollipäivänä Levi Black -kisarinteen lumitilanteessa sekä suorituspaikkojen kunnossa ei ollut mitään esteitä kisojen järjestämiselle.

Lumitykit aseeksi saimaannorppien pesimäolojen puolustamisessa

Vähälumiset talvet ovat uhka norpan lisääntymiselle. Viime vuonna norppia varten tehtiin lumikasoja kolaamalla, mutta ensi talvena lunta tehdään tykittämällä.

Muistatko vielä urheilusankari Elmon? Mitä jos hän urheilisi tänä päivänä? – kuuntele uusi versio!

Miten Elmo II viihtyisi mäkiviikolla, lumikourussa, golfissa tai MM-rallissa? Kuuntele Mikko Hannulan versio kaikkien aikojen parhaasta urheilijasta kuvaa klikkaamalla!

Karhu raateli joulutapahtumien lemmikkiporon Ähtärissä

Maaseutumatkailuyrityksen nimikkoporo joutui karhun kynsiin maanantain ja tiistain välisenä yönä Ähtärissä. Karhu tunkeutui yrityksen porotarhaan ja raateli alueen joulutapahtumissa tunnetuksi tulleen Lumikko-poron. Porotarha sijaitsee lähellä matkailuyrityksen pihapiiriä.

Kourun ykköstoivo yrittää taistella itsensä kuntoon - "Sovitaan ettei ole kuumetta"

Markus Malin sai huimausoireita muutamaa päivää ennen olympialaisten lumikourukisaa. Nyt mies on sairastunut flunssaan.

NFL-kierroksesta lumisirkus - katso kuvat!

Yhdysvalloissa lumimyräkät useilla paikkakunnilla tekivät sunnuntaina ja maanantaina pelatun NFL-kierroksen otteluista koomisen näköisiä.

Myyräkanta kasvamassa Etelä-Savossa - huippu nähdään vasta ensi vuonna

Huippuvuotta saadaan odottaa vuoteen 2014. Kanta vaihtelee rajusti sykleittäin Etelä-Savossa kolmen vuoden välein.

Sananen – Avioliitto on kohta pilalla

Amerikkalainen nainen meni naimisiin Eiffel-tornin kanssa. Meillä ei saa mennä naimisiin edes ihmisen kanssa. Avioliitosta on tullut sellainen, että joku voi sen pilata.

Lumikolia riittää kaupoissa, hiekottimet tulleet kotikäyttöön

Hyllyiltä löytyy lumenvetimiä, lumentyöntimiä, erikokoisia kolia ja erimittaisia lapioita. Kaupoissa ei enää myydä eioota.

Lumimaailma avautuu netissä

Oulussa ja Pudasjärvellä rakennetaan parhaillaan talvimatkailukohteita. Matkailuhanke on avannut internetiin 3D-sivut, joilla voi tutustua avattaviin lumikohteisiin jo ennakkoon.

Talviluonnon seuranta on pienten merkkien taidetta

Luonto ei nuku vaikka pakkanen paukkuu tai paksu lumi verhoaa maisemaa. Horrostajat ovat piiloissaan, mutta näennäisessä hiljaisuudessa kuuluvat lintujen hennot viserrykset. Jäljet paljastavat, kuka viimeksi on liikkunut ja minkä perässä. Myös saalistuksen onnistuminen näkyy hangella.

Levin maailmancup-kisa sai sinetin - "Rinne näyttää todella hyvältä"

Levi Black -kisarinteen kisakelpoisuus pystyttiin varmistamaan jo kaksi päivää ennen varsinaista lumikontrollipäivää.

Levi saa järjestää maailmancup-kisan

Kittilän Levi on saanut virallisen luvan alppihiihdon maailmancup-osakilpailun järjestämiseen. FISin lumikoordinaattori Hans Pieren tarkasti tiistaina Levi Black-kisarinteen kunnon ja totesi sen hyväksi.

Niko 2 - lentäjäveljekset on huikea seikkailu

Liki päivälleen neljä vuotta sitten ensi-iltansa saaneessa ensimmäisessä Niko - elokuvassa nuori poropoika opetteli lentämään ja pelasti laumansa ilkeän Mustan Suden kynsistä. Tässä kakkososassa Niko joutuu uusiin seikkailuihin, hänen äitinsä esitellessä pojalleen uuden miesystävänsä Lennin ja tämän pojan Jonin.

