Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Supernanny Pia Penttalan uusi harrastus yllättää: "Tavoitteena on kisa, ehkä jopa senioreiden MM-kisa"

Pia Penttala esitteli Puoli seitsemän -ohjelmassa myös perheiden hyvinvoinnin peruskivet, joita ovat ruokahetki, ruutuaika, pelleily ja tylsyys.

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava koulujen muutoksesta: Pakolliset kielet ovat kohta historiaa

Isoina nykyisten peruskoululaisten on ratkottava suuria kysymyksiä – "Tulevaisuuden täytyy olla jollain tapaa oppiaineena".

Psykologi tyrmää neuvottelevan kasvatuksen ja perää vanhempien vastuuta: Liika neuvottelu lapsen kanssa voi häiritä itsesäätelyn kehitystä

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut psykologi Keijo Tahkokallio sanoo, että monella vanhemmalla on hämärtynyt se, mistä aikuisen kuuluu päättää.

Asiantuntijat teilaavat väitteet kännykän vaikutuksesta koululaisten Pisa-tulosten huonontumiseen - "Väitteelle ei ole tutkimusnäyttöä"

Keskustelu kasvatusalan sisällä heräsi, kun koulutuspolitiikan professori väitti Ylen haastattelussa, että älypuhelimen käyttö on laskenut Pisa-tuloksia.

Kysely kertoo: Äiti on nyt monen nuoren tärkein esikuva – kasvatuspsykologin mukaan nykynuorilla on parempi keskustelusuhde vanhempiinsa kuin aiemmilla

Yle Uutisluokan kyselyssä nuorilta kysyttiin tärkeintä esikuvaa ja ihailun kohdetta, äiti sai eniten mainintoja.

Flinkkilä & Tastula: Oletko menestynyt kuten toivoit?

Myönteinen kehittyminen tarkoittaa vahvuuksien tunnistamista

Professori Pisa-tutkimuksesta: ”Heikommin pärjääminen ei ole sukupuolikysymys”

Suomessa on sekä hyvin pärjääviä tyttöjä että poikia. Pisa-testien tuloksia pitäisi tulkita siksi huolella. Ongelma toki on poikien kapea rooli, joka on todettu monissa tutkimuksissa, sanoo tutkija.

Laiskottelua paheksutaan, mutta joutenolo voi tehostaa työntekoa

Ilman laiskottelua ei tapahtuisi mitään. Näin sanoo sosiologi, jonka mielestä laiskottelu on aina silloin tällöin hyödyllistä. Psykologi muistuttaa, että luominen on vaativaa puuhaa, joka vaatii vastapainoksi myös rentoutumista.

Samassa veneessä hakee ratkaisuja Porissa – tulilla työmarkkinatilanne ja sukupuoliroolit kouluissa

Yle Ikkunan vieraina ovat perjantaina SAK:n Jarkko Eloranta, EK:n johtaja Ilkka Oksala, kirjailija Tommi Kinnunen ja kasvatuspsykologian apulaisprofessori Niina Junttila.

Lepertele lapselle – tässä kolme syytä, miksi se on pienokaisen parhaaksi

Lässyttäminen eli hoivakieli on muun muassa hyvä tuki lapsen vuorovaikutustaitojen kehittymisen kannalta.

Lukiolaiset puolustavat peruspänttäämistä – "Perinteisessä luokassa on olo, että olen tullut oppimaan"

Nykyinen luokkaopetus passivoi koululaiset, eikä edistä oppimista kritisoi Helsingin yliopiston kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka.

Nuorten hyvä kohtelu kaupassa tärkeää: "Siirtyvät muuten nettiin"

Nuoret saavat osakseen kaupassa usein huonoa kohtelua. Se ei houkuta heitä palaamaan ostoksille. He siirtyvät kasvatuspsykologian professori Kirsti Longan mukaan mieluummin nettiin.

Lomaromanssi olikin elämänikäinen rakkaus – "Toiseen voi rakastua uudelleen ja uudelleen"

Lomaromanssista kolmekymmentä vuotta sitten alkanut Delhan pariskunnan rakkaustarina on esimerkki siitä, että hyvä suhde kestää huonotkin ajat. Kasvatuspsykologin mukaan kestävän parisuhteen tunnistaa siitä, että siinä on lupa olla eri mieltä.

Näin lapsesi ei pety jouluna – kasvatuspsykologin vinkki: Lupaa vain villasukkia

Mukava tunnelma on paras lahja, jonka lapsi voi antaa vanhemmilleen. Siihen liittyy se, ettei lahjoista valiteta.

Tytöllä voi hyvin olla jo kolme bestistä – määrä ei silti korvaa laatua

Sukupuolten väliset erot ovat tasoittumassa myös ystävyyssuhteissa. Kun pojat ovat jo pitkään liikkuneet isommissa porukoissa, on nykyään tytöilläkin useita parhaita ystäviä.

Osallista ja innosta, kehottaa Kirsti Lonka opettajia

Kirsti Lonka innostaa opettajia oivaltavaan oppimiseen.

Digipelaamisesta voi kehittyä turhaa stressiä koko perheelle

Vanhemmat voivat tehdä lastensa digipelaamisesta isomman ongelma kuin se onkaan. Pelitutkijan mukaan vanhempien myönteinen kiinnostus, läsnäolo ja perehtyminen pelaamiseen on ehkäissyt paremmin pelaamisen haittoja kuin yksiselitteisesti asetetut rajat.

