Hyppää pääsisältöön

Uusimmat artikkelit

Osta irtoteetä uudelleentäytettävään pussiin, palauta verkkokaupan paketti panttia vastaan – näin yritykset vähentävät jätteen määrää

Yrityksiä ja kuluttajia kannustetaan vähentämään kertakäyttökulutusta Euroopan jätteen vähentämisen viikolla.

Sunnuntai 1.11.2020 (radio)

Yleiset pakkausjätteen keräyspisteet vähenevät. Kanadan Québecissä 2 ihmistä on kuollut hyökkäyksessä. Ikääntyneet suomalaiset ovat paremmassa kunnossa kuin samanikäiset 30 vuotta sitten. Talvirenkaiden käyttöaika on alkanut.

Jätekeräyspisteiden määrä voi lähes puolittua – valmisteltava säädöspaketti laajentaa kotikeräystä ja heijastuu jätelaskuun

Valmisteltava uusi jätesäädöspaketti on määrä viedä eduskuntaan vielä syksyn aikana. Määräykset käytäntöön parin kolmen vuoden sisällä.

Rinki-ekopisteiden tyhjennyksessä ongelmia – jätettä ei saa jättää asemalle, jonka säiliöt ovat täynnä

Kaikkia säiliöitä ei saada tyhjennettyä normaaliaikataulussa kalusto-ongelmien vuoksi.

Valio to re-brand 'Turkish' yogurts following controversy

Dairy company Valio is the latest Finnish firm to come under scrutiny for cultural stereotypes in its branding.

Jäteastioiden tyhjennysaikataulut muuttuvat joulun ajaksi – jätehuolto kehottaa suosimaan uudelleenkäytettäviä lahjapakkauksia

Jäteastioita tyhjennetään Kaakkois-Suomessa poikkeavilla aikatauluilla joulun, uudenvuoden ja loppiaisen aikana.

Suosittu LOL-pallo on kääritty muoviin, jonka alla on toinen muovikääre – selvitimme, onko lelupakkausten muovilla vuoraamisessa mitään järkeä

Testasimme, kuinka kauan kestää yhden LOL-pallon pakkauksen avaaminen. Aikaa kului seitsemän minuuttia.

Leppävirran Paloaseman Rinki-kierrätyspiste muuttaa

Keräyspiste on jatkossa K-Supermarket Leppävirran yhteydessä.

Ekopiste lopettaa Rovaniemellä – syynä kaupan sulkeminen

Piste poistetaan, koska kiinteistöllä ollut K-Supermarket on lopettanut toimintansa.

Iisalmen keskustaan ei ole tulossa muovinkeräyspistettä

Muovipakkauksien keräys taloyhtiöistä on alkamassa syksyn aikana.

Lomamatkalla iskenyt ympäristöahdistus sai Jussi Isoahon juoksemaan roskapussin kanssa: "Moni luulee, että Suomi on siisti maa"

Kevät paljastaa ihmisten piittaamattomuuden. Ploggaaja kerää pussillisen roskia lenkin ohessa.

Roskiin päätyneet muoviesineetkin saataneen pian kiertoon Lahden lajittelulaitoksesta

Päijät-Hämeen jätehuoltoyhtiö neuvottelee kotimaisen toimijan kanssa kierrätysmuovin vastaanottamisesta. Tavoitteena on saada napattua seka- ja energiajätteestä entistä enemmän muovia uuteen käyttöön.

Joensuussa maan vilkkain pakkausjätteen keräyspiste

Joensuun Prisman taakse palautettiin viime vuonna yhteensä 267 tonnia lasi-, muovi- ja kartonkipakkauksia sekä pienmetallia.

Pahvipuristimet pursuilevat ja ihmisiä kiukuttaa – viisi syytä, miksi näin käy

Ennen kuin otat kierroksia ylitäysistä pahvinkeräysastioista, lue tämä juttu.

Osa suomalaisista maksaa pakkauskierrätyksestä kaksi kertaa: Ensin kaupassa ja sitten vielä roskia viedessään

Kuntia ja asukkaita vaivaa myös Rinki-kierrätyspisteiden sotkuisuus. Pisteitä on kaikkiaan parituhatta ympäri Suomea.