Myyräkanta romahtaa kesällä

Metla ennustaa, että myyräkannat romahtavat kesän aikana. Pöllöt, ketut, kärpät ja lumikot pienentävät myyräkantaa, mutta taudit ja loiset ovat silti tehokkaimpia eläinpopulaation kokoa sääteleviä tekijöitä.

Sutelanraitti katkaistaan tulvaveden takia

Kevyen liikenteen yhteys Kotkan Sutelanraitilla, E18-tien alikulkutunnelin kohdalla katkaistaan tulvaveden nousun vuoksi tiistaina.

Konneveden myyrät televisiossa

Konneveden myyrätutkimus on esillä BBC:n luontodokumentissa. Yle TV1 esittää lauantaina Avara luonto -sarjassa BBC:n Jäinen planeetta -sarjaa. Tämänkertainen osa on nimeltään Talvi, ja se esittelee elämän sopeutumista jyrkkiin vuodenaikavaihteluihin.

Kolat käyvät kuumina Rovaniemellä

Lunta on tullut niin paljon viime päivinä, että kolan varteen on saanut lähteä välittömästi, kun kintaat ovat kuivuneet edellisestä urakasta. Riskejäkin lumen kanssa taistelussa on. Mutta on heitäkin, jotka nauttivat kolaamisesta.

Val d'Isèren maailmancupit Beaver Creekissä

Kansainvälinen hiihtoliitto ilmoitti keskiviikkona Ranskan Val d’Isèressä järjestetyn lumikontrollin tuloksista. Kisajärjestäjien mittavista ponnisteluista huolimatta sääolosuhteet eivät ole mahdollistaneet rinteen lumettamista kilpailukuntoon. Korvaavat kilpailut järjestetään Yhdysvaltojen Beaver Creekissä ensi viikolla.

Onko lumikko uusi cityeläin?

Helsingissä on tehty syksyn aikana runsaasti lumikkohavaintoja. Pieni valkoinen eläin on herättänyt ihmetystä kerrostalojen pihapiirissä useilla asuinalueilla sekä Keskuspuistossa.

Keuhkoahtaumatautia voi sairastaa tietämättään

Keuhkoahtaumatauti yleistyy Pohjois-Savossa. Koko maassa tautia sairastaa noin 400 000 ihmistä. Jopa 80 prosenttia sairastuneista sairastaa vakavaa kansansairautta tietämättään. Tauti on krooninen, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa.

Rukan half-pipelle EU-rahaa

Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus on myöntänyt rahoitusta neljälle Euroopan aluekehitysrahaston ohjelmahankkeelle ja yhdelle Euroopan sosiaalirahaston hankkeelle. Kaikkiaan rahaa myönnettiin runsaat 1,5 milj. euroa vuosille 2011-13.

Rukalle luvassa isoja kisoja

Rukalla järjestetään ensi syksynä freestylen maailmancupin osakilpailu. Myös half-pipen maailmancup järjestettäneen Rukalla vuonna 2012, mikäli Rukalle nousee uusi kansainväliset mitat täyttävä rata.

Jäteyhtiöt haluavat laajentaa toimintaansa Valkeakoskella

Betonin ja muun rakennusjätteen käsittely laajenee Valkeakoskella. Kaupunginhallitus on päättänyt varata Remateria -yhtiölle noin hehtaarin tontin Pispantallin alueelta.

Myyräkannat vahvassa kasvussa

Myyräkannat ovat vahvassa kasvussa eteläisessä Suomessa. Metsäntutkimuslaitoksen tutkijan Otso Huitun mukaan metsämyyräkannat ovat jo monin paikoin vahvoja ja myös peltomyyräkannat ovat kasvussa.

Levin maailmancupin avaus varmistui

Alppihiihdon maailmancupin avauskilpailu Kittilän Levillä toteutuu. Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n virallinen vahvistus kisoille saatiin torstaina aamupäivällä.

Levin maailmancupin järjestäjä luottaa sään sallivan kisat

Levin maailmancup-kisojen järjestäjä luottaa sään sallivan kisojen järjestämisen marraskuun toisena viikonloppuna. Levin rinneyhtiön toimitusjohtajan Jouni Palosaaren mukaan sekä lumitilanne että sääennuste näyttävät hyvältä.

Frii on raisiolaisnuorten uusi monitoimitalo

Uusi nuorten monitoimikeskus Frii avautuu Raisiossa tiistaina entisen luontokoulu Lumikon tiloissa. Luontokoulutoiminta jatkuu Friissä uusiomuotoisena, ja saa rinnalleen paljon muuta toimintaa.