"On aivan sama, olenko olemassa vai en" – näkymätön lapsi on luokan yksinäisin lapsi

Yksinäisyys on myös pienten lasten ja koululaisten ongelma. Kun aikuiset arvioivat lasta koulussa, usein sanotaan, että yksinäiset lapset ovat "helppoja" lapsia: he eivät vaadi aikuisen aikaa tai huomiota.

Aito kiinnostus saa oppijan unohtamaan ajankulun

Oppimishaluisenkaan tarkkaavaisuus ei tahdo enää riittää tuntien mittaisiin luentoihin, ja ryhmätöistä tulee helposti tyhmätöitä. Mutta miten oppimiskulttuuria sitten pitäisi muuttaa? Kasvatuspsykologian professorin mielestä tärkeintä on herättää oppijassa aito kiinnostus.

Valehtelu opitaan jo lapsena, mutta rehellisyyskin voi loukata

Lapsesta saakka painotetaan sanontaa "rehellisyys maan perii". Kasvatuksemme perustuu siihen, että ihmisten kanssa toimitaan rehellisesti ja avoimesti. Silti jo 2–3-vuotiaat osaavat valehdella. Se kuitenkin vähenee iän myötä.

Joka kymmenes lapsi kärsii yksinäisyydestä - "kukaan ei edes huomaa, jos mä yhtäkkiä kuolen pois" 

Jo 5–6-vuotiaissa on paljon yksinäisiä lapsia. Pojat yksinäisiä tyttöjä useammin.

"Jos ois joku jonka kanssa jutella" – nuori kaipaa vanhemmiltaan rajoja ja juttuseuraa

Murrosikäinen kaipaa vanhempien ohjausta, vaikka kapinoi ja kiukuttelee. Nuoren mielestä on lohdullista, kun joku asettaa rajat, sanoo kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttila.

Professori Liisa Karlsson: Kuuntelemmeko todella toisiamme? Kuuntelemmeko lapsia ja nuoria?

Kuuntelulla on yllättävän suuri merkitys ihmiselle. Se on yksi oleellisimmista tavoista rakentaa käsitystä itsestä, siitä, millainen minä olen, kirjoittaa Itä-Suomen yliopiston professori Liisa Karlsson.

Silmät eivät peilaa sielua vaan katsojan asenteita

Silmät ovat sielun peili, joista voi lukea myös, valehteleeko toinen – näin moni uskoo. Tulkinnassa on kuitenkin monta mutkaa. Primitiivireaktio tekee omia tepposiaan ja katsoja voi myös sekoittaa kasvojen ilmeet ja silmien muodon. Klassisen valehteluvilkaisun kanssa taas saa olla tarkkana jo pelkästään vasenkätisten vuoksi, sanoo psykologian professori.

Asiantuntijat haluaisivat myöhentää kouluikää Britanniassa - mallia otetaan Suomesta

Lähes 130 nimekästä asiantuntijaa ajaa myöhempää oppivelvollisuusikää Englannissa. Julkisessa kannanotossa he katsovat, että skandinaavisen mallin mukaisesti kuusi–seitsenvuotiaina koulunsa aloittavat "saavuttavat johdonmukaisesti paremmat oppimistulokset sekä korkeamman hyvinvoinnin tason".

Professori kehottaa pitämään kännykät ja tabletit auki koulussa

Netistä ja sosiaalisesta mediasta puhuminen lasten kanssa muistuttaa osin edelleen seksivalistusta: vanhemmat korostavat vaaroja. Kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonka on ryhmänsä kanssa kehittänyt tulevaisuuden oppimisen ympäristön, missä puhelimet, tabletit ja älytaulut eivät ole uhka vaan oppimisen välineitä.

Computer Classrooms Gathering Dust

For most schoolchildren, computer use is a part of daily life, but usually after school. Helsinki University Professor Kirsti Lonka says that there is a need to upgrade the role of computers in Finnish education.

Opettajat tarvitsevat lisää valmiuksia erityisoppilaiden tukemiseen

Erityisoppilaiden opiskelu tavallisissa opetusryhmissä luo kehittämispaineita opettajankoulutukseen. Ensi syksynä voimaan tulevaksi kaavaltu laki tähtää siihen, että erityisoppilaat saisivat ensisijaisesti tukea tavallisissa perusopetusryhmissä. Tällä hetkellä opettajankoulutus valmistaa lähinnä oppimisvaikeuksien tunnistamiseen eikä niinkään tukemiseen.

Yliopistoon kolme uutta professoria

Jyväskylän yliopistossa vietetään tänään kolmet virkaanastujaiset. Kasvatustieteiden professuuriin astuu Karen Littleton, biologisten nanotieteiden professoriksi Janne Ihalainen ja kemian professoriksi Jan Lundell.

Rehtoreiden työ yhä enemmän ihmissuhdejohtamista

Erityisesti koulujen ja oppilaiden huoltajien välisissä suhteissa on yhä useammin kitkaa. Professori Kirsti Longan mukaan tilanne kertoo, että roolit ovat hukassa.

Brittihallitus palkkaa lastenhoitajia panemaan ongelmalapsia kuriin

Britannian hallitus palkkaa 77 lastenhoitajaa auttamaan vanhempia vakavissa kasvatuspulmissa. Tarkoitus on, että hallituksen palkkaamat kasvatuspsykologit ottavat yhteyttä vanhempiin, joilla näyttää olevan erityisen suuria hankaluuksia kurittomien lastensa kanssa.