Muovipakkausjätteen keräys Kotkassa herättää hämmennystä

Jätehuoltoyritykset kummastelevat, että hyötyjätteeksi luokiteltava muovi annettiin yksinoikeudella kunnallisen toimijan hoidettavaksi.

Jäteautot alkavat hakea muovijätettä taloyhtiöiltä Kotkassa – jos vain tarpeeksi kiinnostuneita löytyy

Kotkassa aiotaan kerätä muovista pakkausjätettä suoraan asuinkiinteistöiltä. Vastaavaa on kokeiltu aiemmin ainakin pääkaupunkiseudulla sekä Imatralla ja Lappeenrannassa.

Muovi-sana ei tuo mieleen luontoarvoja – ostaisitko sinä uusiomuovisen tuotteen?

Kun muovi halutaan pois kaatopaikoilta, se voidaan polttaa tai siitä voidaan jalostaa uutta raaka-ainetta muoviteollisuudelle, joka valmistaa uusiomuovisia tuotteita. Näillä tuotteilla on vielä pitkä matka, ennen kuin ne mielletään ympäristöystävällisiksi.

Kauppajätit pistivät nimet muovikassisopimukseen – Maksuttomat ostoskassit jäämässä historiaan

Suomi aikoo noudattaa EU:n muovikassidirektiiviä lempeästi ketään pakottamatta. Jos vapaaehtoisuus onnistuu, käyttää suomalainen vuonna 2025 enää 40 muovipussia. 

Itä-Suomesta lähti lähes puolet kierrätyspisteistä – muutos kaihertaa lähinnä autottomia

Jätehuoltoyhtiö Jätekukosta muistutetaan, että vaikka keräyspisteiden määrä väheni, uudet pisteet ovat isompia ja niihin kerätään aiempaa useampia jätelajeja.

Sotkuiset ja täpötäydet jäteastiat ärsyttävät – vastuussa oleva Rinki hapuilee vielä tyhjennysrytmin kanssa

Pakkausjätteen kierrättämisestä alkuvuodesta saakka vastannut Rinki Oy on kärsinyt käynnistysvaikeuksista. Sen mukaan tyhjennysrytmit saatiin kuitenkin alkukankeuden jälkeen kuntoon. Esimerkiksi kokkolalaiset ovat olleet vielä tässäkin kuussa tuskastuneita jätteistä pursuaviin pisteisiin.

Uusi linjaus: osa kartongista ja lasista pitääkin panna sekajätteeseen – "Onhan tämä harmillista"

Suomen ekopisteitä ylläpitävä yhtiö ei ota enää vastaan muuta kuin pakkausjätettä. Näin ollen esimerkiksi askartelukartonkeja ei saa enää laittaa kartonkikierrätykseen. Myös särkyneiden lasimaljakoiden paikka on sekajätteessä.

Miten roskaaminen saataisiin kuriin?

Lojuuko kotiseudullasi roskia ympäri tienoota? Keksitkö, miten roskaamisongelmaa voitaisiin suitsia?

Kiista 200 eurosta vei ekopisteen pois – asukkaat vievät edelleen jätteitä paikalle

Lahden Möysän asukkaat menettivät kierrätyspisteensä erikoisen kiistan takia. Pakkausjätteen kierrätyksestä vastaava Rinki oy ei maksa periaatteellisista syistä vuokraa ekopisteistään eikä Lahden kaupunki voi periaatteellisista syistä jättää vuokraa perimättä.

Pakkausjätteiden uusia keräyspisteitä jo runsaasti Kymenlaaksossa

Kouvolassa on kolmisenkymmentä ja Kotkassa toistakymmentä Rinki-keräyspistettä. Niissä kerätään kartonkia, lasia ja metallia. Myös muovipakkausten keräyspisteitä on Kymenlaakson kaupungeissa.

Muovijätteen kierrätys kompastui kauppojen ja kuntien sääntöihin – "Epämiellyttävien yllätysten summa"

Kotitalouksien muovijätteen kierrätyksen piti alkaa vuoden vaihteessa. Kierrätyspisteitä on kuitenkin avattu vasta alle puolet vaaditusta määrästä. Pakkauksia tuottavista yrityksistä sadat eivät kanna kierrätysvastuutaan.

Pakkausten kierrätys siirtyi kunnilta Rinki -ekopisteisiin

Kuntien jäteyhtiöt eivät enää vastaa pakkausten kierrätyksestä. Vuoden alusta kierrätysvastuu siirtyi tuoteitaan pakkaaville ja maahantuoville yrityksille.

Pakkausjätteen kierrätysvastuu siirtyi pakkausten tuottajille – alkukankeus täyttänyt jäteastiat

Kartongin tai muun pakkausjätteen viejä on törmännyt monella ekopisteellä sotkuun ja ääriään myöten täynnä oleviin jäteastioihin. Taustalla on pakkausmateriaalien kierrätyksen muutos: vuoden alusta alkaen niiden kierrätyksestä ovat vastanneet pakkausjätteen tuottajat. Rinki Oy myöntää käynnistymisvaikeudet, mutta lupaa, että tyhjennykset saadaan toimimaan alkuvuoden aikana.

Toimiva jätehuolto vaarassa – hankintalain ja jätelain uudistukset ajavat kuntayhtiöt ahtaalle?

Esimerkiksi jätehuoltoyhtiö Kiertokapulassa pelätään, että uudistusten vuoksi roskaantuminen alkaa yleistyä. Jätehuollon pulmia on jo nähtävissä muun muassa Kiertokapulan alueella pakkausjätteen keräyksen siirryttyä uuden Rinki Oy:n vastuulle. Toimitusjohtaja Kari Mäkinen on jopa pohtinut, ollaanko menossa Etelä-Italian tapaiseen tilanteeseen Suomessa.

Pulkka ei käy muovin keräyspisteeseen, mutta voirasia on toista maata

Muovin kierrätys tökkii vielä, sillä harvasta keräyspisteestä löytyy muoville sopiva keräysastia. Nyt onkin oiva aika opiskella, mikä muovi kelpaa tuleviin muovipakkausten keräyspisteisiin ja mikä ei.

Kotitalouksien muovijätteen keräyspisteet pahasti myöhässä

Muovijätteen keräys on osa uudistusta, jossa vastuu pakkausjätteen kierrätyksestä siirtyy kunnilta pakkausten tuottajille.Tehtävä on osoittautunut arvioitua vaikeammaksi.

Muovijäte palaa hyvin uunissa, mutta kelpaa myös teollisuudelle

Muovinkeräys alkaa vuoden 2016 alussa. Kuluttajan on päätettävä, haluaako hän kierrättää pakkausmuovijätteensä vai antaako sen jätteenpolttolaitoksen polttoaineeksi. Kierrättämällä voi säästää jätelaskuissa.

Joulupukki toi uudet vehkeet – katso videolta, mitä jäteasemalta löytyy nyt

Jouluvaloja, pakkausjätettä ja vanhaa elektroniikkaa väistyy kodeissa uuden tieltä loppuvuodesta. Seassa voi olla käyttökelpoista tavaraa, mutta etenkin teknisten laitteiden kierto on nopeaa, eikä ehjäkään aina kelpaa kenellekään.

Toimittaja vaihtoi valmiiksi siivutetun pötkölauantaihin – pakkausjätettä kertyy silti nopeasti

Viisihenkisen perheen arkiostoksissa muovittomat vaihtoehdot ovat vähissä, sillä melkein kaikki kaupassa on pakattu muoviin. Pieniä kulutusvalintoja voi silti tehdä esimerkiksi valitsemalla valmiiksi siivutetun pienen makkarapaketin sijaan kokonaisen pötkön – tai luopumalla makkarasta kokoaan.

Kierrätyspisteet ovat paikoin pop up -kaatopaikkoja – määrä vähenee rutkasti ensi vuonna

Ensi vuonna keräyspisteiden määrä vähenee merkittävästi. Tämä saattaa lisätä roskaamista ja yleisten pop up -kaatopaikkojen syntymistä. Esimerkiksi jätehuoltoyhtiö Kiertokapula joutuu jo viikoittain siivoamaan keräyspisteitä sinne kuulumattomasta jätteestä.

Purnukat kiertoon kauppareissulla – keräyspisteet menevät uusiksi

Suomessa rakennetaan kovaa vauhtia valtakunnallista pakkausjätteen keräysverkostoa. Uutuutena ensi vuoden alusta alkaa muovipakkausten keräys. Taustalla on viime vuonna valmistunut pakkausjäteasetus.

Kierrätyspisteiden verkosto harvenee Savossa ja Pohjois-Karjalassa

Pieniä ja ahtaita ekopisteitä korvataan isommilla ja kaikki keräyslaatikot sisältävillä keskuksilla. Katokset sijoitetaan pääasiassa kauppojen läheisyyteen.

Uusi jätelaki näkyy kotiroskiksissa – makkarapaketin voi kierrättää Lapissakin

Kotitalousjätteensä tarkasti lajittelevat ihmiset ovat jo vuosia kyselleet muovinkeräyspisteiden perään. Jätelain muutoksen ansiosta Meri-Lappi saa tammikuussa kaksi keräyspaikkaa.

Suomalainen jättää roskansa vääriin paikkoihin – "Onkohan tuo ihan geeneissä?"

Kotitalousjätteet eivät kuulu tienvarsien roskiksiin. Osaako suomalainen tulevaisuudessakaan siistiä jälkensä, ja onko kameravalvonta ainoa ratkaisu kierrätyspisteiden väärinkäytön estämiseen ja valvontaan?

Roskikset pullistelevat pakkausjätteestä

Joulun jäljet näkyvät paikoin vielä roskakatoksissa. Jyväskylässä jätteitä on tänä vuonna tyhjennetty roskakatoksista tehostetusti myös pyhinä.

Kertyykö joululahjoista liikaa pakkausjätettä?

Jäteastiat täyttyvät joulunpyhinä, kun perheet kierrättävät joululahjoista kertynyttä pakkausjätettä. Kertyykö joululahjoista liikaa pakkausjätettä?

EU vähentää muovikassien käyttöä – kahdeksan miljardia kassia luontoon vuodessa

EU-maissa käytetään valtavat määrät muovikasseja, joista suuri osa päätyy roskaamaan luontoa ja meriä. Käytettyjen muovikassien määrä pyritään vähentämään EU-tasolla viidesosaan vuoteen 2025 mennessä.

Uudelleenkäytettävä paketti ja muovin korvaava kartonki – uusilla keksinnöillä halutaan eroon pakkausjätteestä

Pakkausjätteen vähentämiseksi yritetään keksiä uusia keinoja. Suomessa on ideoitu muun muassa pantillista verkkokaupan pakkausta sekä kartonkia, jolla voisi korvata muovin elintarvikepakkauksissa. Vuonna 2012 Suomessa kertyi 730 000 tonnia pakkausjätettä.

Grahn-Laasonen EU:n ympäristöministerien kokoukseen

Euroopan Unionin maiden ympäristöministerit kokoontuvat tiistaina linjaamaan EU:n kantoja ilmastokysymyksiin. Ympäristöministerit keskustelevat myös Euroopan komission ehdottamista jätedirektiivin muutoksista.

Tarvitseeko kaali ympärilleen muovikääreen? – Kauppa selvittää keinoja vähentää pakkausjätettä

Suomessa on alettu kiinnittää aiempaa enemmän huomiota muovin ympäristövaikutuksiin. Muovijätettä vähentävä kodin pesuaineiden irtomyynti pysyy kuitenkin pannassa ainakin joulukuuhun saakka.

Tukes kielsi pesuaineiden täyttömyynnin – Saksassa EU-asetus ei estä myyntiä

Pesuaineiden täyttöpalvelumyynnin kieltämisen taustalla on EU:n pesuaineasetus vuodelta 2004. Ekokaupoissa kuitenkin ihmetellään, miksi Suomessa irtomyynti kielletään, vaikka Saksassa vastaavanlainen myynti saa jatkua.

Pakkausjätteen kierrätyspisteitä karsitaan rankalla kädellä

Pakkausmateriaalin kierrätysvastuun siirtyminen kunnilta pakkausten tuottajille tuo pohjoiseenkin kaivattuja pakkausmuovin keräyspisteitä. Toisaalta pakkausjätteen keräyspisteet vähenevät samalla rajusti.

Näytä lisää Olet sivulla 1, siirry seuraavalle sivulle