Myyrät tuhosivat osan perunasadosta

Myyräkannan huima kasvu on verottanut lappilaisten perunasatoa. Lisäksi perunan paras kasvuaika elokuun alussa oli viileä. Sadon onnistuminen onkin hyvin vaihtelevaa, kertoo tutkija Antti Hannukkala Maa-ja elintarviketalouden tutkimuslaitokselta Rovaniemeltä.

Elokuvatapahtuma luottaa nuoreen näkemykseen

Kansainväliset elokuvajuhlat ovat käynnistyneet Nurmeksessa. Ensimmäistä kertaa järjestettävä tapahtuma näyttää runsaasti elokuva-alan opiskelijoiden tekemiä filmejä ja tuo esille muun muassa venäläistä nykyelokuvaa.

Alpeille suunnitellaan tekojäätiköitä

Saksalaisen Furtwangenin yliopiston professorina toimiva fyysikko suunnittelee tekojäätiköitä Alpeille turismin edistämseksi ja vesivarantojen keräämiseksi ilmaston lämpenemisen varalta. Eduard Heindlin johtama ryhmä on aloittanut veden pumppaamisen lähteistä lähellä Sveitsin Zermattia osoittaakseen, että keinotekoisia jäätiköitä voidaan tehdä pienillä kustannuksilla.

Kärpät kotien riesana

Kärpät ovat tunkeneet pesimään ihmisasumuksiin. Pienpedoilla riittää ravintoa hiiristä, sammakoista ja linnuista, mutta silti ne hakeutuvat pesimispuuhiin ihmisten taloihin.

Metsäjäniksiä entistä vähemmän

Metsäjäniskanta on vähentynyt noin neljänneksellä edellisvuodesta, kertoo Pohjois-Karjalan riistanhoitopiiri. Jäniskanta pieneni erityisesti Ylä-Karjalassa. Riistakolmiolaskentojen mukaan myös näätä- ja kärppäkannat ovat pienentyneet. Kettukanta on Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa Suomen alhaisin.

Nivala panostaa Pyssymäkeen

Nivala aikoo sijoittaa 110 000 euroa Pyssymäen liikunta-alueen parantamiseen. Hankkeella pyritään parantamaan Nivalan ja lähialueiden ulkoilu- ja vapaa-ajan viettomahdollisuuksia sekä monipuolistaa liikuntatarjontaa.

Pakkastalvi helli arkoja kasveja

Pitkään jatkunut pakkastalvi on suosinut erityisesti eteläisiä ja arkoja kasvilajeja. Vakaa vaikkakin kylmä talvi on aiheuttanut tavallista vähemmän kasvituhoja.

Kolat loppuivat Lapissa

Keskimääräistä lumisempi talvi on lisännyt lumityökalujen myyntiä Lapissa. Kolmatta vuorokautta kestävä lumipyry on tyhjentänyt joidenkin kauppojen hyllyt ja erityisesti perusmallin lumikolista on pulaa. Lumikolista on pulaa eri puolilla Lappia Perämeren alueelta pohjoiseen Lappiin.

Lumikolle kolme palkintoa Tampereen elokuvajuhlilta

Rovaniemeläissyntyisen Miia Tervon dokumentti Lumikko on voittanut Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisen kilpailun. Lumikko pohjautuu nuoren tytön ja Pekka Saurin puhelinkeskusteluun Yölinja-radio-ohjelmassa.

Lumikolle kolme palkintoa Tampereen elokuvajuhlilta

Miia Tervon dokumentti Lumikko on voittanut Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisen kilpailun. Lumikko pohjautuu nuoren tytön ja Pekka Saurin puhelinkeskusteluun Yölinja-radio-ohjelmassa.

Hoijakan hurmaa Nallikarissa

Nallikarissa toista talvea lapsia viihdyttävä Talvikylä tarjoaa monenlaista huvitusta. Toiminnallisesta kylästä löytyy muun muassa lumiliukumäki, suuri lumikota, mönkijöitä sekä hoijakka eli napakelkka.

Mirja voitti kisaveikkauksen

YLE Perämeren Vancouver-kisaveikkauksen palkinto on arvottu. Voittaja, oikein veikannut ja onnettaren suosikki on Mirja Huhtanen, joka saa tuotepalkinnon. Suomen saalis oli siis viisi mitalia, yksi hopea ja neljä pronssista.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle